Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 938
  • 812
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Идеалното време за непюрирани храни по класическия метод на захранване е 8-10 месец, след това има вариант да изпуснете "прозореца" и да пасирате мнооого много дълго време. Аз с баткото го изпуснах. С нея другата седмица като има навършени 8 месеца започвам с пастата на Бебелан, попарка за закуска (вкъщи само с чай я ядем) и качамак. Това бяха любимите закуски на Калин. Отделно си и давам палачинки, днес давах соленки всичко опитва, но не ги яде, а ги разронва до трохи, осмуква ги и каквото влезе - влезе.

# 151
И при нас е така, сега му направих палачинки, много са му вкусни, смуче ги, отхапва, ама държи трохите в устата си все едно не знае как да ги преглътне. Давам му сега водичка и го чакам да приключи, че пък не се отказва.

Иначе вчера му направих пюрето от брокол и карфиол по-едро, имаше си парченца и си ги сдъвкваше без проблем. Но явно тестени неща са му по-зор.

# 152
  • Замък сред облаците
Мен това ме притеснява, Деси. Знам че е и много важно за проговарянето. Ама ще упорствам, белким свикне. Вчера след половинчатото ядене на попара дадох твърда широка коричка хляб, кефи се, ама я бута навътре в гърлото, тя омекне и застане ли му нещо там на задната част на езика - гаг рефлекс и пак повърна половината изядено….

# 153
щом при всички е така може би е някакъв нормален етап. Иначе пък бананче си яде без проблем вече, отхапва голямо парче, сдъвква, гълта, но бананът е хлъзгав все пак, по-лесен е за премятане към гърлото

# 154
  • София
Да, да, не се отказвай. Аз с Калин пропуснах този период и до годинката почти пасирах всичко без супите... голям зор. И с говоренето малко се забави, малко провлачаше думи. Сравнявайки го с връстници е доста добре сега, но е вече на 4 и половина и не може да казва само Л. Ако беше си хапвал парчета съм убедена, че щеше да е много по-добре и бързо, нооо тогава не го знаех това за този прозорец.

# 155
Muppa, дали не може зачервяването да е от нещо друго?
Дара се зачерви съвсем минимално първия път като яде омлет. Зачервява се доста на киселинни храни, ако не я намажа с ланолин за бариера първо: домат, киви, ябълка, портокал и т.н.

# 156
Йоан правеше в началото такива реакции от лекарства като Биозин и Еспумизан. Предполагам че има нещо общо с мазнините в тях. Аз самата правя подобна алергична реакция към олио, минало термична обработка.

# 157
Ял е същите палачинки и друг път, единствената разлика беше, че вместо 1 супена лъжица овесени ядки, сложих кокосово брашно. 1 яйце, 1 банан, лъжица брашно. Някаква реакция беше от допира с храната, там където му се допираше до лицето, там пламна. Не знам от какво е честно казано, ще изчакам малко с брашното и яйцето и ще предложа пак, да видим. Яйце е ял няколко пъти вече, никаква реакция към белтъка, изключвам го него. Може и от мазнината, ако са били по мазни случайно.. не знам, ще наблюдавам пък ще видим.

При нас парченцата проработиха след като му правих зеленчуци на фурна с малко зехтин - тиквичка, сладък картоф и морков. До преди това отказваше храна на парчета, от банана му се включваше рефлекса, отказваше да го хване даже. Правих зеленчуци за всички, сложих на него в чинийка, погледа ни как ядем, погледа и почна да яде и той. Без повръщане, без гагване, без нищо. Е колко стигаше до устата му е друг въпрос, но вече не отказва нищо на парче и задобрява все повече. Я сега да види някой да яде банан пред него и веднага налита. Задължително поне веднъж на ден храненето му е самостоятелно с парчета.

Хубав мек хляб бях давала - такава топка тесто му залепна на небцето… давайте го с повишено внимание, че е възможно да остане храна там, а аз изтръпвам да не се задави докато спи.

Броколи и карфиол много хора дават на розички, печени или на пара. Аз не съм пробвала, но ако детето яде е вариант за трениране.

# 158
  • София
За да се избегне това с тестото се дава коричка. Алис е по същия начин, ако дам нещо ново за ядене първо поглежда ние да види какво правим и как го ядем и тогава започва и тя. За момента нищо не ми е отказвала да яде освен бебешки бисквити Боровец Grinning Но много малко остава в устата.. ниищо важното е да дъвчат. Като се има предвид, че още няма нито един зъб е много добра, дроби си на маклки парчета и от както сме започнали захранване не е гагвала или да се дави, да чукам на дърво е добра.

# 159
Здравейте,
Първо Чести Празник!
Поздрави на всички и стискам палци на всички с + тестове и кандидатки за породени рожби  Simple Smile
И аз съм малко назад захранването и нямам давани още хапки и трябв да почна... но и малло си ме е страх.. Уж дъвче, но не всеки път добре.

С пълзенето няма мн напредък, по-скоро е придърпване. Понякога повдига дупето, но сякаш го домързява, бързо се измаря и почва пак с въртене, леко отбутване. В кошарата се опитва да става, но не може докрай сам, помагам му.
Когато е сложен на количката легнал веднага почва да се издига напред. Като го повдигна на 45 градуса почва да се накланя още по-напред. Понякога се опитва да хапе преградата на колличката от тази поза Simple Smile.Ако се опитам да го сложа седнал без опора грам не издържа обаче. Затова не се опитвам още. Същевременно се притеснявам.
Гледах някакви тайминги според Чавдаров кога каква стойка може да прави, но пак не се ориентирам. (Утре прави 8м:) )
За тези, които са от София кой Уз и нефролог препоръчвате, по възможност по НЗОК?
Аз бях на контролен при АГ 2м след спиране на кърменето. Чакам резултати от цито, потвърди ми, че имам диастаза уж лека, но една лекарка вчера ме пита колко съм бременна.... та никак не е лека.  Почнах да се примирявам вече с коментарите. Има по-важни неща от това на 40 да съм с плосък корем 😄

# 160
Честит празник!

Днес видях, че третото зъбче на Марти е пробило. Сега чакам и другото. Heart

Момичета, аз да питам не ви ли е страх като им давате парчета или само аз съм от тези лудите? Аз направо умирам ви казвам...сърцето ми пада в петите да не се задави. Flushed Баща му само му тика разни неща в устата, макар че и той е супер страхлив от задавяне, и като отчупи нещо, защото все пак има три зъба и става голяма суматоха. Почва да му се гади и за мен тия секунди са като часове. Онзи ден му дадох пюре с много ситни частички, защото не съм обърнала внимание, когато съм купувала и не иска да го яде, когато ги усети. Гади му се и това е... И банан като му давам, като видя, че си е отчупил парченце изтръпвам цялата, а и на него не му е добре. Може би му трябва време да свикне с храната, защото все още яде в малки количества, а по-често даже и не яде. Особено на обяд. Кашата с плодово пюре му харесва повече май.
Вчера откри, че като му дам да яде може да пръцка с пълна уста и му е много забавно. А като му кажа да не прави така е още по-забавно дори.

На брат му пасирах дълго, но проговори много рано.

Щях да питам и тези овесени ядки фино смлени ли са и какви давате? Дали ще станат за мистър каприз като моя?
И какво кокосово масло ползвате?

За попарата не е задължително да я харесват, но пак да кажа, че като различна консистенция сигурно им е странно и може да опитвате от време на време. Ние само с чай я правим. На Марти още не съм давала, защото не съм вкарала глутен.

АА, виж как хубаво си му намерила място на пюрето ябълка и тиквичка.Grinning  Аз още не съм. Вчера му дадох морков с ябълка и беше ужасноо. Още си спомням вкуса му, блякк

Бъбълз, и на Марти му давам вода от чашка. От шише не иска. И той се дави понякога. Още не може да свикне, поема си и гълта въздух като отпие, някакси се стряска като усети водата и се дави.

Дописвам..в H&M има 20% намаление за лоялни клиенти, ако някой иска да пазарува. Аз се възползвах, че от кога го чакам..

# 161
Аз май бях писала и преди, но понеже последните постове все пиша как давам парчета, се включвам и сега. Позива за повръщане не е непременно лошо нещо, нито означава, че на бебето не му харесва храната (в повечето случаи). Даже е много хубав - това е рефлекс, който им позволява да върнат и да дообработят храната, така че да не се задавят с нея. С предлагането изчезва - колкото повече се дава, толкова се научават как да обработват храната правилно и от там по-малко позив за връщане. Тъкмо той ги предпазва от задавяне. Когато се дават парчета, освен че храната трябва да е в правилна форма за възрастта, тя трябва да е и добре сготвена/поднесена - като хванеш парчето между палец и показалец и стиснеш, тя трябва да се смачка. Ако не се смачква докрай, седи твърда - не е подходяща. Второто е че майката трябва да е спокойна Simple Smile ако ти се притесняваш, трепериш и тн, детето също усеща. И последно - закашлянето от храна е добре, не е повод да се подскача и стряска (макар и да е трудно, знам). Но ако на теб не ти е добре, на бебето също, значи просто не е вашето Simple Smile А и зъбите не са фактор (даже никакъв в яденето) предните зъби са само за отхапване. Макар много хора да смятат, че трябват зъби да ядат, доста успешно се справят и само с венци.

Овесени ядки давам финни, накиснати от предната вечер във вода. На парчета седят, макар и дребни, не са гладки като каша. А кокосовото масло, което давам е на зоя някакво.

Отчетох се и аз в хм, подготовка за пролетния сезон със следващия размер, макар и да ни е далеч още.

# 162
Ох, не мога да ви изчета... тук гледам  бурно  развитие, а при мен не само застой, ами се връщаме от начална позиция. Яденето рязко намаля, не знам от зъби ли е, даже кашите почна да отказва, преди си изяждаше към 160-180 грама, сега макс 100 с уговорки, не знам какво се промени. На ръба съм да му включа плодове да видя ще прояде ли.

Водата отказва от чаши, от шишета, не и не , а с намаляването на млечните хранения ще се обезводни, вече пишка много по-малко и то е видно. Не знам как да го залъжа. Мислех да дам някакъв бебешки чай, но не съм запозната кои са подходящи за възрастта? Някой доволен от конкретен продукт?

За по-едро / парчетата и аз не съм дала още, като го гледам как се дави с натрошеното яйце не смея.

Като чета поста на Мира за зачервянването и Йо днес се събуди с алено червена буза, само едната и е леко топла. Преди 3 дни/ днес е 4-ти/ дадoх спанак, вчера праз лук, ама ме съмнява да е от това. Знам че може да е от зъби, но не е ли точно преди избиването на зъба, той вече има два избили,  наченки на други не се виждат нито подути венци. Сутринта киселясва по типичния за зъби начин, после се кротна. Чудя се дали е реакция от храна и дали ако намажа с Ланолин, Екзомега и Цикалфат ще мине/  ако не го изяде веднага де./

Lavinka, за нефролог съм писала и преди, имам добри впечатления от д-р Кремена Димитрова, виж и ако искаш профила в Superdoc.

# 163
Да, за зъбите имах предвид, че може да отхапе с тях, а не че ще дъвче. Иначе той не се закашля, а му се гади, когато усети парченце. Знам, че трябва да съм спокойна, но е по-силно от мен това чувство. Просто в един момент си става някак естествено преминаването към парченца(все пак имам и по-голямо дете, което съм захранвала), а сега не ми се струва готов. А и както казах, първо трябва да започне да яде някакво количество, за да свикне с храната.
Значи засега оставям овесените ядки за по-натам..

# 164
много ми е полезно в тази тема, че минавате през същите неща и се насърчавам от опита ви. Не че са кой знае какви проблеми това със захранването, ама като ти е ежедневие и това те тревожи.

Сетих се за няколко неща като четях последните постове, сигурно ще забравя всичките, но да споделя и аз опит:

- бях купила някакво герберско пюре с пиле за по-големи деца и на Йоан също не му харесваше консистенцията, домашното от брокол и карфиол обаче му допадна
- аз продължавам домашните пюрета са подправям основно с масло, макар че купих рапичното олио на Хип, мисля че това доста подобрява вкусовите качества, макар и в минималното количество, което слагам и го предразполага да опитва нови неща
-  хрумна ми, че може би е печеливша стратегия, ако отказват по-твърди неща да се предложи нещо много любимо, което се яде с апетит пюрирано в нова консистенция, защото на Йоан това са му сред топ зеленчуците
- иначе за давенето и кашлянето и аз се шашках преди повече, но може би защото виждам други деца, захранвани по ЗВБ и знам какво ме очаква, не се шашкам вече толкова. Една позната, чието дете не е яло пюрета изобщо ми беше казала, че нейното момиченце се е задавяло само два пъти по-сериозно за цялото захранване и се е справило само. Тоест изкашляло е каквото има.
- като го гледах днес как държи попарата, а после и палачинките в устата си, осъзнах че просто още не му идва наум как да го преглътне, но факта че се закашляше на моменти ми даде надежда, че все пак нещо е глътнал Simple Smile Съгласна съм с мирра, че това е начинът да се научи - с предлагане
Но като цяло и аз си мисля, че не всяко дете, което е яло дълго пюрета ще има проблеми да мине на друга консистенция, както и да проговори, това са и индивидуални особености между децата, което пък ме кара малко по-чил да подхождам.

Иначе за водата поне се радвам, че пие всякак, от ракиена чашка му е най-удобно вкъщи, онзи ден излязохме и съм забравила да взема неразливното шише,  и му дадох от пластмасова бутилка и пи без проблем. Обикновено е най-жаден след хранене. Подозирам че децата които не искат вода, може и да я утоляват с млякото донякъде, ама мойта кърма явно не му стига, щото винаги като предложа водичка пие малко.

И малко от раздел just my paranoia- сега има ново нещо, клати си главата напред назад на стола и малко ме шашка с тия движения. Повтарям си че е нормално, но все пак е необичайно. Също така все още труднп се обръща на името си, като не мога да преценя дали не се обръща накрая по посока на гласа ми, в мига в който решинда вдигне глва от това, което прави. Знам че има още време да усвои това умение, а и че трябва да го наричаме по име, което невинаги е случаят, но се надявам че всичко е в реда на нещата.

Общи условия

Активация на акаунт