За любителите на салати - тема 5

• 78 605
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Мисля, че в България тученица казват на фелдсалат.
Аз я правя със запечени на тиган слънчогледови семки, съвсем малко лук и крутони. Подправям със сол, оцет и олио.
Пипи това за което питат на немски е Portulak.
Скрит текст:
Ако пуснеш за салати с това растение излизат наистина разни гръцки селски салати и подобни . Но са го повишили в  суперхрана . Аз не съм срещала и не съм ползвала.

# 541
  • На морето!
Тученицата растеше обилно като плевел в двора ни и, в момента в който разбрах колко е полезна и вкусна, изчезна и вече втора година я няма никаква. Simple Smile

# 542
Аз съм я слагала в таратор Simple Smile

# 543
Само листата ли се ядат или и стеблата, че ми се виждат дебели? Не съм пробвала, чувала съм много пъти, че било вкусно, но никъде не съм виждала да се продава, а няма да тръгна да бера плевели от улицата и да ги ям.

# 544
  • София
И стеблата Hands Plus1
На мен не ми харесва много, защото е лигаво.

# 545
  • Sofia
Само листенцата май се ядат.
Не съм пробвала още.

# 546
Доколкото знам само листата се ядат.
Турците я имат и култивирана, доста по едра е. при нас дворът е пълен, само трябва да стигна и до нея.
Днес сме на салата от печен патладжан, печен пипер, домати, сирене и чесън.
При мен е намазана на филия.

Зеленото е пастет от босилек и печен слънчоглед. Има и пармиджано и чесън, но не се усещат хич.

# 547
Стеблата, ако не са много дебели, ги ползвам и тях. Иначе е киселичка и да, малко лигава. Но на мен ми допада това, като се има предвид, че обожавам бамя, която е дооооста лигава Simple Smile

# 548
Хммм, тази тученица (PORTULACA OLERACEA) ще се окаже от семейството на калдаръмчето (Portulaca Grandiflora) и така като гледам я имам в двора.
Aнглийски - purslane, Руски - портулак огородный, Немски - Gelber Portulak, Френски - pourpier potager.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 16:59 от Agent Provocateur

# 549
  • Germany
За да не е лигава тученицата я бланширам съвсем леко във вряла вода, потапям веднага в студена и подсушавам, и след това изцеждам отгоре пресен лимонов сок. Правила съм салата от тученица от вида на сухия таратор, става хубаво и в комбинация със задушени моркови във зехтин, чесън и изцедено кисело мляко. Когато е много млада си я слагам директно в салатите, така, както слагам магданоз. В Германия не съм виждала тученица, иначе наистина е много разпространена в България, има я във всеки двор, и много рядко някой я яде там.

# 550
Тученицата не е ли в основата на салатата фатуш?

# 551
Тученицата не е ли в основата на салатата фатуш?
Да, тя е, дори се разтърсих, че ми беше интересно как да си я поръчам в Турция и установих, че на самата тученица в Ливан казват фатуш.

# 552
  • София
Моят мъж си прави салата с тученица като си отидем на вилата, но аз нещо не мога да се наканя да я опитам. Може би това, че е месеста ме спира. Иначе съм чувала и за песто от тученица.

Разрових се в нета и видях, че има някакъв сорт, който не е месест, но не съм виждала такава у нас.

# 553
Нашата не е месеста, защото не е поливана. Сложих я в шопска салата в количество колкото магданоза. Усещаше се, че е с друг аромат, но беше много вкусно.

# 554
  • под тепетата
Има доста тученица за скубане покрай мен, но някак не мога да се настроя да я сложа в чиния.
Ето моята салата-вечеря

Е, виното ще е една чаша и забравих допълнението- солени бисквитки.

Общи условия

Активация на акаунт