Работа, CV-та, HR-и, съвети - 84

• 50 082
  • 1 195
  •   1
Отговори
# 90
Ех, защо в БГ няма официална процедура за background check…тогава до видим кой колко болнични и отпуски ще цъка.
Има, има, голяма част от фирмите си правят такива. На мен са ми правили в три различни фирми.

# 91
  • София
Радвам се да прочета смислени постове!

Винаги съм се дразнела на сравнения как е у нас и как по света, обаче нали искаме все да имаме висок стандарт като другите, е, това няма да стане с лъжи и надиграване на системата, която и да е тя, без значение - здравна, финансова или др.

Спирам до тук, че гледам чак съдбата взеха да намесват някои потребители…..

# 92
Какви преимущества дава допълнителното здравно осигуряване?

# 93
Различни са, защото има различни пакети, някои са луксозни и включват повече неща, други са стандартни. Но като цяло - не ходиш при личен лекар за направление, а директно при специалист. После фондът ти покрива сумата за прегледа. Това важи и за специалисти, които по принцип не работят по здравна каса. Покрива ти и изследвания, операции, лекарства, рехабилитация. Към луксозните пакети има също и дентална помощ, покриват и очила. Също така асистират - имат си колцентрове, можеш да се обадиш и да кажеш, че имаш нужда от преглед при еди какъв специалист в рамките на даден период. Те ти намират лекар, записват ти час и ти връщат обаждане кога и къде. Това за София де, за други градове не съм пробвала.

# 94
Какви преимущества дава допълнителното здравно осигуряване?

Зависи от пакета. Добрите пакети включват много неща, най-вече посещение при специалисти, изследвания. Ще ти дам пример. Аз имам ендокринен проблем. Следя го веднъж годишно. Пускам по 10 хормона плюс едно друго изследване, възлиза на сума над 200 лв. Здравната каса покрива 2-3 неща от тези, които изследвам. Допълнителното здравно покрива всичко, плюс прегледа при ендокринолог, за който не чакам пред кабинета на лл.

Също така при някои операции може да покрие избор на екип. Вече зависи от пакета, има някои покриващи част от следене на бременност и раждане.

Можеш да си връщаш пари от лекарства, предписани от лекар, разбира се с нужните документи. Някои покриват и лещи/стъкла, при наличие на диоптър.

Аз лично от години не ходя при лл за нищо, освен някоя настинка, веднъж на 2-3 години.

Имай предвид, че не всички пакети са толкова пълни, някои нямат дентална помощ, примерно. Хубаво е да четеш добре условията на компанията, предлагаща услугата. Например, ако се контузиш, защото скачаш с бънджи, няма да покрият нищо, защото е рисков спорт. Но ако се хлъзнеш у вас в банята, вероятно ще ти покрият разходите.

# 95
Аз имам допълнително здравно осигуряване от работа.
Моята АГ работи в частна болница и в частен медицински център. Цените не са никак ниски. По време на бременността минавах през всевъзможни прегледи (и при специалисти в други области), тестове, изследвания и т.н, а хем имах абсолютно нормална и безпроблемна бременност. Плащах си, издаваха ми фактура и след това ми връщаха парите от фонда (някой път част, някой път изцяло). На места беше възможно направо да ми регистрират картата без да се налага да плащам. Фондът пое също и част от раждането, сега за профилактичните прегледи също ми връщат някакви пари. Ами да си кажа - голямо удобство е и така спестих доста пари. В старата ми компания също имах допълнително здравно, но там се възползвах само при профилактичните прегледи, организирани от работа.

# 96
Включвам се по темата със здравното осигуряване.

Две основни предимства:

1. Улеснява достъпа до медицинска помощ, което най-вече се отнася до доболничната помощ. Няма нужда да се чака пред кабинета на личния лекар и да се молиш за направление, няма потребителска такса. Медицинските центрове са много по-отзивчиви, когато самият застраховател се обади да запази час за свой клиент. Отделно от това, обслужването е много по-добро, поне по мои впечатления. Факт е, че медицинските центрове са склонни да ти пуснат повече изследвания, за да получат повече пари от застрахователя, но това не е непременно лошо и излишно за пациента.

2. Пестят се време и пари. Съкращава се периодът, за който пациентът стига до преглед при лекар. Част от застрахователите поддържат кол центрове с компетентни служители с някаква форма на медицинско образование и мен лично много често са ми помагали като са ме насочвали към правилния специалист.

За какво трябва да внимаваме?

1. Внимателно да се четат условията какво се покрива и какво не. По отношение на медикаменти в общия случай възстановяват пари само за тези, които са регистрирани като лекарства - хомеопатия и хранителни добавки са изключени от тази група. Покриват се прегледи само при регистрирани лекари - примерно разни процедури при рехабилитатори, физиотерапевти, които нямат такава регистрация, няма да бъдат платени. Някои прегледи се покриват, само ако пациентът докаже с амбулаторен лист, че е насочен към този специалист от друг лекар. Например, на мен не ми покриха преглед при мамолог, защото преди това не бях насочена от гинеколог. Нищо, че на профилактичния преглед ми казаха, че трябва допълнително да се проследя. Много важно - повечето покриват прегледи до два пъти сумата, определена в националния рамков договор, което е почти нищо. На 100 лв, платени за преглед, може да покрият и само 20 лв. Това подлежи на предоговаряне в рамките на разговорите за сключване на такъв договор между работодателя и застрахователното дружество.

2. Ако сте част от екипа, който се грижи за сключването на такива договори на работното ви място, то гледайте в близост до офиса да има медицински центрове, с които застрахователят работи. Ние имахме такъв проблем с предишен застраховател и беше страшно неудобно за всички служители.

# 97
  • Бургас
Аз в момента ходя на рехабилитация през допълнителната ми застраховка. Минуса е, че не мога да избирам къде да отида (в града ни има няколко центъра за рехабилитация), защото застрахователното дружество работи само с един център.

# 98
Във връзка с допълнителното здравно осигуряване имам въпрос. Предварително се извинявам, ако вече е обсъждано или това не е правилната тема или въпросът е глупав.
Ако водя бебето си на прегледи на частно, мога ли да заявя претенция към моя фонд за допълнително здравно осигуряване? Или трябва преди това да поискам от фирмата да добавя член от семейството към моя пакет (защото при нас има такава опция)?

# 99
Трябва да добавите член на семейството. Отделно от това се поинтересувайте относно допустимата минимална възраст за застраховано дете. Мисля, че при някои застрахователи е 6 месеца, но не съм сигурна.

Във връзка с допълнителното здравно осигуряване имам въпрос. Предварително се извинявам, ако вече е обсъждано или това не е правилната тема или въпросът е глупав.
Ако водя бебето си на прегледи на частно, мога ли да заявя претенция към моя фонд за допълнително здравно осигуряване? Или трябва преди това да поискам от фирмата да добавя член от семейството към моя пакет (защото при нас има такава опция)?

# 100
Подай молба към HR. Картите са персонални за всеки член от семейството. Т.е. и за бебето трябва отделна карта. С твоята няма да стане.

# 101
Трябва да заявиш, че искаш и детето да ползва такъв пакет. Имай предвид, че в някои фирми се доплаща. При нас може да се включи дете и партньор, но аз ще заплащам пълната цена на този пакет. При всички положения обаче с твоята карта няма как да мине бебето.

# 102
Много благодаря за информацията! 🙂

# 103
Аз съм с луксозен пакет и ми казаха, че не мога да ида на преглед при специалист без направление от ЛЛ. По-горе чета, че може без направления.

# 104
Към Уника с нисък пакет може.

Общи условия

Активация на акаунт