Студенти в Нидерландия - 16

• 67 250
  • 718
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Много е важно да сте от първите отговорили на обявата . Това важи за всички групи , където се споделят квартири. Никой не чете след десетото съобщение или мейл . А за Амстердам са твърде много желаещите. Та трябва да сте много бързи , за да се доберете до оглед. Студия със самостоятелни екстри се отдават почти само на работещи , с гаранти други работещи в Нидерландия. Студенти не искат, независимо от договорите и дохода на родителите. А и са доста скъпи. То не , че и само стаите не са скъпи де. Та разговаряйте с децата си и им обяснете , че там са такива условията  и ако искат да учат там ще живеят с  различни хора и ще трябва да се съобразяват с тези хора и особеностите им.

# 166
Оглеждаме за квартири в трите града, които потенциално ще учи детето, но цените са между 700-1000 евро за стая на месец😲. Ние ли на грешно място търсим или наистина това са обичайно сумите? Извинете, ако въпроса ви се види смешен на дългоопитните в Холандия, но сравнявам месечния наема на семейна квартира на центъра на Виена с пълно обзавеждане и това, което предлагат за един човек в тия холандски градчета. Някои стаи са дори необзаведени и с общи сервизни помещения🙄.

# 167
  • Варна
Оглеждаме за квартири в трите града, които потенциално ще учи детето, но цените са между 700-1000 евро за стая на месец😲. Ние ли на грешно място търсим или наистина това са обичайно сумите? Извинете, ако въпроса ви се види смешен на дългоопитните в Холандия, но сравнявам месечния наема на семейна квартира на центъра на Виена с пълно обзавеждане и това, което предлагат за един човек в тия холандски градчета. Някои стаи са дори необзаведени и с общи сервизни помещения🙄.
Такива са цените.  Ако извадите късмет може да наемете стая и за около 600 Е.

# 168
Сега се поразрових за цените. За съжаление си има увеличение, на места сериозно. Не видях нито една обява под 400 евро, като общо взето почти всичко се движи около 650-750 евро с включени режийни, за необзаведени стаи. По-скъпите наеми ми направи впечатление, че са със собствени бани и тоалетни, за който лукс определено си искат цената.
Peruanka, дъщеря ми като замина беше единственото момиче с още три момчета холанци - общи баня, тоалетна и кухня. Да си призная, нито за миг не е била притеснена, че ще дели тези помещения с друг пол и то с непознати. То си е редовна практика при частните квартири да е микс от всякакви националности и полове. Сега дали ще попаднеш на чисти и тихи - изключителен късмет си е според мен. Холанците при детето не правят никакви купони, бачкат и са страхотни момчетата - познавам ги. Единият като се изнесе, дойде германец, който беше абсолютно същия. Сега дойде едно момиче холандка на мястото на германеца, което се оказа малко куца работа. През седмицата без да ги предупреждава понякога си кани доста хора, пият и после в тоалетната е оповръщано и какво ли не. Направили са й сериозна забележка 1. да предупреждава за сбирките и 2. да си чисти след тях. Тя уж обещала да го прави. Отделно редовно използва кухненските неща на мойта, което не е ок, защото всеки си има негови си прибори, чинии, тенджери и др. - не са общи.
Та в този ред на мисли хората от един пол не са никаква гаранция, че всичко ще е ок.

ред. Добавям малко инфо за приети бъдещи студенти в Грьонинген. Току що ми излезе рекламата на The Village Groningen, че имат свободни стаи - от април и от други месеци. Цена на премиум стая - 555 евро на месец. Минимален престой 1 месец, максимален - 12 месеца. За повече информация и резервации може да се види мейл и телефон на сайта им.

Последна редакция: сб, 25 мар 2023, 16:40 от chervenokoska_2

# 169
ред. Добавям малко инфо за приети бъдещи студенти в Грьонинген. Току що ми излезе рекламата на The Village Groningen, че имат свободни стаи - от април и от други месеци. Цена на премиум стая - 555 евро на месец. Минимален престой 1 месец, максимален - 12 месеца. За повече информация и резервации може да се види мейл и телефон на сайта им.
[/quote]

Дъщеря ми е момента живее там. Условията да доста прилични, всичко в стаите е новичко и чистичко. Не се е оплакала нито веднъж от липса на толпа вода, отопление в стаите или каквото и да друго. За тези, които търсят за първа година квартира и не са там, на място, с възможност за огледи, е добро решение, въпреки негативните отзиви за него. Би останала и следващата учебна година там, но, за съжаление, максималният престой е 12 месеца и няма опция за удължаване.

# 170
  • София
Здравейте,
Относно помощта за наем - излиза ми понякога, че е възможна надбавка за наем, а всъщност сборът от основния наем и разноските за обслужване надвишават 452,20 евро (прага, над който не дават надбавка). Как тогава обявяват, че е с възможна надбавка?
Да не ни подведат - да вземем квартирата, а после да се окажем без надбавка за наем. Разликата в цената е съществена.
Ето това например:

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 07:46 от Sunny bunny

# 171
Отново пробвах - пак са забранени.
[/quote]
Офф, не бях "запазила". Готово е май.

# 172
Не мога да ги разбера в тази държава, защо приемат повече студенти от колкото могат да настанят?
Споделете чисто логистично как е организирано при вас съчетание на работа с лекции и на какви разстояния са квартирите от двете? Какво правят когато имат часове дупки между работа и заетост в университета?
И друго, което ме вълнува е какво ядат? Стол имат ли в тези университети, храна за дома?

# 173
  • София
Държавата няма ангажимент към настаняването. Като нямаш квартира, не отиваш. Моят миналата година се записа тук в СУ, защото до последно не можехме да намерим къде да живее. Негови колеги холандци си живеят при семействата и пътуват по час всеки ден, докато си намерят нещо по-близо за поносими пари.

Специално Айндховен е малък и всичко е близо. Макс на 15-ина минути с колелото. Като имат дупки в университета, са в библиотеката и учат. За ядене май няма много опции- някакъв Събуей, някакви подобни кафенета/фаст фууд. Ако искат си носят от вкъщи нещо. Моят си носи смутита, когато се сети, специално си купи блендер за целта. Вкъщи си готви, много добър стана.

# 174
При моята квартирата е на около 5км от основните кампуси - 20-30 мин с колелото в зависимост от трафика (може и повече). Работата й е в центъра на града - значи някъде около 2 км. Може да отиде пеша за около 10 мин стегнато или 15 мин влачене, с колело е бързо.
За работата - тъй като има определен брой часове на седмица, сама си прави графика за две седмици напред, като така има дни в които не работи, а в някои и няма и университет. Общо взето работата на час е гъвкава и може да съобрази с учението, така че да няма интервали.
В университета няма нямат нищо подобно на стол. Има заведения някакви и АН - според нея и двете по-скъпи от тези в града (неясно защо) и нямат никакви доп. отстъпки - най-смотания сандвич бил 7.50 евро. Тя обикновено се храни вкъщи, не съм чула да си носи, на място си купува, ако вече пририта, така се е настроила. Иначе при работата й има повече опции за храна като бързи заведения, но не съм я разпитвала как точно се храни докато е на бач. Това, което чух последно е, че са й дали карта за безплатно кафе в отдела, където работи. Пазарува си не всеки ден,  минава обикновено през АН или Плюс (това е точно до квартирата й) и си напазарува за няколко дни и си готви.
Относно първият въпрос - това няма еднозначен отговор. Никой не може да каже колко може да поеме страната като студенти - дори много от местните не си живеят у тях си, а са на квартири по други градове (ако намерят, де). Отделно те имат някаква система на прием от много години и изведнъж хоп - Брекзит...

# 175
Квартирата на моя е на 8-10мин- с колело. Пеш не ходи никъде. Готви си, храни се у дома и си носи кутия с храна в унито, и на работа. Пазарува основно от Лидъл и АН. Първия е до квартирата му, втория е на път за унито. Дори има карта за АН, с която спестява и като се събере определена сума си я взима или пазарува с нея. Работи почасово, когато не е натоварен. В момента е фул. Снощи говорих с приятелката му, казва , аз на неговия ритъм не мога да изкарам. Много е зает, до края на месеца има да предава два изпита и първата част на тезата. Пише всичко от начало, защото във вторник вечер му изгоря харда и всичко замина по дяволите. Направил си бил списък със задачките , закачен на стената и отмятал една по една. Предупредил ни е и двете, среща и звънене след като приключи. Първата година понесе три дини под една мишница и се провали. След това работата премина само летата и от време на време почасово. Взе си поука и стана доста по организиран. Силно се надявам и този път да успее, въпреки трудностите, които има.
пп Не купувайте скъпи велосипеди. За пет години се сбогува с четири колелета. Всичките откраднати.

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 20:41 от morskibriz

# 176
  • Бургас
Моят ползва колело под наем и е доволен, май 15 Мин му е до училище, кофти е като вали, ама няма как…първата година решихме да не работи, той е мързелив и неорганизиран, едва ли ще се справи и с учене, и с работа, храни се основно вкъщи, по неволя се учи да готви, поне имат всякакви удобства в апартамента- печка, котлони, голям хладилник, даже купихме Нинджа грил с еърфраер…имат някакво заведение до университета и първите месеци там обядваше, ама после се усети, че да си носи от вкъщи е по-изгодно, пекат си кюфтета и картофи или ориз, слагат в кутия и си я носят в раницата, от време на време си поръчват храна с доставка, избор има голям, разбира се не е много евтино. Освен, че не му се отдава готвенето, моят младеж е и с много претенции, захарни, тестени и млечни продукти са в забранения списък и храната се върти около яйца, меса, картофи и ориз и някой плод

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 21:09 от bur02

# 177
Моя е намерил турски магазин и от там си пазарува кори за баница, сирене, баклава и млечна салата. От един пакет кори прави тиквеник и баница. Готвенето му се отдава и това работи от 12клас летата. Станал е доста по-добър от мен.

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 21:09 от morskibriz

# 178
А някой знае ли къде в Амстердам може да се купи козунак?
Намерих му няколко варианта от каталозите на магазините, не били такива като нашите.
Той и нашите магазински не знае какви са, защото сме на домашни, ама трета година издирва козунаци:yum:
Нищо друго не му липсва от БГ кухнята, не носи храна в куфарите, не му изпращам колети, обаче това с козунаците е сериозен проблем:yum:

morskibriz, миналото лято приготвях вечеря и студента дойде да ми дава съвети как да готвя, отнесе една разправия, на другия ден беше сготвил за всички:yum:
Някои неща ги прави по-добре от мен, но не признавам:yum:

Днес ходихме на изложение на Интеграл, за пореден път се уверявам, че е чиста загуба на време, огромна опашка на щанда на който отговаряха за университетите в Нидерландия. Замислих се дали им обясняват за драмата с настаняването.

# 179
"Здравейте, и аз търся в Тилбург за сина ми, но той ще е първи курс. А дъщеря ви няма ли възможност да си продължи договора или да търси на място след като е там вече?"
Първо пробвахме да резервираме стая в HSS, но всички стаи свършиха буквално за 2-3 мин. /беше ужасно изживяване/... страницата беше заредена /на двата компютъра/, стаите бяха избрани и само чакахме да отворят портала в уречения час и да "цъкнем" с мишката....въпреки всичката ни предварителна подготовка, сайта започва да върти...и излиза отговор "UNAVAILABLE" /и така за всички стаи, за които пробвахме да резервираме/.
Първата година намерихме квартира, чрез партньорите на университета - Student Housing, по същата схема, като гореописаната, когато вече се бяхме отчаяли, упорството ни се възнагради - резервирахме стая на чист късмет, просто някоя, за която успяхме да се преборим. Те обаче предлагат стаи само за първокурсници, със срок на договора само за 1 год. /без възможност да напуснеш с предизвестие, платихме предварително наема за цялата година + още един за депозит + 200 Евро заради бързото увеличение на цените/. Въпреки, че наемите им бяха по-скъпи, решихме да заложим на сигурното и да не търсим квартира на свободния пазар. В крайна сметка сме доволни, защото стаята е големичка, обзаведена е с всичко необходимо, коректни са, отзовават се веднага при нужда от ремонти или нещо подобно...при пристигането бяха организирали микробус, който да ги вземе от летището и да ги заведе до квартирата, което е добре, предвид факта, че моето дете за първи път пътуваше сама, озова се сама в напълно непознат град, без да има познати, които да й помогнат, с един куфар...малко е стресиращо да не знаеш нито къде отиваш, нито дали всичко ще е така както пише /още повече след като разбрахме, че има много измами/. Това е което мога да споделя от моя скромен опит за Тулбург.

Общи условия

Активация на акаунт