Студенти в Нидерландия - 16

• 67 041
  • 718
  •   1
Отговори
# 360
Nunche, няма такса агенцията, ако сте кандидатствали по нейна обява. Такъв е принципът, може да ви поискат комисион, ако изрично ги помолите да търсят от ваше име. Писали сме, общо взето е незаконно да искат комисион за готови обяви, ако ви одобрят. Може да ви поискат такса за други услуги, но ще ви уведомят за това. Има достатъчно организации, които при съмнения за незаконно искани и платени суми, помагат на студентите да си ги възстановят и защитават правата им.
За сметките - наистина е възможно договорът да се сключи на нейно име, а тя да си събира парите от другите момичета (при моята е така с нета и ако иска тв). За битовите консумативи мисля не се прехвърлят партидите, но не съм наясно, може и да са прехвърлят в някои общини. Housing permit обаче не е ли свързано с получаването на BSN всъщност?

# 361
  • София
Здравейте, търсим стая в Айндховен, или апартамент, с възможност да се дели с някой. Младежът ще бъде втори курс наесен и решихме по-раничко да се огледаме.
Към новоприетите - задължително се регистрирайте възможно бързо в системата за настаняване, за да имате шанс. Миналата година системата отвори още февруари, тази година разбрах, че са решили по-късно да я отворят. Но децата, които бяха се регистрирали през февруари и март успяха да получат квартира за първата година. За съжаление договорът не може да бъде продължен.
Моля ако някой има идеи, да споделя.☺️

# 362
Здравейте!
Детето, чака. Може ли, някъде да се следи, до кой номер се е стигнало в класирането?
Получи писмо, в което я уведомяват, че до края на август ще стане ясно. Но все пак, в последния момент да търсим квартира.

# 363
  • София
Дъщеря ми потвърди за аероспейс в Делфт и освободи 1 място за механикал в Айндховен.

# 364
Здравейте, изчетох почти всичко, но имам питане към по-запознатите
Дъщеря ми в момента е 1 курс в Леуварден, на квартира в общежитието към NHL, където няма как да остане и догодина. Т.е. търси си нова квартира от юли
първо питане кога излизат обявите за наемане от юли
второ - ако сега наеме, т.е. преди да й изтече договора за наем с общежитието, как се случват нещата, предвид регистрацията - bsn номера
предварително благодаря за разясненията
тъй като тя се е ошашкала, а на мен не ми се струва нормално да плащаме квартира от май, заедно със стаята в общежитието до юли включително (в договора пише, че не може да се прекрати!

# 365
Това, което съм гледала е, че квартирите със свободна дата от 1.07 започават да излизат края на април/ началото на май. Няма проблем сега да наеме квартира с начална дата 1.07 например или по-късно. Много е вероятно да имате покриване от един месец, но трябва да поемете този риск. Няма да прекратявате договора с общежитието, просто ще се наложи да плащате дублирано. Може да използва този месец да се пренася постепенно. В момента, в който се пренесе, трябва да подаде уведомление в общината (електронно с DigiD или на място) за новия адрес - BSN не се сменя.

# 366
Ние сме плащали 4 месеца и общежитие и квартира. Адресната регистрация я смени когато се нанесе в квартирата.

# 367
Благодаря, тя се притеснява че няма да има квартира от юли. Това което казвате, че излизат в края на април ме успокои. Един месец - ок, но 3-4 дублиране ми идват в повече Simple Smile

# 368
Бихте ли ми казали дали сайта holland2stay.com е надежден за търсене на квартира?
Дъщеря ми търси там, какво трябва да проверя, за да съм сигурна, че не е измама когато я изтеглят, участва на лотариен принцип.
Благодаря!
Flowers Hibiscus

# 369
Здравейте, интересува ме колко е месечната издръжка на студент в Нидерландия, колкото и да е относително. Квартира, месечни разходи, застраховки...
Да приемем, че на първо време няма да работи.

# 370
Писано е много, потърсете тук и в 12 класната тема.

# 371
  • София
Здравейте, интересува ме колко е месечната издръжка на студент в Нидерландия, колкото и да е относително. Квартира, месечни разходи, застраховки...
Да приемем, че на първо време няма да работи.
Аз го смятам около 1500-1800евро/месец (Амстердам, със скъп наем). Може и с 1000евро, но по-малко е според мен нереално, особено с повишението на цените последната година. Знам, че има много примери тук на студенти, които живеят и с по-малко, но това са (според мен) изключения, а и времената се менят. Пък и човек като планира финанси винаги трябва да слага резерва отгоре, за да няма изненади.

Дописвам: да подчертая само, че нямам опит, тази сума е на база мои (задълбочени) проучвания. Първи курс предстои септември. Другата година по това време ще кажа била ли съм права в прогнозите Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 14:16 от Peruanka

# 372
Ripple,
Най- много зависи от наема!
След това как сте свикнали с излизанията - заведенията са скъпи. Ако се събират и поръчват бира, безалкохолно , пици - би било около 15 евро на човек.

В Нидерландия 100 евро на седмица за пазар би трябвало да му стигат.

Транспортът е скъпо перо. Зависи колко и кога ще ползва. Има опция за намаление за пътуване в извън натоварените часове, но пак е скъп. Ако е на колело и ползва транспорт рядко е ок

Моят абонамент за тел с интернет в Европа и САЩ неограничено е 35 евро

Такси към банките студентите нямат.

Допълнителна здравна застраховка - не знам колко е за студентите

Не знам какво и колко изпускам.

# 373
  • Бургас
Издръжката на моя студент  тази година в Айндховен  е 2000 евро,  даже някои месеци не му стигат и пращам 100-200 евро отгоре.....плащаме наем 700 евро, отделно си плаща вода, газ,  интернет, ток и т.н. - може би 200-300 евро общо,   в самостоятелен апартамент са двама човека и си делят разходите, значи остават около 1000 евро за храна, фитнес, транспорт и развлечения, отделно е годишната такса, самолетни билети за Коледа и за лятото и шопинг на дрехи, така че грубо мога да кажа 2500 евро месечно за всичко, застраховки няма
Преди година като правих първоначалната сметка, ги смятах 1000 евро на месец, но реалността с поскъпването на квартири, храна и т.н. се оказа друга... надявам се най-късно в 3-ти курс вече да работи и да ми намалее малко финансовата тежест, защото за мен тази сума е много по-голяма от заплатата ми

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 12:59 от bur02

# 374
Аз пращам 1300 евро. Никъде не излиза обаче. Таксата на унито и самолетните билети са отделно. Пазарува само което е на промоция.

Общи условия

Активация на акаунт