Студенти в Нидерландия - 16

• 67 033
  • 718
  •   1
Отговори
# 345
И моята е приета в Саксион- ACS. В Саксион имат общежитие, можете да кандидатствате и за него.

# 346
Аз да споделя за младеж приет в Саксион. Програмиране на игри. Отказа да кандидатства в Бреда, Аиндхивен и Делфт. Обяснява ми, че не е нужно нищо да потвърждава, бил получил емейл за условен прием и толкоз. Като завърши, тогава се давала дипломата. Попълнил бланка за общежитие. Гледам, че тези в Делфт и Айндховен потвърждават, а той ми казва- "споко мами", нищо не се потвърждава. И на мен ми остава да се спокна...
По принцип мястото не трябва ли да се приеме или откаже?

# 347
  • София
При условен прием има потвърждение, което се изисква формално в системата. Не знам за всички унита ли е така, може да има разлика, но проверете.

# 348
Здравейте, мили мами, следя ви от година, но вече ми е време да се включа и аз в темата! Синът ми е приет в Айндховен - компютърни науки. Започнахме с търсенето на квартира и днес се натъкнахме на обява във фейсбук, която звучеше надеждно, но след като направихме справка в кадастъра се оказа, че на този адрес има регистриран само магазин за цветя. През Гугъл мапс  обаче се вижда сграда на два етажа и се предполага, че собствениците са повече от един. Възможно ли е, защото не съм уточнила етажа, да не ми показва всички собственици?

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 15:09 от petrov4eto

# 349
Ние сме приети в Саксион и в Твенте. Ще запише в Твенте. Той е много контактен и не мога да си го представя да се прибита в празна (самостоятелна) квартира, но не познава никого, приет в Енсхеде. Пише на къщите, в които има свободни места, но те си търсят за съквартиранти предимно холандци. Ако има младеж в подобно положение - да се свърже (на лично). Ако си допаднат и намерят общи интереси, може и да съжителстват.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 18:02 от Аnny

# 350
  • Пловдив
Здравейте, синът ми е приет в  Саксион - ICT.  За тези, които са приети там - кандидатствайте за общежитие. На нас ни върнаха мейл с договор, който подписахме и сега очакваме да пратят фактура за плащане след 1-ви май.

# 351
Спокойна, те са една специалност- CMGT. Подал е документи за общежитие. Понеже, той учи в друг град и си идва само в почивните дни, ме информира набързо. Уж е гледал за потвърждение. Показа ми емейл-а, но в него имаше настаняване.  Ще изчакаме с търсенето на квартира, докато не излязат резултатите за общежитие. Той чака резултат от кандидатстване в Кьолн и дано не се налага да се записваме и отписваме. Ако остане Енсхеде ще е хубаво, защото ще си бъдат много българчета. Преди години дъщеря ми така беше в Шотландия. Събраха се 4,5 и много се събираха и си помагаха.

# 352
Здравейте,
Да се включа и аз с въпрос по темата с квартирите. Дъщеря ми кандидатства чрез агенция, ходи на оглед и и казаха да потвърди,че и харесва апартамента/ кандидатсват 3 момичета/ . Агенцията са и пуснали мейл, в който искат 350  евро депозит, като не се ангажират,че 100% лендлорда ще одобри точно тях. На огледа е имало над 30 души, вкл. и нидерландци. Ако не ги одобори ще и върнат до 10 дни депозита. Нормално ли е това според вас. Също в наемната цена не са включени консумативи и интернет. Колко би се плащало за тях?

# 353
За депозита си е съвсем в реда на нещата. Не се притеснявайте, ако случайно се случи да се развалят нещата (но мисля, че няма), ще си получите сумата. При дъщеря ми беше съвсем същата процедурата (даже искаха да ги преведем в рамките на 24 часа) - нещо като такса блокиране на стаята е.
Консумативите нямам идея колко биха могли да са, особено след вдигането на цените. По мое лично мнение поне 100 евро, може би 150, може и повече. Трябва да попитате плаващи ли ще са всеки месец сумите или твърди. Интернетът зависи какъв план е и на колко се дели, при детето е 5 евро на месец при 4 съквартиранта.

# 354
При дъщеря ми беше съвсем същата процедурата (даже искаха да ги преведем в рамките на 24 часа) - нещо като такса блокиране на стаята е.-
Да точно това пише. И също искат: 62.50 евро за съдействие за регистрация на ток, газ, вода тв и интернет- това задължително ли е-като се регистрира в общината няма ли автоматично да си получва сметките или нещо трябва да предприеме и 68,95 евро за applying for  a housing permit"?. Също като тя е ходила на огледа за апартамента и е подала мейла за потвърждение, а ще бъдат 3 момичета, договора само на нейно име ли ще е , сметки...- все се притеснявам от уловки да няма. И тази агенция няма ли да иска такса за намирането и сключването или то е включено в наемната цена.

# 355
  • София
Идвам с въпрос..., Дано не е много глупав. Гледам билети за юли, до Айндховен, виждат ми се много скъпи... Ако ще ходи до Енсхеде, къде да каца с по-нормална цена?

# 356
Дортмунд?
Но по принцип са си скъпи тогава почти за навсякъде.

# 357
Идвам с въпрос..., Дано не е много глупав. Гледам билети за юли, до Айндховен, виждат ми се много скъпи... Ако ще ходи до Енсхеде, къде да каца с по-нормална цена?
Вижте Дортмунд. Автобус 490 и метро за 3.6 евро до гарата. Билетчето от автобуса важи и за метрото. Спирката е първа, отгоре и се вижда при слизане от автобуса. Влакът до Енсхеде е без прекачване. От Айндховен е с прекачване.
Редактирах се.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 08:36 от LollyPoppy

# 358
  • София
Много благодаря!

# 359
Спокойна, това лято ходихме до Енсхеде, като нощувахме в Кьолн. Летището е между Кьолн и Бон. От Кьолн се пътува с влак до Енсхеде. Сменят се два влака. Като е между две държави билет не може да се купи от автомат. Трябва да се регистрира в приложение  с дебитна карта за да си купи билет за влак. Има една каса и тя работи от 8. Пътува се три часа и половина.

Общи условия

Активация на акаунт