Студенти в Нидерландия - 16

• 67 009
  • 718
  •   1
Отговори
# 435
  • Кюстендил
Благодаря за отговорите.

# 436
Пишете, че здравната застраховка я връщат почти в пълен размер всеки месец. Има ли значение дали са ползвани здравни услуги или не?

# 437
  • There I was on a July morning
Здравейте, чудех се дали да се включа в дискусията за издръжката на студентите и накрая реших да пиша, може на някого да му бъде полезно.
Дъщеря ми учи магистратура в университет Еразмус, Ротердам.
Издръжката и е около 1000 Е на месец, като в тези пари се включват квартира, храна, разходи за дрехи и обувки и транспорт. Отделно от тези пари са таксата за обучение - 2200 Е за 1 година и самолетните билети, когато си идва - за Коледа и Великден и таксата за телефона.
Квартирата е 420 Е/месец, като включва и режийните разходи.
Живее в четиристаен апартамент  с още 3 момичета от различни националности + обща кухня. Стаята я наехме почти моментално като излезе обявата, защото нали знаете как е с квартирите в Нидерландия. В същият апартамент се отдаваше още една - голяма стая за 660 Е, но ние предпочетохме малката. Не е особено комфортна, но тя ходи и в университета, и стои и в библиотеката, за 1 година - бива.
Наем за колело - 24 Е/месец.
Разходи за транспорт - плаща се за брой спирки и в зависимост от натовареността на транспорта. Жилището на дъщеря ми е до спирка на метро и на 2 спирки от университета. От квартирата и до центъра на Ротердам билетът е 2.4 Е в едната посока.
За храната - вегетарианка е от 12-годишна, храни се здравословно, но сама си готви. Понякога яде в университета. Понякога ходи на екскурзии в други градове на Нидерландия и Белгия. Не пие и не пуши. Не смятам, че гладува или, че се лишава от нещо.
Карта за телефон - ползва българската си, не знам колко е таксата, тъй като съпругът ми я плаща.
Не работи и не ползва стипендии.
Дали студентите ще работят или - не, това е въпрос на възможности и избор, но е добре да придобият финасова култура и разходите им да са съобразени с доходите. И мисля, че ще се научат на това.
Хубав ден на всички!

# 438
  • София
Пишете, че здравната застраховка я връщат почти в пълен размер всеки месец. Има ли значение дали са ползвани здравни услуги или не?

Мисля като първо условие за връщане е, че трябва да е сключена задължителна здравна застраховка, например, когато човекът работи. Когато е доброволна студентска, не може да се ползва Healthcate benefit. Ето линк: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/bela … lthcare_insurance

# 439
  • София
Извинете ме, ако въпроса е глупав, но търсих а нямам време и да търся. Опитвам да помогна на напълно неориентирана Госпожица, с още по- неориентирани родители, затова... да питам тук. Worried
Тя завършва сега в Щатите ( българско гражданство има), евентуално трябваше да остане да учи в САЩ, но май сега разбира, че няма как да остане ( визи, статут, скъпи бакалавърски програми Disappointed Relieved ), та аз уж я съветвам да види и за Европа / Холандия може би Thinking .

Има ли изобщо университет там с бакалавърски програми ( област: химия, биология, биомедицина, тези науки и подобни... ) в който може да кандидатства сега до края на април, или май месец? Или няма начин Anguished
Прочетох в един от университетите, че може да кандидатсва само годината след като е завършила Cold Sweat
Т.е не може и да кандидатства ако изпусне една година след завършването на средното си образование  , така ли
Ако някой нещо знае и може да напише по тези хаотични въпроси ще съм благодарна Rolling Eyes

# 440
Има! Има и химия, и биология, и биомедицина. МД е в Маастрихт, биомедицина.
Не знам обаче за прием с американска диплома как стоят нещата. Но има унита в тази област и може да се пита.

# 441
Ако не е затворена платформата за прием на документи (всеки университет има дати), като за нумерус фоксус специалностите няма да може да подаде - би следвало да може. Съвсем не е задължително да е завършила сега или миналата година. Трябва малко да се разцъкат университетите и специалностите и веднага ще се види.

# 442
  • София
Благодаря , почнах да ровя. Яд ме е, щото й говорих още миналото лято да кандидатства поне.... Щатите, та Щатите, хубаво ама там една бакалавърска такса е 50хил долара за хубав университет, и тя като няма гражданство ... ??
Ей, ама тия младите не слушат... сега се сети тя че май е проблем там всичко за нея... Родителите и те неориентирани,.... затова търся, да му помогна на детето. Инак е умна и й се учи, ама пари, инфо... чуди се и тя накъде , ровя тук Cold Sweat Маастрихт е късно явно, ама дано поне за догодина може да наберем инфо

# 443
До 01 май можете да кандидатствате. Записвате се в платформата за 4 университета и след това подавате документите. Но всичко трябва да се случи до 01 май. Само за нумерос фиксус сте изтървали сроковете.

# 444
  • София
Благодаря, тъкмо и аз стигам горе- долу до този извод, зависи от университета и от специалността, но да, има все още някакви опции до 1ви май. Единствено Radboud University дава  опция до 1 юли- Бакалавърската степен по химия. Благодаря за отговорите, днес пак ще звъня по Щатите и ще съветвам. Дано ме послуша и реагира, поне да кандидатства , после пак да го мисли ако ще Worried

# 445
  • София
Мисля, че в HZ във Влисинген има химия, само че е приложен.

# 446
Погледнете и Wageningen Universiteit.
Но наистина не се знае с американска диплома дали може да ползва европейските преференции.

# 447
  • Чикаго / София
Cabo San Lucas 40 не знам за кандидатстването, потърсете има ли още отворени за кандидатстване университети. Явно има, щом момичетата казват.

Иначе моята дъщеря завърши Гимназия в САЩ и е приета е университет в Нидерландия. Може да се кандидатства с американска диплома, но има изисквания, разбира се. Ако не успее да влезне тази година заради изпуснат срок, нека да запише някой комюнити колеж, те са евтини,  и да вземе няколко класа -статистика, биология, химия. Ако успее и да завърши за една година Асошиейт дигрии, няма да има никакъв проблем с кандидатстването догодина.
Щом има българско гражданство ще се води като студент от ЕС.

# 448
Irka,
Дават ли таксата за деца от ЕС, когато кандидатстваш с европейски паспорт и американска диплома. Или таксата е като за интернешанъл?

# 449
  • Чикаго / София
Irka,
Дават ли таксата за деца от ЕС, когато кандидатстваш с европейски паспорт и американска диплома. Или таксата е като за интернешанъл?

Ако децата имат европейски паспорт, таксата е, като за деца от ЕС, без значение, че дипломата е американска.

Общи условия

Активация на акаунт