Студенти в Нидерландия - 16

• 66 974
  • 718
  •   1
Отговори
# 540
  • Cobrs
Здравейте, и ние мислим да пътуваме до Айндховен в търсене на квартира. Умувахме и решихме да подберем няколко агенции на недвижими имоти и няколко обяви и на място да им заплатим да ни помогнат в търсенето. Харесахме и една обява във Фейсбук, наемодателят ни се струва читав, но си имаме притесненията. Всякакви съвети и насоки биха ни били полезни. Наши познати ни съветват да изчакаме до юни, когато се освобождавали повече квартири, но ни се вижда доста рисково. Благодаря за информацията на първа страница, много в полезна!

# 541
Да,може би ще трябва да отидем до Айдховен.Свързах се със Simple stay,но за съжаление ми отговориха,че тази година, няма да работят с подпомагане за търсене квартири на студенти в Айдховен.Успех на всички!

# 542
  • Бургас
Моят младеж миналата година така ходиха началото на юни месец да търсят квартира в Айндховен и беше пълен провал, в доста агенции даже не успели да влязат, още от вратата им казвали, че не работят с чуждестранни студенти, докопаха се до няколко огледа, но имало страшно много кандидати, така че за няколко дни е малко вероятно да се намери, може би зависи и кой месец има повече освобождавания, иначе за Фонтис доста първокурсници получиха миналата година настаняване от тях, синът ми разправя, че в момента основна тема сред студентите във Фонтис са точно квартирните неволи- половината се жалват, че трябва да си търсят квартири лятото, а другата половина се оплакват колко са мизерни техните

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 18:11 от bur02

# 543
bur 02, благодаря за споделеното, знаех още в самото начало,кандидатстваме със съдействието на Интеграл,че търсенето и намиране на квартира ще е трудно,дано всички имаме късмет 🍀!

# 544
  • Cobrs
Veni Bs, не знаех, че Интеграл предлагат такава услуга. Чувала съм, че Юнифай извършват проверка на квартирите и на договорите. Много се притеснявам аз да наемем квартира от физическо лице - всякакви сценарии ми минават през главата. Но пък агенциите предлагат квартири на над 1000 евро, и цените продължават са растат.

# 545
Maggrat,да кандидатстваме чрез Интеграл,като те не се наемат с търсене на квартири,това е наша задача, те съдействат за кандидатстване и документи с унито.Да ви кажа и аз не се доверявам на повечето обяви от частни лица и незнам,а времето лети....все си казвам щом другите са успяли,и ние ще намерим ,😀 а оферти от 1000 евро на месец малко ни е множко.

# 546
Аз не си спомням някой в темата да е споделил да е успял да наеме на място квартира - родители имам предвид. Може и да е имало, но поне последните три години въобще не ми се върти такова нещо. Обикновено винаги се минава първо през кандидатстване онлайн. Както и за първокурсници въобще не съм оптимист с възможност за наемане на обща квартира от няколко деца (които не са двойка) от България. Ако някой успее или е успял - нека разкаже в темата полезен опит.

# 547
Момичета,

Казвам какво аз бих направила, без да твърдя, че е правилно и без да се приема като съвет.

Бих разгледала брокерите в околните по- малки градчета. Само че има големи брокерски агенции, които твърдят, че оперират навсякъде. Не тях, а тези местните с адрес там.
Makelaar е брокер.
Погледнах добри отзиви има напр. за Makelaar de Vree in Helmond .Не знам дали се занимават с наеми, отзивите бяха за покупко прод на имоти.
След което бих им писала и посочила обяви, които ме интересуват. Да ги проверят. Стандартно брокера взима от наемодателя 10% от годишния наем, за да го представлява. Не знам как стои въпроса с наемателя. Но аз бих им предложила тези 10%. Със сигурност ходенето до Айндховен ще е по- скъпо.
Не казвам, че съм права. Никога не съм търсила квартира под наем в Холандия.
Дъщеря ни търсеше стая в Лайден преди 5-6 години, но при нея ситуацията беше друга. Тя имаше къде да живее, просто й беше далеч и трябваше да пътува.

Разсъждавах какво аз бих направила в подобна ситуация.

Вариант 2 : По- неудобен, но все пак вариант. Бих потърсила макар и с пътуване в околните градчета. Електрическо колело, скутерче или годишна карта за транспорт.
Дъщеря ни имаше съученички в гимназията, които пътуваха през две селца, за да дойдат на училище. Не харесваха гимназията в тяхното населено място. И пътуваха с обикновено колело всеки ден, независимо от условията навън. Вариант 2 е като резерв.
Също е опция от близък град около гарата да се живее.
Знам, че не е удобно, но е опция

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 03:19 от rosss

# 548
  • Cobrs
Момичета, благодаря ви за съветите и насоките. Червенокоске, какво имаш предвид под кандидатстване онлайн - съответната обява в сайт ли? Ние изгледахме куп обяви на невъзможни цени, както и стаи, които се отдават от частни лица и от студенти с наета къща - за всички кандидатства дъщеря ми, без резултат. Желаещите са над 100 за всяка обява. Кандидатства и чрез лотариите. Дали нещо не пропускаме? Рос, не бях се сетила за малките агенции - извадих списък само на по-активните за Айндховен и Тилбург, който е в близост. Днес ще разгледам още веднъж всички обяви и ще подбера по-приличните, въпреки че и те са около 1000 евро месечно, за да искаме оглед на място. На първа страница прочетох, че да ангажираш агенция ще струва около 300 евро и 12% данък, което е съвсем приемливо. Дано няма драстично увеличение на цената. Моля, момичета, пишете за каквото се сетите като варианти. Целта е да си уплътним максимално времето там и да обхванем като цяло всички възможности.

# 549
Maggrat,
Ако ударите на камък с агенциите в Айндховен и Тилбурх ( и на двете места има университети), проверете тези по по- малките населени места. Те няма да ви откажат за Айндховен

# 550
Под кандидатстване онлайн имам предвид точно това - да си подавал документи по обяви или поне да си контактувал с агенцията чрез e-mail. Моето виждане е, че холандските агенции не са от най-бързите в кореспонденцията - пишеш и чакаш, и пак пишеш и ти отговарят по някое време. Въобще един туткав процес, на моменти изключително изнервящ.  Другото, което знам е, че всъщност целта на огледите, които се правят е не само да се види стаята. А всъщност да се придобие представа от кандидатите - общо взето е като на взаимна "сгледа". В този случай един личен контакт с родители например, не им върши никаква работа - макар и гаранти, всъщност реалния ползвател и наемател е детето.
Относно комисиона - съмнява ме да вземат такъв за готови обяви. Писала съм, че е незаконно да се взима комисион от наемателя при кандидатстване по готови обяви - има много организации, които, ако има неправомерно искани суми помагат да се възстановят и агенциите избягват да ги начисляват (това си е двоен комисион). Да ви търсят жилище обаче е друго - в този случай вие един вид ги упълномощавате, но трябва да ви предложат имоти различни от обявените, за са вземат комисиона.
Моят съвет е да се пуска на абсолютно всички обяви и на всички агенции, които покриват финансовите ви изисквания - никога не се знае откъде ще излезе заека.
Съгласна съм с варианта за пътуването от други населени места, но ако няма да се работи е добре много хубаво да се огледат условията и цените на картите - да не се окаже, че с пътуването се изравнява с някой по-скъп наем.

# 551
  • Cobrs
Още веднъж - много ви благодаря! За съжаление няма как да вземем дъщеря ми, защото има изпити, после матури, знаете как стоят нещата през май месец. Ако все пак има някакъв луфт може да организираме още едно кратко пътуване. Дано всички търсещи имаме късмет!

# 552
Моето дете е на общежитие доста далеч от университета, мисля че пътува около 30 мин. с влакче.
Първата година искаше да се мести, след огледа на няколко жилища в района на университета се отказа и вече трета година е на едно и също място.
И ние го чакаме да реши за магистратурата, за да започнем търсенето на жилище, ако реши да остане в Амстердам, може би няма да се наложи да сменя общежитието.

# 553
Oтносно агенции, за Бреда бих препоръчала https://stadhuis.nl/woning-huren/

Момичето с което работеше моя син се казва Лесли. Работят добре с българи.

# 554
  • There I was on a July morning
Моята дъщеря намери квартирата в Ротердам от обява във фейсбук от частно лице, без да сме ходили на място. Стъпките бяха тези:
1. Наемодателят и изпрати видеоклипче за апартамента и направихме онлайн оглед.
2. Дъщеря ми потърси за него информация в интернет и се оказа, че той има профили със снимки в социалните мрежи, включително и в професионалната - linkedin. Пишеше къде работи, какво работи и т.н.
3. Направихме справка в нидерландския кадастър /за който научихме от тази тема Flowers Hibiscus/ и се оказа, че именно той е собственик на апартамента.
Всичко това ни увери, че човекът е надежден и можем да сключим договор с него.
4. Дъщеря ми проведе с него /и съпругата му/ видео- разговор, видяха се и се разбраха.
5. След няколко часа размисъл приехме офертата, тъй като тя много се страхуваше, че някой ще я изпревари.
6. Изпратиха и договор и дадоха срок до следващия ден да го подпише.
Наехме стаята от 1.08., защото оттогава се освобождаваше, а тя замина на 31.08.2022 г.

Има състуденти, които пътуват от съседни градове, не знам доколко им е изгодно финансово. Тяхната магистърска учебна  програма не изисква присъствие всеки ден в университета, така че не им се налага ежедневно да пътуват до Ротердам.

Успех на всички търсещи!

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 10:17 от Скубиду

Общи условия

Активация на акаунт