Студенти в Нидерландия - 16

• 67 044
  • 718
  •   1
Отговори
# 390
Има ли някакво значение, от коя сметка ще се плати първата такса за университета и таксата за housing application ? Поради проблем с картата, синът ми не може да плати с неговата дебитна карта и ще плаща с дебитната карта на баща си. Дано не е проблем,  кой е титулярът на картата , с която се плаща.
Това не е никакъв проблем, но в основанието за плащане трябва да има всички необходими подробности!

# 391
  • La casa de Mickey Mouse
Четири членно семейство сме - с малко дете и тийн, постоянно искащи нещо да им вземем от магазина. Излизаме един път на седмица и за храна и излизане даваме 1000€ на месец. ММ не сяда на масата без месо, аз без пресни плодове, зеленчуци и ядки не оставам, млечните са ясни, всякакви видове (за протокола - на седмица купувам около 8л био прясно мляко). Та седя и се чудя, как един студент успява да ги изхарчи (не включвам в тях квартирата).

# 392
  • Габрово
Четири членно семейство сме - с малко дете и тийн, постоянно искащи нещо да им вземем от магазина. Излизаме един път на седмица и за храна и излизане даваме 1000€ на месец. ММ не сяда на масата без месо, аз без пресни плодове, зеленчуци и ядки не оставам, млечните са ясни, всякакви видове (за протокола - на седмица купувам около 8л био прясно мляко). Та седя и се чудя, как един студент успява да ги изхарчи (не включвам в тях квартирата).

В последните 5 думички в поста, тези в скобичките, се крие отговрът на въпроса 😉 😁

# 393
  • София
Пак пускам калкулатора на Duo. Само трябва да изберете в първите стъпки University и Loan system from 2015 и можете да сметнете разходната част (а и приходната). Със жълти квадратчета до всяко място за попълване на цифри има i, където като се цъкне и пише обичайно средно: https://duo.nl/apps/rekenhulp-studiefinanciering/index.html?taal … l/studiebegroting

# 394
  • La casa de Mickey Mouse

В последните 5 думички в поста, тези в скобичките, се крие отговрът на въпроса 😉 😁
Ами видях суми от по 1500-2000€, така че колко да се крие в тях истината. Все пак говорим за семейство с две деца и излизане всяка седмица…

# 395
Има ли някакво значение, от коя сметка ще се плати първата такса за университета и таксата за housing application ? Поради проблем с картата, синът ми не може да плати с неговата дебитна карта и ще плаща с дебитната карта на баща си. Дано не е проблем,  кой е титулярът на картата , с която се плаща.

Не, няма значение кой е титуляр на сметката. Таксата на щерката я платих от сметката на ММ, като посочих нейното име (вероятно и номер някакъв е имало).

# 396
Готовите пари се харчат ужасно лесно, но когато почнат сами да изкарват се замислят, но не е луд този, който яде баницата… звуча остро, но е факт.
Моето момче започна с издръжка от нас по 800-900 евро, храна, квартира, билетите бяха отделно. Смени квартирата след първата година и започна работа и разхода се вдигна, квартирата беше 700 евро, но след първата заплата спря да приема пари от нас.  Сега е в голям апартамент и сумите са още по-големи. Не питам с колко се издържа, билети, наем, консумативи, храна и почивки си покрива сам. Имаше група приятели, които са на издръжка от мама и тате, рязко спряха контакт със сина ми, защото се фукал прекалено много, дори и така да е, сам си е изкарал и си е купил, предложил им е да почнат работа, не, защото няма да могат да ходят на екскурзии свободно, не им трябвали пари сега. Ще спра с този история тук, че ще съм остра Simple Smile

# 397
Готовите пари се харчат ужасно лесно, но когато почнат сами да изкарват се замислят, но не е луд този, който яде баницата… звуча остро, но е факт.
Моето момче започна с издръжка от нас по 800-900 евро, храна, квартира, билетите бяха отделно. Смени квартирата след първата година и започна работа и разхода се вдигна, квартирата беше 700 евро, но след първата заплата спря да приема пари от нас.  Сега е в голям апартамент и сумите са още по-големи. Не питам с колко се издържа, билети, наем, консумативи, храна и почивки си покрива сам. Имаше група приятели, които са на издръжка от мама и тате, рязко спряха контакт със сина ми, защото се фукал прекалено много, дори и така да е, сам си е изкарал и си е купил, предложил им е да почнат работа, не, защото няма да могат да ходят на екскурзии свободно, не им трябвали пари сега. Ще спра с този история тук, че ще съм остра Simple Smile

Всеки студент преценя има ли време да работи или не. Моята за сега няма, почти не спи и не яде, какво остава да започне и работа. Неин колега от ТУ Делфт е споделил същото. Много зависи унито и специалността, както и коя година са. Първата казват е най-трудна. Та не всички не искат да работят, защото искат да ходят по екскурзии. Даже не виждам каква е връзката - та те могат и да работят, и по екскурзии да ходят ако искат. На други пък може учението да им е приоритет пред работата, все пак те са там на първо място да учат. За работа ще имат цял един живот.

# 398
Връзката е, че първо трябва отпуск, второ съчетана работата с учене време няма, та да, всеки сам си преценя. И това не се отнася за всички, има специалности с много много учене, въпросните другарчета са от същия университет и специалност, разликата е трети или четвърти курс. Успех на децата, независимо как се издържат, всеки си знае финансите и възможностите и не е тук мястото да си ги мерим. Има притеснени родители, за които е успокояващо да знаят, че има начин, макар и с ограничен бюджет.

# 399
Аз вече и представа си нямам с колко кара месечно, за тази година два пъти му преведох по 400 лв, за извънредни не планирани разходи свързани с последващото обучение.
Не пуши, рядко пие бира, редовно ходи на фитнес, храни се по режим от треньора, излиза с приятели един път седмично, то за повече няма и време.
Първи и втори курс работеше на една работа, сега в трети заради препоръките работи и за университета.
Всяко лято си променя работните часове от 6 на 8 и така успя  сам да си смени компютъра и телефона.
Не сме очаквали такова развитие, многократно сме разговаряли с него, така му било добре, оценките му са каквито трябва, така че му се доверяваме за решенията:yum:
А пропуснах, намира време да играе на компютъра, ама сериозно играе, ако вместо да играе излизаше, щеше да е по-добре:yum:
Утре на пожар ще му изпращаме някаква джаджа за едната от конзолите, защото я бил забравил в къщи.

# 400
Здравейте, интересува ме колко е месечната издръжка на студент в Нидерландия, колкото и да е относително. Квартира, месечни разходи, застраховки...
Да приемем, че на първо време няма да работи.

Разходите на моето чавЕ в Енсхеде: 430 квартира, 300-400 евро ядене с едно излизане седмично, 100 евро за учебници, транспорт и някакви абонаменти (разпечатване в библиотеката примерно). Уточнявам, че тя си готви в 6 от 7 дни.
Самолетните билети вече колкото дойдат, ако ще си идва. Първата година си дойде 3 пъти, втората - два пъти, третата година още не си е идвала Simple Smile така като гледам тенденцията - четвъртата година ще се наложи ние да идем Simple Smile
Къде са тези цени на квартири? Ние търсим за щерката в Енсхеде и всичко излиза от 800 нагоре🙄. Аз, от страх да не остане без място за живеене, вече и тия по над 1000 гледам.

# 401
  • София
Ние пращаме 1400е на месец. Квартирата е 876 и около 15 за вода. Харчи около 300-350 месечно, другите му стоят в сметката. Храни се вкъщи, но много задобря в готвенето и доста си угажда. Почти не излиза, но той и тук си е така, няма промяна. Веднъж седмично си взима дюнер, пица или ходи сам на близък индонезийски ресторант. Доста е хабитуален и му харесва, на мен-не. Има безплатен мини-фитнес в сградата, ходи по малко или скача 20-30 Мин на въже. Транспорт не ползва, всичко му е на 5-7 Мин с колело. Не пуши, пие понякога по бира. Като изключим квартирата, разходите му не са повече от тук.

# 402
  • София
apfelstrudel,
Студиата на xior в Енсхеде са около 800 евро и има много свободни за момента. Иначе не знам какъв е средният наем за града, защото ние търсим в Бреда - за там 800 е висок наем.
aunt Ogg,
нали водата била годна за пиене, защо купува вода? Или са ни заблудили?

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 23:17 от Sunny bunny

# 403
  • Габрово
Ние пращаме 1400е на месец. Квартирата е 876 и около 15 за вода. Харчи около 300-350 месечно, другите му стоят в сметката. Храни се вкъщи, но много задобря в готвенето и доста си угажда. Почти не излиза, но той и тук си е така, няма промяна. Веднъж седмично си взима дюнер, пица или ходи сам на близък индонезийски ресторант. Доста е хабитуален и му харесва, на мен-не. Има безплатен мини-фитнес в сградата, ходи по малко или скача 20-30 Мин на въже. Транспорт не ползва, всичко му е на 5-7 Мин с колело. Не пуши, пие понякога по бира. Като изключим квартирата, разходите му не са повече от тук.

Ако не се лъжа, беше споменала, че синът ти учи в Айндховен и сте от късметлиите, които са били изтеглени в лотария (но може и да греша де... вече се обърквам какво съм чела, от кого и кога Simple Smile) Та, ако не съм сгрешила, може ли малко повече инфо как се включихте в разиграването на квартири, какво се предлага (стаи, студиа), от точно определени сгради или е смесена работа. Споделени бани/тоалетни/кухни? Този наем, който сега си цитирала за каква точно стая се отнася?

# 404
Имаше група приятели, които са на издръжка от мама и тате, рязко спряха контакт със сина ми, защото се фукал прекалено много,

дори и така да е, сам си е изкарал и си е купил, предложил им е да почнат работа, не, защото няма да могат да ходят на екскурзии свободно, не им трябвали пари сега.

Ще спра с този история тук, че ще съм остра Simple Smile
Ти спираш - аз почвам. В твоя стил…
Каквото майчето, такова и синчето. Предвид обидния ти изказ и явното одобрение на фукането, защото вместо да се учи се разнасят пици няма нищо чудно в спряния контакт.

Напълно нормално е, когато финансите не достигат да се съчетава учене с работа. Ненормално е да се фукаш с това и да се държиш пренебрежително към тези, на които не им се налага Sad

Общи условия

Активация на акаунт