Студенти в Нидерландия - 16

• 67 015
  • 718
  •   1
Отговори
# 405
Адмирации за младежите, които успяват да съчетатят ученето с работата. На първо място са отишли да учат, но и да трупат опит, да станат самостоятелни и отговорни. И не мисля, че студентите работят само ако финансите са ограничени. Но не виждам защо трябва да има конфронтация на база бюджет - цените на квартирите са различни в различните населени места, достъпността и предлагането - също, а възможностите на семействата и финансирането на образованието са си лична работа. Една от бъдещите състудентки (не е от България) на дъщеря ми се похвали, че си е намерила апартамент в центъра на Ротердам само за 1400 евро, "голям късмет" е според нея. И какво, да престанат да си общуват ли? А една литовка я попита дали и тя, като всички, е завършила IB училище, защото се притеснява, че само тя е от "нормално". Случаи всякакви. Да заровим томахавките и предразсъдъците...

# 406
Имаше група приятели, които са на издръжка от мама и тате, рязко спряха контакт със сина ми, защото се фукал прекалено много,

дори и така да е, сам си е изкарал и си е купил, предложил им е да почнат работа, не, защото няма да могат да ходят на екскурзии свободно, не им трябвали пари сега.

Ще спра с този история тук, че ще съм остра Simple Smile
Ти спираш - аз почвам. В твоя стил…
Каквото майчето, такова и синчето. Предвид обидния ти изказ и явното одобрение на фукането, защото вместо да се учи се разнасят пици няма нищо чудно в спряния контакт.

Напълно нормално е, когато финансите не достигат да се съчетава учене с работа. Ненормално е да се фукаш с това и да се държиш пренебрежително към тези, на които не им се налага Sad
Никъде не съм казала, че се е фукал, а “дори и така да е”. В едно приятелство е нормално, когато имаш нещо ново, в случая е доста старо, 2000 г. произведено, то да се забележи, но явно връзката се е скъсала по друга линия, няма да изпадам в подробности, защото темата не е това.

# 407
  • La casa de Mickey Mouse
Моят отговор беше главно, за да ориентират родителите които питаха за месечен бюджет. Всеки сам решава какво може и какво иска, но нека не обобщаваме - все пак издръжката на един човек е в пъти по малка от издръжката на семейство с две подрастващи деца. В Холандия може да се живее и с много и с малко пари (като на всякъде), без човек да гладува и да не може да си позволи едно излизане. За мен работата на студента (дъщеря ми работи, синът ми на 15г също работи, докато карах мастера си работих, имах 6г дете и бях бременна - завърших с много висок бал) е най вече да се научи да организира времето си и на финансова култура. Когато започнат да се издържат сами, изведнъж им се променя отношението към парите Simple Smile

# 408
  • София
apfelstrudel,
Студиата на xior в Енсхеде са около 800 евро и има много свободни за момента. Иначе не знам какъв е средният наем за града, защото ние търсим в Бреда - за там 800 е висок наем.
aunt Ogg,
нали водата била годна за пиене, защо купува вода? Или са ни заблудили?

В цената на студиото е вкл. всичко, без ВиК. За тях си сключва договор наемателят и му искат по 15е месечно предварително плащане. Накрая на годината или не знам кога, ще се отчете реално ползване и ще му вземат още или ще върнат. Но са го изчислили на толкова за студио с един човек. Сигурно затова водата става за пиене там. Simple Smile

3te...ki,  писала съм и преди за тая сага с наема. Заявихме желание за настаняване веднага след като получихме писмото им. Първо ни дадоха код за стая в Studenthotel, като цената не беше по-евтина, просто имаше налични стаи за няколко минути. Уж успяхме, уж преведохме парите и после ни ги върнаха, защото решили стаите да не се дават на 1 курс. Чак някъде към средата на юли ни писаха, че от всички желаещи настаняване, те са изтеглили на томбола 10% и ни пратиха някакъв личен код, чрез който влязохме при запазените студия на Holland2stay и успяхме да наемем. Тук бяха писали, че първо пускат скъпите стаи, а после ще пуснат и по-евтините от Вестиде и още една агенция, но миналата година това беше всичко, други стаи не се появиха.

Студията на Holland2stay са много хубави, със собствена баня, обзаведени с всичко необходимо, вкл. кафе машина, кана за вода, прахосмукачка, всякаква посуда...Няма само чашрафи и хавлии, но може да си поръчаш от тях и да ти ги оставят в стаята. Имат помещение с перални и сушилни, професионални Mielle, прането е 2е, сушенето-3. Имат байк-шед, фитнес и сауна безплатни. Изглежда скъпо, но на фона на останалите наеми в Айндховен, даже вече не ми се струва скъпо изобщо.

# 409
Дъщеря ми потвърди за аероспейс в Делфт и освободи 1 място за механикал в Айндховен.
Моля те да ми разкажеш за механика, за изпита.
1. Математика-само от училище и матура ли стигна за подготовка или учи и други теми, които не са в програмата?
2. Разбрах, че са били 3 части на изпита. Освен математика, какви бяха другите 2 части?
3. Интервю имаше ли? Ако да, разкажи малко, моля!
4. На отворените врати казах, че да, оценките са важни, но по-важното е да демонстрираш висока мотивация и да докажеш дългосрочен интерес назад във времето (т.е. че отдавна се занимаваш с такива теми). Как става това доказване: в мотивационното писмо, по време на интервюто. ... ?
5. Специално за меканикал казаха, че едната част от изпита - физиката, се провежда под формата на лекция, след което се полага изпита върху нея. Така ли беше или са измислили друго?
6. Матурите по физика и математика ли държа детето?
Много благодаря!
Понеже е дълго за писане, може и по телефона да се чуем, ако е удобно Wink
Ще съм благодарна и на други приети в Айндховен, механика да се включат.

# 410
  • Габрово
apfelstrudel,
Студиата на xior в Енсхеде са около 800 евро и има много свободни за момента. Иначе не знам какъв е средният наем за града, защото ние търсим в Бреда - за там 800 е висок наем.
aunt Ogg,

В цената на студиото е вкл. всичко, без ВиК. За тях си сключва договор наемателят и му искат по 15е месечно предварително плащане. Накрая на годината или не знам кога, ще се отчете реално ползване и ще му вземат още или ще върнат. Но са го изчислили на толкова за студио с един човек. Сигурно затова водата става за пиене там. Simple Smile

3te...ki,  писала съм и преди за тая сага с наема. Заявихме желание за настаняване веднага след като получихме писмото им. Първо ни дадоха код за стая в Studenthotel, като цената не беше по-евтина, просто имаше налични стаи за няколко минути. Уж успяхме, уж преведохме парите и после ни ги върнаха, защото решили стаите да не се дават на 1 курс. Чак някъде към средата на юли ни писаха, че от всички желаещи настаняване, те са изтеглили на томбола 10% и ни пратиха някакъв личен код, чрез който влязохме при запазените студия на Holland2stay и успяхме да наемем. Тук бяха писали, че първо пускат скъпите стаи, а после ще пуснат и по-евтините от Вестиде и още една агенция, но миналата година това беше всичко, други стаи не се появиха.

Студията на Holland2stay са много хубави, със собствена баня, обзаведени с всичко необходимо, вкл. кафе машина, кана за вода, прахосмукачка, всякаква посуда...Няма само чашрафи и хавлии, но може да си поръчаш от тях и да ти ги оставят в стаята. Имат помещение с перални и сушилни, професионални Mielle, прането е 2е, сушенето-3. Имат байк-шед, фитнес и сауна безплатни. Изглежда скъпо, но на фона на останалите наеми в Айндховен, даже вече не ми се струва скъпо изобщо.

Благодаря! И аз вече клоня към Holland2stay. А в коя от всичките им сгради сте (ако не е тайна, разбира се). Също се чудя - ако чакаме предложение от университета, там сякаш ясно е упоменато, че има право само на 1 година договор и после трябва да освободи. В същото време, ако от сега се опитаме да наемем нещо от Holland2stay, в условията им пише, че при желание може да се удължава договора. Затова си мисля, че вероятно сега се разиграват имоти, които не са уговорени с университетите (тоест извън техните бройки са). И в този ред на мисли се чудя има ли изобщо смисъл да чакаме предложения от университета или отсега да си се включваме в текущите им лотарии 🙄 Те наемите не са много по-различни от вашия, тоест не може и дума да става за по-изгодно предложение от университета...

# 411
Пиша и трия, и пак - да не излезе, че се заяждам. Но все пак. Определено не е вярно това с наемите и въобще не е така за цялата страна. Има си наеми и под 700 евро. И това е точно най-постоянната част от разходите. Най-променливата е храната + другото.
За мен българските деца на 18/19г изключително рядко имат изградена каквато и да било финансова култура. А родителите въобще не им помагат в това отношение. Всичко е с цената - да не страдат, не мога да им отказвам, не трябва да знаят, че не можем да си го позволим, ще взема заем, абе важното децата да са добре и прочие и прочие оправдания, дето дори аз самата понякога си ги казвам. Нямам никакво намерение да дундуркам никого до 30-40 години, само за да е добре. Да не говорим, че тези деца не отиват там на купон и забавления. Не можели да готвят. Ми моето не знаеше едно яйце да свари. Не можели да не се виждат с приятели и компания. Ми добре - това значи пиене по заведения ли?
Нали уж отиват в чужбина да намерят нещо, дето не го откриват в нашата мила родина - знания. Защо трябва непременно стандарта да им е същия като вкъщи? Ако видите стая в общежитията в студентски град и ще  разберете за какво става въпрос.
Познавам достатъчно много родители на деца в Нидерландия (младежи при това), дето не са харчили такива суми за храна. Работили са, учили са, оцелели са и са си взели живота в ръцете.

Напълно съм съгласна,браво за чудесния коментар !!!!

Ето и нашия разчет  на парите- Айндховен -5 семестър ICT . Квартира 430 евро- /детето само реши да е бюджетна и търси само тези които са малка квадратура   8КВ.М /Та работи  от първата година -2 семестър , взема Дуо  от миналата година 420 + заплата за месец около 500 +..- 100 евро  здравна 110- не ги броя  връщат ги и той отново ги внася следващия месец  .Сам си плаща и квартирата и храната и неща от първа необходимост / от 2-та  година сам плаща и такса за УНИТО-преведоха му на куп от ДУО-пари със задна дата /не сме теглили кредит/ . Не стои гладен,напротив поръчва си пици  и пазарува на промоции-готви ,често излиза и с приятели +екскурзии в Белгия ,Люксенбург и т.н Забранил ни е да му изпращаме каквито и да е пари,затова пращам само колети 2 за 3-години.Плаща си сам самолетните билети и се връща с подаръци за брат си. Та сега да кажа,когато детето реши може да живее и с 600 евро на месец ,без да се лишава от важни неща .А като гледам тук  има някой деца които харчат безумни пари,но това е явно до детето !!!.Телефона е с БГ-карта ние го плащаме около 40лв на месец .Знаете ли ,моят син не беше  такъв като беше ученик,не си правеше много сметката -мама и тати даваха и купона течеше,но там когато се научи да си изкарва сам парите започна да ги харчи по-разумно. Та в този ред на мисли ,ама оставете ги тези деца да поработят бе..!!!.Стига с това ,,той после цял живот ще работи '' ама с това мислене  не сте им в услуга.Ние  с баща му работим от деца-Бригади,заведения и продължихме и като студенти ,не сме забогатели,но натрупахме
 ценен житейски опит във всякакви сфери.Според мен квартирата е основния разход-и разбирам децата с високи наеми -но тук срещах и изказвания от рода -той в тая дупка няма да живее или ами много е обикновенно обзавеждането,,-!!!Ами  да се изучат пък да си създават и комфорт и уют и да си харчат на воля. Баба знае 2 и 200!

# 412
Нормално е всеки да се чуди колко парички си трябват за месечна издръжка .
Както и в БГ всички разполагат с различен месечен бюджет , така е и в Холандия .
Това  зависи, както от възможностите на родителите , така и от разбирането на родителите ,  и на детето .

Девойка в Грьонинген.
Нашия месечен ангажимент е 1000Е .
Да, бихме могли и повече да отделим , НО сме преценили , че всичко над тази сума , ще е мечешка услуга .
С тези 1000 Е , девойката си плаща всички сметки - квартира около 560Е + телефон, фитнес , учебни ангажименти , храна , дрехи , козметика ,фризьор, ако чак пъм толкова  и се прище .
Извън тази месечна сума , плащаме билети за самолет и годишна такса .Нищо друго.
Поработва от време на време и си изкарва някой лев , който и позволява да си прави екскурзии , да отскочи до приятели в друг град .
Храни се здравословно , като основно си готви в къщи , но понякога си купува и храна в университета.

Дали могат да работят - всяко дете е възпитано  различно , но и обстоятествата в който е поставено са различни .
Някой се самоиздържат , защото родителите им нямат финасова възможност,   и не са по- нещастни от другите , напротив .И да, това не ги прави по- малко учещи . То там няма " Извенете , ама не съм подготвен ,защото вчера бях на работа " .Никой не го интересува .

Имайте повече вяра в децата си .

PS .Днес дъщеря ми има Рожден Ден и аз мога откровено да призная колко  много се гордея с нея ,затова как смело разбива стена след стена , затова как се справя напълно самостоятелно с всички трудности .Открива себе си и свойте възможности . Това си е съпроводено и с помрънкване и с несигурност , но се въжда как с всеки ден израства  .

# 413
  • Кюстендил
apfelstrudel,
aunt Ogg,

Всички студиа в Holland2stay ли са обзаведени, защото гледам, че за тези в Грьонинген е отбелязано полуобзаведени? Та въпросът ми е какво означава полуобзаведени?

# 414
Отворих първата обява от този сайт за Грьонинген на полуобзаведена квартира и виждам налични:
- шкаф за съдове
- кухненски шкаф (вкл. мивка и 4 котлона)
- микровълнова
- хладилник
- пердета

Отворих и разгледах снимките. Всичко си е снимано, точно описано и се вижда отлично какво означава полуобзаведена. Подът е ламинат. Има и лампа. Има снимана и банята. Описание на наличното оборудване може да се види под формата на отделен файл.

Пуснах да видя къде е адреса. Около 7 км от Зернике, което е около 30 мин с колело. До центъра - 15 мин.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 12:12 от chervenokoska_2

# 415
  • София
Ради, като разглеждате имота по-детайлно, отдолу има "About this residence" и под него табове. На таб summary има за сваляне файл Inventory list. Там можете да прочетете какво точно се съдържа в това студио.

Червенокоска ме е изпреварила Simple Smile

Само ще вметна за Holland2stay, че сега има за Амстердам едно студио за студенти. Освен, че цената е по-височка с 200 евро (но е обзаведен де), има 188 записали се до момента да участват в лотарията, а за Грьонинген има 19 човека. Срокът за регистрация в лотарията е един и същ. Simple Smile Смятайте каква е конкуренцията за едно студио, а Грьонинген съвсем не е град без трудности в настаняването и май месец съвсем не е пиков за студентите. Лятото ще е интересно Sad

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 13:17 от Peruanka

# 416
Пиша и трия, и пак - да не излезе, че се заяждам. Но все пак. Определено не е вярно това с наемите и въобще не е така за цялата страна. Има си наеми и под 700 евро. И това е точно най-постоянната част от разходите. Най-променливата е храната + другото.
За мен българските деца на 18/19г изключително рядко имат изградена каквато и да било финансова култура. А родителите въобще не им помагат в това отношение. Всичко е с цената - да не страдат, не мога да им отказвам, не трябва да знаят, че не можем да си го позволим, ще взема заем, абе важното децата да са добре и прочие и прочие оправдания, дето дори аз самата понякога си ги казвам. Нямам никакво намерение да дундуркам никого до 30-40 години, само за да е добре. Да не говорим, че тези деца не отиват там на купон и забавления. Не можели да готвят. Ми моето не знаеше едно яйце да свари. Не можели да не се виждат с приятели и компания. Ми добре - това значи пиене по заведения ли?
Нали уж отиват в чужбина да намерят нещо, дето не го откриват в нашата мила родина - знания. Защо трябва непременно стандарта да им е същия като вкъщи? Ако видите стая в общежитията в студентски град и ще  разберете за какво става въпрос.
Познавам достатъчно много родители на деца в Нидерландия (младежи при това), дето не са харчили такива суми за храна. Работили са, учили са, оцелели са и са си взели живота в ръцете.

Напълно съм съгласна,браво за чудесния коментар !!!!

Ето и нашия разчет  на парите- Айндховен -5 семестър ICT . Квартира 430 евро- /детето само реши да е бюджетна и търси само тези които са малка квадратура   8КВ.М /Та работи  от първата година -2 семестър , взема Дуо  от миналата година 420 + заплата за месец около 500 +..- 100 евро  здравна 110- не ги броя  връщат ги и той отново ги внася следващия месец  .Сам си плаща и квартирата и храната и неща от първа необходимост / от 2-та  година сам плаща и такса за УНИТО-преведоха му на куп от ДУО-пари със задна дата /не сме теглили кредит/ . Не стои гладен,напротив поръчва си пици  и пазарува на промоции-готви ,често излиза и с приятели +екскурзии в Белгия ,Люксенбург и т.н Забранил ни е да му изпращаме каквито и да е пари,затова пращам само колети 2 за 3-години.Плаща си сам самолетните билети и се връща с подаръци за брат си. Та сега да кажа,когато детето реши може да живее и с 600 евро на месец ,без да се лишава от важни неща .А като гледам тук  има някой деца които харчат безумни пари,но това е явно до детето !!!.Телефона е с БГ-карта ние го плащаме около 40лв на месец .Знаете ли ,моят син не беше  такъв като беше ученик,не си правеше много сметката -мама и тати даваха и купона течеше,но там когато се научи да си изкарва сам парите започна да ги харчи по-разумно. Та в този ред на мисли ,ама оставете ги тези деца да поработят бе..!!!.Стига с това ,,той после цял живот ще работи '' ама с това мислене  не сте им в услуга.Ние  с баща му работим от деца-Бригади,заведения и продължихме и като студенти ,не сме забогатели,но натрупахме
 ценен житейски опит във всякакви сфери.Според мен квартирата е основния разход-и разбирам децата с високи наеми -но тук срещах и изказвания от рода -той в тая дупка няма да живее или ами много е обикновенно обзавеждането,,-!!!Ами  да се изучат пък да си създават и комфорт и уют и да си харчат на воля. Баба знае 2 и 200!
Айде да оставим всеки да прецени дали детето му да работи или не. За мен приоритет първата година е учението и социализацията.  От втората тя ще си реши. Вариантите й са онър програма ( тя отново изключва възможността за работа), да учи и работи, или да прави обмен (пак май няма да може да работи). Та! На който приоритетът му е да работи, да работи. Обаче който иска да се фокусира върху ученето, нека си учи и да ме му определят по форумите 'ама нека да работят". Аз също работя от дете, на всичкото отгоре съм и самотна майка. От мига, в който родих и осъзнах отговорността, която нося за новия човек, събирам пари за образованието й. Има възможност да се фокусира върху ученето и ще настоявам да го прави поне първата година. Пак казвам - целта не е просто диплома от чужбина, целта са знанията, които ще получи. Да не казвам, че голяма част от работещите влачат изпити. Чувам за студенти, които учат  пета година (в академичен университет), защото наблягат на работата. Та айде всеки сам да си преценя.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 14:09 от stella1977

# 417
Фокусът на дискусията се измести излишно, защото много от нас се опитват да защитят собствените и на децата си избори. Целта (поне моята) беше да покажа, че съвсем не са нужни огромни суми за издръжка на студент в Нидерландия - независимо дали работи или не (работата не е предмета на дискусията, нито кой колко пари има, дали е самотен родител, спестявал ли е или се къпе в пари). А кой каквито иска изводи да си вади, суми да вади и да си гледа детето. И да се сравнява кой какво "влачи" - излиза се извън полезния тон на темата.
И само да заключа - нали знаете, че няма две деца, които учат еднакво. Един изкарва отлични оценки след като е чел няколко часа, друг - след много дни над учебниците. С четири деца в семейството съм видяла и двата примера.

# 418
Да не казвам, че голяма част от работещите влачат изпити. Чувам за студенти, които учат  пета година (в академичен университет), защото наблягат на работата. Та айде всеки сам да си преценя.
Не мислех да се включвам в дискусиите за издръжка, но ме провокира мнението на stella1977.

Това, че учат по 5-6г в академичен университет и работят за да се издържат изобщо не е лошо. Младите хора натрупват безценен опит.
Ще споделя само едно изказване на сина ми.  Не искам да ме издържате, аз съм достатъчно отговорен за да го правя сам и да не пречи на образованието ми. Знам, че целта ми е магистратура, но трябва и да работя. Така се чувствам Човек!

# 419
Разходите на моето чавЕ в Енсхеде: 430 квартира, 300-400 евро ядене с едно излизане седмично, 100 евро за учебници, транспорт и някакви абонаменти (разпечатване в библиотеката примерно). Уточнявам, че тя си готви в 6 от 7 дни.
Самолетните билети вече колкото дойдат, ако ще си идва. Първата година си дойде 3 пъти, втората - два пъти, третата година още не си е идвала Simple Smile така като гледам тенденцията - четвъртата година ще се наложи ние да идем Simple Smile
Къде са тези цени на квартири? Ние търсим за щерката в Енсхеде и всичко излиза от 800 нагоре🙄. Аз, от страх да не остане без място за живеене, вече и тия по над 1000 гледам.

Цени от 2021ва. До колкото знам наемателят няма право драстично да вдига наема, затова си стои в нейната квартира и не поглежда за други. Щеше да се мести с гаджето да са заедно, но се оказа, че има проблемио с документите на собственика и решиха да не рискуват.

Общи условия

Активация на акаунт