Студенти в Нидерландия - 16

• 67 016
  • 718
  •   1
Отговори
# 375
Първокурсничка, работеща. Изкарва към 600 евро от работа, още 430 получава от гранта. Стаята е 540, с останалото гледа да се оправя за разходите, но пращам по още 200-300 на месец, за да не се чувства като просяче. Застраховката е 130, от които ѝ връщат към 120, т.е. не се брои за разход. Таксата за първата година я платих предварително, но поиска заем за нея, така че и оттам всеки месец връщат по 92 евро (при тази инфлация безлихвените заеми са направо разкошни). За момента сме закърпили и двата бюджета - и нейния, и моя.

# 376
  • Пловдив
Здравейте,
благодаря, че споделяте месечната издръжка, за да се ориентираме и ние Simple Smile
Можете ли само да казвате за кой град се отнася, защото това е от голямо значение.

# 377
Дали има пътуващо дете тези дни за Айндховен,  трябва да изпратя едно лекарство..

# 378
Явно моето дете продължава да е от много икономичните изключения - живее с под 1000 евро всичко (Грьонинген). От тях:
422 евро наем с вкл режийни (няма повишение трета година). 5 евро за нет и още 5 за пералня, които обаче събират на 3-4-5 месеца и издължават на единия съквартирант. С останалото си покрива транспорт (ако използва е главно влакове до някои градове, когато ходи, иначе използва само колело), козметик, храна (готви си основно и понякога яде в университета), спорт и всичко друго.
Имайте предвид, че детето ми не гладува, ако се сметне колко пари дава за храна. Просто си подбира какво й харесва и си следи промоции. Яде си и сирена, меса, салати обожава да си прави, супи. Чувам, че ходят понякога и на заведение. 
Има здравна застраховка за 135 евро, от която й връщат 120.
Не ползва субсидия за квартирта.
Има заем за таксата - така, че това не се включва в перото харчове.
Сама си купува дрехи и обувки от заплатата.
Ако ходят на заведения - в тази сума е.
Известно време не им работеше сушилнята и се наложи да ходи на обществена - 75 цена за 15 мин е, перо й беше, но допълнително пари не сме давали.
Искам да подчертая, че в Грьонинген спортът не е скъпо удоволствие - има годишна такса от 59.90 евро, която ти дава право да ползваш различни видове спорт (има си принцип ) - над 50 вида са. Отделно, ако се запишеш към някоя определена федерация да тренираш спорт, таксата е отново в рамките на около 60 евро на година, което ти дава право на 2 тренировки седмично.
Ако ходи на различни екскурзии в други градове си ги покрива в тези пари.
Номерът й за телефон все още е само български и аз го плащам - 30лв висок план.
Купувам й самолетните билети и я гледам в България.
За университета няма разходи като учебници или библиотека. Ако разпечатват или ксерокопират, цените са като в България.
Това е сумата, която изкарва като заплата и се вмества в нея. Когато не работеше, живееше с дори по-малко - 800 евро на месец. Така, че човек знае и 2 и 200. Както си подготвите, така ще плащате. Много пъти го пиша тоя съвет - почнете с по-малко пари, лесно ще увеличите и доизпратите. Да намалите никога няма да можете.

# 379
Здравейте, интересува ме колко е месечната издръжка на студент в Нидерландия, колкото и да е относително. Квартира, месечни разходи, застраховки...
Да приемем, че на първо време няма да работи.

Разходите на моето чавЕ в Енсхеде: 430 квартира, 300-400 евро ядене с едно излизане седмично, 100 евро за учебници, транспорт и някакви абонаменти (разпечатване в библиотеката примерно). Уточнявам, че тя си готви в 6 от 7 дни.
Самолетните билети вече колкото дойдат, ако ще си идва. Първата година си дойде 3 пъти, втората - два пъти, третата година още не си е идвала Simple Smile така като гледам тенденцията - четвъртата година ще се наложи ние да идем Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 15:24 от Silent Smile

# 380
  • Бургас
Децата са различни, едно е изхранване на момиче, друго - на голям мъж като моя младеж, дето яде 4 пъти на ден и то стабилни неща, има деца, които не са много социални и не  излизат, моят студент и неговите приятели искат и развлечения  уикенда -   ходят на заведения,  пътуват, за мен това е част от студентският живот, за първите две години съм прежалила парите,  добре, че имах спестявания, защото заплатата ми хич не е европейска... моя приятелка скоро ми разправяше, че някакво дете на нейни познати живеело с 200 евро на месец   и буквално гладувало

# 381
  • София
Когато тръгнах да планирам как ще стоят финансово нещата (и все още сме във фаза план), отворих room.nl и без да знам детайли как се работи с този вид сайтове все си мислех, че ахаа наемите са 260-480(600)евро и колкото и да е трудно все пак "ми даде идея" какво да очаквам. Да, ама не. После разбрах как се работи всъщност с room.nl и че за да се постигне такъв наем в Амстердам трябвало кандидатстудентката да се е била регистрирала още на 16 години 😂 И пак не е сигурно.
Другият вариант е да участва в лотарията на университета, но там е много малко вероятно да се получи.
Остава свободния пазар, където всъщност е изключително нереалистично да се наеме нещо под 700 евро. То и между 700 и 1000 е изключително трудно, още повече от разстояние.
Та, наемът е ключов в целия бюджет.

# 382
Явно моето дете продължава да е от много икономичните изключения - живее с под 1000 евро всичко (Грьонинген). От тях:
422 евро наем с вкл режийни (няма повишение трета година). 5 евро за нет и още 5 за пералня, които обаче събират на 3-4-5 месеца и издължават на единия съквартирант. С останалото си покрива транспорт (ако използва е главно влакове до някои градове, когато ходи, иначе използва само колело), козметик, храна (готви си основно и понякога яде в университета), спорт и всичко друго.
Имайте предвид, че детето ми не гладува, ако се сметне колко пари дава за храна. Просто си подбира какво й харесва и си следи промоции. Яде си и сирена, меса, салати обожава да си прави, супи. Чувам, че ходят понякога и на заведение. 
Известно време не им работеше сушилнята и се наложи да ходи на обществена - 75 цена за 15 мин е, перо й беше, но допълнително пари не сме давали.
Искам да подчертая, че в Грьонинген спортът не е скъпо удоволствие - има годишна такса от 59.90 евро, която ти дава право да ползваш различни видове спорт (има си принцип ) - над 50 вида са. Отделно, ако се запишеш към някоя определена федерация да тренираш спорт, таксата е отново в рамките на около 60 евро на година, което ти дава право на 2 тренировки седмично.
За университета няма разходи като учебници или библиотека. Ако разпечатват или ксерокопират, цените са като в България.
Това е сумата, която изкарва като заплата и се вмества в нея. Когато не работеше, живееше с дори по-малко - 800 евро на месец. Така, че човек знае и 2 и 200. Както си подготвите, така ще плащате. Много пъти го пиша тоя съвет - почнете с по-малко пари, лесно ще увеличите и доизпратите. Да намалите никога няма да можете.
Ок, ама нашият наем е 860 евро. Как да я науча така,че да се вмести в 1000? Изобщо оставам с впечатление, че наемите всяка година са по-високи и ако студентът не е при заварено положение, много трудно ще намери вече нещо за 400 евро. Разбира се и градът е от значение. Аз пиша за Айндховен.

# 383
Пиша и трия, и пак - да не излезе, че се заяждам. Но все пак. Определено не е вярно това с наемите и въобще не е така за цялата страна. Има си наеми и под 700 евро. И това е точно най-постоянната част от разходите. Най-променливата е храната + другото.
За мен българските деца на 18/19г изключително рядко имат изградена каквато и да било финансова култура. А родителите въобще не им помагат в това отношение. Всичко е с цената - да не страдат, не мога да им отказвам, не трябва да знаят, че не можем да си го позволим, ще взема заем, абе важното децата да са добре и прочие и прочие оправдания, дето дори аз самата понякога си ги казвам. Нямам никакво намерение да дундуркам никого до 30-40 години, само за да е добре. Да не говорим, че тези деца не отиват там на купон и забавления. Не можели да готвят. Ми моето не знаеше едно яйце да свари. Не можели да не се виждат с приятели и компания. Ми добре - това значи пиене по заведения ли?
Нали уж отиват в чужбина да намерят нещо, дето не го откриват в нашата мила родина - знания. Защо трябва непременно стандарта да им е същия като вкъщи? Ако видите стая в общежитията в студентски град и ще  разберете за какво става въпрос.
Познавам достатъчно много родители на деца в Нидерландия (младежи при това), дето не са харчили такива суми за храна. Работили са, учили са, оцелели са и са си взели живота в ръцете.

Допълвам се. Ако наемът ви е 860 евро и взема 1000, тогава ще доплатите например 400 евро като родител и детето ще си направи сметката. И пак повтарям, за да не стана като някаква досадна стисната лелка, дето прави сметка на другите. Всеки да дава на детето си толкова, колкото има и прецени. Важен са приоритетите и крайната цел.

# 384
  • София
Моят син е трети курс. Плаща 750евро за квартира /аз ги плащам/, връщат му около 220евро като помощ и първи курс караше месеца с тях. Не работеше, пазаруваше на промоции и се хранеше главно в къщи. Имаше някакви спестени пари от БГ и се подпомагаше с тях ако не му стигнеха случайно. Но той е много пестелив и излишни разходи не прави. След това започна работа в Доминос и започна да живее по-на широко. Здравната застраховка му е около 100 евро, но в края на месеца връщат по-голямата част от сумата, така че само веднъж се внасят и се въртят. От февруари е на обмен половин година в Мексико, като сам си купи самолетните билети и до момента си плаща всичко сам. Скоро обаче ще трябва да му помогна, защото спестените пари му свършват.
Мисълта ми е, че и с по-малко средства може да се живее, стига детето да е организирано и пестеливо.
Допълвам: Не гладува, както пишат по-горе други дами, не бих го допуснала. Но пак повтарям че много добре си правят сметката всичките му приятели, събират се главно по стаите, рядко ходят на заведения. Всички знаят защо са отишли и харченето на чужди пари не им е в приоритетите.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 16:07 от Ивка

# 385
Не мога да определя точен месечен бюджет, защото същият се променяше през двете години на студентстване на сина ми и защото аз покривам едни разходи, той-други. Стартира, като неработещ и с определена сума в сметката си за старт.
За Утрехт е споделянето - второкурсник, без гадже (това спестява доста допълнителни разходи:)), работещ, със субсидия и безплатно пътуване към момента, не пуши и не пие, дори бира...., изобщо не е ангел Simple Smile. Аз покривам телефон, наем, такса за университет, самолетни билети, дрехи и обувки, лекарства, ремонти на компютрите, (това там са сериозни суми), колело и т.н.
Със заплатата и субсидията си той покрива храна, хранителни добавки, битови разходи, фитнес, концерти и кино. Не излиза по заведения почти никак и не се храни навън, защото брои калории и си приготвя сам дневните порции.
Все още не е ползвал заем.
Наем с включени режийни - 645 евро на месец, като не ползва субсидия за наем
Фитнес - 20 евро
Телефон - български номер до 50 лв
Транспорт - 0 евро. Ако пътува уикенд ползва 40% отстъпка, защото е избрал безплатно да е седмичното пътуване.
Застраховка - 140 евро, от които му връщат 120 евро
Храна - до 70-80 евро на седмица - основно месо, яйца, риба и зеленчуци. Не разпитвам много, но достъпвам сметките му и такива са ми наблюденията. Няма резки флуктуации  в седмичните разходи. Когато му гостувам, през 3-4 месеца  правя по-сериозни зареждания на трайни продукти, препарати, козметика, консерви (но колко може да заредиш). Пращам чат-пат колети с нещо важно и допълвам с разни екстри до 30кг Simple Smile
Струва ми се, че живее доста скромно и непрекъснато деликатно подкрепям пазаруване на повече пресни плодове и зеленчуци; да излиза повече и да пътува.
За мен е важно да следя да има пари в сметките, защото той не би ми поискал, ако е в нужда, а ми е доказал, че е разумен и скромен. Постепенно прехвърлям някои от разходите, които аз покривам към него, защото вече има собствени приходи, но той няма особено отношение към парите. Може да има 200 евро в сметката, или 2000 евро и ще си купи все едно и също от ежедневните нужди, имам предвид. Понякога пита: Мислиш ли, че бих могъл да си позволя ....еди какво си? Очевидно има парите за това в сметката, но се замисля дали може/трябва да си го позволи. Възмущаваше се, че съквартирантката му ходела на фенси ресторанти, а студентството не било време за фенси ресторанти Simple Smile
Абе, на негово място щях да бъда една идея по-широкопръста, но уважавам неговия начин.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 17:48 от Kepeva

# 386
Пиша и трия, и пак - да не излезе, че се заяждам. Но все пак. Определено не е вярно това с наемите и въобще не е така за цялата страна. Има си наеми и под 700 евро. И това е точно най-постоянната част от разходите. Най-променливата е храната + другото.
За мен българските деца на 18/19г изключително рядко имат изградена каквато и да било финансова култура. А родителите въобще не им помагат в това отношение. Всичко е с цената - да не страдат, не мога да им отказвам, не трябва да знаят, че не можем да си го позволим, ще взема заем, абе важното децата да са добре и прочие и прочие оправдания, дето дори аз самата понякога си ги казвам. Нямам никакво намерение да дундуркам никого до 30-40 години, само за да е добре. Да не говорим, че тези деца не отиват там на купон и забавления. Не можели да готвят. Ми моето не знаеше едно яйце да свари. Не можели да не се виждат с приятели и компания. Ми добре - това значи пиене по заведения ли?
Нали уж отиват в чужбина да намерят нещо, дето не го откриват в нашата мила родина - знания. Защо трябва непременно стандарта да им е същия като вкъщи? Ако видите стая в общежитията в студентски град и ще  разберете за какво става въпрос.
Познавам достатъчно много родители на деца в Нидерландия (младежи при това), дето не са харчили такива суми за храна. Работили са, учили са, оцелели са и са си взели живота в ръцете.

Допълвам се. Ако наемът ви е 860 евро и взема 1000, тогава ще доплатите например 400 евро като родител и детето ще си направи сметката. И пак повтарям, за да не стана като някаква досадна стисната лелка, дето прави сметка на другите. Всеки да дава на детето си толкова, колкото има и прецени. Важен са приоритетите и крайната цел.
Наемът е 860 евро, детето е първа година и за сега не работи. Затова писах, че пращам 1300 евро.

# 387
  • София
Моето дете също живее доста скромно (под 1000 Евро на месец, вкл. наем), но в никакъв случай не гладува. Не пуши, бира пие по изключение.
Не пие кафе, не ходи по кафенета.
Знае, че това е цената да учи в чужбина.
Не се оплаква.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 16:54 от Госпожа Лютичe

# 388
Има ли някакво значение, от коя сметка ще се плати първата такса за университета и таксата за housing application ? Поради проблем с картата, синът ми не може да плати с неговата дебитна карта и ще плаща с дебитната карта на баща си. Дано не е проблем,  кой е титулярът на картата , с която се плаща.

# 389

Подобно е положението и при нас. Стартирахме първата година с около 1500лв. на месец, при наем 430евро в Енсхеде. По наше настояване не работеше, за да не закъса с ученето. Според него, не било правилно, защото имал най-много време за работа точно през първата година!!! Simple Smile Може би, защото имаше дублиране на предмети с тези от гимназията и не му беше много трудно...
Втората година почна работа и практически се издържаше сам, въпреки увеличените наем и режийни с около 150евро.
От февруари остана без работа и сериозно се притеснихме, ама се оказа, че човека си спестявал "бели пари за черни дни" и няма особена драма...
Помагаме, разбира се, ама той ни се кара!!!
🥴🥴🥴
И аз мисля, че под 1000евро вече е измъчена работа...
Но, децата са прекрасни и много по-изобретателни от нас!!!
Справят се!!!

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 00:19 от val.il

Общи условия

Активация на акаунт