Студенти в Нидерландия - 16

• 66 989
  • 718
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Здравей, Stella_ars, като по поръчка идваш! 😆 Ще се радвам ако разкажеш за политологията в Амстердам. Тук обикновено са IT/инженерни програми и за другите малко се споделя. Мислех да поразпитам и ти се появи!

# 511
Здравей, Stella_ars, като по поръчка идваш! 😆 Ще се радвам ако разкажеш за политологията в Амстердам. Тук обикновено са IT/инженерни програми и за другите малко се споделя. Мислех да поразпитам и ти се появи!

Здравей, Огг! Ако имаш специфичен въпрос/и ще питам дъщерята и ще ти пиша, иначе ще отговоря моите впечатления какви са Simple Smile. Първите 2 години, 20-21 и 21-22, покрай Ковид беше не трудно, но да кажа неособено интересно с лекциите повече онлайн. Тази година мина много бързо и остана само за Тезис да се готви + класовете за майнъра. Не мисля, че класовете са и били много трудни, поне не се е оплаквала. Голямо чакане за оценяване и често оценката ти зависи от това кой ти чете писаното. Дени иска да прави магистратура по Международно право или подобно и първата година бяха казали, че ще може с някакъв брой правни кредити, но в началото на тази година смениха правилата и удвоиха кредитите, които и трябват, та на есен ще записва още един майнър. Тя съжалява сега, че не е започнала с ППЕЛ, което щеше да и бъде много по-полезно с оглед на магистратурата, за която иска да кандидатства.

# 512
  • Чикаго / София
Sunny bunny и ние квартирата на дъщерята в Ротердам я намерихме благодарение на форума. Ниастина форума е велика сила. Успех и дано скоро се похвалиш!

Ирка, намерих те! 😜
Здравейте, момичета! Казвам се Стела и съм от Варна, но живея във Вирджиния Бийч, Вирджиния от години. Имам студентка 3-ти курс в Университета на Амстердам, Политология и Европейско право (майнър) и дъщеря в 10кл, която иска да кандидатства в ТУ Делфт като му дойде времето. Представям се, да не ви чета инкогнито 😘.

Стелаааа хахаха Joy

Със Стела живеем в момента на един континент и освен виртуално сме и близки лични приятели, затова е и закачката Hug
Нейната Дени е причината да започнем да гледаме към университетите в Нидерландия.

Иии освен това се каним да пием кафе в Амстердам някога, в някой хубав летен ден Sunglasses

# 513
За Швеция,
Да кажа че искат хорариум по математика. И ако не си с профил математика - не става.
И ние от там почнахме …

# 514

Тя съжалява сега, че не е започнала с ППЕЛ, което щеше да и бъде много по-полезно с оглед на магистратурата, за която иска да кандидатства.
Много навреме се появявате Stella! И аз чета и чета и от известно време се окуражавам да попитам: има ли някой поглед върху тези интердисциплинарни специалности- както ППЕЛ, или в друг формат- ППЕ и тн. Не ми е ясно това нещо какво е, всъщност всеобхватно, научава ли се нещо, приложимо ли е… И най- вече да не се окаже без възможност за магистратура- като от много столове на земята. Ще съм много, много благодарна ако имате впечатления и ги споделите. Ние сме пред дилема, дъщеря ми сега завършва 11 клас и е абсолютно объркана какво ще учи.

# 515

Здравей, кокиче! Това са две от най-престижните дисциплини в университета на Амстердам. Даже и принцеса Амилия е първа година студентка в ППЛЕ. За специфични въпроси ще питам Дени, че да ме заблуждавам с грешна информация.

Тя съжалява сега, че не е започнала с ППЕЛ, което щеше да и бъде много по-полезно с оглед на магистратурата, за която иска да кандидатства.
Много навреме се появявате Stella! И аз чета и чета и от известно време се окуражавам да попитам: има ли някой поглед върху тези интердисциплинарни специалности- както ППЕЛ, или в друг формат- ППЕ и тн. Не ми е ясно това нещо какво е, всъщност всеобхватно, научава ли се нещо, приложимо ли е… И най- вече да не се окаже без възможност за магистратура- като от много столове на земята. Ще съм много, много благодарна ако имате впечатления и ги споделите. Ние сме пред дилема, дъщеря ми сега завършва 11 клас и е абсолютно объркана какво ще учи.

# 516
За Швеция,
Да кажа че искат хорариум по математика. И ако не си с профил математика - не става.
И ние от там почнахме …

Момичета, какво означава хорариум по математика? Малката ми дъщеря ще кандидатства, живот и здраве, където има програма на английски (или с нулева за немски) в университети със силни програми по химия, биология или математика, или комбинация.

# 517
  • Чикаго / София
Стела, в Бг гимназиите са профилирани след 10 клас и ако детето не е в Математическа гимназия или някакъв математически профил, е много възможно да не му е достатъчен хорариума по математика. Това едва ли се отнася за училищата в САЩ и особено за деца, които взимат високи класове по математика - АП, Онърс и пр. Предполагам, че Дара взима все такива класове и до 12 клас ще е взела и АП Статистика и всички останали АП математически класове, така че ще са ѝ напълно достатъчни.

# 518
Може ли някой да сподели , ако няма хорариум по математика дали има опция да се кара техен изпит, или изобщо не приемат документи?

# 519
И двата варианта са възможни. Зависи от университета как ще подходи и от училището, което завършва кандидата.

# 520
  • Варна
Може ли някой да сподели , ако няма хорариум по математика дали има опция да се кара техен изпит, или изобщо не приемат документи?
Има вариант да се кара изпит, трябва да се пита конкретния университет какви точно изпити признават /в България също се провеждат/. Някои приемат и трета матура да се държи по съответния предмет, за който не достига хорариум...дават условен прием и чакат да се издържи изпита/матурата.

# 521
И двата варианта са възможни. Зависи от университета как ще подходи и от училището, което завършва кандидата.
Само да добавя, от опит вече, че въпросните изпити имат различни варианти/нива/ включен материал. И при всички случаи покриват материал  и от въпросните профили по математика. Поне за БГ образователната система.
Та ако ще се налага да се вземат - навреме се интересувайте предвид многото желаещи, въпреки, че първоначално не искаха такива изпити, хорариуми тн, в последствие ни поскаха. Е няма как да се подготвиш за 2 месеца по не преподаван материал и са ходиш и на училище съвестно и тн.
Само споделям. Зная, че всеки има своя гледна точка, дами!

# 522
  • София
Здравейте, нахлувам в темата с информация, че най- вероятно от месец юли ще преотдаваме стая ( със самостоятелна баня/ тоалетна) в Тилбург, но САМО до края на декември 2023, т.к. синът ми е одобрен за exchange за един семестър. Вариантът не е дългосрочен, но в случай на крайна необходимост от квартира е все пак временно решение.
Ние също търсим за сина в Тилбург. И се нареждаме на опашката, ако не намерим друго.
Моля, ако някой освобождава или знае нещо за Тилбург да ми пише.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 10:30 от ~Саня~

# 523
Здравей, Стела! Разбирам, че живеете в Щатите, децата Ви са учили там и са предпочели да продължат образованието си в Европа? Бихте ли споделили каква е причината да не продължат в Щатите? Питам, защото на моето дете желанието беше Щатите, но не стана за огромно съжаление. Може и на лично, да не разводняваме темата.

# 524
Специално за Нидерландия в някои университети допускат с допълнителен изпит, но в някои си държат на хорариум часове. В Амстердам и Твенте на моята щерка и отказаха, защото няма хорариум, в Айндховен и Делф си я допуснаха до изпит.

Общи условия

Активация на акаунт