Дилемата на съвременната жена: кариера или семейство

• 11 305
  • 309
  •   1
Отговори
# 105
Честит празник дами!
Пожелавам си повече разбирателство между нас, да се подкрепяме и уважаваме, всеки прави различен избор не само защото смята, че дадено нещо е по-правилно, понякога е въпрос на обстоятелства, хора, възможности, КЪСМЕТ !
Определено трудно се съчетават кариера и семейство, винаги едното страда, за сметка на другото, за мен в това няма спор.
Аз поне докато работех, вечер изобщо не бях адекватна за детето си, изморена и изнервена, като е болна не можех винаги аз да я гледам, от което изпитвах голяма вина, особено ако е по-болничка и аз притеснена за нея. Сега като съм в майчиснтво обръщам внимание на децата, но разбира се го има притеснението - какво ще стане после? Какво ще работя? Ще се справя ли?  Ще мога ли да обръщам адекватно внимание на децата и дома?
Ами няма пълно щастие 😂

# 106
Малко ми е измислена драмата с тази "дилема".
В България, през 2024 година, средностатистическата жена спокойно може да съчетава прилично професионално развитие с обичайно отглеждане на 2, до 3 деца. Като под "прилично професионално развитие" имам предвид изкачване на 2-3 стъпала в професията, а под "обичайно отглеждане на деца" - децата да посещават съответни детски заведения, а бащата да участва адекватно в процеса.
Вече ако става въпрос за някаква главоломна кариера със заетост 24/7, непрекъснати пътувания и отсъствие от дома, или оставане вкъщи до пълнолетие на децата - то това са абсолютно лични решения, която никоя държава или система не е длъжна да осигури и поддържа.
Мога да давам положителни примери от обкръжението си до утре, но просто няма смисъл. Вместо да се повтаря мантрата за онеправданите и вечно неоценени жени, може да се правят умни избори.
Да се избере професия, която отговаря на възможностите и натюрела на жената, за да се работи с лекота, а не с непрекъснато напъване, напрежение и вечна неудовлетвореност.
Да се избере мъж, който е кооперативен, със същите ценности, и няма да остави жената да "опъва" всичко сама.

# 107
Дали майката ще има кариера или не зависи не само от средата и нейната нагласа, а и от работодателите. Надявам се абсолютно всички да имаме възможност да имаме и двете - и точно с помощта на един гъвкав и разумен работен пазар.

Не бих се отпуснала в кой знае какви други размисли, защото често във форума се сблъсквам със скептицизъм - да не кажа, че в обикновения случай директно ми отговарят подигравателно и дори обвиняват, че лъжа. Само мога да кажа, че има компании, в чиито борд на директорите има жени, които работят под 40 часа седмично - ако искате вярвайте, ако искате не Simple Smile Нека това стане с времето масово - това ще е бойното поле, а не коя имала четири деца, коя едно или хич. Достатъчно ни пречат мъжете, че да си пречим и ние една на друга.

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 17:14 от Анонимен

# 108
Ли Лу тази седмица имаше немска статия , че все по-малко жени искали да се занимават .

# 109
Не е задължително. Не е ли това еманципацията? Да имаш избор без да те гонят с камъни. Ако нямаш избор, нямаш еманципация (според мен, де, не е някаква библейска мъдрост) Hug

# 110
Да, но нещо вече не се мяткали по кариера.Имат избор и по-малко се хващат от преди. Но четох че и мъжете и те/.

# 111
Дилемата според мен свърша с изборът на партньор.
Както чета, не само покрай мен е пълно с примери на жени, които имат кариера и деца (в множественно число).
Но тук изключително важна е ролята на бащата и какво поема той като задължения.
Успешните и удовлетворени жени имат до себе си подпомагащ партньор, който не се засяга от успехите на жена си и пълноценно се включва в гледането на децата и домакинството.
Живеем в разкошно време, в което да не се развиеш и сбъднеш мечтите си е доста трудно.

# 112
Белла, а защо така? Браншовете ли не ги удовлетворяват, кое? На тях уж им се носи слава в Европа. Ние сме в Tech-индустрията и специално на мен малко ми е омръзнало да ни ги дават за пример.

# 113
Белла, а защо така? Браншовете ли не ги удовлетворяват, кое?

Поради известно помъдряване и изместване на фокуса, предполагам. Никой нормален човек не иска в душата си да участва в rat race, каквито и дивиденти да носи това. Просто преди беше модерно и обществено одобрявано. А що народ от financial district в City и Canary Wharf, дето спеше в офисите и нямаше пет минути свободни да си похарчи купчината пари, замина да дауншифтва в Африка и на други подобни места.
Това не се отнася само до жените, но жените като по-здравомислещата и практична част от човечеството е нормално да го прегърнат първи. И тук не става дума за преориентиране към trad wife и подобни тръмпистки тъпотии, не. Просто хората виждат, че има неща, които не могат да се купят с пари и постове. Gen Z не цени преработването до смърт. И в това виждам освен личен и известен екологичен смисъл.

# 114
  • До хладилника, който обичам
Изобщо не свършва с избор на партньор, а както стана дума по-горе, с подкрепяща работна среда, с общество, което не върти очи да редува мнения колко е мързелива майката, ако не работи на пълна седмица, и колко си е зарязала децата, ако работи на пълна седмица.

За тези, които не го следят, ето чудесната страница на The man who has it all. Много лесно се вижда колко нелепи са всички щуротии, които хората, мъже и жени, мислят и говорят за жените, като само се смени с мъже. Внезапно изглежда страшно не на място и странно, като сменим пола, обект на дискусиите Grinning

# 115
Изобщо не свършва с избор на партньор, а както стана дума по-горе, с подкрепяща работна среда, с общество, което не върти очи да редува мнения колко е мързелива майката, ако не работи на пълна седмица, и колко си е зарязала децата, ако работи на пълна седмица.

Много съм съгласна с горния цитат. Обикновено и “домакините”, и “кариеристките” са били критикувани, в различни етапи от времето, в което жените са допринасяли в професионален капацитет, извън домакинството в обществото.

Понеже германките бяха споменати, от такива близки съм чувала, че е съвсем нормално докато децата са малки, (и понеже може децата да са 2 или 3, този период може да продължи 8 - 9 - 10г), да не работят извън дома, или да работят на половин работен ден или с достатъчно подпорки (половин работен ден). Точно това е смисълът да се оцени на ниво общество, че тези години - на липса на професионален стаж или с непълна професионална заетост - са безценни за: децата, майките и обществото. Но затова е нужда социална (различни форми на облекчения като възможност за 4 дневна работна седмица и подобни) и обществена (без да се осъждат масово определен временен или дългосрочен избор по отношение гледане на деца или родители) подкрепа.

В моето обкръжение имам примери с този “хибриден” модел - с “бели” или различен диапазон “сиви” петна в СВто заради прекарано време с децата, а после продължаване по установена професионална траектория. И мисля, че това е най-добрият баланс, и когато денят за равносметка дойде, един ден в някакво по-далечно бъдеще, вероятно съжалението за неизпълнен дълг или неосъществена аспирация, ще е най-малко.

# 116
  • София
...
Пенсионната система пък иска повече деца като цяло в обществото ...

Връщам леко темата назад. Системата иска повече деца, но в страната, а те невинаги остават.
Ето личен пример. От нашите 5 вече 3 твърдо няма да са данъкоплатци в България. Т.е. за държавата бройката им става безпредметна. Ако всички деца на една жена заминат, пак стигаме до нейния принос в системата само.

Относно връзката между брой деца и работа - до третото, включително, нямах проблем. Чисто персонално. Може и възрастта да си е казвала думата. С четвъртото първо минах на 4 часа, после се "пенсионирах". Още преди петото. Не си представям сега да бях 40 часа седмично в някой офис.
Може би с порастване на най-малкия и при законово уреждане на 32 или 35 часова работна седмица, подобно на други държави, ще преосмисля решението си

# 117
Точно в Германия тези жени, които са на 4-ри часа, след като се пенсионират са супер ощетени откъм пенсия.
Нали дилемата е домакиня или кариера.
Която иска може да се бракува за мъж, който иска домакиня и да си стои вкъщи. Има много жени, които не искат да работят. Харесва им да си разпологат с времето, да ги издържат и да не работят.
Ако някоя жена иска да прави кариера или си взема партньор, който ще гледа деца наравно с нея и ще взема бащинство и болнични или може да реши да си живее живота без деца или без твърдо обвързване.
Това е красотата на нашето време и територия. Жените имат избор.
Не им избират съпруг в ранна възраст. Имат хиляди опции за образование, професия, опознаване на света. Могат да създадът бизнес и да го управляват.
Не ги обрязват, не ги забулват
От моя гледна точка, жените имат хиляди възможности и избори, сравнено с други държави и времена.

Едно отклонение: С навлизането на изкуственият интелект във все повече сфери, прословутата мантра за повече деца ще изчезне. При нас като цяло нещата се случват по-бавн,о но много фирми в чужбина замениха цели отдели с AI. Така че голям брой деца за да има кой да работи и плаща пенсии, на дадена територия скоро ще е излишно.

# 118
Много тъжно ми стана от коментара на Фрау К Sad
И какво остава накрая - прекарал си си живота зад компютъра, раздавайки се, получавайки едни пари, вероятно все повече и повече, ок няма лошо, задоволил си си нуждите, но лакомията не е добро нещо…
Абе баланс си трябва в тоя живот, хармония да има и да живеем спокойно, на 4-6 часа работа е ок за една майка.
Ако може това да не я поставя в кофти положение за пенсия…ще е супер.

# 119
  • France
4-6 часа е добре ако си младо момиче. Ако си майка и след това те чака втори работен ден в готвене, чистене и писане на домашни - не, мерси. По-добре на работа. И това съм пробвала, дори е по-кофти.

Общи условия

Активация на акаунт