ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 773
  • 731
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Олив, напълно съм съгласна, че на улицата или по коридорите можеш да чуеш и видиш всичко. Но да бъдат включени такива думи в учебен материал сякаш си е доста неуместно.
Аз лично правя забележка на моите деца, когато чуя от тях неподходяща дума в речника им. Дори и тя да означава признак на огромна любов към някой съученик. Relaxed

# 151
  • София
Като човек, който е чел поредицата за Дракончето, съм изключително гневна на МОН и безхаберниците там, непрочели и една книга през живота си (вече съм убедена в това!). Самият автор на книгата - Николай Теллалов - никога не е твърдял или представял книгата си като детска. Самият той е бил изненадан, когато са го поканили да презентира книгата си пред ученици 5 клас. За мен Дракончето е феномен в родната литература, тъй като е единственото мащабно и едновременно добро произведение в жанр фентъзи на български автор, което съм чела. Някакви цитати размятани насам-натам, извадени от контекста, пробудили "дълбоко моралните" чувства на ощипани госпожички из социалните мрежи, заради нефелството на МОН, няма да променят стойността на книгите на Теллалов и слава Богу! Лично аз бих тикнала в ръцете на набора тези книги, но пусто.... той не чете Sad

Разказаното от Сторм не ме учудва, за съжаление. То тикане, бутане, реклама, участия, уау!!!
Жалко, много жалко и низко... Disappointed

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 17:25 от Kally May

# 152
  • София
Rodiva, затова казвам, че извадено от контекста всяко произведение би могло да е странно или неподходящо. Преди 2 г. Школа Междучасие бяха дали за преразказ на един от пробните изпити за НВО за 7 кл. ето този разказ Чорапите на Дончо Цончев
https://chitanka.info/text/3196-chorapite, ама освен, че го бяха дали, го бяха и съкратили по собствен почин и начин, та дори и аз /която съм живяла в соц-а/, като го прочетох, нищо не разбрах от него, докато не видях оригинала. А пък детето на 14 г. и далече от соц. реалността съвсем нищо не разбра. В този смисъл Черешите доста повече ги разбра.

# 153
Чела съм Захари Карабашлиев още когато се опитваше да си намери място в "Земята отвъд Океана". Не съм негов почитател, но и не съм критерий.
Наблюдавам от немалко време вече, неговото упорито лансиране и безпардонна реклама на литературната ни сцена. Имам особено мнение и за "Опашката", която е неприкрито плагиатство. Съжалявам учениците, които, откакто се помня, са вечния експеримент на едни некадърни чиновници.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 17:53 от Tsugumi_

# 154
  • София
Това за Опашката е интересно - не съм чела книгата, гледах пиесата - от кого е плагиатствал?

# 155
Това за Опашката е интересно - не съм чела книгата, гледах пиесата - от кого е плагиатствал?

https://www.imdb.com/title/tt5133392/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_zoology

# 156
  • София
От това, което мога да видя за филма от трейлърите - не мисля, че е плагиатствал. Да, опашка има, но темата в неговата книга/пиеса няма нищо общо с тази от филма.
Извинявам се за отклонението от темата.

# 157
Скрит текст:
Като човек, който е чел поредицата за Дракончето, съм изключително гневна на МОН и безхаберниците там, непрочели и една книга през живота си (вече съм убедена в това!). Самият автор на книгата - Николай Теллалов - никога не е твърдял или представял книгата си като детска. Самият той е бил изненадан, когато са го поканили да презентира книгата си пред ученици 5 клас. За мен Дракончето е феномен в родната литература, тъй като е единственото мащабно и едновременно добро произведение в жанр фентъзи на български автор, което съм чела
. Някакви цитати размятани насам-натам, извадени от контекста, пробудили "дълбоко моралните" чувства на ощипани госпожички из социалните мрежи, заради нефелството на МОН, няма да променят стойността на книгите на Теллалов и слава Богу! Лично аз бих тикнала в ръцете на набора тези книги, но пусто.... той не чете Sad

Разказаното от Сторм не ме учудва, за съжаление. То тикане, бутане, реклама, участия, уау!!!
Жалко, много жалко и низко... Disappointed
Разкажи тогава как контекстът променя чукането и пъхането? Ще ми е интересно да разбера.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 16:01 от Дъждец

# 158
А другият бот, който знае всичко (твърди, че Цар Самуил е български цар, а не македонски) - https://chat.openai.com/auth/login
Тоя бот е страшна работа! Заклевам се! Иланг - благодарско от мен и набора!

# 159
Няма оттърване от тоЗ велик писател.
А вие четохте ли откъса от Да събудиш драконче, която е включена в някакъв проект за насърчаване на четенето в училище, одобрен от МОН? https://vevesti.bg/277621/mon-nasarchava-detsata-da-chetat-s-kni … -tsinichen-tekst/
Потресена съм! И както обяснявам ежедневно на дъщеря ми: глупости всеки може да говори, но малцина могат нещо умно да измислят.

# 160
  • София
Каквото и да се напише за "професионалистите" от мон, малко и недостатъчно ще е.
И в този ред на мисли, някой запознат ли е с това: https://trud.bg/%D0%BC%D1%81-%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B … 0%BB%D0%B0%D1%81/

# 161
  • София
Каквото и да се напише за "професионалистите" от мон, малко и недостатъчно ще е.
И в този ред на мисли, някой запознат ли е с това: https://trud.bg/%D0%BC%D1%81-%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B … 0%BB%D0%B0%D1%81/
Да, нищо ново под слънцето. Не зная защо медиите правят от това новина. Началото е през 2013/2014 учебна година с наредба на Каракачанов. Пет часа в десети и пет часа в единадесети клас, в час на класа с присъствието на класен ръководител. Темите за историята и настоящето на армията, обзорна за техника и въоръжение, за мерки и действия при бедствия, аварии и катастрофи, организация на мобилизационния резерв - такива неща. На тежко академично ниво са, но в зависимост от късмета с лектора се получават часовете. Аз съм водила две години 2013-2014 и 2014-2015 (от втория цикъл само по три теми, защото постъпих в болница). Бях в 73то, Втора английска и 22ро училище. По време на пандемията и онлайна и това беше прекратено. Сега обаче се тиражира и размахва в контекста на ситуацията в Украйна с някакъв нездрав шум и емоция, твърде преекспонирано.
Каквото и да ви говорят/пишат не става дума за военна подготовка (а само информираност) и преминалите през тези часове не подлежат на служба нито в доброволен, нито в доброзорен резерв, камо ли пък в Украйна.
За "Офицер от резерва" започваме да говорим на етап студентство и завършен поне бакалавър. Там има други курсове (не от по пет часа на година).
Доложих Wink

# 162
  • София
Ха, един от най-забавните ми спомени от соц-а - военното обучение. Нашето обаче си беше истинско - даваха ни истински Калашници и стреляхме с тях наистина. Simple Smile

# 163
На въпроса ми за Черешите и нямало  ли е толкова други произведения, върху които да пишат преразказ децата, просто ми отговори , че в нощта преди изпита са били заставени този текст да бъде включен. Директно отговорът й беше "Нямах избор, нито право на мнение". Не поясни точно от кого е било това заставяне.

Мисля че това си го споделяла защото тогава бях много впечатлена.

# 164
  • В центъра на моретата
Ха, един от най-забавните ми спомени от соц-а - военното обучение. Нашето обаче си беше истинско - даваха ни истински Калашници и стреляхме с тях наистина. Simple Smile

Да, май почти цял месец беше. Че и на нощен наряд бяхме, барабар с автоматите. А взводните командири бяха разни мъже от запаса, изтеглили късата клечка. Всъщност като си спомня баща ми как се беше върнал веднъж от запас с почти изгорени подметки на обувките, защото са се топлили край огън, нашите си бяха направо късметлии.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 15:16 от zaek

Общи условия

Активация на акаунт