ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 3

• 44 697
  • 731
  •   1
Отговори
# 480
  • София
"Ключ" са шаблоните, които се подават от МОН като верни отговори. Както стана ясно, не са точни, нито изчерпателни, следствие на което точки за съответната задача не се дават и децата, подали други смислено верни отговори биват ощетявани (и то, значително).

Наздраве на седмокласните дами и попътен вятър на децата Simple Smile Хвърлих поглед в сегашната "седмокласна"... ама някак не ми хареса нивото на общуване. Та, благодаря ви, че тук някак нещата ни се получават без истерии и напрежение

Младежът приключи още миналия петък, като нивото му на представяне на финалните изпити не беше никак задоволително, ама имайки предвид, че никак не си даде зор да учи, за мен беше очаквано (повечето шестици рязко станаха петици). За момента се срамува и дори не иска компа за игри. Естествено, очаквам чудото да трае три дни Simple Smile

# 481
Много благодаря. Да разбирам, че би било хубаво да не изпадаме в ситуация, когато от оценката от матурата  зависи кандидатсването в в университет.
За майките на седмокласници- съжалявам за случващото се.

# 482
  • София
Molive, моят след файнълите се оказа с 91,25 по БЕЛ. Дали не боли, а?! JoyJoyJoy  Първия срок беше доста нисък успехът, втория уж висок, издънка на файнъла и 5 за годината.

# 483
  • София
Изписали сте света, четох досега и ви се радвах Heart EyesHug !
Първо на седмокласничетата да пожелая влизане по първо желание, на майките им - това да се случи на първо класиране и да си отдъхнете от тежката година! Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

Наборът от вчера е вакация. Оформиха ги още в понеделник по всичко. Във вторник имаше организирано посещение на музей, което той пропусна, че трябваше с баща си да ходят по задачки. А вчера отиде до училището само да си изчисти шкафчето и да си прибере нещата.
Като финален резултат от 9 клас не съм доволна. Даже съм му сърдита. Няма да изпадам в подробности, но в ситуацията има една солидна лъжа, за която няма да му се размине. Предупредих го, че след като не е "работил", /да се разбира "учи"/, през учебната година, ще "работи" през лятото. Начертах му перспективите какво трябва да постигне в обозримо бъдеще, за да му се осъществят амбициите и целите, които сам си поставя. И най-важното - ако иска да е конкурентноспособен за който и да е университет, трябва да си наляга яко парцалите. А с това влачене като "перо по локва" (Добри, лафът е безценен!) - няма нищо да му се получи. Надявам се да се е постреснал и да си е взел поука от всичко. През лятото, освен езиковия лагер, на който заминава следващата седмица, друго разпускане няма да има. Връчих му двата тома на Тютюн - най-обемното произведение, което имат за 10 клас - и му казах, че неговата почивка до септември са ИЕ, МАТ и книгите. На изпити за повишаване на оценки не го пратих, но лъжата ще му излезне през носа. На НВО по БЕЛ и МАТ в 10 клас ще отиде, а резултатите от тях ще обуславят следващото му лято, всъщност половината от лятото му, защото първата половина съм му я планирала вече! Казах! Angry

И нещо важно, което може би знаете, но тук е синтезирано страхотно. Копирам от друга тема:
Учениците, които се обучават за придобиване на профилирано образование, ще полагат задължителна матура по български език и литература (БЕЛ) върху учебното съдържание, изучавано за придобиване на общообразователна подготовка, и втори задължителен ДЗИ по един от профилиращите предмети, които са изучавали в XI и XII клас.
              Учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование – същата задължителна матура по БЕЛ и втори задължителен изпит за придобиване на професионална квалификация.
              Както едните, така и другите ученици имат право да положат по желание не повече от два допълнителни ДЗИ в зависимост от начина на изучаване на избраните предмети – като профилиращи или като общообразователни.
              Това е  по новия Закон за училищното образование и влиза тази година за първи път.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 18:14 от Kally May

# 484
Не успях навреме да напиша пожелания за всички, които имаха поводи, но мислено ви пратих и по стиснати палчета, и по много усмивки!

Желая ви хубави летни емоции, за да сме наесен с песен!
Пазете се, бъдете здрави и се смейте от сърце!

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 18:24 от Tsugumi_

# 485
Огг, Молив, много съжалявам, че така се е получило. Много са коварни файнълите и е жалко, че цялата срочна оценка може да замине въпреки труда през годината.

Кали, чак Тютюн има ли смисъл да го караш да чете?
Имам предвид, ако се е провинил, да работи по конкретни задачи, но самото четене на Тютюн практически какво ще му донесе. Ти си знаеш де.
Аз много харесах романа навремето, но на нашите деца не вярвам да им допадне.

# 486
  • Варна
Ох девойки, 91% провал ли го броим?! Нали са ни живи и здрави децата - учат колкото могат и както могат, колкото искат и както искат. Важното е всеки да си намери мястото, а вярвам, че ще е така.
Кали, мен навремето заради лъжа (че съм прочела една проклета книжка за някакво коте) майка ми ме наказа да прочета Под Игото. Бях за трети клас. Плаках и четях (на глас трябваше!), а децата играеха вън и ме викаха под прозореца. Не помня да съм имала по-тежко наказание. Но явно много те е ядосал младежът. Дано си вземе поука, че това с лъженето е сериозен проблем в тази възраст.

За щерката ваканцията започва от сега - преди малко светнаха последните 2 годишни оценки - успех 5,85 и не го имам за лош Simple Smile Вече ясно се очертава какво иска и какво не иска да учи, едва ще избута някои предмети и догодина, но ако така ги бута - доволна съм Simple Smile Списък с книги още нямат, та не знам какво ще (трябва) да чете.

Моли, добре дошла отново Simple Smile
Седмокласнички, успех и на класиранията и ако наминавате към Варна, обаждайте се да полеем успехите на новите гимназисти!

# 487
Аз търся адаптирано издание за ученика на "Тютюн", няма начин да преглътне двутомното, но и за роман според мен не може да кара само с изучаваните глави.
Иначе съм доволна от детето, на фона на големия мързел, приключи годината с една петица / по химия/ и успех 5.93 и сега първо почивка на море, а после ще видим.
Със сигурност ще се наложи да отвори лятото туй-онуй. По език са им дали да попълнят някаква граматика, в смисъл цяла книжка, над 150стр. и още неща. Най се впечатлих от обема на задачите по биология за лятната ваканция, а с математиката ще се наложи да се бори, тъй като разбира се пак остана непреподадена една немалка част от учебника.

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 19:23 от MianaNia

# 488
Нашите днес ги държат до последно - в момента още е на училище, че и отсъствия са писали на смелчаците, дръзнали да си тръгнат... Утре пак . Confused

# 489
  • Русе
Сега разбрах, че тези деца, които са в професионални гимназии в 10-ти и 11-ти клас ще имат задължителна практика от 01.07 до 15.07, така ли е?

# 490
  • Варна
Здравейте, дами, и аз съм доволна от синковеца. Завърши с три 5-ци по ИТ, история и НЕ и успеха му е 5.81.
От приятелските седмакласни деца едното е избухнало със 100точки по МАТ и 99 по БЕЛ и за него сагата приключи. Другите две не са се справили много добре с МАТ и сега са в терзания. Стискам им палци да успеят да се класират там, където искат. Щяха да правят и изпит по ИИ. От него ще зависи как ще редят желанията.
Пожелавам успехи и късмет на всички седмокласници да си реализират мечтите.
На всички набори пожелавам едно чудесно
лято. На майките: наздраве и със здраве!

# 491
  • София
Дъждец, от 1-ви клас му е вменено на младежа, че книгите за лятото са книги, които се прочитат лятото. Няма значение скучни/нескучни. Това правило си важи и до днес. Може нищо да не му донесе конкретната книга, но самият акт на четене, принципно толкова оскъден на фона на клипчета/телефон/PS, носи най-малкото езикова култура. "Тютюн" не му е наказание, то е задължение. Други книги да чете каквито иска, но ще чете вместо да "виси"  в Интернет.

# 492
  • София
Нашите днес ги държат до последно - в момента още е на училище, че и отсъствия са писали на смелчаците, дръзнали да си тръгнат... Утре пак . Confused
Малее, при моят от вчера никой не е влизал в клас. Отсъствия няма. И за  една от "елитните" гимназии разбрах, че им е намекнато на наборите, че могат да не ходят последните дни.
На "Тютюн" не съм срещала ученическо издание, ще търся и аз. Някой и друг разказ може да се насили да прочете моят, но два тома роман не го виждам.

# 493
  • София
И у нас няма шанс да бъдат прочетени двата това на Тютюн. Гаджето на сина ми му ги подари преди няколко месеца и той милия мъчи още първия том 😁 Не го виждам в близко бъдеще да го прочете. Учителката на девойката каза, че има няколко книги, които  държи да прочетат и една от тях е Тютюн. Госпожицата се ослушва, но няма да й се размине.
Момиченцето за което писах преди време, има 98 т. по математика и 95 т. По БЕЛ. Стигнали са до консенсус, на първите две места ще пишат двете математически гимназии, а на трето 164 - то. И в случай, че не бъде приета в математическите, ще се запише в Испанската.

# 494
  • на Мелмак
Чудесни резултати имат децата, моят е с ниска оценка по математика и сега мъдри варианти. Категорично отказва да си остане в училището, в което учи до сега, има една седмица да реши, а аз ще пиша всичко, което може Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт