Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 44

• 45 097
  • 774
  •   1
Отговори
# 540
Надзора ми каза, че за озеленяването се искало някакъв протокол от общината, която издава разрешителното за строеж.
Преди мисля, че някой ми беше писал каква е процедурата, но не мога да намеря темата, в която сме коментирали за озеленяването.

Някой дали ще е така добър да ми напомни какво се прави за това озеленяване? Идват ли на място да гледат. Юли подходящо ли е да се сеят цветя, дървета, трева?

# 541
  • София
Нели, особено в жегите сега, недей сади нищо, което се надяваш да живее дълго. Евентуално някой лигуструм и някакви едногодишни цветенца може и да станат. Но дървета и храсти (както и грудкови цветя) се садят есен или пролет.
Ето я нашата шахта; извинявайте, че така снимах, ама и без това все забравям, няма смисъл да чакам да е чисто, за да се сетя тогава Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 13:19 от ToniShu

# 542
  • София/Варна
Надзора ми каза, че за озеленяването се искало някакъв протокол от общината, която издава разрешителното за строеж.
Преди мисля, че някой ми беше писал каква е процедурата, но не мога да намеря темата, в която сме коментирали за озеленяването.

Някой дали ще е така добър да ми напомни какво се прави за това озеленяване? Идват ли на място да гледат. Юли подходящо ли е да се сеят цветя, дървета, трева?

При нас не искат проект за озеленяване и на първия въпрос не мога да отговоря.

На втория обаче мога. Юли месец можеш да садиш, т.е. да местиш растения от саксия в земята, без да разбутваш корените, да поливаш много и пак не е сигурно, че ще се хванат. Практически сега няма никакви растения на гол корен и разсад.  По-добре есента или пролетта.

# 543
Тони, страхотна е станала верандата! Със здраве да си я ползвате.

Нашата също е почти готова, но не е още представителна за снимки. Надявам се да снимам скоро и да покажа.

# 544
  • Пловдив
Тони,целогодишно садя растения от саксии .Купувам ги от разсадника в нашето село ,не само че са климатизирани към жегите, ами и в почвата се чувстват по-добре ,отколкото в саксия ,където се сваряват .

# 545
Искам да питам, дали някой е купувал външна чешма от Vida XL? Харесах тази https://www.vidaxl.bg/e/vidaxl-gradinska-cheshma-ner-zhdaema-sto … 718475721093.html , но ме притеснява накрайника, който е с бърза връзка с маркуч и не знам дали ще издържи налягането на водопровода. Ако някой има предложение, за нещо което работи, ще бъда благодарен, ако сподели. От ВиК ми искат преди да дойдат и да свържат шахтата,  да има чешма, с която да проверят, че всичко работи. Предполагам, че ги притеснява да не им сложа фалшив водомер, щото това е мое задължение Simple Smile .

# 546
Водомера е задължение на ВиК дружеството. Ние бяхме изградили шахтата и бяхме вързали водомери и други чаркалъци. Когато дойдоха подиизпълнители от ВиК казаха, че е трябвало само шахтата да изградим. Другото било тяхно задължение.
Имаха изскване към шахтата - да е толкова голяма, че да могат спокойно да влизат в нея и да работят в нея.

Нашата шахта е като на Софи - от бетонови тухли. Даже имаме останали доста от тях. Сами си я направихме. Само дъното беше бетонирано от строителя.
Външната чешма е временна и е напавена от маркучи, които се ползват за водопровода. Сързващите елементи на временната чешма също са с части, които се ползват за водопровода.
Ще се опитам да снимам довечера.

# 547
  • Пловдив
Ако не смятате после  да ползвате въпросната чешма от Vida Xl ,то може да не я купувате .Тръба,маркуч +кран ,всичко върши работа .Не само ,че градинските маркучи издържат на водопроводното налягане ,освен ако не сте в район с налягане 6+бара,но и налягането от водопровода, почти винаги е по-слабо от това от сондажна помпа ,за където си се ползват маркучи .Почти всеки ден поливам с маркуч и от двата вида водоизточника .

# 548
Водомера е задължение на ВиК дружеството. Ние бяхме изградили шахтата и бяхме вързали водомери и други чаркалъци. Когато дойдоха подиизпълнители от ВиК казаха, че е трябвало само шахтата да изградим. Другото било тяхно задължение.
Имаха изскване към шахтата - да е толкова голяма, че да могат спокойно да влизат в нея и да работят в нея.
За съжаление в разрешението за присъединяване пише, че водомерът е мое задължение с всичката арматура около него ... Радвам се само, че бяха така добри да ми върнат мейл, че понеже са в процедура на избор на доставчик на система за дистанционно отчитане на водомери, мога да сложа какъв си избера водомер. Вероятно след време ще трябва да го сменя.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 14:31 от TorbaLan1

# 549
  • Sofiа
Наистина, ако не смятате да я ползвате после точно тази чешма за външна няма нужда да я купувате.
Показвам как изглеждаше първата ни "времянка" на чешма в техническото, преди да навържем батериите и истинските чешми

Момичета, и аз съм на тема външна чешма и си търся нещо готово, защото вече нищо не ми се гради. Дайде някакви идеи. Искам я ниска и с гръб, че ще си я поставя на гърба на верандата, който е измазан и да не ми го мърля.
С други думи, покажете си чешмите, ако са купувани готови, че да почерпя идеи Grinning

# 550
  • Varna
Наистина, ако не смятате да я ползвате после точно тази чешма за външна няма нужда да я купувате.
Показвам как изглеждаше първата ни "времянка" на чешма в техническото, преди да навържем батериите и истинските чешми

Момичета, и аз съм на тема външна чешма и си търся нещо готово, защото вече нищо не ми се гради. Дайде някакви идеи. Искам я ниска и с гръб, че ще си я поставя на гърба на верандата, който е измазан и да не ми го мърля.
С други думи, покажете си чешмите, ако са купувани готови, че да почерпя идеи Grinning
Виждам , че имате пречиствателна система - може ли да споделиш марка и впечатления?

# 551
  • Sofiа
Филърите ги купих към омекотителната системата на Paviriani, но отзиви не мога още да дам, защото не е пусната. Ще заработи следващата седмица и тогава мога да кажа. Купих я по препоръка на фирмата, която ми прави термопомпата.
Между другото мога да се похваля, че снощи на за пръв път спахме в къщата. Все още има доста довършителни неща, но поне има основни условия за живот.
Но вече явно виждам колко е варовита водата, преди да сме пуснали омекотителната система, тъй че другата седмица ще можа да видя разликата с нея.

# 552
  • София/Варна
Филърите ги купих към омекотителната системата на Paviriani, но отзиви не мога още да дам, защото не е пусната. Ще заработи следващата седмица и тогава мога да кажа. Купих я по препоръка на фирмата, която ми прави термопомпата.
Между другото мога да се похваля, че снощи на за пръв път спахме в къщата. Все още има доста довършителни неща, но поне има основни условия за живот.
Но вече явно виждам колко е варовита водата, преди да сме пуснали омекотителната система, тъй че другата седмица ще можа да видя разликата с нея.
Честито!!!

# 553
  • Пловдив
Val ,готови сте !Прекрасни емоции ,много топлина и безброй весели вечери/дни на верандата с приятели !Селският живот(къща с двор) е несравним .

Присъединявам се към твоето питане за мивка .И ние имаме един временен маркуч на бараката и ми трябва нещо ,което да се закачи на стената без да опира в земята  .Мислех си за една от сайта на  Рото ,защото има и за навиване на маркуч ,но като знам колко трева има по него след косене ,със сигурност ще нацапам стената .
Имаме си основна външна мивка ,трябва ми само за поливане с маркуч.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 15:21 от nelina_london

# 554
Valery, много щастливи мигове ви пожелавам Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт