Египет /Тема 14/

• 57 279
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте!
За пръв път ще ходя в Египет и искам вашето мнение относно този хотел в Хургада: ROYAL LAGOONS AQUA RESORT AND SPA
Чудим се да изберем да пътуваме чрез емералд или онекс като дават една и съща оферта с 50лв. разлика, което не е фактор като цяло. Избрали сме дата 13.05 за тръгване от София.
Благодарение на този форум се поподготвих и първоначално мислехме да резервираме екскурзиите чрез компанията, с която ще отидем, но видях за аладин-травелс и цените там са 2-3 пъти по-евтини и с добри мнения. Знам, че хотелът не е до плаж, но не ни е приоритет. Ще се радвам ако някой е бил скоро в този хотел и даде своето мнение.

Поздрави!

# 136
  • София
Здравейте!
За пръв път ще ходя в Египет и искам вашето мнение относно този хотел в Хургада: ROYAL LAGOONS AQUA RESORT AND SPA
Чудим се да изберем да пътуваме чрез емералд или онекс като дават една и съща оферта с 50лв. разлика, което не е фактор като цяло. Избрали сме дата 13.05 за тръгване от София.
Благодарение на този форум се поподготвих и първоначално мислехме да резервираме екскурзиите чрез компанията, с която ще отидем, но видях за аладин-травелс и цените там са 2-3 пъти по-евтини и с добри мнения. Знам, че хотелът не е до плаж, но не ни е приоритет. Ще се радвам ако някой е бил скоро в този хотел и даде своето мнение.

Поздрави!

Изберете си друг хотел! Има хотелска част и вили, бяхме във вила, стаите са малки и тъмни, обзавеждането е старо, чистят отгоре отгоре. Храната е еднообразна и на обяд и на вечеря има едно и също всеки ден. Хигиената е много занижена, почти всички минаха през чревен вирус. Има автобус до плажа на всеки 15 Мин, там има бар, предлагат храна и напитки. Басейн не сме ползвали, но водата беше студена.

# 137
И нашата почивка в хотел Long beach resort свърши. Останахме изключително доволни от всичко. Пътувахме с Онекс тур. На нас ни се падна чудесен гид Нурай за Кайро и беше много любезен. Разказваше интересно и на перфектен български. Останахме доволни от фирмата и организацията за Кайро, но не сме имали много нужда от тях. Допълнителните екскурзии ги правихме с Аладин и само хубави неща мога да напиша за тях. Точни, винаги навреме и с български гид в Луксор. Хотела според мен е перфектен огромен и много чист. От агенцията запазват най-евтините стаи и българите не бяха много доволни от тях. На рецепцията въпреки, че не са виновни се опитваха да им ги сменят с една идея по-добри, но за централната сграда искаха доплащане. Хотела не е подходящ за възрастни хора и деца, които не могат да ходят много, защото площта е огромна и нещата са на голямо разстояние. Ние бяхме в централната сграда и там всичко е близо, но къщичките са доста отдалечени. Храната беше добра, анимацията също. Има коралов риф хотела, много богат на всякакви риби. Видях повече разнообразни риби там, отколкото на лодката с прозрачно дъно. Ходихме на алакарт и също останахме доволни. Слава богу всичко беше наред, защото ме бяха наплашили оттук за вируса с разстройството. Хранихме се в хотела и на екскурзиите в ресторантите, които ни бяха включени. Там храната също беше много вкусна и си хапвах доста. Пожелавам приятна почивка на тези на които им предстои.

# 138
  • Варна
И аз да се разпиша след круиза в Египет.
Изключително съм доволна - и не само аз, а повечето от групата. Естествено, винаги има по някой мрънкач с претенции.
Резервирахме през Екватор, но естествено ни поеха Абакс и Травко още от кацането. Невероятно точни, всичко е разчетено - никъде не сме се мотали прекалено, нито пък сме препускали, защото не ни стига времето.
Опасявах се, поради късния полет, че ще ни бъде малко претупано първия ден - Пирамиди, Сфинкс, музей, но не стана така.
Единствените спънки се появяваха, когато нещата не зависеха от организаторите ни - закъснението на влака Кайро-Асуан - това си беше цяло приключение на гарата Simple Smile , излезлия бурен вятър и забавянето ни при плаването - не можеше да минем през шлюзовете.
Гидът ни беше изключителен - Стоян Мирчев или "Дарк Стоян", (защото имаше и "Уайт Стоян", който замина с едната група към Хургада). Спокоен (щом ни изтърпя), с чувство за хумор, даваше много подробна информация за всичко, отговаряше на хиляди допълнителни въпроси, предупреждаваше ни какво да очакваме, какво да избягваме и хиляди, хиляди малки подробности, за да ни направи престоя по-лесен и по-интересен.
Знам, че и другата група бяха много доволни от гида си Венци. Местните ни гидове също бяха много добри. В Асуан ни поеха Ясер (нашата група) и Хамед (другата група). Ясер говореше английски и руски, а Хамед си пердашеше на чист български - като се запознахме, ченето ми удари масата, изобщо не очаквах - без да е бил в БГ, научил го онлайн.
Видяхме изключителни неща, убихме се от път - по наше си желание, записахме всичко възможно допълнително, само шнорхелинга ни се размина, защото бяхме на сафарито.
Запознахме се с един куп местни хора - организатори или други, всички бяха изключително мили и гостоприемни.
Не знам защо бях останала с впечатление, че в Египет се краде. Ми не се краде. Естествено, ако си оставиш пачката на масата, вероятно ще вкараш някой в грях, но никой нищо не ни е барнал.
Търговците са друга бира - общо взето се научих или да се пазаря като дърта циганка, или да ги избягвам на слалом. Само в Ком Обо се бях поизнервила, защото бяха доста нападателни. На другите места си беше нормално. Първия ден си беше културен шок.
На твърде много места също четох, че било мръсно в Египет. Да, в Кайро при тези милиони жители няма как да е чисто, има и доста строежи, бетони, камънак. Но явно европейците като цяло бъркаме видовете мръсотия. Няма как да си поддържаш сградите бели и хубави, улиците като огледало и т.н. при положение че от пустинята непрекъснато ти вее пясък и прахоляк. Тоалетните - дори обществените - бяха изключително чисти. Само на гарата в Кайро усетих някаква миризма, а сме спирали на разни местенца насред пустинята примерно (на път за Абу Симбел), където отиваш с насройката, че ще си издрайфаш червата и оставаш приятно изненадан.
От местата, където спахме, най-много ми хареса кораба. Не беше нещо изключително, но аз и не съм очаквала, нито съм се натискала за такова.
Хотела в Кайро (Тюлип някакъв) си беше ок, но там бяхме само една вечер. Появи се проблем при вечерята, защото сега е Рамадан и като залезе слънцето всичко живо се втурва да яде, а ние се забавихме и не бяха сколасали нито да изкарат нова манджа, нито да подготвят достатъчно чинии и прибори, но това е бял кахър - да почакаш няколко минути. Хотела в Хургада - Гравити, също беше добре - огромни стаи, озеленяване, многоброен персонал. Храната беше изобилна и доста вкусна. Аз гледах да опитвам от всичко по малко и попадах и на не толкова по моя вкус храни. Поне си отядох на пилаф.
Влака (само за една вечер) също ми направи впечатление като доста чист. Разправия имахме за климатика - щяха да ни усмъртят от студ. 3 тоалетни на вагон, вода в купето, вагон ресторант с народни цени по 1 долар за всичко и пълен лисичарник, топла вечеря (не кой знае какво) и закуска. Трима стюарди на вагон. Доста класи над нашето БДЖ да ви кажа.
Плажа към хотела беше добре - но аз го ползвах само веднъж, защото почти не се задържах в хотела.
Предполагам, че различните мнения за хотелите идват от това, че 5 звезди в Европа и 5 звезди в Африка са две доста различни неща.
Била съм в Корал на Свети Константин и Елена – 5 звезди, късен соц идиотизъм. Голяма хвалба, голямо нещо. Мокетите им миришеха на мухъл.
В Египет всяко от местата за спане беше достатъчно чисто, с достатъчно храна и достатъчно забавления наоколо, без да имат големи претенции. Но и аз не съм критерий, не драпам за луксозни почивки, затова круиза толкова много ми хареса. Неща, които биха подразнили някой друг изобщо не биха ми направили впечатление. Аз лично отидох да обикалям забележителностите, да се напъхам в гробниците, да попия културата - древна–и нова.
Египет от А до Я си е страхотно изживяване.

# 139
И нашата почивка в хотел Long beach resort свърши. Останахме изключително доволни от всичко. Пътувахме с Онекс тур. На нас ни се падна чудесен гид Нурай за Кайро и беше много любезен. Разказваше интересно и на перфектен български. Останахме доволни от фирмата и организацията за Кайро, но не сме имали много нужда от тях. Допълнителните екскурзии ги правихме с Аладин и само хубави неща мога да напиша за тях. Точни, винаги навреме и с български гид в Луксор. Хотела според мен е перфектен огромен и много чист. От агенцията запазват най-евтините стаи и българите не бяха много доволни от тях. На рецепцията въпреки, че не са виновни се опитваха да им ги сменят с една идея по-добри, но за централната сграда искаха доплащане. Хотела не е подходящ за възрастни хора и деца, които не могат да ходят много, защото площта е огромна и нещата са на голямо разстояние. Ние бяхме в централната сграда и там всичко е близо, но къщичките са доста отдалечени. Храната беше добра, анимацията също. Има коралов риф хотела, много богат на всякакви риби. Видях повече разнообразни риби там, отколкото на лодката с прозрачно дъно. Ходихме на алакарт и също останахме доволни. Слава богу всичко беше наред, защото ме бяха наплашили оттук за вируса с разстройството. Хранихме се в хотела и на екскурзиите в ресторантите, които ни бяха включени. Там храната също беше много вкусна и си хапвах доста. Пожелавам приятна почивка на тези на които им предстои.

Много се радвам, че сте останали доволни. Тъй като и на нас ни предстои престой в този хотел. Тръгваме на 3 май и като цяло ни е първо посещение в Египет. Вие с коя българска фирма бяхте? Ние сме с Бохемия и уж заплатихме за по-хубави стаи. Поне така ни казаха, че Делукс стаите били по-хубави. И платихме със 100 лв отгоре, за разлика от Стандартните. А за алакарт ресторантите, колко пъти в седмицата е позволено да бъдат посетени и вие всички ли успяхте да посетите и с резервация ли? Също смятаме да посетим Луксор чрез Аладин, докато сме там, обаче гледам, че за българските туристи, само един ден в седмицата правят екскурзия. Или греша?

# 140

Много се радвам, че сте останали доволни. Тъй като и на нас ни предстои престой в този хотел. Тръгваме на 3 май и като цяло ни е първо посещение в Египет. Вие с коя българска фирма бяхте? Ние сме с Бохемия и уж заплатихме за по-хубави стаи. Поне така ни казаха, че Делукс стаите били по-хубави. И платихме със 100 лв отгоре, за разлика от Стандартните. А за алакарт ресторантите, колко пъти в седмицата е позволено да бъдат посетени и вие всички ли успяхте да посетите и с резервация ли? Също смятаме да посетим Луксор чрез Аладин, докато сме там, обаче гледам, че за българските туристи, само един ден в седмицата правят екскурзия. Или греша?
Във вторник е на български

# 141
Е, то пък точно тогава сме в Кайро, ако не се лъжа. Искаше ми се да ползваме Аладин, че имат много по-добри цени, пък и чета от вас добри отзиви. Също имам въпрос и за доларите и египетския паунд. Може ли навсякъде да се плаща и с двете валути. Защото ако е така, бих обменила само от единият вид.

# 142
Тоест не взимат български туристи освен във вторник или просто екскурзията не е на български език?

# 143
По принцип винаги поръчвам от Тавекс, когато обменям валути. Обаче гледам, че сега египетският паунд, във всички молове в България изобщо не ми дава да го поръчам. Ако имате препоръки от къде другаде мога да си поръчам така с доставка египетски паунд, ще се радвам.

# 144
  • В средата на времето
Египетски паунди може да си изтеглите и от банкомат в хотела. Ние примерно плащахме основно с паунди в Египет. Бяхме си купили от тук, но и там теглихме. Дребните долари, които имахме  ги давахме за бакшиши основно, но пазаруването ни беше с паунди.

# 145
Благодаря за полезната тема! Споделям впечатления от нашето пътуване с Екватор по програма "Перлите на Египет".

От София летяхме късно следобяд, кацнахме в Кайро привечер, където ни поеха Абакс и ни разпределиха по отделни групи /автобуси и гидове спрямо хотелите, в които щяхме да отседнем в Хургада. Имахме една нощувка в Кайро в хотел Tolip Golden Plaza, удобен за една нощ, но по-скоро е хотел тип "до летището и за малко" - лоша организация (имаше четиричленни семейства в стая само с една спалня), не са заредени стаите с вода, не са добре почистени и тн. На другия ден посещение на пирамидите, Сфинкса и музея, после трансфер до Хургада, където останахме до края на почивката.

В Хургада отседнахме в хотел Swiss Inn и горещо го препоръчвам! Красиви, нови и удобни стаи с балкон (нашата беше с гледка към морето), първа линия, прекрасен и поддържан плаж, много добре поддържани тревни площи с цветя и палми, 5 ресторанта, включително един на плажа, вкусна храна. Изобилие от вода и напитки през деня, добър интернет в общите части, някои от стаите и ресторанта на плажа. От персонала не бяха нагли и натоварващи по отношение на бакшишите, дори тези, които обикаляха по плажа да предлагат екскурзии и разни масажи и екстри се държаха прилично при отказ и не досаждаха прекалено. Извън хотела също беше много приятно, красива глвна улица с магазини и заведения.  За шопинг препоръчвам Cleopatra bazar - огромно разнообразие от стока (текстил, сребро, сувенири, чай, порцелан и тн)  на фиксирани цени. Плаща се във всички валути и то по официален курс, а не като в маките магазинчета.

Като цяло не сме доволни от служителите на Абакс, които ни поеха но местно ниво - лоша организация в Кайро, а след като ни оставиха в Хургада повече никакъв интерес или съдействие, включително при освобождаването на стаите и отпътуването- оставиха ни сами да се оправяме до качването на автобуса и после на летището. С тях имахме само една екскурзия (слава богу!), тази включена задължително в пакета - пирамидите, Сфинкса и музея в Кайро, въпреки че още от София много се стараеха да ни убедят да си платим предварително още и Луксор, и морските екскурзии, защото "нямало да има места после". Екскурзоводът беше меко казано незаинтересован, обясняваше с досада и пренебрежение за страната, местното население и културата. Когато в музея в Кайро му свършиха батериите на микрофона просто повика няколко минути, видя че не го чуваме и ни пусна да си обикаляме сами. Добре, че решихме да рискуваме и да планираме останалите екскурзии на място и се спряхме на Аладин травелс по препоръка тук от темата. Само хубави неща мога да кажа за тях! Страхотни цени (два-три пъти по-ниски от тези на нашата агенция), реагират веднага като им писахме във вайбър, точни и коректни. С тях посетихме Луксор: Карнак/Храма на Хатшепсут/Долината на царете/Бананов остров с много готин местен екскурзовод Ахмед, който говореше перфектно руски и български, разказа ни много интересни неща, отговаряше на въпроси, съдействаше при покупки и тн. Ескурзията беше с добра организация- постоянно ни брояха и винаги имаше поне един или двама човека с нас, които да отреагират при нужда. С Аладин направихме и морска разходка с яхта до остров Ориндж бей с шнорхелинг и включен обяд и също сме много доволни от организацията, чистотата, храната. Единствено за екскурзията с подводница/лодка с прозрачно дъно се подлъгахме от едно симпатично момче от агенцията към хотела, но при Аладин е същата и е на половин цена (ние дадохме по 20долара на човек при четирима човека, при Аладин е по 10долара). В интерес на истината ако ще правите морска разходка с шнорхелинг или дайвинг (или имате коралов риф при хотела), подводницата е безсмислена, не се виждат така добре, както когато сте във водата, а екскурзиите с яхта са по 16-20 долара.

Не сме имали никакви здравословни проблеми или неразположение, но все пак прилагахме някакъв здрав разум- хранене основно само в хотела, пиене само на бутилирана вода и тн.  Не сме имали проблем и с валутата- от тук тръгнахме с евро и долари и то едри банкноти, но там на място много бързо се развалят. Още на летището се плаща визата 25долара, после в автобуса за трансфера ако си купиш от шофьора вода връщат дребни по долар и тн. Всички търговци приемат и долари, и евро, но курса не е толкова изгоден колкото ако се пазарува в египетски паунди.

Доволни сме от нашето посещение на Египет и вече планираме следващото. Със сигурност има още много, което да се види и преживее!

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 20:28 от Viola Tarakanova

# 146
Здравейте!

Поздрави!

Изберете си друг хотел! Има хотелска част и вили, бяхме във вила, стаите са малки и тъмни, обзавеждането е старо, чистят отгоре отгоре. Храната е еднообразна и на обяд и на вечеря има едно и също всеки ден. Хигиената е много занижена, почти всички минаха през чревен вирус. Има автобус до плажа на всеки 15 Мин, там има бар, предлагат храна и напитки. Басейн не сме ползвали, но водата беше студена.

Благодаря за бързия отговор и се надявам за още по-бърз със съвет Laughing
Кой хотел бихте ни препоръчали на същата или близка цена до този хотел ?
Благодаря предварително

# 147
  • Варна
Здравейте,
Оглеждам се за почивка в Египет по 1ви май, с тръгване от Варна... явно ще е нещо ласт минит, ако все още е възможно. Дали все още има шанс да се закача към някоя група, и ако да, към коя агенция е най-добре да се обърна?

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 09:08 от Plamen Petrov 739057

# 148
  • София
Здравейте!

Поздрави!

Благодаря за бързия отговор и се надявам за още по-бърз със съвет Laughing
Кой хотел бихте ни препоръчали на същата или близка цена до този хотел ?
Благодаря предварително
Препоръка за друг хотел не мога да дам, била съм само в този, но както четете има хора, които са доволни от престоя си там.

# 149
  • Beyond the Frontiers
Скрит текст:
Здравейте,
Оглеждам се за почивка в Египет по 1ви май, с тръгване от Варна... явно ще е нещо ласт минит, ако все още е възможно. Дали все още има шанс да се закача към някоя група, и ако да, кзм коя агенция е най-добре да се обърна?
Програма имат само Абакс, от 29.04, Кайро и Хургада. Last minute няма. Редовни са си цените.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 14:57 от Galactic Voyager

Общи условия

Активация на акаунт