🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 325
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Да отвориш мапса няколко пъти в деня стигат, но за други ровичкания не.

# 661
Утре пътуваме, а нямам грам план в главата си. Май времето няма да е с нас.. въобще, толкова неподготвена не съм ходила никъде. Имаме само автобусни билети и хотел.

# 662
Утре пътуваме, а нямам грам план в главата си. Май времето няма да е с нас.. въобще, толкова неподготвена не съм ходила никъде. Имаме само автобусни билети и хотел.
Споко бе, то и това стига😀Ще ти дойде музата.

# 663

Това може да се окаже най-добрият ти план. 😂
Приятно прекарване, а моловете и джамиите винаги ще те спасят от лошото време. 😂

Ето ти една идея от мене
https://www.instagram.com/reel/CrtAy88IgLc/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

# 664
  • София
Някой може ли да ли даде локация на имението на Коч , моля ?! Някъде над Босфора е , но не го намирам . Имам спомен , че срещу него имаше някакво военно  поделение  . А горе , на върха на хълма има невероятна гледка към Бофсфора . И едно заведение с име Yeditepe .
Надявам се, че става въпрос затова.
Koç Holding
41.032361, 29.038041

# 665
Посетете българската църква Свети Стефан и крайбрежната улица, долу съвсем близо до Босфора, там е почти празно откъм туристи, което ме учудва, защото е много красиво и спокойно, обикновено местните се разхождат или тичат.

# 666
Това ни е хотела. Как да стигнем от автогарата до него обаче нямам никаква идея.

# 667
На хубаво място е хотела, близо до Босфора и централните площади. На 10 мин пеша имате интересен музей, Света Ирина- било е православна църква от 4-ивек. На 5 мин пеша от хотела ви е джамията Малка Света София, интересното при нея е, че купола е от бивша византийска църква от 6-и век. Само на 15 мин пеша ви е много хубав и голям парк, в който може да видите много поляни с лалета сега - Гюлхане парк.
Предполагам в другите сте били или ги знаете най-известните Синята джамия, Света София, Топкапъ, Египетския пазар, Капалъчаршъ - всичко ви е много наблизо. Препоръчвам сладкарница Hafiz Mustafa 1864 - вътре е чисто, с хубав стил и вкусни сладкиши, правят и закуски. Също ресторанчето Mihri, срещу него има Хамам и парк - когато правиш снимки със закуската и чайчето се получават хубави снимки, помня Joy не беше скъпо, въпреки че е на туристическо място.

От автогарата до хотела аз бих вървяла пеша, защото е само 2 часа и така се опознава града, но зависи от багажа ви и дали обичате/можете да ходите толкова.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 14:22 от T.Valcheva

# 668
На гарата ми дава спирка на метрото Otogar. С метро M1 до Aksaray и там се прекрачваш на трамвай Т1 в посока Eminönü/ Kabatas до Sultanahmet и после малко пеша. С тоя трамвай после може да пътувате до моста Галата от където може да хващате фериботи за азиатската част или пък към Долмабахче. Ако сте свикнали да ходите много, най-добре е да се разхождате пеша.

Свали си офлайн карта на гугл за Истанбул. Ще ти помогне при придвижването. Историческата част на града е много лесна за ориентиране. Използвай наличието на интернет днес и си сложи маркировка/ фаворит на картата на основните неща, които искаш да посетиш. На място само отваряш картата и си търсиш маршрут към някое от сърчицата.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 14:35 от Azalee

# 669
Здравейте. Като прясно прясно завърнали се от любимия град да споделя малко информация Grinning
Като за човек, който не е ходил до там от 2019г. се усеща доста голямо повишение на цените. Картата за градския, която имахме от тогава вече не беше валидна (повече от 3 години без да се ползва все пак Grinning) - издадохме си нова срещу 50 лири - автобус и трамвай таксува по 9,90 лири независимо колко човека минават - ферибот - 14,50 лири. Алкохол в частност бири не се отркива навсякъде, а където го има е от 9лв нагоре Grinning по заведенията Grinning.
Посетихме църквата Свети Стефан и останах очарована от нея - всеки, който има колебания дали да я види да не му мисли - напълно си заслужава. Посетихме и цветният квартал Балат в съчетание с църквата.
Не знам как седи въпросът със Сапфир, но в мол Емаар (в азиатската част) за посещение на аквариум/skyview/skywalk има драстична разлика в цената за турски (200лири) и интернационални посетители (600/700лири - 30/35 евро).
Кулата Галата е 350 лири без аудио гид и около 400 лири с аудио гид - при нас нямаше голяма опашка, но и хванахме облачно време.
Хапнахме и нашумялия чийзкейк с течен шоколад около Галата - цена 150лири. Хапвахме също кестени, балък екмек, мокър бургер, пълнен картоф.
Относно интернет използвахме приложение Airalo, което работи на принципа на eSIM (за телефоните, които го поддържат) - има различни планове аз взех 1GB - 4.50 долара и ми беше достатъчно, така че препоръчвам с две ръце. Разбира се има възможност и за повече гигабайти Grinning Ние въвеждахме желаната дестинация в Google Maps и се водихме по неговите маршрути.
Надявам се да съм била полезна на някого Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 18:17 от Blubel

# 670
  • Варна и...духом на Босфора
Бе как пеша от Автогарата бе!😀😆😀
Туй не е Варна, нито Добрич,центъра да е на минути от Цоба- Central Omnibus Station 😁
Че и Софето!
Моля ви се!

Паунче,може с автобус,може с Метрото,може и с такси,да видите,като слезете питайте в офиса на Автобусната компания,и те имат шофьори,може
е и да се договаряте,Индирим да Има😀😀😀
Тъй де,амчи как!
С Метро - пред автогарата е точно
Там са и автоматите за Истанбул карт.
И после с трамвая да слезете на Султанахмет,и надолу към хотела.
В центъра ти е хотелчето!
Пушка си!
Питай тука и няма страшно!

# 671
Привет банда Kissing Heart. Прибрани сме, опрани, огладени, наготвили и на работа вече. Естесвено болни пак. Аман вече, всеки път като се приберем от там и болни. В петък като се захлюпихме след прибирането, чак понеделеник сутринта за работа се събудихме. С ковид не сме. Явно сме настинали. То голямо съблечи, облечи беше по баирите. Истанбул ни посрещна с дъжд и ни изпрати със слънце. А на летището без малко да изтървем самолета. Стотици хора, проверки. Самолета за Щатите пък е с допълнителна проверка на гейта. Пак вади и изсипвай багаж....Уж бяхме 11ч там, за 14:30 полет. Направо сме бягали до самолета, толкова се забавихме на проверките. Но важното е че се върнахме по живо по здраво. В самолета стюардесите и стюардите толкова красиви хора, не знам как бяха избирани. Сякаш за списание. Не можеш да откъснеш очи от тях..

Благодаря на всички за предложенията и търпението да ме изчетете, понеже нашето ходене до Истанбул не е чак толкова интересно от към места за посещение. По-важните неща ги посетихме предната година, но и тази си намерихме какво да видим, много остана и не видяно. Но остава за следвашия път.

За цени не мога да обобщя кое е скъпо и кое евтино, но сякаш в БГ по-скъпо ми се струва. Така и не си намерих никъде от моите закуски от лимец, дето ви питах за рецепта предния път. Единия ден като ходихме в азиатската част, от конкретната сладкарничка ходих и си взех 5 броя. Но никъде на друго място. Но сега като ви чета цените на разни закуски, значи тези са доста скъпи. 20 лири едното беше, а не са големи като грамаж. На мен все така не ми хареса храната като цяло. Все безсолно и безвкусно. Риба колкото пъти поръчахме, все сурова. Даже единия път ама съвсем сурова. Агнешкото ми хареса много и този път случих на супички (redemi Heart). Омлети закусваме по принцип сутрин. МНого вкусни бяха. Предполагам яйцата са от течните в кутия, но бяха изключително вкусни. Сладкиши не сме купували, защото захар не ядем. След вечеря ни носеха постоянно и там ако сме пробвали, толкова. Баклава само за работа взех. Но евкалиптов чай взехме, черен сусам си взех, кафе 3 пакета по 1кг от една пекарна, абе дреболии. Предния път смокини на клонка взех, бяха много вкусни. Нищо общо с масовите. Търсих този път, нямаше. Били есенно време. И наистина има логика. Сега е пролет. От плодовете хапнах ягоди. Много ми харесаха. Аз такива ягоди в детството си съм яла само. МНого ни хареса пак. Еле пък дефекта който стана ефект с корабчето което не спря на Бебек и продължи към третия мост. Голяма и хубава изненада. Имахме много смешни ситуации. Вървим по една улица със заведения и нали всеки те вика и те дърпа. Някакъв се развикал по моя мъж I know you Константин супер стар. Божке за какъв Константин приказва тоя, каква супер стар. Явно за някой българин ли за кого не се разбра. Но явно като за българи ни припознаха. После моя мъж костюм си купува, и тоя в магазина се уби да му вика „боксьор, боксьор“. А пък мен на всякъде голямо чудене че приличам на туркиня много, но не съм. И предния път така и сега. На скоро даже си правих от тези ДНК за към какъв генотип принадлежим, и ми излезе че съм от Анатолия, каквото и да значи това. Та такива неща мили мои. МНого хубаво беше. Ходи ми се пак. Ще бъди тртети път ако се получи.

От автогарата до Сиркеджи с такси е 200 лири.

Любче (luba_rizova)Heart, не се обади че ще ходиш в Истанбул Blush. Бяхме по едно и също време там. Можеше да се запознаем и да пием кафенце. Сега много ме е яд. Ама карай. Друг път Hug.

За Moovit appa – в темата тук съм чела че се ползва оф лайн. Това беше и причината аз да си го изтегля. После разбрах че аз съм имала интернет по целия сват с моя доставчик и не ми се наложи да го ползвам оф лайн. Иначе намерих това, ако на някой му свърши работа: https://updates.moovit.com/download-transit-maps-use-offline/

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 19:00 от vici75

# 672
  • Някъде в Европа...
vici75, от сърце се забавлявам! Добре завърнала се!
Утре да не пишат по бг вестници, че Коцето е бил с чужда жена в Истанбул 🤣🤣🤣 (предполагам са бъркали мъжО ти с фолк певеца Константин, щом има боксьорско тяло 😀)..Това в кръга на шегата, разбира се...
Оздравявайте бързо! И над мен тегне някакво "урочасване" - последните два пъти и аз се връщам болна, че и усложнявам в Бг 😥. (Миналата пролет особено в последствие направих и възпаление на евстахиева тръба на ухото, оттам нерв ушен, та се лекувах почти 4 м след това; последния път се "оттървах" само с ларингит)..
Третия път те зове! 😀

# 673
AIR Laughing с тоя Константин направо по копче, балтон кога търсим. Сигурно за тоя Коце става дума, ама в лице моя мъж хубавец. Не е като КОцето Stuck Out Tongue Winking Eye. Но са познали че сме българи. Но това с разболяването лоша работа. Предния път климатик ме вя в самолета, айде причина имаше. Сега няммаше вятър, хубаво уютно беше, от къде се раболяхме...Сигурно по метрата. Толкова народ имаше, игла да хвърлиш няма къде да падне, и ние там затиснати в тълпата....АБе ще се оправим, ама баш де викаш като проклятие всеки път. Дано третия път за щастие да няма такива истории.

Да ви поздравя дечицата, малки и големи, които удържат тоя вървеж в Истнабул . Моето  е голямо магаре и добре че не идва вече с нас. Само щеше да мрънка и да се инати и да ми развали кефа. Но ние в Щатите ги дондуркаме по колички до 4 годишна възраст и може за това да е. Поне моето беше мързеливо. А тоя път сме по 28хил - 30хил крачки.

# 674
Вичи, 😍 караш ме да се усмихвам всеки път като те чета. 😂
Вашите премеждия са по -интересни от всякакви исторически и културни забележителности.
Направо казано, вие сте истинска истанбулска атракция (казвам го с добро чувство),  действаща един път годишно. 😂 Засега. 😉 😜

🥰 🥰 🥰

За другия път и ти, и Аирчето започвайте да се калявате със събличане и обличане на якета, пуловери, тениски под климатика.
Ей това ми беше най- досадното и неприятно нещо последния път и бях сигурна, че ще се прибера болна.
Размина ми се.

Последна редакция: пн, 08 май 2023, 21:40 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт