Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 385 754
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 120
И аз да отбележа докъде я докарахме.
Още сме в болницата, вчера правиха контролни изследвания и доктора каза, че в понеделник пак и ще прецени дали да ни пусне. Правихме ЯМР, но още не знаем резултатите. Диарията беше спряла и снощи пак се появи и пак хапчета. Продължават да слагат антобиотик 2 пъти на ден , но от днес започна една доста къртеща се кашлица, която не знам от къде се взе..  казахме на сестрите, те твърдят, че доктора на ЯМР- то, ако има нещо притеснително ще се види .
Прикачам и новите изследвания , сравнени с предходните от 6 ти

# 121
Stef, за ниския натрий, тъй като той води до много голяма слабост и различни проблеми, да споделя, че освен венозните вливания и айрян със сол, на нас за вдигането му ни бяха препоръчали сода - тя много подпомага процеса, има я и на таблетки. Разбира се, трябва да го консултирате с лекарите.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 22:09 от Bojuri

# 122
Bojuri, много благодаря. Утре сутрин ще питам.🙏

# 123
  • Пловдив
И до припадъци ,ако е много никък Натрия може да се стигне.

# 124
На мъжът ми му сменят терапията след 12 вливки Фолфокс+Вектибикс на Фолфири +Авастин, заради прогресия на метастазите. Колоректален рак с чернодробни метастази. Проблемът е, че има пневмонит, задъхва се, а не искат да отлагат вливките.
Отделно, че прогресията според рентгенолога е псевдопрогресия. Решихме да направим консултация с проф.Дудов и в момента чакаме пред кабинета му, а аз съвсем блокирах и не знам какво да искам. Пулмологът, който установи пневмонита препоръчва спиране на терапията за един месец, онкологът ни не ще...

# 125
  • Пловдив
Най-вероятно пневмонита е заради приложението на Вектибикс.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vecti … nformation_bg.pdf
Втората линия ,щом не включва EGFR инхибитор и/или PD-1/PD-L1 чекпоинт инхибитор,не мисля че е проблем да се лекува паралелно пневмонита с кортикостероиди.

# 126
Прав сте. И Дудов смята, че пневмонитът е от вектибикса.
Чудя се каква е вероятността след 12 вливки да се е появила някоя мутация, струва ли си да повторим генетичните изследвания. Химиотерапията почна много да го изтощава.

# 127
  • Пловдив
МЕК е възможно (принципно пиша,не съм сигурен дали при колоректалните се случва) ,защото участва в същия път за неконтролирана пролиферация. Може и да има друга мутация в EFGR ,която да го прави резистентен на лечение с EGFR TKI -то .Обаче мисля ,че други EGFR TKI-та които покриват други под-мутации няма,като
при EGFR мутиралите недребноклетъчни белодробни карциноми.
А той има ли въобще мутация в EGFR ,защото това TKI може да се прилага и без да има?
Дудов предложи ли друга схема на лечение,или е съгласен ?
Втора линия с FOLFIRI е стандарт + VEGFR инхибитор,в случая Авастин.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 21:42 от whitefang

# 128
Здравейте,
надявам се при мама всичко да е наред и най-сетне да зарасне тази операция. През ден ще й я промива една сестра.

Сега имам въпрос по мой здравословен проблем.
Проблемът е с бъбреците и пикочния мехур, и е сериозен.
Някой може ли да ми даде някакви насоки за опитен уролог, въпросът е обаче, че трябва да е от най-добрите, защото проблемът е много увъртян.
Имате ли мнение за проф. Марин Георгиев? И като лекар, и като човек.
Трябва ми не само добър лекар, но да е добър и като човек, защото достатъчно изпатихме вече.

# 129
Вчера татко ни напусна тихо. Благодаря на всички, които ми помагаха и насочваха през годините!

Останаха обаче, неща които искам да подаря, ако някой има нужда:
    Фрезубин шишенца - купени вчера 19 бр. ентерална храна за пиене
    Lonsurf - 15 mg  и  20mg - 2-3 опаковки ще видя точно колко са, ако има нуждаещ се
    Виктанил - 4 листчета лепенки
    Трамадол 50 mg - 3-4 кутии

Ако някой се нуждае, нека ми пише на лични.

# 130
  • София
Съболезнования 🙏

# 131
Съболезнования.Ако никой от тук не пожелае лекарствата, пуснете ги и в другите ракови групи, но не ги давайте на лекари, те ще продадат на други болни.

# 132
Лекарите не продават лекарства. Винаги е вариант да се дадат на лекуващия онколог. Аз не намерих сили да си върна в болницата обаче.

Vilitra, моите съболезнования.

Ladychar, майка ви има ли поставена диагноза? Тази незарастваща рана е силно притеснителна. Мълчанието на хирурзите също.

За уролог не съм сигурна, че тук ще намерите. Има теми с препоръки за лекари, може там да попитате.

# 133
Аз върнах Трамадол в онкодиспансера в болничната аптека с аналогичен протокол, с какъвто ги получих седмица преди това... (преди 3 години). Главната аптекарка излезе да ми благодари, че имали нововключени за обезболяване, а нямат все още доставка по заявката за тях...

# 134
  • Пловдив
Vilitra,
Съболезнования. Светло да е на душата му.А на теб сили да продължиш напред.

Буболина,
А аз сега ако съм зависим и искам да се надрусам,може ли да ми ги даде на мен? А?!
Редно е опиоидите(а и другите обезболяващи отпускани с рецепта) да се върнат в болничата аптека,с протокол,както
е описала peneva_a .
За противотуморните , важи същото .Въпреки ,че остатъка най-вероятно не е достатъчен за еднномесечен курс и не могат да я изпишат директно тази опаковна на друг пациент.А не да ги дава на някой ,който е решил да се самолекува  със същите,защото виждаш ли при някой друг имало резултат ,без  да е под наблюдение за странични ефекти от лекар/или без знанието на лекуващия/следящия онколог. На който му е изписан този медикамент за лечението ,си го получва редовно след кръвна картина и преглед ,по установения ред от болничната аптека където се лекува.Това са медикаменти със сериозни НЛР ,някой от които могат да бъдат и летални.

От останилите и неща ,единствено Фризубина ,може да даде на някого ,на който би му бил от полза.
Макар,че спокоино може тя или някой член на семейството да си го пийне.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 20:43 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт