Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 385 711
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 105
Възможно ли е след прием на Кейтруда да се появи задух и затруднено дишане.

Възможно е. Чекпойнт инхибиторите могат да предизвикат имуно-медииран пневмонит. Трябва онколог/пулмолог да направят дифернцирана диагноза, защото част от симптомите се припокриват с пневмониите предизвикани от конкретен патоген (бактерия, вирус, гъбчки и др).

Ако все пак е реакция от Кейтруда, то тогава основното лечение НЕ е с антибиотици, а с кортикостероиди (според тежестта). Тоест, и леченията са различни и трябва да се разбере какъв е причинителят за оплакванията - дали лекарството или друг.

# 106
А някой може ли да препоръча пулмолог в гр. Пловдив?

# 107
  • Пловдив
Завеждащия отделението по пулмология и фтизиатрия на Военна болница Ангел Гозманов.
Но по-добре онколога да се заеме.Да изпрати на CT на торакс
И да пусне кръвни изследвания ,които да включват прокалцитонин.

# 108
Завеждащия отделението по пулмология и фтизиатрия на Военна болница Ангел Гозманов.
Но по-добре онколога да се заеме.Да изпрати на CT на торакс
И да пусне кръвни изследвания ,които да включват прокалцитонин.
Имам скоро правен, но онколога не му обърна внимание на белия дроб. Ето и разчета, дано успея да го кача.

# 109
  • Пловдив
Трябва нов ,сега след като са се появили симптомите.Иначе пише че има двустранен плеврален излив.Той също може да предизвика задух ,ако се е увеличил .
Зора е ,че онколога е в Турция ли?

# 110
Здравейте, в безизходица съм и имам нужда от съвет на хора, които са преминали през сходна на моята ситуация.
Извинете за дългия пост.
Майка ми не е с рак.
За период от година и половина на майка ми й правят вече трета коремна операция.
В началото имаше съмнение за нещо гинекологично, но при направената лапароскопия от гинеколог се установи, че проблемът е хирургичен и е свързан с червата.
Така 8-10 дни след първата лапароскопия, беше приета по спешност в Александровска, където в един и същи ден й направиха първо лапароскопия, но неуспешна и след това веднага са я отворили и са направили операция на червата. Диагнозата беше дивертикул, при което е отстранено част от червото.
И след това вече се започна с ходенето по мъките.
 В мен остана едно съмнение, че проблемът тръгна от тези две лапароскопии и самата операция, които са в разстояние от има няма 8-10 дни.
Първаначално раната й беше зараснала. Жената започна да се възстановява, но все се държеше за корема и си я наболваше.
В един момент преди около 3 месеца, изведнъж от мястото на раната изби гной и тя почна постепенно да се отваря, макар, че преди това беше почнала да зараства и бяха минали някъде около 10 месеца от операцията.
Резултатът беше, че същия доктор реши пак да я оперира, защото по негово мнение е направила гнойно струпване на неабсорбирани конци. Казал й, че е направила и херния и най-добре накуп "да я оправи".
Ризултатът - така я оправи, че й сложил някакво евтино платно по здравна каса, макар тя да си плати за по-качествено, защото е алергична. Освен това й сложил пак от същите конци, макар тя изрично да го беше предупредила да не й слага от тях.
Почна ново забиране, отваряне на раната и течене на куп гной, докато преди 3 седмици стигнахме до нова операция, този път при друг хирург в Панагюрище.
След операцията единствената информация, която успях да откопча от този лекар и то с чингел от устата, беше, че той такова чудо не е виждал досега. Червата били множество сраснати и преплетени. Част от платното на хернията било оплетено в "нещо" (така и не ми каза в какво) и затова го махнал. Останалото оставил, макар много добре да знае, че тя най-вероятно е алергична към него и сигурно, затова загноясва.
Изписаха я след 11 дневен престой и чак седмица по-късно я повика да й погледне раната. Тя беше всъщност днес на преглед и се оказва, че от раната пак тече гной. Той отново нищо не казал, само че "ти си взривоопасна" и "ела след седмица за ново почистване". Не е свалил конците, само част от тях бяха свалени в болницата.
1. Има ли някой, който е изпатил с добре разрешен край и може да ни насочи какво да правим с тази рана? Познавате ли хирург, който има опит при такива тежки рани?
Аз искам да вярвам на този човек, но ми се струва, че трябва по-често да се третира такава рана, за да зарастне тя правилно. Една сидмица разстояние ми се струва твърде много и смятам, че и предния път това бе една от основните причини за загноясването - рядкото почистване.
Леля ми, която й е близначка, беше оперирана в Доверие от същия проблем и хирургът й я викаше по няколко пъти в седмицата да й сменява превръзките.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 16:32 от ladychar86

# 111
Насочете се към един хирург, който всеки ден да и  почиства раната и да маха постепенно конците.Аз бях изписана с гнояща и боляща рана и температура и изобщо не се върнах при опериращия.Ходех всеки ден на превръзки и махане на конци при  хирург и за месец се оправих.

# 112
Здравейте хора.
Отново да дам някакъв отчет. След като ми вляха Зофрана се пооправих малко. Вчера и днес ме болят много костите, но леко отминава. Все още ми тежи главата, и понякога ми е горещо. Слагам си кърпи със студена вода. Уж една банка, ама 900мг са си 900мг.... Дано скоро отшуми всичко. Още ми се гади като гледам определени храни. Лимони, ябълки, банан мога да ям. Сирене също, горе долу е това.

# 113
На майка й се отразяваше добре на гаденето Фанта портокал и лимон. Е, не е много здравословно, но в такива моменти трябва да се правят компромиси.
Стискам палци скоро да си по-добре!

# 114
Да, пих кола днес, с много лед. От другите ми е гадно, все още усещам някакъв особен вкус в устата си, не е точно на метал, но подобно. А и зъбите леко ме боляха днес.
Биха ми Lonqux 6mg също. Така и не разбрах за кво е

# 115
Бо Борисов,
Болките в костите вероятно са от инжекцията с растежния фактор. Вземи нещо обезболяващо, да не се мъчиш.
3-4 дни от деня на вливката вземай сутрин и вечер Зофран, половин час преди хранене и по един Деган. Това би трябвало да реши проблема с гадене/повръщане.
Намери какво ти понася и първите дни пий/яж само него.
Като си пооправиш вкуса, пий фреш цвекло, хапвай месо, за да не ти пада хемоглобина.
Повечко почивай, ще мине.
Успех! Heart

# 116
Благодаря Малечка. Това правя, но гледам да не пия излишно парацетамол, аналгин и родните им. За сега много вода пия, чай от мента с лимон, плодовете ги изброих. Болките ще ги изтърпя още, няма проблем. Зофрана го пия точно по тази схема с Нексиум от 20мг. Добре ми е, не ми се гади толкова. В сряда съм на кръвна картина, до тогава се надявам да съм тип топ.

# 117
  • София
Стискам палци🙏

# 118
Да, пих кола днес, с много лед. От другите ми е гадно, все още усещам някакъв особен вкус в устата си, не е точно на метал, но подобно. А и зъбите леко ме боляха днес.
Биха ми Lonqux 6mg също. Така и не разбрах за кво е

Lonquex е гранулоцитно стимулиращ фактор. Слага се, за да не паднат гранулоцитите, съответно да не станете податлив на инфекции.

В конкретния случай не знам защо точно е приложен - предполагам така са преценили след ПКК/ДКК. Принципно, не се слага рутинно след карбоплатина. Баща ми изкара 4 вливания карбоплатина (плюс още две лекарства) без някаква хематологична токсичност (съответно необходимост от Лонкуекс, Зарзио, Неуласта и подобните).

Костите Ви болят от Лонкуекса. Би трябвало за 3-4 дни болката да отшуми. Ако все пак причинява дискомфорт - няма смисъл да търпите. Пийте някакво НСПВ (ибупрофен, кетопрофен, декскетопрофен, напроксен и т.н.).

За гаденето - Зофран. Страничните ефекти от платината достигат пик около 2-4 дни след вливането (изключвам натрупващата се хематологична токсичност при многократно вливане). По-зле не би трябвало да става. Не спирайте Зофрана в първите дни, дори да се чувствате добре - най-добрата превенция на гаденето са антиеметиците, но ПРЕДИ на човек да му стане зле. После е омагьосан кръг от пиене и повръщане и се излиза трудно от тази ситуация (най-често с вливане).

Успех и трайно подобрение пожелавам.

# 119
Ами прецениха, че дозата ми е висока ( 900мг ) наведнъж, и затова ме викнаха на другия ден да ми сложат и тази инжекция. Но аз започнах с повръщането още в 3 сутринта, и след няколко дегана, коли, вода и сол, вода и сода и какво ли не, се обадих на онколога. Просто вече не издържах и усещах как се обезводнявам, след като каквото и да поглъщах, го връщах. Бяха ме предупредили за всички тези странични ефекти, но при мен започнаха доста бързо. Надявам се и да отминат бързо. Благодаря за подкрепата още веднъж 🙃

Общи условия

Активация на акаунт