Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 381 749
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 3 840
Alatea, не мога да дам детайли в момента за вида рак на гърдата, но имам приятелка , която се бори от повече от 10 години. Първо Her+, после нов - Her -. Имаше метастази в костите, които отдавна изчезнаха в следствие на лъчетерапия. Така че всичко е възможно.
Честно да ти кажа, не знам какво им става с тоя 4 стадий. На позната, която има метастази само в лимфните възли, й лепнаха 4 стадий. Как да не се отчая човек?!?! И то в началото на борбата, веднага след операцията.
Не знам кого да препоръчам. За Тимчева няма свободни часове нито в кабинета, нито онлайн. За Ася Консулова и Росица Кръстева също е много трудно да се запише час. Разбрах, че първата приема и във Варна и Бургас, а втора - в Панагюрище и София.
Не си написала имена на хирурзите, но сигурно знаеш кои са топ 5 в София.

# 3 841
  • Варна
Благодаря,Зиги.Доктора е Вълкан Иванов.Той беше единственият който,се усъмни,за мети.В лимфните възли не се виждаше нищо,при няколко образни.Включително Виктор Йорданов на контрастна мамография,не видя нищо Не можеше да се направи ЯМР,заради клипсове от сърдечна операция.В последствие, проф.Генова от Пирогов,каза,че не е проблем ЯМР-то,но беше късно,а и във Варна искат документ.Имам му пълно доверие.След като се разбра за метите,той лично проведи няколко разговора,за да се интересува дали е правилно лечението.Консулова,вече не преглежда във Варна,В Бургас звънях,няколко пъти,но не знаеха новия график.Края на септември има пак скенер и след него искам консулт с онколог,да са минали два курса на лечение Надявам се от сега да запиша.Да добавя,Кръстева нещо не ми допада и чух много отрицателни мнения.

# 3 842
Може спокойно да дочакате консултация с доц. Консулова, дори да е след месец-два, предвид образните изследвания в момента. За мен и проф. Дудов е удачен избор в тази ситуация.

Така или иначе, това, което са казали онкологът и хирургът в началото, са клиничните насоки в момента - при мРМЖ първичното огнище НЕ се оперира рутинно. Схващането, че без операция не може да се оправи или няма да е добре, е погрешно. Както и схващането, че операция би помогнала или излекувала системно заболяване. Статистиката сочи, че не е така. Подозирам, че това ще кажат и двамата, което в никакъв случай не трябва да Ви разочарова. Баща ми не е опериран никога - юни месец минаха 5 години от диагнозата и…няма да казвам нищо, да не го урочасам.

Радвайте се на хубавите резултати, слушайте лекарите и гледайте напред. С новите биологични лечения има безброй предпоставки да е добре.

# 3 843
  • Варна
Благодаря Hope4C.Адмирации за знанията ви.Ще чакаме за доц.Консулова.

# 3 844
Когато има далечни метастази, една операция означава, че лечението за тях няма да се провежда няколко месеца - планиране на операция, операция и възстановяване след операция. Затова се цели овладяване на болестта, стабилизиране на състоянието и след това операция. За неметастатична РМЖ също четох, че в чужбина маркират местоположението на тумора, правят няколщо химиотерапии и след това оперират и довършват системното лечение.

Не помня защо при вас правят таргетна терапия. Заради общо здравословно състояние ли?

# 3 845
Когато има далечни метастази, една операция означава, че лечението за тях няма да се провежда няколко месеца - планиране на операция, операция и възстановяване след операция. Затова се цели овладяване на болестта, стабилизиране на състоянието и след това операция. За неметастатична РМЖ също четох, че в чужбина маркират местоположението на тумора, правят няколщо химиотерапии и след това оперират и довършват системното лечение.

Не помня защо при вас правят таргетна терапия. Заради общо здравословно състояние ли?

Ще си позволя да споделя мнение в случая, от позицията ми на опит с РМЖ.
Организирането на операцията би било най малкия проблем, може да стане по време на системното лечение.Ако хемоглобина е добре( лекарствата за РМЖ не му влияят много), уговаря се дата за операция примерно две седмици след вливка Възстановяването след операцията не е кой знае какво, аз седмица след изписването боядисвах стени с оперираната ръка, махнати две редици лимфи.Даже май ми помогна за раздвижването и не я пазя и до днес.При зараснал шев ( конците се махат на 14 -ти ден) не виждам причина около 20-я да започне отново лечение.Та ще има пауза от около 35 дни, което не е драма за четвърти стадий, при положение че нещо все пак е влято и са ошашавени клетките.В България е останало схващането, че няма смисъл, заради пътуващите вече в кръвта ракови клетки.едва ли не, гасят се локални пожари.Разчита се само на системно лечение.
Възможно е и касата да не осребрява операция в 4 стадий, не съм запозната.
В чужбина тенденциите вече са чрез системно лечение да се стигне до операбилен стадий по отношение на основния тумор (при единични изолирани метастази) с цел намаляване на туморния товар и ,,довършване" на метите къде с лъче, къде с радиохирургия или отново системно лечение.За излекуване не може да се говори, по- реалистична цел е в някакъв момент да няма видим на образни изследвания рак, т.е.ремисия. На нейно място не бих се отказала да търся хирург, който да оперира след няколко вливки.Препоръчвам мнението и на д-р Колева ( Марчела).С Кръстева (нарочно не слагам титлата)ще си загубите времето и парите. Доц.Консулова има и онлайн консултации след записване на час по телефона в софийския кабинет, има и отказани часове.

# 3 846
Обратното е. Не обичам генерализации, но в България все още “се реже” по-често от необходимото, особено ако се поддадеш на емоциите и попаднеш на хирург първо, без да търсиш съвет от онколог.

Насоките в САЩ за метастатична болест включват операция, само и единствено с палиативна цел (т.е. при вторични лезии в мозък, гръбнак, черен дроб или иначе казано - застрашаващи критична структура).

Тук са гайдлайните на NCCN от 2024 за пациенти: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/stage_iv_breast-patient.pdf

Тук са на ACS, също лесно разбираеми: https://amp.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/treatment/trea … reast-cancer.html

Тук са на NCCN за лекари (изисква се вход): https://www.nccn.org/login?ReturnURL=https://www.nccn.org/profes … ls/pdf/breast.pdf

В Европа е горе-долу същото с едно полу-изключение. Ако се касае за ER+/PR+/HER2- олиго-метастатичен процес със солитарна костна лезия, тогава МОЖЕ да се обмисли операция на първичното огнище.

Ето ги и препоръките на ESMO за лечението на метастатична болест: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(21)04498-7/pdf

Моят съвет е да не се търси хирург, който ще се съгласи да оперира. Такъв винаги ще се намери. За мен най-адекватното решение в подобна ситуация е да се търси мнение от медицински онколог (втори, ако трябва и трети), който, независимо от лекуващия екип, да даде насока.

# 3 847
  • Варна

Има мета в илиячна кост.

# 3 848
Хоуп, знам за няколко случая в България, при които не е предприето първо операция. Говоря конкретно за РМЖ.  В един от тях Василев беше хирург. Но се прави биопсия и след това преценяват. В случая, при условие, че има отговор от терапията според образната диагностика, трябва наистина да се потърсят няколко мнения. Но мисля, че Алтеа вече го е направила по това, което прочетох.  Лошото е, че понякога това е много изтощително. Ние искахме четири мнения за простата и нямаше 1 с 1 да съвпадне. В крайна сметка трябва да повярваш на някой лекар.

# 3 849
Пиша с молба за помощ. Татко го изписаха вчера. Прилагам решението на онкологичната комисия.

Скрит текст:
Ако съм го разчела правилно туморът е прорастнал в мускулния слой и в субсерозата. Има открити туморни клетки в  1 регионален лимфен възел. Болестта не се е разпространила в други части на тялото.
Назначена е химиотерапия на 12/07

Скрит текст:

Аз скоро се прибирам, какво според вас е най-доброто последващо решение? Второ мнение във Варна къде? Не съм сигурна и какво точно означава буквата А след стадий 3 - за лимфните възли ли става въпрос?
Благодаря ви предварително за отзивчивостта в тази тема.

# 3 850
  • Варна
Др.Манев е много добър и разбран.От наблюденията ми,го е грижа за пациента.Обяснява много подробно.Не мога да коментирам професионалните му качества,но доц.Консулова беше,го препоръчала на потребителка от другата тема.Бяха изпълнили нейната схема на лечение.Другата болница е Аспарухово,не препоръчвам.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 08:15 от Alatea

# 3 851
Магни, щом няма разсейки - добре е положението.
Скрит текст:
След операцията, на майка откриха 6 броя в белия дроб, въпреки че нямаше засегнати лимфни възли около дебелото черво. Живя 8 години и половина след поставянето на диагнозата. Пиша ти го за кураж, защото вие сте в по-добра изходна позиция и не трябва да се отчайвате
За Варна добри отзиви в темите е имало за доцент Цонев в Света Марина.
Само тези изследвания на тумора  ли имаш? Не са ли правили и други -  KRAS, NRAS, MSI?
Казали ли са с какви медикаменти ще е химиотерапията?

# 3 852
  • Варна
Зиги те са в св.Марина и вече са минали комисия на която председател е вече проф.Цонев,но той не се занимава с пациенти.Виждам отзад с химикал,че е определен за лекар др.Манев от който съм с много добри впечатления.Може да направите консултация и с проф.Цонев,сряда има прегледи в поликлиниката.

# 3 853
Тя иска второ мнение. Това, че Цонев е подписал, не значи, че е чел задълбочено целия случай. При всички случаи е добре да се срещнат очи в очи с онколог, да питат всичко, което ги интересува и да са сигурни, че всичко, което е необходимо до момента, е направено.

# 3 854
В петък е срещата с д-р Манев, ще видим какво точно ще ни обясни. Ще търсим второ мнение и ще решаваме.
Зиги засега разполагам само с това. Ще попитам правени ли са и споменатите от теб. Не знаем нищо повече. Татко е сравнително добре. Придвижва се сам, но е много слаб. Храни се начесто и се надяваме на добро развитие.

Общи условия

Активация на акаунт