Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 381 786
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 3 855
Магни, купете му 1-2 различни протеинови напитки Фризубин от аптеката. Ако му харесват, ще му купите още. Малки са като количество, но съдържат добро количество хранителни вещества и са много подходящи за болни. Hug

# 3 856
Обратното е. Не обичам генерализации, но в България все още “се реже” по-често от необходимото, особено ако се поддадеш на емоциите и попаднеш на хирург първо, без да търсиш съвет от онколог.

Насоките в САЩ за метастатична болест включват операция, само и единствено с палиативна цел (т.е. при вторични лезии в мозък, гръбнак, черен дроб или иначе казано - застрашаващи критична структура).

Тук са гайдлайните на NCCN от 2024 за пациенти: https://www.nccn.org/patients/guidelines/content/PDF/stage_iv_breast-patient.pdf

Тук са на ACS, също лесно разбираеми: https://amp.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/treatment/trea … reast-cancer.html

Тук са на NCCN за лекари (изисква се вход): https://www.nccn.org/login?ReturnURL=https://www.nccn.org/profes … ls/pdf/breast.pdf

В Европа е горе-долу същото с едно полу-изключение. Ако се касае за ER+/PR+/HER2- олиго-метастатичен процес със солитарна костна лезия, тогава МОЖЕ да се обмисли операция на първичното огнище.

Ето ги и препоръките на ESMO за лечението на метастатична болест: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(21)04498-7/pdf

Моят съвет е да не се търси хирург, който ще се съгласи да оперира. Такъв винаги ще се намери. За мен най-адекватното решение в подобна ситуация е да се търси мнение от медицински онколог (втори, ако трябва и трети), който, независимо от лекуващия екип, да даде насока.
[/quote

Именно това полу- изключение имах предвид.Все повече се работи в тази насока, конкретно за рака на гърдата.Индивидуален подход, въпреки насоките( все пак са само препоръки)Току виж на някой от следващите конгреси на онкологичната общност бъде включен и този подход при определени условия.Данните от многоцентрови проучвания са оптимистични по отношение удължаване на преживяемостта след употреба на хирургия за първичното огнище, при солидарни метастази, (особено ако са костни) НЕR- тумори.

# 3 857
Здравейте, включвам се с един въпрос. За съжаление моя баща почина от рак на белия дроб през тази седмица. Чудим се обаче какво да правим с останалите лекарства. Тъй като се влоши внезапно и трябваше да действаме бързо в опит да го стабилизираме, купихме 4 опаковки с човешки @лбумин, от които използвахме една само. Останалите се съхраняват в хладилник. Чудим се с майка ми какво да правим с тях, защото са затворени едни пари, които са нужни, както вероятно предполагате. Ако някой е минал през това, ще се радвам да даде съвет как да постъпим.

# 3 858
Аз обмислях да подаря албумина на едно познато дете, което има нужда от него, но така и не успях да се организирам. А и той е със специални условия на съхранение и не знам колко е ок да се подарява.

# 3 859
При нас станаха точно 5 години от диагнозата и около 4,5 години, откакто татко е в ремисия. Бяхме на контролни образни - КТ с контраст и ЯМР с контраст на цяло тяло. Всичко е наред. Онкологът поиска и консултация с неврохирург за обследване на стабилизацията на гръбнака - няма дори разхлабено винтче. Вече минаваме на следене на 12 месеца (до сега беше на 6).

Дано така да си остане бащата. Толкова много преживя, а е толкова изпълнен с живот - ще ходи на 3 пътувания лятото, работи, иска куче отново. Знам, че при нас има и съществена доза късмет, което пожелавам на всички борещи се с болестта. Бъдете здрави!

# 3 860
Все така да е татко ти и го пожелавам  на всички.

# 3 861
Радвам се за вас Хоуп. Бъдете все  така  добре!

# 3 862
Все така да е!:heart:
 И да му подариш куче!

# 3 863
Hope, от цялото си сърце ти пожелавам много пъти по 12 да имате същите резултати. Татковците са толкова специални. Уви за моят малко може да се направи. Д-р Манев потвърди казаното от оператора, че заради възрастта и сърдечната операция не можем да продължим лечението с ХТ. Диспансеризираха го в онкологията за наблюдение и периодични изследвания/тестове.

# 3 864
Хоуп пожелавам му много здраве, нека всичко лошо да е само спомен.
И да знаеш, че когато му подариш кучето, му подаряваш приятел и най-чистата любов. Не чакай много, там някъде има една  малка душичка, която ще го дари с безкрайна любов 💕
Винаги да споделяш само такива новини.

# 3 865
Хоуп,
Ти си знаеш колко си специален и ценен за нас в темата! Heart
Поздрави татко си, че се е справил чудесно като родител!
Бъдете здрави! Flowers Four Leaf Clover

# 3 866
Още мноого дълги години да сте живи и здрави и щастливи, Хоуп! Да ви се връща добрината!

# 3 867
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Все така здравето да е пръв приятел на татко ти, Хоуп, от сърце му пожелавам!
Въобще - бъди здрав е най-хубавият поздрав, който съществува Heart

# 3 868
Благодаря за добрите думи. Да ви се връщат хубавите пожелания стократно. А за пожеланието “бъдете здрави”, то то не знам дали има повече смисъл в някоя друга тема във форума. Ние си знаем. Simple Smile

ПС: Ще получи куче за рождения си ден през есента, тамън ще се е прибрал от почивки. Нагласил съм го.

# 3 869
  • София
Чудесно, радвам се. ❤️

Общи условия

Активация на акаунт