Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 381 733
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 4 410
  • софия
Blanc, вероятно зависи защо се прави ПЕТ скенера. При майка този месец в Александровска процедурата беше, както си описала за Пета градска. Бяха ѝ сложили абокат и през него са ѝ влели каквото трябва. Каза, че е имало хора, които е трябвало да пият с водата. Неприятното е, че са много хора в малко пространство (малко коридорче), в което престояват часове. Нямат къде да легнат. (по неин разказ) Тя отиде около 12 ч. и мина към 17.30 ч. Но резултатът излезе бързо и там описват хубаво пълното изследване. Надявам се виждат добре, че това е по-важното.

Гита, майка (70+) се наложи да вземе такси след скенера. Нямаше как да я вземем. Отиде сама до булеварда, където я чакаше такси.

# 4 411
  • Ланкър, планините Овнерог
Благодаря ви. Значи мога да спра да се притеснявам за самото изследване и спокойно да започна да се тормозя за резултата от него.

# 4 412
А, не, Гита! Няма да се тормозиш сега за нищо! Ще се тормозиш след като излезе резултат и ако той не е какъвто очакваш!
Няма смисъл да се тревожиш за неща, които може и да не се случат! Аз не спях седмици преди скенерите  и докато чакаме резултати. Съсипах се.
После си казах, че ще се тревожа АКО се наложи  и то след резултатите. Не беше лесно да се пренастроя. Но си заслужаваше.

# 4 413
  • Ланкър, планините Овнерог
На теория е така, Зиги, но на практика трудна работа. То и за това бързах след лъчето да се върна на работа и отказах целия болничен, който щяха да ми дадат. Не го мисля толкова, като съм заета. Бях спокойна преди да прочета за други дами с аналогичен на моя случай (1ст, чиста хистология, превантивно лъче) и светнали на ПЕТ-а. Реално до сега не са ми оглеждали цялото тяло, а само корем и малък таз, та не знам какво се случва в останалата част на тялото. В частта на операцията съм ок. Бях на контрола в края на август и доцентът рече, че съм го преборила. Зарадвах се, но после се усетих, че едва ли знае тотално дали всичко е ок из тялото ми.

# 4 414
Абе…истината е, че настройваш се, ненастройваш се…скенерите винаги се усещат като един Дамоклиев меч, който ти виси над главата. Няма как да не се притесняваш за себе си или за близкия си, като знаеш, че подобно изследване показва или хубаво (стабилна болест/регресия/NED) или лошо (прогресия). Друг вариант няма. При баща ми, като наближат, и до днес ми е прикрито напрегнато.

Идеята ми е, че няма как да не се притесняваш изобщо. Човешко е. В конкретния случай мисля, че всичко ще е наред (рано хванато, напълно премахнато, нищо ангажирано в таз). Звездите са подредени за приятни новини. И все пак…лично аз щях да се успокоя, като го видя написано черно на бяло.

Свиква се в един момент, но толкова. Чакането на резултати от образни/нуклеарни е една от по-неприятните дейности в този маратон.

# 4 415
  • на20 километра от Бургас
Борянка, запозната съм с процедурите за петскенера, три пъти съм минавала. Ще питам дали няма предвидено легло за такива болни. Иначе ще съм с него навсякъде, освен като легне на скенера, но той и без това си лежи. Днес хапна малко ядене със спанак, филия с мед,искаше грозде, купих му, уж щял после да яде..

# 4 416
Катеринка, Фрезубин не би ли искал да пие?

# 4 417
Не съм запозната с фрезубин. За какво се ползва.    А, видях, храна. Ако е млечно, няма да го пие, но може да пробваме. Доста видове са. Кой би бил за нас

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 18:18 от катеринка

# 4 418
  • Варна
Катеринка,аз ако съм на тебе,отивам утре сутрин в гастрото къде ви бяха обещали биопсия и намирате лекар който да го приеме веднага,за да направят биопсия и ЯМР.Това съм го правила преди много години и за щастие попаднах на човечен лекар,който прие баба през спешното и сутринта трябваше да бъде ЯМР,но вечерта паднала в банята и се парализирала.А същия ден сутринта я бяха изписали от ревматология с нечовешки болки,като здрава.Успех ви пожелавам от сърце.Др.Николай Недев е видял дисковете и ми изпрати имейл,че това не е метастаза и няма какво да се облъчва,най вероятно било хемангиом.Камък ми падна от сърцето.Все още има лекари които съветват безвъзмездно,дори в почивния си ден.Хоуп от темата също ме успокои,че за него не е метастаза,за което огромни благодарности.Всичките му съвети досега са по адекватни от на онколозите.HugМалечка знам,че болеста ми е сериозна и всичките ми близки знаят,но мислят,че не е такова.Няма доказана диагноза.Имаме деца,но никой освен мъжете ни,не знае,че има метастази.Те нямат никакви познания и не знаят,дори метастаза какво означава.Дори майка ни не знае,но се съмнявам,че има подозрения.Ако аз не ходя,ще ходи тя.Сестра ми каквото й кажат от онкологията това прави.Няма второ мнение,няма допълнителни изследвания,ПЕТ.А аз,всичко което питам и правя е благодарение на потребителите от темата.Тук получих най ценни съвети и подкрепа.Пожелавам на всички само чисти скенери.В последните дни Ви отегчен.

# 4 419
Алатея, това е  чудесна новина, само такива да има занапред. Благодаря ти. И аз така мисля да направя утре, дано попадна на  добър и човечен лекар.

# 4 420
  • София
Браво, Alatea! За Недев - същото мога да кажа! В почивен ден, в рамките на 3-4 часа върна мнение по мейла. А пък на по-късен етап, когато с баща ми ходихме при него и при Георгиев в Сити, се отнесоха много човечно. И всъщност, благодарение на хората тук и на мнението на тези двама лъчетерапевти, не последвах насоките на Дудов да започне веднага лъче, а тръгнахме по друг път.

# 4 421
Катеринка, на майка ми взимах с вкус на капучино, иначе има различни.Но има и Фрезубин на прах, води се протеин, който се добавя към другата храна, ако течния не му допада на вкус.

# 4 422
Не обича мляко, особено с аромати, яде рядко но натурално кисело. Ще му взема, да пробваме, че са си и скъпички....                              Да се допълня от днес. Ходих да се срешна с гастроентеролог в Сърце и мозък, беше лудница, приемаха доста народ. През това време ми звъняха от нуклеарна, да ми кажат, че са ни планирали за ПЕТскенер в сряда. Казах и на лекарката в гастрото. Много малко успях да говоря с нея,но ми каза да минем скенера, това щяло да улесни евентуална биопсия. Аз след скенера пак ще ида, но ще запиша час предварително, защото за сега нямаха час за специалист. Аз искам с лекаря, който прави биопсиите да говоря. Повторих в другата онкологичната лаборатория  хистологията на  простатата, и пак излезе доброкачествена хиперплазия. И за трето мнение ще я дам, пак нещо не им вярвам, много постно написано, и за два дена стана..

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 17:24 от катеринка

# 4 423
Катеринка, не се занимавайте с простатата,  при лазерното изпаряване, взимат произволен участък и го дават за изследване и ако са взели  участък без ракови клетки колкото и да повтаряте няма да намерят ракови клетки.
Мисля, че няма да се окаже от простатата, при рак на простатата болните не се влошават толкова бързо.
Всички, които имат голям опит Ви казват, че най-важно е биопсия на чернодробните метастази и ямр на главата.
Не си губете времето с ненужни действия.
Щом имате вече  час за пет скенер, направете го, но междувременно си запишете час за биопсия на черен дроб, защото ако не им стане ясно огнището от пет скенера пак ще сте в изходна позиция.
Та следващото след пет скенера, който е много скоро, трябва да е биопсията. Само това.

# 4 424
Огнището няма как да се определи от ПЕТ скенер.

Общи условия

Активация на акаунт