Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 395 672
  • 5 371
  •   3
Отговори
# 4 530
Борянка, каза че консумативи като ушиватели,сонди и други се заплащат от нас. Нищо не е казал за избор на екип.Останах с впечатлението ,че е без избор. Нас ни изпрати при него гастроентеролога всъщност. Но както и да е. Нямах време да разуча. Всяка една такава новина ни хвърля в ужас и стрес (аз също съм с рак на гърдата,оперирана миналия ноември) и просто сега искам нещата да се случат по-бързо. Майка ми е болки.Тумора е голям и явно притиска вече.
Щом са такива парите, сигурно и избор на екип е включен. То не че реално избираш нещо, но такава е практиката явно. Поне така ми таксуваха на мен във ВМА лапароскопската операция. 2018 ноември изборът на екип беше 900 лева, отделно консумативи, отделно нощувките също ми ги таксуваха. Следващи пъти вече не ми таксуваха нощувките.

Катеринка, образно изследване - само с контраст, та поне да се вижда има или няма нещо. По моя опит винаги е така.

# 4 531
  • на20 километра от Бургас
Гладен ли да го оставя

# 4 532
  • София
Не, за ЯМР няма значение храната. По-важното във вашия случай е да вземе някакво успокоително, за да издържи. Че поне 30 минути трябва да лежи в тунела и да не мърда с главата. И да не отваря очи в никакъв случай! Че ще се паникьоса.

# 4 533
На нас в Спектър ни казаха, че е хубаво да не се е хранил 2 часа преди това, за да не повърне.

# 4 534
  • София
Час-два преди това - може би е логично за всеки. Все пак ще лежиш и да не ти стане тежко. Но няма някакви специални указания, това имах предвид.

# 4 535
От обяд не е ял, не му се яде нищо. Дано издържи

# 4 536
  • Варна
На деца когато правят ЯМР слагат упойка.Питай дали не е удачно. Или някакво успокоитвлно.Успех.

# 4 537
По повод лапароскопската операция на дебело черво през 2017г във ВМА ни искаха около 3000 лв, в които влизаха ушивател и други инструменти нужни за операцията, които са индивидуални и не се ползват за друг пациент. За доцент Владов препоръчвам с две ръце, млад, способен и внимателен лекар. Друг е въпроса при трети стадий дали няма да се наложи отворена операция, ако има метастази. Възстановяването при безкръвната операция е много по бързо и леко. Успех ви желая.
  Катеринка, ЯМР на гл. мозък. когато се търсят метастази винаги се прави с контраст. Процедурата продължава обикновено 15 до 20 мин. Ако има проблем могат да му сложат упойка. На съпруга ми му правеха на всеки 3 месеца ЯМР във връзка с тумор на мозъка, понасяше съвсем спокойно и контрста и самата процедура. Винаги съм била с него в болницата, никога не са го искали гладен. Не е нищо болезнено, ще се справите. Тук много важно е разчитането на ЯМР. Успех и на вас.

# 4 538
Мина и това. Няма нищо на главата. Даже контраста не се наложило да ползват. Казаха, че ако е имало и най малкото нещо за доуточняване с контраст веднага бяха готови да го слагат, но нямало за какво. Просто на петскенера има по-голямо глюкозно натрупване на някои места. Те и диска от петскенера гледаха. Предположиха да не е нещо костно.. Всичко това не ни отменя биопсията, а тя ще е трудната част. Дали е болезнена и колко голяма рана остава, а и възстановяването как ще е. То днес беше драма, не искаше да тръгва, да се лекува, страх и шок. Ама със сина го замъкнахме в колата. Ако слушам него, ще си стои и спи в къщи.

# 4 539
Честито за добрия резултат от ЯМР.

Непоискан съвет - говорете с психиатър. Има няколко неголеми лезии в черен дроб, немасивни лезии по костите и нещо в простата. Цялостното състояние, което описвате, не кореспондира с образите и останалите изследвания, което на мен ми говори, че има сериозна психологическа компонента. Не иска изследвания, не иска да яде, не иска лечение - звучи сякаш човекът се е предал. Имате битка за водене, която, ако е простатен ка, далеч не е от най-неприятните. Може да е добре много дълги години с леко поносими лекарствени лечения.

Успех на всички фронтове.

ПС: Ако биопсията е аспирационна (с игла), няма рана. Или поне аз не бих нарекъл мястото на убождане рана. Ще е минимум седиран - няма как при подобна интервенция човек да е буден, най-малкото защото в паниката може да мръдне. Изобщо не бих я мислил - на ЯМР вероятно му е било по-неприятно.

# 4 540
Благодаря Hope4c. Малко успокоение е това. Рухнала е психиката му, плаче, охка и всякакви настроения сменя. Аз говорих с психиатър, не съм го водила, аз ходих. Той е и хомеопат, и изписа няколко вида хомеопатични да пие. И деанксит можело да давам. Не съм му дала още деанксита, само хомеопатията. Все още не виждам ефект някакъв.          
 А за биопсията, той като легне и корема му хлътва до гърба, само ребра стърчат, дано стане. Днес доста го болят костите и ставите, вече пи две обезболяващи за деня. Каза, че го мъчим и нямало да ходи никъде повече. Пак ще е зор да идем в болницата, изпада в шок  и  стрес.  Докторката се обади. Утре ще ни приемат. Притеснено ми е.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 13:55 от катеринка

# 4 541
Баба ми, когато я оперираха лапароскопски за същото онкологично заболяване по НЗОК в държавна болница, излезе 1200 лева преди 2-3 години, като ни спестиха избора на екип не знам защо - не ни таксуваха, а той е фиксиран - 900 лева. Демек трябваше да е към 2к без някакви такси за частни болници, които не са малко.

При лапароскопиите има много консумативи, които НЗОК не покрива, както и различни медицински изделия. Плащали сме и 5 хиляди по НЗОК за друг много по-сложен вид операция.

# 4 542
Във ВМА 2022г ни излезе 3800., 900 лв екипа, наистина избран, 1800 ушивателя и още някакви джаджи, за което дават фактура, серийните номера и модела на джаджите
( при поискване заради застраховател)

# 4 543
Посъветвайте ме ако някой е бил в тази ситуация. На баща ми е назначена хормонална терапия за рак на простатата- лекарят му каза първо 10 дни хапчета, после една инжекция, после пак 10 дни хапчета и накрая изследвания за преценка на ситуацията. Направени са 2 отделни протокола към здравната каса. Този за хапчетата мина почти ведната и ги купихме. За инжекцията обаче все още го няма. В четвъртък е имало заседание - не съм получила известие, че е минал - т.е до тук този протокол е изпуснал поне 2 заседания (това с хапчетата и таз седмичното). Звънях в здравната каса - срокът за протокола е 2 месеца. До тук са минали 3 седмици от внасянето им - значе теоретично могат да не изпишат инжекцията още месец и половина. Звънях на лекаря в началото на тази седмица- той каза да почваме хапчетата и че инжекцията ще мине. Така каза и за предишната дата, но ето че две дати минаха, а инжекцията я няма. Имам чувството, че той си мисли, че протоколът ще се придвижи бързо, а май не става така.
Сега съм в чуденка какво да правя - да почваме хапчетата както каза лекаря (ама колко да ги пие ако не излезе този протокол - 1,5 месеца вместо 10 дни ли) или да ги задържа докато не излезе протокола за инжекцията (обаче рецептата за хапчетата е за 3 месеца - докато чакаме инжекцията тя може да свърши). Направо не знам какво да правя.

# 4 544
Вижте дали може да вземете инжекцията от аптека платено.
Не знам каква ви е изписана, но напр. Золадекс се продава срещу рецепта свободно и струва 140 лв

Общи условия

Активация на акаунт