Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 267
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 4 065
Kristinia стойността на PSA е висока за съжаление 160 и плюс този Gleason score.
Възможно ли е да няма разсейки при подобни показатели?
Направо не знам на кой свят се намирам...

Възможно е да няма разсейки. Самоцитирам се от друга тема:

Цитат
При PSA между 4 и 10, шансът да е онко е 25%. При PSA над 10, този шанс е 50%. При трицифрена стойност е на практика 100%. При PSA над 250, шансът да е локално ограничен този процес намалява до под 10%.

160 е висок резултат. Недвусмислен е относно естеството на процеса (онкологичен), което е потвърдено с биопсия. Няма как, обаче, да покаже какво има регионално и, дано не, дистантно. На тези въпроси може да отговори ПЕТ/КТ с Ga68-PSMA. Не разбрах от разказа дали е правен ЯМР на простата/таз - той може да даде яснота регионално (простата, лимфни възли, семенни мехурчета, кости), които са най-често засегнати при авансиране на заболяването.

Съветът ми е да се надявате на най-доброто, но психически да сте готови да чуете и другото. Което в никакъв случай не трябва да Ви отказва/обезкуражава. Има множество нови лечения достъпни и у нас, с които дори хората с по-напреднало заболяване живеят нормален живот години наред. Историята на мъжа на ravi е хубав пример за това как с точна диагностика и лечение можеш да обърнеш и най-неблагоприятния сценарий в кратък порядък.

Приемайте нещата ден за ден (днес трябва скенер, утре онколог, после Х изследвания). Не правете грешки от бързане и отчаяние - това е най-трудното. Като сте готови със стадирането, чуйте 2 различни онкологични мнения за хода на лечението и изберете екипа/болницата, на които да се доверите. След това всичко ще се подреди и ще се успокоите.

Успех.

# 4 066
Hope 4С много благодаря за думите Ви. Аз още щом видях резултата от туморния маркер разбрах, че ще са доста зле нещата, но все пак в сърцето си тая много мъничка надежда.
Никакво образно изследване не е правено. Сега във вторник ще бъде, онколог от болницата предпочете да се направи, а е да чакаме чай до ПЕТ скенер. Да има яснота някаква. Стискайте палци.
Аз понеже не съм запозната с онколози те в тази сфера. За проф Тимчева не знам кога ще мога да запазя, час защото в Супердпк и в Халее няма нищо свободно може ли да ми препоръчате някой друг за още едно мнение. За д-р Мила Петрова успях да запазя час и мисля при онколози те от Софиямед да запазя. Да запазя лу и час в Сити при Дудов или Ганчева или те не са много добър вариант.
Извинявам се за множеството въпроси, но ми се иска поне да часовете да запазя, че и без това много се чака.

# 4 067
  • Пловдив
Изпосаха свекър ми...в началото беше ок, сега пак същото Confused Куцука и тва си е...явно няма да го отпусне тоя нерв или квото е.
Някой искаше епикризата...
Скрит текст:

Скрит текст:

# 4 068
По въпроса за платен скенер с контраст - освен Спектър, лаборатории Русев. Имат много апарати на много локации и много често имат часове дори за следващия ден. Носете си всички документи!
Успех! Дано е фалшива тревога!

# 4 069
Борбена, не знам какво точно ще правят във вторник - ЯМР/КТ на пелвис/таз или друго (целотелесно), но бих планирал така следващите стъпки, че, като стигнете до онколог, да имате завършено стадиране. Без образи, които дават ясен отговор на това дали и колко/как е напреднал процесът, не би било възможно да се определи точно лечение. Д-р Петрова е добър вариант. Проф. Дудов знае какво прави, но може да е доста рязък/безпощаден на моменти - на нас ни помогна, други хора са споделяли различен опит тук в темата. Доц. Консулова е друг добър вариант - вижте за нея има ли час (дори да е след 2-3 седмици, пак Ви устройва - тамън евентуално ПЕТ ще е готов; проверете Токуда и УСБАЛО за часове с Ga68-PSMA).

mystic, според мен сте за неврохирург. От L2 до C1 има дискови протрузии на всяко ниво. Предвид болката, ясно е, че има притиснати коренчета. Стеснен е и каналът, което, ако не се третира и продължи дълго време, може да доведе до увреждане на гръбначния мозък. Струва ми се, че вървите към ламинектомия и някакво третиране на засегнатите дискове, но това трябва специалист да каже/прецени. Направете консултация с доц. Минкин (примерно) в Иван Рилски; може и само с епикризата и дисковете от образните изследвания, без болният да присъства.

Ако операция е вариант - сериозно бих се замислил, защото от описанието предполагам, че човекът е със сериозни болки и затруднения в моториката.

# 4 070
  • Другата България
Борбена, биопсия правена ли е?
Глийсън на каква база го определиха?

# 4 071
Merri _An Глийсън е на база биопсия, която излезе в петък сега.
Hope4C много благодаря ще пробвам и при двамата да запиша час.

# 4 072
Щом има Глийсън, няма ли написани и кодовете на TNM резултата? Нали точно това е целта на биопсията.
 В София явно действат по различен начин. Но какво би направил онколог без стойността на TNM?

# 4 073
Kristinia не знам казаха, че без образно изследване не може да има стадиране т. Е хистология имаме на вида тумор, но няма  информация за разпространението му. Така се правело. Може би в София правят двете неща едновременно. Имам предвид образно и веднага  след него биопсия или пък  по едно и също време.
Ще видим във вторник и после като излезе разчитането.

# 4 074
  • Ланкър, планините Овнерог
Извинявам се, че се намесвам, но и в моя случай биопсията каза само вида на рака. Стадирането дойде от ЯМР и после се потвърди от хистологията след операцията.

# 4 075
Има патологично (pTNM) и клинично (cTNM) стадиране. Основната цел на биопсията е да набави материал за хистологично уточнение на диагнозата. Ако е от вторична лезия, то ясно, че и стадирането ще е IV, защото М1. Но, ако е от първичното огнище, няма как да се очаква, че патологичното стадиране ще “включи”/“констатира” вторична лезия на един метър от оперативното поле. За това се правят образни изследвания, които оформят клиничното стадиране.

И не, и в София не се правят едновременно. Едното стадиране е свързано с оперативна намеса, другото - с образни изследвания. Могат да са близо във времето едно до друго, но не са неразделно свързани, та да се случват непосредствено едно след друго в рамките на часове/ден.

# 4 076
  • Другата България
Щом има Глийсън, няма ли написани и кодовете на TNM резултата? Нали точно това е целта на биопсията.
 В София явно действат по различен начин. Но какво би направил онколог без стойността на TNM?
Именно заради това попитах.
При ММ след биопсия се определи и вида на рака, и стадирането, и Глийсън-а.
Това в София, в “Света Ана“.
Merri _An Глийсън е на база биопсия, която излезе в петък сега.
Hope4C много благодаря ще пробвам и при двамата да запиша час.
На резултата от биопсията само Глийсън ли пише?
Ако искаш скрий личните данни и го сложи тук, резултатът от биопсията.
Както прецениш всъщност.

# 4 077
Като се сетя за ония времена, направо настръхвам. И аз нищо не разбирах дотогава.

# 4 078
Да само Глийсън пише друго стадиране няма. Така каза и уролога.
Прикачам снимка от хистологията.

# 4 079
  • Другата България
Ясно, благодаря.
Нашата хистология изглеждаше по друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт