Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 380 223
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 4 500
Надявах се да не отворя тази тема никога повече...
Но ...
Татко беше с рак на пикочния мехур. При цистоскопии през 3 месеца беше чист.
Сега от едни оплаквания се стигна до това, че има нещо в белия дроб и в мозъка ..
Днес ще му взимат биопсия...
Гадно нещо е тази болест ...

# 4 501
Как протича биопсията в бял дроб ? И на моят вероятно това предстои

# 4 502
Биопсията на бял дроб протича различно, в зависимост от мястото на находката. Когато може да се достигне с бронхоскоп се прави бронхоскопия, оглежда се и се взима с щипка парченце тъкан за хистология. В зависимост от болницата, в която се прави може да е с пълна упойка или с местна.
Когато е на място в белия дроб, което не се достига с бронхоскопа, се прави ВАТЦ, то си е вид операция, с обща анестезия е, през малък отвор се стига до белия дроб с оптика, може да се вземе тъкан от преврата и от белия дроб, може да се направи и т.н. талкиране, когато от тумора се натрупва течност около дроба и има плеврален излив.

# 4 503
Някой знае ли какво стана с Катеринка?

# 4 504
Здравейте,диагностицираха майка ми с рак на дебелото черво,3 стадий. Предстои и операция. Ще я приемат по клинична пътека 175. Колебаеме се между отворена и лапароскопска операция. Много ще съм благодарда ако някой сподели за въстановителния период,също така какво се поема от Здравната каса и горе долу какво струва. Попитах хирурга и останах без отговор.

# 4 505
Здравей, НЗОК поема всичко, с изключение на избор на екип и евентуално консуматив - ушивател, който се използва, ако се отреже прекалено много от червото.
Ако сте в частна болница, може да има и други такси - за престой, битови условия и тн.
При отворена операция възстановяването е много по-тежко и отнема 3-4 седмици.
Лекарят е редно да прецени кой вариант е по-подходящ с оглед местонахождение на тумора и състояние на пациента.
Успех!

# 4 506
  • София
Мъжът ми миналата година мина през това. Доктора отсече-само лапароскопска операция! Но преди това скенер, за да знае какво очаква. Във Военномедицинска болница доц. Михайлов.

# 4 507
Мъжът ми миналата година мина през това. Доктора отсече-само лапароскопска операция! Но преди това скенер, за да знае какво очаква. Във Военномедицинска болница доц. Михайлов.
Може ли да споделите тука или на лично колко ви излезе операцията?По скоро и аз клоня към лапароскопска заради възрастта на майка ми.

# 4 508
  • София
Може ли да споделите тука или на лично колко ви излезе операцията?По скоро и аз клоня към лапароскопска заради възрастта на майка ми.
Операцията излезе 900 лв за избор на екип и към 50 лв за болничен престой. В Света Ана ни бяха оферирали няколко хиляди, добре че поискахме второ мнение от доцента. Не знаехме предварително, че няма да ни таксуват. Даже бях много притеснена колко ще ни излезе. Направо не можех да повярвам, че не искат пари.

# 4 509
Наистина, несравнимо е възстановяването при лапароскопска и при отворена операция. Правили са ми и двете. Хирургът си преценява кое е по-подходящо, не непременно от гледна точка на възстановяването, а за да може да свърши работата по най-добрия начин.

# 4 510
  • софия
Изборът на вид операция зависи от много фактори: стадий, разсейки, общо състояние на пациента, възраст, други обстоятелства, които лекарят знае. Възстановяването след лапароскопска операция  е несравнимо по-бързо в сравнение с отворена, но е хубаво лекарят да вземе предвид И бъдещото здраве на пациента.

# 4 511
  • на20 километра от Бургас
Здравейте. Благодаря на всички, които питахте за нас, и които ми писаха. Аз, вярно, леко се пообидих, но в никакъв случай не се сърдя, не бих могла. Всеки тук е със своята болка, безсилие, лутане, страдание и борба за близък човек.  Минахме ПЕТ скенера. Резултата излезе, не е добър. Има и находка в главата,утре следобед сме на ЯМР , и след резултата и от него,евентуално биопсия в понеделник. Имахме и една надежда за биопсия от ръката, с местна упойка, но образуванието което светеше се оказа синина, хематом. Имах няколко консултации с онколози и гастроентеролози, хирург и невролог. Повечето от тях ми казват, че даже да имаме хистология, мъжа ми няма да понесе леченията. Процеса бил напреднал, и да не сме го мъчили. Един вид, да си го оставим в къщи и да го гледаме как гасне, а даже и с лечение прогнозите били лоши..Бих ги питала,  те биха ли постъпили така с техен близък човек, да го оставят ей така, колкото издържи, все едно го захвърляш като непотребна вещ. Ще постна и резултата от скенера.                                                    И дано от някъде дойде светлинка и в нашия тунел.

# 4 512
За мен това с “немъченето” са пълни глупости, докато не излезе резултат от биопсия. Да, положението не е розово - засегнати са кости, черен дроб, лимфни възли и вероятно главен мозък. Но има огромна разлика между това дали се касае за първичен чернодробен карцином (примерно) или първичен на простата. Ако е на простата и е от най-честия тип, то пред вас има множество варианти за лечение, някои от които са със съвсем приемлива поносимост. Не виждам как ADT с абиратерон и кортикостероид, например, ще го бутне. При подобрение, може да включат и доцетаксел и Xgeva. Лезиите в ГМ може да позволяват радиохирургия (според обема, което ще стане ясно след ЯМР).

На фона на цялата картина, не разбирам въобще защо простата е “горена” с лазер. Този процес е на поне 2-3 години, а вероятно - много повече - предвид темпото, с което се развиват простатните ка. Трябвало е още тогава да бъде опериран роботизирано или отворено.

Пожелавам ви късмет и успех. Търсете втори мнения - ако един не иска да го лекува, друг може да се съгласи. Вече правите точно това, което трябва - стадиране и хистологична верификация. За тези неща приканваха и потребителите в темата.

# 4 513
  • на20 километра от Бургас
Hope4c, както винаги носиш някаква светлинка. Гледам да не си правя оптимистични предположения, за да не страдам повече после. Докторката гастроентеролог, която ще прави биопсията, каза, че са малки метите в дроба, надълбоко са, което ще затрудни биопсията. Вероятно ще е с пълна упойка. Мнозинството от докторите предполагат, че простатата е първоизточника. Там също свети на скенера, но доскоро лекувахме  възпаление и може мястото да не е доизлекувано.

# 4 514
Благодаря момичета за отговорите. Днес говорих с лекаря на майка ми за лапароскопска операция. Пак не можа да ми каже твърда цена.Каза че е операция с голяма сложност и ще е между 2000 и 3000 лева. Явно всяка болница определя и тълкува по свой начин цените на Здравната каса.

Общи условия

Активация на акаунт