Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 388 646
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 5 010
Здравейте, искам да продължа лечението си в София. Химио, лъче. Искам да си направя разчитане на блокчетата, да си платя, но към къде да се насоча?

# 5 011
Днес повторихме ЯМР на глава заради съмнения за тумор в ствола на мозъка. Уж успяха да направят добри снимки въпреки металните мостове, но виждам, че пише, че всъщност отново има артефакти. Не разбрах колко големи са тези артефакти и дали пречи на заключението, но доколкото разбирам... никъде не се споменава тумор? Освен ако сенките отново не пречат да се види нещо...лошо.

https://i.postimg.cc/Kj6sQJHg/Screenshot-2024-11-22-11-36-56-07- … cd1fad96fbb0f.jpg

В сряда бяхме при друг УНГ, който е онколог и работи и в Онкологията. За него също няма тумор в хипофаринкса. Дотук двама УНГ-та са на същото мнение, но е много трудно човек да се отърси от заключението в разчитането.

# 5 012
  • на20 километра от Бургас
Здравейте.Satine,благодаря, че питаш за нас.Аз ви чета когато мога,но не мога да помогна,само мога да пожелая оздравяване и чудеса за всички,и ние имаме нужда от чудо. Какво да кажа.Гледаме се в къщи .Много е тежко,да  ти казват,че не може нищо да се направи повече,да гледаш тъжните очи и да ти се къса сърцето от безсилие.Много е трудно с яденето ,пасирам супички,слагам и протеин, давам витамини,но няма засилване на организма никак.Още като го вдигна да седне и вече се уморява,иска да легне. Има болки повече сякаш,той не може да ми каже,но пъшка и охка.Давам аулин,паратрамол,ибулек,на прах,но явно не са достатъчно.Незнам какво да давам ,дали да поискам и да слагам от тия лепенки за болка Викодин,някак ме е страх,и не знам как се ползват,с доста други лекарства си взаимодействат.Приготвихме документи за ТЕЛК,но дали ще успеем. Днес пуснах кръвни,много висок феритина,и другите са разбутани доста,но какво да правя с тоя феритин.                    

# 5 013
Моля за съвет.

Баща ми днес приключи лъчетерапия на мозък. 10 процедури в Панагюрище.
Изписан е със заключение, че е понесъл добре лечението.
Но от сряда не е така.
И днес особено. Не знае къде е . Спи по цял ден. Не иска да яде. Не може да държи нищо. Говори несвързано. Изнервен.
Абе нищо добро:-(

Нормално ли е това? Ще отмине ли? Кога? Какво да очакваме?

# 5 014
Не е нормално.
Изписаха ли му дексаметазон? Възможно е да е получил мозъчен оток от лъчелечение и да се притискат центрове на говора, да има слабост в ръцете. Симптомите приличат на инсулт. Майка беше така,  но 50 дни след облъчването. При нея беше еднократно, на определени зони.

# 5 015
Дексаметазон са му вливали в болницата. Изписан му е и за прием.
В понеделник е бил друг човек. А днес...Sad

# 5 016
При моят съпруг имаше някакво изкуствено подобрение след лъчетерапията за седмица/две и после се влоши много рязко. Имаше огромни отоци въпреки големите дози Дексаметазон и вливането на Манитол по време на лъчетерапията.
Моето мнение след всичко, което ние преживяхме е, че при нас беше излишна и само забързахме края с нея. Димчо Георгиев ни предупреди, че най-вероятно няма да има ефект, но ние държахме да опитаме всичко.

# 5 017
Дексаметазон са му вливали в болницата. Изписан му е и за прием.
В понеделник е бил друг човек. А днес...Sad
Може ли да говорите с някой онколог? Или с лъчетерапевта? Да ви кажат дали да увеличите дексаметазон, да влеете Манитол и дали трябва да взима лекарства за епилепсия.

# 5 018
Да, ще говорим с онколога, който го следи.
Плашещо е... Вместо подобрение... За момента е по-зле Sad

# 5 019
Барбалена, артефактите са попречили само на съдовата програма, другото е видяно добре и няма нищо в посока тумор. Образ за възрастта, най-общо казано. Болест на малки съдове и корова атрофия.

# 5 020
Ra, много ти благодаря за включването! В такъв случай консултация с неврохирург не е необходима, нали? Понеже докато бяхме в Спектър записах час при проф.Герганов. Да не му отнемаме от времето, ако сме за невролог, че и без това са претоварени.

А според вас дали това, което УНГ и скенерист видяха като тумор на първия диск с многото артефакти, (но изглежда е следа от прекаран инсулт според вчерашното ЯМР), не трябваше да се изследва с контраст? Неврологът каза с контраст, за да се види дали "нещото" ще попие от него, а направиха ЯМР-то без по преценка на лекаря. Това да не е важен пропуск се чудя?

Сега се сещам, че като взимах диска вчера, казаха, че находката от скенера в гърлото са я гледали трима лекари и на тримата им изглеждало много притеснително. Но пък УНГ-тата казват, че е чисто там и това, което изглежда като находка е парезата на гласната струна. Тъкмо се успокоя и после пак почва да ме гложди. Притеснявам се да не пропуснем нещо.

Майка ми изглежда добре физически. Притеснява ме това, че първоначалните симптоми заради които тръгнахме по лекари се задълбочават - от намален слух до глухота с едното ухо и пресипнал глас от време на време до вече постоянно пресипнал, нисък, дрезгав глас. Имам усещането, че нещо си действа тихичко, но не знам неврологично или онкологично е и продължаваме да търсим причината....

# 5 021
Нека го види неврохирургът, все пак тука образ не виждаме, а само четем разчитането.
Едностранна пареза на гласна връзка? Това ли е от УНГ? Пареза на н. ларингеус рекуренс?
Описаните лезии са понтинни, булбарните ядра са в продълговатия мозък, няма анатомична връзка.
Гълтането как е? Има ли денонощна динамика в промяната на гласа? Сутрин или вечер е по-зле, ако има?

# 5 022
Ра, диагнозата на първия лекар, който я прие за биопсия, но в последствие не я направиха е:
Н90.4 + Сурдитас синистра. Нервитис нерви акустици декстра. Парезис плице вокалис синистра. Парезис нерви рекурентис синистра.

Вторият УНГ лекар е написал:
J38.0 Парализа на гласните струни. Директна ларингоскопия - хипертрофия на базата на езика вляво - палпаторно мека и интактна. Валекулите са чисти. Парализа на лява гласна гънка - парамедиарно положение. Двата рецеуса - чисти и спокойни. Ларинкс - без данни за формация.

Според нея сутрин гласът й е по-силен и не толкова пресипнал, но аз не забелязвам такова нещо.

Има нещо с преглъщането... По-скоро се оплаква, че връща храна понякога. И че усеща нещо в гърлото, но това може да е свлечената и парализирана гласна струна. Иначе има апетит, хапва си.

Описаните лезии са понтинни, булбарните ядра са в продълговатия мозък, няма анатомична връзка. - това ми е много сложно за разбиране, какво значи?

Невролог назначи achR антитела и anti-MUSK, които се пускат при съмнение за  миастения гравис. Аз не забелязвам такива симптоми, но ще ги пуснем.

И така, от дрезглав глас и намален слух, стигнахме до съмнения за тумор на хипофаринкса, тумор в главния мозък, а сега стигаме и го дегенеративни болести на мозъка. Вече не знам кое е вярно.

# 5 023
Не смея да се похваля, но...
Днес татко е друг човек. Стария. Говори нормално, храни се. Заел се с неща, обичайни, които прави.
Да не ме чуе дявола, ама ...

# 5 024
Мина ми през ум за миастения, да. Затова попитах за денонощна динамика.
Лезиите в понса не могат да обяснят едностранната пареза на гласната връзка. Миастенията е проблем на нервно мускулното предаване и обикновено не започва по този начин.
Друго нещо- скенер с контраст на шия и бял дроб обсъжда ли се? Още повече, че е вляво.

Общи условия

Активация на акаунт