Глиобластом - тема 2

• 59 366
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
MRI първи - заключение възможен глиобластом. Опериращ хирург - "нещо екзотично, ще се наложи евентуално на 100 г. следваща операция". Патолог 1 - астроцитом 3. Патолог 1 иска мнение на патолог 2, хирург - невярващ на своя патолог 1, праща при патолог 3. Патолог 3 - материал непододящ за генетично изследване, но данни достатъчни за поставяне на диагноза ГБМ 4. Обикаляне и събиране на парафинови блокчета (пък не били добри, пък нямало да има за тестове). Пращаме ги в лабораторията по геномна диагностика. И това е само накратко! Според вас, може ли човек с такова заболяване да направи това сам? И само да допълня, че ангажирахме много хора да помагат в целия този процес и изобщо не беше лесно.

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 22:45 от oldsummer

# 331
  • Пловдив
Това къде се случва ако не е тайна?
Ей така, ако някой се оперира по спешност, след резултата от ГЕФРИР-а , да иска след липса на категорична хистология да се пращат където трябва
Генетичните за мутации при ГБМ са допълнил ни и само информативни за евентуалната преживяемост-нито по тях
се избира лечение, нито са показателни за самата хистология.Правят се ако е останал достатъчно не увреден материал.Кои тръгва да изследва метилация при неясна хистология.
Аз имах диагноза още от ГЕФРИРА.
ИХХ след това определи точния вид белодробен карцином.Генетичните-които
са решаващи за избора на лечение-ако има таргетируеми движещи мутации-пак на 3-тата стъпка. И какв да не бях ги плащал тези генетични, щом са излязли негативни , че и да си правя труда да си взимам материалите и да ги пращам където трябва-по съвет от неврохирурга които ме оперира и гръдния хирург които ме консултира?!
Разликата между Астроцитом 3 и ГБМ е малка , и не не е до генетични. 3-тия патолог поставил ли е правилната диагноза? ! Просто не е направил безмислените при тази диагноза генетични изследвсния.Диагнозата сте имали още след мнението на 1-вия патолог.Да ви напиша ли точно какво се изследва след като ИХХ покаже първичен глиален тумор, и колко е минимална разликата между Астроцитом 3 и ГБМ.
И за 20ти път -образни те изследвания не поставят диагноза, само хистологията може да го направи с висока досътоверност -дори и там не е 100%, вероятност и достоверност.Това в случай че някой е познал само по образите от резонанс че е ГБМ а не астроцитом 3, 2, или дълго не хванат 1-ва.
Без да отчитаме фактите, че ГБМ не се появява от нищото,  а е естествени ход на повишаване на малигнитета на нискостепенни глиални тумори.

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 14:29 от whitefang

# 332
Това къде се случва ако не е тайна?
Ей така, ако някой се оперира по спешност, след резултата от ГЕФРИР-а , да иска след липса на категорична хистология да се пращат където трябва
Генетичните за мутации при ГБМ са допълнил ни и само информативни за евентуалната преживяемост-нито по тях
се избира лечение, нито са показателни за самата хистология.Правят се ако е останал достатъчно не увреден материал.Кои тръгва да изследва метилация при неясна хистология.
Аз имах диагноза още от ГЕФРИРА.
ИХХ след това определи точния вид белодробен карцином.Генетичните-които
са решаващи за избора на лечение-ако има таргетируеми движещи мутации-пак на 3-тата стъпка. И какв да не бях ги плащал тези генетични, щом са излязли негативни , че и да си правя труда да си взимам материалите и да ги пращам където трябва-по съвет от неврохирурга които ме оперира и гръдния хирург които ме консултира?!
Разликата между Астроцитом 3 и ГБМ е малка , и не не е до генетични. 3-тия патолог поставил ли е правилната диагноза? ! Просто не е направил безмислените при тази диагноза генетични изследвсния.Диагнозата сте имали още след мнението на 1-вия патолог.Да ви напиша ли точно какво се изследва след като ИХХ покаже първичен глиален тумор, и колко е минимална разликата между Астроцитом 3 и ГБМ.
И за 20ти път -образни те изследвания не поставят диагноза, само хистологията може да го направи с висока досътоверност -дори и там не е 100%, вероятност и достоверност.Това в случай че някой е познал само по образите от резонанс че е ГБМ а не астроцитом 3, 2, или дълго не хванат 1-ва.
Без да отчитаме фактите, че ГБМ не се появява от нищото,  а е естествени ход на повишаване на малигнитета на нискостепенни глиални тумори.
Голяма софийска болница. Ще спестя името й, извинете ме. Вижте, исках само да илюстрирам как "добре" работи системата и бога ми какви решения се налага да взимат близките - в този момент в шок и пълно неведение.

# 333
Здравейте! На майката на приятеля ми поставиха диагноза астроцитом втора степен. Към момента казват, че химио и лъчетерапия не се налагат. туморът не е отстранен целия.

Малко сме объркани как да процедираме. Операцията и биопсията са правени при проф. Герганов и според него нещата изглеждат добре. От друга страна, са мен е малко странно да стои с това нещо в главата без допълнителна терапия, и не разбирам логиката. Дали някой може да помогне с опит и прогноза за развитието?

И аз съм със същия тумор. При мен също не назначиха никакво лечение, но не са ми казвали, че е останало нещо от тумора след операцията. Само да се следя първите 2 г на 7 месеца ЯМР, после на 1 година и, че пак ще се появи да ме довърши след някоя година. Абе обще взето няма отърване.
Любопитно ми е обаче защо предписват химиотерапии при положение, че са безсмислени поради кръвномозъчната бариера.

# 334
Темодал й дават. Първо беше назначен PCV протокол, но после излязоха мутациите и мина нова онкокомисия. Явно минават, щом ги дават. При нея са жалост растеше, което наложи лечението.

# 335

Хистологията е след резекция нали?! Точно такъв е протокола - Дори и ЛТ не се назначава -мислиш че тя е без риск
от когнитивна увреда,вторични "първични" мозъчни тумори ,остеосаркоми на черепните кости?! Правилно са действали -точно по протокол. Това му е спестило 2 години без токсичност от "лечението" ,каквото и да е то.
При втората операция - преценка на онколога - Резекция,ЛТ ,Темодал според обхвата на резекцията.Защо да го "тъпчат" с нещо мутагено ,макар и с леко поносими НЛР ?! -Вижте протоколите ,но не само за Глиобластома Мултиформе ,но за всички глиални тумори - Вид,Степен, Обхват на резекция -GTR,NGTR ,Biopsy only .
Времето което е спечелил,дай боже да има още дълго ,е точно заради "отлагането" на токсичността от лечението -и от ЛТ и от Темодал.

Аз бях шокиран след операцията когато отнокомисията казаха, че няма да има никакво лечение. Добре, че беше една дама доцент от Майчин дом като ходих за ДНК анализ та вметна, че тези лечения си имат ограничения и когато се наложи тогава ще започнат. Тоест не може сега без нищо да се облъчвам и тровя, и след година примерно ако се наложи пак то ще е трудно да се проведе лечението, нещо такова разбрах.

# 336
  • Sofia
xxxxx13,предполагам че става въпрос за проф.Димова.Може ли да ми кажете как запазихте час.И на мен ми предстои посещение при нея.

# 337
  • Пловдив
Tемодал-а минава КМБ, Прокарбазин също ,Винкристин - слабо и не се задържа дълго концетрацията.
Темодала обаче не "класически" цитотоксичен  химиотерапевтик.
Цяломозъчна ЛТ повторно не може да се направи с първоначалната доза ,евентуално до остатъчната.

# 338
xxxxx13,предполагам че става въпрос за проф.Димова.Може ли да ми кажете как запазихте час.И на мен ми предстои посещение при нея.

Не съм запазвал. Случайно видях, че предоставя лабораторията нещо като второ посещение за разяснения на въпроси относно резултатът. Запазих си час, отидох и  в стаята където говорят с пациентите беше по-скоро професор Радка Кънева, нямам точен спомен вече, та вероятно следеше какво говорят обучаващите се там, защото една млада лекарка ми разясняваше и като се поинтересувах защо нямам назначена терапия никаква се включи въпросният наблюдаващ в разговора като каза, че тези терапии си имат лимит и е за предпочитане да се правят когато се налага. Въобще жената си личеше, че е знаеща много. Надявам се ще успеете да се видите с предпочитания медик, не е невъзможно.

# 339
Да ви питам, казвали ли са ви да не се приемат витамини от Б група при пациенти с мозъчен тумор? Ако да, защо? Четох някакво китайско проучване с не много точни заключения. Но пък един неврохирург ми каза да избягвам тези витамини с моята болест, въпреки че са незаменими за всичко в тялото.

# 340
  • Пловдив
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9372437/
Недостига на B12  и фолиева киселина ,води до грешки при ДНК копирането , и оттам мутирали клетки.

# 341
Да ви питам, казвали ли са ви да не се приемат витамини от Б група при пациенти с мозъчен тумор? Ако да, защо? Четох някакво китайско проучване с не много точни заключения. Но пък един неврохирург ми каза да избягвам тези витамини с моята болест, въпреки че са незаменими за всичко в тялото.

Когато вече е възникнало заболяването се избягват, защото подпомагат размножаването на клетките.

# 342
  • Пловдив
Може ли да публикувате линкове къмн научно обосновани статиии?! Доказани с официални клинични проучвания?!
Въпроса е риториторичен Simple Smile
Най-бързо(многократно по-бързо от клетките на солидните тумори) размножаващашите се клетки в човешкото тяло са кръвните -бели,червени,плочки. Вече съм посочил една статия която опровергава
тези ,(меко казано) "отживели схващания.То не бяха твърдения ,че не трябва да се консумират въглехидрати ,желязо ,червено месо и местни,мечни ...
Ако има дефицит на нещо трябва да се коригира,по въжможност с подходяща диета,а ако не е достатъчно и с добавки.А специално B12 e основен двигател в "ДНК клониранирането".Б99Фолиева киселина(Останалите Б-та нямат никакво отнпшение в деленето на клетките ив чстност на малигнените такива) и хроничния им недостиг води до множество "грешки" в този процес и от там до поява на множество
клетки с "грешно" ДНК и пораждане на малигнени процеси,или по-бързото им разпостранение заради нефункионираща имунна с-ма -защото и тя ще е слаба заради ниското производство на неутрофили,макрофаги,лимфоцити,дори и микро-глия(в мозъчния паренхим).

Последна редакция: нд, 24 дек 2023, 10:26 от whitefang

# 343
Светли и топли празници пожелавам на всички вас,Бог да ви помага и избави от нещастието Прегръщам ви

# 344
В тези светли дни мили хора ми е тежко много. Моята майчица днес отново получи гърчове и не е идвала в съзнание.В момента е в реанимация и лекарите нищо не казват..  нямам сила дори и да плача Cry

Общи условия

Активация на акаунт