Глиобластом - тема 2

• 51 357
  • 650
  •   1
Отговори
# 540
Хора,много съжелявам ,че други хора се включват в тази война.Моето семейство е на ръба на всичко.Вече разбрахме,че загубваме най-близкия ни човек,но защо е това теглило.Последво сред 3 месеца що годе ок положение на легло... преседи 10 дни изпадна почти в безсъзнание и го заведохме отново в Св Марина Варна.Оттока е бил огромен.Да ,стабилизираха го ,но днес го прибираме с декубиталня,некрозираща огромна рана (20 см) на опашната кост(цялата във фекалии).Семейстово ми е в шок,незнаем вече как да помогнем.просто са за съд..Преди да видя раната,не можех да си представя-Черна,огромна. МОЛЯ ако има някой запазнат да помогне ,към кой да се обърнем,човека няма да почине от тумора а от сепсин
Съни, свържете се с д-р Михайлов. Той е хирург и ходи по домовете. Ще почисти раната и ще Ви даде насоки за възстановяването.
Ето телефона му 0896752219

# 541
Здравейте,
Включвам се в темата защото и нас ни сполетя тази коварна диагноза.
На 18.12 2024 г. майка ми получи гърч след стабилизирането й се установи, че има образувание в мозъка. Благодарение на многото "празници" ЯМР беше направен на 30 януари. Диагнозата от него е дифузна инфилтрация от ниско степенен  глиален тумор. На 10.01 беше извършена биопсия, последвана от втора спешна операция поради кървене в болница Св. Анна в София. Резултата от биопсията ни го казаха само устно 2 ри към трети стадии злокачествен тумор. Във момента чакаме онкологичния протокол.
Преди биопсията състоянието й беше с лек проблем в говора и по-слаба лява страна сега е значително по-зле. Изписаха ни от болницата и ми насочиха към палеативни грижи в родния ми град.
Мнението на всички с които се консултирахме, че не може да бъде оперирано.
Направо си ми казаха че нищо не може да се направи, този вид тумори не се повлиявали особено от химиотерапия а лъчетерапията била даже опасна защото може да се появи подуване, което да е фатално.
Моля, за мнение за добро лечебно заведение за палеативни грижи,  и евентуално мнения за добри онколози за консултация. Благодаря Ви предварително!

# 542
  • в пералнята
Здравей Катя, съжалявам, че се присъединяваш към нашите редици и минаваш през това.
Майка ми също беше оперирана в Окръжна в София и биопсията й беше едно към едно на вашата.
В последствие се оказа друга работа...
За онколог в София не мога да помогна, ние сме ходили само при Дудов, но не мога да кажа, че помогна. Но активното лечение не изключва ли палеативните грижи?

# 543
Здравейте,
Включвам се в темата защото и нас ни сполетя тази коварна диагноза.
На 18.12 2024 г. майка ми получи гърч след стабилизирането й се установи, че има образувание в мозъка. Благодарение на многото "празници" ЯМР беше направен на 30 януари. Диагнозата от него е дифузна инфилтрация от ниско степенен  глиален тумор. На 10.01 беше извършена биопсия, последвана от втора спешна операция поради кървене в болница Св. Анна в София. Резултата от биопсията ни го казаха само устно 2 ри към трети стадии злокачествен тумор. Във момента чакаме онкологичния протокол.
Преди биопсията състоянието й беше с лек проблем в говора и по-слаба лява страна сега е значително по-зле. Изписаха ни от болницата и ми насочиха към палеативни грижи в родния ми град.
Мнението на всички с които се консултирахме, че не може да бъде оперирано.
Направо си ми казаха че нищо не може да се направи, този вид тумори не се повлиявали особено от химиотерапия а лъчетерапията била даже опасна защото може да се появи подуване, което да е фатално.
Моля, за мнение за добро лечебно заведение за палеативни грижи,  и евентуално мнения за добри онколози за консултация. Благодаря Ви предварително!

Съжелявам мвого са шока,който ви сполетя!
БИХ ви казала ,да потърсите 2 ро ,3то мнение .При нас тумора беше открит в 4 стадии -див тип, но имаме познат опериран преди 7 години от Минкин с астроцитом(3 стадии).Човека си е абсолютно добре до ден днешен. Също може да вземете материал от биопсията и да пуснете генетично.При нас от супер бързо развиващ се тумор(2 операции за 20 дни ,заади прогресия) Лъчетерапията забави много процеса.

# 544
Ще пиша. Ако не съм за тази тема, ме извинете.
Накратко. Татко беше диагностициран с рак на пикочен мехур 2022. Последваха операция, химиотерапия и лъчетерапия. Следеше се с цистоскопии, чисти.
До септември тази година, когато се появиха оплаквания от слабост в краката и замайване . След изследвания излезе, че има вторично злокачествено новообразование на главен мозък и мозъчни обвивки, на белия дроб и на надбъбречната жлеза.
Последва лъчетерапия на цял мозък.
След това рязко се влоши. Не може да се обслужва сам. Има дни, в които не може да стане . И такива, в които е добре. (За състоянието си).
Онко комисията излезе с решение за прицелна терапия, диспансерно наблюдение и симптоматично и палиативно лечение.
Колкото повече чета, започвам да се чудя, това ли е което може да се направи?
Има ли нещо, което може да възвърне от малко поне силите в краката му?
(Краката са му много подути. От глезените към пръстите)

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 16:58 от Ranella

# 545
Ще пиша. Ако не съм за тази тема, ме извинете.
Накратко. Татко беше диагностициран с рак на пикочен мехур 2022. Последваха операция, химиотерапия и лъчетерапия. Следеше се с цистоскопии, чисти.
До септември тази година, когато се появиха оплаквания от слабост в краката и замайване . След изследвания излезе, че има вторично злокачествено новообразование на главен мозък и мозъчни обвивки, на белия дроб и на надбъбречната жлеза.
Последва лъчетерапия на цял мозък.
След това рязко се влоши. Не може да се обслужва сам. Има дни, в които не може да стане . И такива, в които е добре. (За състоянието си).
Онко комисията излезе с решение за прицелна терапия, диспансерно наблюдение и симптоматично и палиативно лечение.
Колкото повече чета, започвам да се чудя, това ли е което може да се направи?
Има ли нещо, което може да възвърне от малко поне силите в краката му?
(Краката са му много подути. От глезените към пръстите)

Вероятно заради мозъчните метастази му е изписан кортикостероид (дексаметазон?). Оттам отичат доста, вкл. и по лицето. Причините за отоци могат също да са сърдечни, бъбречни, ендокринни, медикаменти (амлодипин).. Ако е от стероида трудно се повлияват.

# 546
Да, пие дексаметазон.

# 547
Да, пие дексаметазон.

Задържа натрий и течности. За съжаление няма как без него, а стероидите имат безброй странични ефекти по всички системи. И често отключват стероиден диабет.
Ако кръвното го позволява (не е ниско), намалете му консумацията на сол.

# 548
  • в пералнята
Магесница, Съни, как сте?
Как върви лечението?

# 549
Магесница, Съни, как сте?
Как върви лечението?
Лечение...никак.През 5 дни стигаме до болница.Днес го изписаха,като се върне е по-добре,налят с дексаметазон и манитол .Говарихме си днес.Но след няколко дни започва зазляване,отока расте.Може би ако го остамим без да викаме линейка,ще си отиде душата на човека,но и ние сме хора,няма как за гледаме бизучастно.Мъка💗

# 550
Прегръдка мила Съни,
Да...това са най- жестоките решения. Да продължиш или не. Да не дава Господ на никого да е в тази ситуация. Съвети- не работят! Много е лично това решение, но знам до болка- какво коства Sad и повярвай ми- все ще се питате дали, а ако и прави ли сте били. ..И да се борите и да оставите нещата- все боли миличка:(
Кураж и сили да издържите! Тук сме! С теб сме!

# 551
Здравейте от мен! Нашата история започна февруари'2020 г. След биопсия съпругът ми беше диагностициран с дифузен астроцитом 2-ра степен. След лъчетерапия  ООД56Gy ДОД2Gy - имаше съществена редукция. И май'2020 г. започнахме в Токуда - темодал. И така до ноември'2023 г. на контролен ЯМР установиха прогресия. Мина отново лъчетерапия - ООД 25Gy ДОД5Gy и продължи пак с темодал до Септември'2024 г. На контролния ЯМР показа мултифокална туморна прогресия с данни за прекосяване на срединната линия и екстензия към мозъчния ствол. Солидни зони с некроза и нарушена кръвно-мозъчна бариера. Спряха темодала. Казха ни, че нищо повече не могат да направят и ни изпратиха по-живо, по-здраво. Края на октомври започна да се влошава - дезориентация, лека загуба на памет, лява ръка и лява крак започнаха "да опускат" и ноември състоянието му се влоши много бързо. В МБАЛ "Св.София" го приеха с голям мозъчен оток, който слава богу успяха да овладеят. Закрепихме положението. И ни насочиха за спешна консултация с неврохирург.
На 04 Декември - оперативна интервенция в "Сърце и мозък"Плевен, И резултата е:
Спесимен - фронтален лоб:  сиво-жълтеникав, фрагментиран материал, ИХХ - мозъчен паренхим и наличие на глиален тумор с вариращ от умерен до изразен целуларитет с фикални и конфлуиращи некрози. Ту клетки са отчасти с картина на гемистоцити, отчасти с редуцирана цитоплазма и до умерен ядрен полиморфизъм, мозъчна кора със субпиална инвазия на глиални клетки, позитивни за IDH1, Olig 2, CD56, аберантна позитивни за p53, негативни за ATRX. Перинекротично се установяват CD68 позитивни макрофаги и  CD45 позитивни лимфоцити. Налице е неоваскуларизация, участъци с микроваскуларна пролиферация, съдова хиалиноза. Индекс Ki67 - около 30% (350 от 1200).  Спесимен: Главен мозък - мозъчен паренхим и глиален тумор с лек до умерен целуларитет, фокални некрози, съдова хиалиноза. Диагноза: Дифузен глиом, 4 степен, вероятно IDH мутантен.
IDH1/2 - PCRметод - в изследваната ДНК, изолирана от FFPE от първичен тумор с хистологични белези на дифузен глиом - НЕ СЕ УСТАНОВЯВАТ СОМАТИЧНИ ВАРИАНТИ с КЛИНИЧНА ЗАВИСИМОСТ в гените IDH1/2.
И сега пак сме в МБАЛ "Св.София" - започнахме ломустин. Кръвна картина - добра към днешна дата. Оплаква се от бърз умора, повече лежи, прави кратки разходки навън, ляв крак - замята, но полага старание да ходи, лявата ръка го слуша, но се случва да опусне предмета, който държи, апетита обаче е на високо ниво - качи килограми и вече се плаша с това тегло. Често се оплаква, че му горчи в устата, люти в носа, забравя какво сем говорили или пък изобщо не ме отразява с отговори на моите въпроси. И така - ... моето писание стана много дълго. Отдавна следя темата, но въпреки това съм объркана, гневна, сърдита на целия свят, и се срамувам от себе си и се чувствам виновна за избухванията през деня.
Това е от мен.
П.С. Малко ми олекна

# 552
Съжалявам, че и вие преминавате през този ад...Щом четете темата, сте запознати с всеки от случаите, включително и с нашия. Незнам с какво бих могла да помогна, но все пак ако имате въпроси, пишете. Не ви ли предложиха гама нож в Плевен, ако искате попитайте, дали е възможно.

# 553
Съжалявам мила Ivaal Sad изтръпвам при всеки нов случай. Дано се включи Whitefang с разяснения на хистологията. Това, което аз мога да кажа, е че не съм виждала толкова подробна такава. Чета,чета и не виждам смъртоносната дума глиобластом,но...4 степен глиален си е това или подобно.
Няма как да няма сериозни поражения, след две лъчетарапии и химията. Дано обаче закрепите! Разбираме състоянието ти и болката ти. Сигурно си на ръба на силите си. Пиши...наистина олеква. Поне това. Защото ..няма на кого друг да се оплачеш и да те разбере така, както ние, живелите го това чудо. Прегръдка!

# 554
  • в пералнята
И аз всеки път като видя, че има нов коментар, ми се подкосяват краката.
Много съжалявам за това, през което преминавате цялото семейство.
За хистологията не съм компетентна, за съжаление и не мога да помогна.
За храненето - качването на тегло е вероятно от кортикостероидите, но без тях просто няма как...
Майка ми също се оплакваше, че всичко ѝ горчи. Тя имаше период, в който ядеше само домати, защото само те ѝ бяха вкусни. Побърквах се... Лекарите казваха, че не било от лекарствата, а от заболяването.
Скъпа Ivaal,  щом си чела темата, сигурно си попадала на моите мнения с препоръка за психологическа подкрепа. Ще ти препоръчам и на теб. Намери добър професионалист, с който можеш да си говориш и който може да те напътства през тази безмилостна борба.
Не се съди жестоко, много е трудно човек да преодолее внезапната промяна, която вижда в най-близкия си човек. Емоционалната въртележка е жестока и много трудно се разбира от хора, които не са я преживяли.
Прегръщам те силно и ти пожелавам много кураж.

Общи условия

Активация на акаунт