На море в Гърция 2023 - I

• 63 564
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
rady_plovdiv, вече са те ориентирали към Ситония, аз също мисля че като за първи път е приемливо. Защото близо до Бг и спокойно няма никъде в Гърция, особено пък юли месец.

Миленка ти е пратила хубав линк за поста на Параход за Неос Мармарас - само избирай внимателно местата за настаняване, защото една част от градчето е на баир и улиците са доста стръмни, а някои са и далече от плажовете. Аз преди години направих подобна глупост, хотелът на картата ми се виждаше близо до всичко, но се оказа, че не е точно така. Улицата беше под някакъв невероятен наклон и подпирахме колата с камъни да не тръгне надолу. Плаж без кола беше немислимо, но пък така успяхме да видим всички плажове в района Simple Smile

# 181
  • София
Ха-ха... и на мен ми се е случвало да не съм преценила наклона на улицата по картата и да се изненадам. Но не е било фатално. А голямата денивелация ражда прекрасни гледки към морето. Така че вече даже обичам големите наклони.

# 182
  • София
Аз като гледам на картата всичко ми е плоско, това баири, планини, не съществуват за мен като гледам карта и маршрут в Гугъл мапс. Та така се озовахме в Кипариси по-миналта година, щот реших че за попътно спане за една вечер, ей го къде е от там до Неаполи Вион за ферито за Китира, нищо че Гугъл ми даваше 2 часа и 30-40 минути за един 60-70 км. Такова шубе по път скоро не бях брала, пътят е нещо като този за Дяволското гърло, но с още по-големи бездни и надвиснали скали и теснотия. Но пък Кипариси се оказа много приятно селце, и определено ще се върнем някой ден надявам се.

# 183
Аз това не мога да разбера, защото го чувам от много хора - "до Илинден или до Маказа стигането е по-бавно"... значи ни притеснява, че ще стигнем 30 мин или 1 час по-късно (като по-късно е условно за мен Simple Smile), но да висим 3 часа е ОК; а да пристигнем 30 мин по-късно и да минем за 2 мин не е ОК...
Според Гугъл мапс от София до Афитос през Илинден е по-бавно с над  2 часа. Вместо за 4 ч 22 мин става 6 ч 28 мин. Ако човек за 2 дни загуби в път близо 13 часа е наистина по-добре да се замисли дали има смисъл да прави това упражнение.

# 184
  • София
От София за Кавала е по-добре през Илинден - километрите са едни и същи, а google дава само 15 мин. разлика във времето, които със сигурност ще заминат за чакане на границата на Кулата. Затова когато пътуваме към Кавала, минаваме през Илинден-Екзохи.

# 185
Аз това не мога да разбера, защото го чувам от много хора - "до Илинден или до Маказа стигането е по-бавно"... значи ни притеснява, че ще стигнем 30 мин или 1 час по-късно (като по-късно е условно за мен Simple Smile), но да висим 3 часа е ОК; а да пристигнем 30 мин по-късно и да минем за 2 мин не е ОК...
Според Гугъл мапс от София до Афитос през Илинден е по-бавно с над  2 часа. Вместо за 4 ч 22 мин става 6 ч 28 мин. Ако човек за 2 дни загуби в път близо 13 часа е наистина по-добре да се замисли дали има смисъл да прави това упражнение.
А дремане на Маказа 2 часа и 150 пъти палене и гасене на колата по-добре ли ти се струва от 3 мин. минаване на границата и по-късо разстояние?

# 186
А дремане на Маказа 2 часа и 150 пъти палене и гасене на колата по-добре ли ти се струва от 3 мин. минаване на границата и по-късо разстояние?
И двата варианта са неприемливи. Ако не мога да подсигуря тръгване и прибиране през делничен ден въобще ми отпада тази дестинация. За уикенд туризъм има далеч по-бързи за стигане и достатъчно приятни местенца.

# 187
  • Стара Загора
Момичета, чудя се колко дни да отделим  на Санторини.От Крит ще отидем задължително до Санторини, но си мисля за две нощувки дали ще ни стигне. Мисля си , че повече ще ни дойде много, защото не обичаме навалиците.Буквално да го разгледаме. Около 10 юли го планувам по- към края на вакснцията ни.

# 188
  • София
Момичета, чудя се колко дни да отделим  на Санторини.От Крит ще отидем задължително до Санторини, но си мисля за две нощувки дали ще ни стигне. Мисля си , че повече ще ни дойде много, защото не обичаме навалиците.Буквално да го разгледаме. Около 10 юли го планувам по- към края на вакснцията ни.

На мен 3 нощувки даже ми бяха много, и то без навалица, септември 2020 в разгара на Ковид 19, поне го видяхме празен. Това е единствения плюс. Аз лично не бих се върнала, най-туристическото и НЕгръцко място на което се чуствах малко като ходещ портфейл. И все пак гледките си заслужаваха.

# 189
  • Стара Загора
Благодаря, значи 2 нощувки ще сме най-много.

# 190
  • София
Ние бяхме на Санторини миналия юни от понеделник късния следобяд до петък сутринта - 4 нощувки и 3,5 дни. Успяхме да видим почти всичко планирано, но то беше съобразено с времето, което разполагахме. Не бих казала, че разгледахме целия остров, даже от самата Фира не видяхме достатъчно. Не планирам да се връщаме на острова, наистина навалиците са огромни и развалят удоволствието. Все пак, това е уникално място, не прилича на останалите острови и си заслужава да се види. Пък всеки да му отдели толкова време, колкото иска и може.
Тук е разказът ми за нашето преживяване на Санторини.

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 22:46 от миленка_д

# 191
Санторини наистина си струва да го види човек веднъж... и да не се връща повече.

Онзи специален залез в Ия така и не успях да го усетя в множеството от блъскащи се хора. Най-приятно ни беше да се разхождаме из селата на калдерата сутрин, когато все още повечето туристи спяха, а онези от круизите още не бяха дошли. Емпорио и Пиргос също ни харесаха.

Миленка, твоят разказ за екскурзията до вулкана и Тирасия ми напомни как един местен дядо на около 80 г. ни задмина по баира нагоре към Манолас. Вървяхме сравнително стегнато, когато той ни изпревари и се обърна да ни помаха, а докато се качим догоре, вече го бяхме изгубили от поглед Grinning

# 192
  • София
Аз трябва да си призная, че качването до Манолас баш в 14 часа доста ме озори и спирах няколко пъти да си почивам. Явно 80-годишният дядо е бил в супер форма. Дай Боже всекиму! За мъжа ми не беше никакъв проблем, той си припкаше нагоре, а аз използвах снимането на красивата гледка, за да си поемам въздух. Все пак повечето от туристите от лодките дори не им идва на ум да се качват горе и си хапват доволно на пристанището. А качването си заслужава цялото усилие. Вероятно ако някога пак се върна в тази посока бих отседнала за нощувка или две на Тирасия, вместо на Санторини.

# 193
  • София
Ние бяхме извън сезон (края на октомври-началото на ноември) за 1 седмица. Не ни се тръгваше. Завидяхме на германеца от съседния апартамент, който оставаше за цялата зима на острова. Simple Smile Но предполагам, че през юли бих избягала още първия ден. Все пак според мен за 2 дни не може да се види нищо.

# 194
  • София
Ние имахме 4 нощувки на Санторини и не мога да кажа, че видяхме всичко, което ми се искаше.
И аз си мислех, че тълпите с турист ще ми съсипят преживяването, но не успяха. Simple Smile
Залеза може да се гледа на толкова много места. Не е казано да е в Ия. А за самата Ия - отидохме там по-рано, изпреварихме круизните кораби и имам снимки на празни улици. До Емпорио и Пиргос май изобщо не ходят организирани групи. Simple Smile А те показват съвсем друго лице на острова.
Разходка с лодка в калдерата също дава съвсем различен поглед.
За мен 2 дни не стигат на Санторини

Общи условия

Активация на акаунт