Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 10)

• 21 212
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • Велико Търново
Еха, Неизвестна, 3 наведнъж.

На Вики уж избиха горните и мислех, че ще имаме малко почивка, ама от два дена иска да ме хапе, много е смешна и явно пак я мъчи някой зъб.

Аз агнешкото го вкарах вече, сега ще видим да вземем и риба.

Исках да я пиша на кухня, ама то са пасирани , как да ѝ дам пасирана като тя вече си яде нормална храна, ще разпитам дали мога да я запиша за тази от 12 месеца.

Орехче, аз взех едно шише с плосък накрайник, не тече от него ако не пиеш, но тя не може , аз едвам пия от него, иска се доста дърпане. Успех със сламката.

Вики тази седмица беше на консултация, качила е 650 гр, вече е 8,400 кг и 71 см. В понеделник ще ѝ бият изостаналата ваксина от 4- тия месец и ще правят проба на мантуто, дано да е хванало.

Тази седмица ММ беше на командировка и майка ми реши да дойде при нас, починах си максимално, успях да спя през нощта и да поспивам сутрин, от утре сме си пак тримцата. При нас за сега няма проблем, когато е с други хора, цяла седмица спах в другата стая и не е плакала за мене.

Ние заместихме 3 хранения, отделно има два пъти мляко, понякога три, но много рядко.

Предиобед спи задължително, но следобедната дрямка къде я има, къде я няма, вече не знам имаме ли режим или нямаме.

Чакаме я скоро да проходи, всичко става много бързо, седмица някъде се изправяше по дивана, сега е окупирала секцията (телевизия не може да се гледа, като е толкова близо до нея). За няма един ден започна да прави много плахи стъпки в страни, а вече даже си пуска и едната ръка, всичко се случва толкова бързо, че чак ми става носталгично като се сетя какво бебче беше.

Yana, ние вече дадохме ягода и боровинки , но защото често си вземаме и тя само ни гледа, ягодата много се хареса 😃.
При нас млякото не разбрахме как стана асоциация за сън, ама то просто като си легне да спи и давам млякото. Не съм се замисляла че може да стане такъв проблем, ама сега дори и да е яла не заспива без мляко.

# 226
Оф много се напрегнах…може да ви звучи глупаво ама..
Даянка си играеше на нейното килимче и се тръшна назад,не успях да реагирам и си удари главата в пода.Килимчето не е толкова меко и не мисля че омекоти удара по някакъв начин,то е от тези термоизолационните за игра.Доста си поплака,а на мен ми е напрегнато защото нали от разтърсване или силен удар може нещо да стане..Сигурно още много пъти ще се удря,но понеже е за първи път и сега го мисля,дали всичко е наред.После продължи да си играе,смя се,видимо всичко беше добре.

# 227
Неса, щом си я следила и е била жизнена, нямало е повръщане или видимо да е отпаднала, значи всичко е наред. Тепърва започват паданията и удрянията. Ава на ден си удря главата поне веднъж 🙆 колкото и да я пазя, се удря докато се катери, а тя по цял ден това прави. Няма как да я спра, опознава света, дори забелязах, че на леките удари вече не плаче 😃 или ме поглежда, аз не реагирам и започва да плаче след няколко секунди 😃 гушвам я, казвам "дай мама да целуне, за да мине", обяснявам защо се е ударила и така всеки ден.
Ние днес се прибрахме, мисля че имам доста търпеливо бебе. Изкара си 3 часа път сама, въпреки че последния един не я свърташе. Е, час докато се приберем слушахме детски песнички и аз подавах играчки, но човек си избира битките като има дете 😃 аз предпочитам да седя отпред и да слушам детски песнички 😃 последните 3 минути беше голям рев, но броя пътуването за успешно.
Пак пробвах да я накърмя за СЗ, пак отказа и предпочете банан 😃. Явно вече асоциира кърменето само с леглото и нощния сън и не иска през деня. Което е супер, дава ми надежди, че отбиването ще е лесно.
Ние вчера решихме къде ще празнуваме рождения ден на Ави, че имахме няколко идеи. Ииии организаторът в мен като се развихри, избрах тема и цветова гама, цял ден гледам в Pinterest 😃 ще речеш, че е след две седмици, а не след три месеца. Но съм такава, тотален control freak, винаги имам ясна визия до най-малкия детайл. След сватбата и бала на брат ми се бях успокоила, но явно са ме сърбели ръцете 😃

# 228
Сега се връщаме от консултация за 8ми месец .
Каза ми да въведа телешко месо, а с патешкото да изчакам понеже е по мазно.
Питах я за подправки, розмарин и мащерка, че имам такива пюрета, " може, стига да ги ядат" . Глутена  да го въвеждам директно с попара- сухари, обезсолено сирене 48 часа във вода, колкото кибритена кутийка и масло на върха на ножа, може да се прави с чай - липа, лайка, шипка, и още някакъв който не запомних 😕 може и с вода и малко захар  може да се сложи, 1кафена лъжичка.
Питах дали може да давам комбинация от различни меса, каза да изчакам, като въведа всички меса, тогава може. Може да давам и извара.

Първо хранене ми каза, че трябва да е задължително АМ
Второ хранене - попара
Трето хранене- пюре
Четвърто хранене - каша
Пето хранене - ам
Порция на хранене 180-190 мл/гр

Кисело и прясно мляко, каза да не давам още. Рано им било. Питах може ли да им правя десерти с прясно мляко - отговор Не!
Казах че не пият вода, Joy отговор : "да не се притеснявам, лятото ще пропият" .
Каза да намаля сладък картоф, тиква и морков, че на Яна и е жълт носа. И друго... Не знам, двигателно са добре, седят добре. Въпреки, че не седят сами, тя ги сложи те се задържаха малко, каза че е перфектно, така трябвало Thinking.

Яна я измери 7,480кг, 71 см
Сами - 7,800кг, 73 см

За падането, споко, Сами си бие главата по няколко пъти на ден, най вече като се обръща от корем по гръб, със засилка главата в пода, после се сцепва да реве, еми трябва да се научат, да  са по внимателни.... Няма как да ги опазим от всичко.

Вчера им направих домашно пюре и май се хареса ( морков, сладък картоф, пресен лук, пащърнак, спанак, копър и магданоз + жълтък)
Стана си зеленяк Joy

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 12:45 от Lizi:) :)

# 229
M.Angelova, браво за РД организацията! Мен хич ме няма по тия работи и си се дразня за което. Искам да организирам РД ден навреме, но нямам никаква концепция в главата…и ще стане последния момент…и ще пак всичко набързо.
Не мога и да избера място подходящо за повода, в същото време не ми се прави малка сватба. От друга страна първият рожден ден е много специален, поне в моята глава е така. Не ми е лесно 🤣!

Lizi,маслото за попарата трябва да е повече, чаена лъжичка-около 3г. Не бих я правила с чай за сега, за захарта коментирах в предишния ми пост. Не е нормално с тая захар навсякъде.
Малко съм крайна на тази тема! Обожавам сладкиши, шоколади и т.н, но се ограничавам максимално и това никак не ми доставя удоволствие. Вярвам, че вкусът се възпитава и за това не искам умишлено да приучавам Рая да яде сладко всеки ден.

# 230
На същото мнение съм... Ще слагам повече масло и без захар, искам да свикнат със соления вкус.
За чая, мисля да не давам на този етап, като свикнат с попарата с вода, може да разнообразя с някой чай. Мисля, че имаше нещо... за чая, но не помня, май не се усвояваха витамините от него или нещо подобно, дано не пиша глупости ... Моля някой, който е фен на др Владимирова и си спомня да напише, какво казваше за чая в попарата Joy

M.Angelova, браво за РД организацията! Мен хич ме няма по тия работи и си се дразня за което. Искам да организирам РД ден навреме, но нямам никаква концепция в главата…и ще стане последния момент…и ще пак всичко набързо.
Не мога и да избера място подходящо за повода, в същото време не ми се прави малка сватба. От друга страна първият рожден ден е много специален, поне в моята глава е така. Не ми е лесно 🤣!

Lizi,маслото за попарата трябва да е повече, чаена лъжичка-около 3г. Не бих я правила с чай за сега, за захарта коментирах в предишния ми пост. Не е нормално с тая захар навсякъде.
Малко съм крайна на тази тема! Обожавам сладкиши, шоколади и т.н, но се ограничавам максимално и това никак не ми доставя удоволствие. Вярвам, че вкусът се възпитава и за това не искам умишлено да приучавам Рая да яде сладко всеки ден.

# 231
  • Велико Търново
Nessa , те първа ще падат, много е гадно, обвиняваш се , но е неизбежно.

За по- леките падания гледам да не скачам, че иначе тя се стряска, примерно онзи ден както си играеше права на секцията и залитна, само че тръгна да пада не на килимчето, а на плочките. Реагирах малко импулсивно и веднага я хванах, а тя се разрева. Иначе съм я забелязала, че когато пада , си вдига главичката и вече даже не ме поглежда като падне по- леко.

Вчера ѝ биха последната изостанала ваксина от 4- тия месец, след един месец казаха че ще ѝ направят проба за БЦЖ- то.

Чак не смея да се похваля, в събота вечерта дадох два пъти мляко преди да заспи и спа цяла нощ, сега давам повече милилитри и спи цялата нощ. Снощи даже заспа без биба и не е мрънкала през нощта, стана преди час някъде. Вчера се събуди в 5 и 30, цял ден ми беше криво, че ѝ съседите правят ремонт, че купиха апартамента до нас и събарят явно стени, цяла седмица съм с главоболие, не мога да  легна и да си почина, чува се чак в най- крайната стая .

Аз в началото бях решила да се водя по Владимирова, но има някои неща които не ми допаднаха и май само вземах от тук, от там, нещо не се сещам какво казваше за чайовете.

Вчера ММ взел сок на Вики, пи го много сладко, днес мисля да го разредя с вода и да видя дали ще го пие пак.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 10:03 от Plamingo__

# 232
Аз правя на Плами попарата с чай от копър,но никога не съм слагала захар в чая☺В смисъл тя си се овкусява от копъра достатъчно,не виждам смисъл от захарта. Попарата не е желателно да се комбинира с чай от лайка,понеже не се усвоявало желязото нещо такова мисля беше. Аз слагам по 4/5гр масло в попарата за да се овкуси хубаво. Схемата на Владимирова и ма мен ми допадна,но не изцяло затова и аз взаимствам.
За рождения ден на Плами не мисля да сме много хора. На заведение с моето и на моя мъж семейството. Ще запзася маса,ще хапнем,ще пийнем и ще има торта разбира се! За кръщене ще почакаме още някоя годинка☺

# 233
Аз днес дадох малко разреден чай от шипка , че Ади след сватбата, на която бяхме е с разстройство , явно я простудихме.Давам и ентерол по ваша препоръка , днес още не е акала , дано да е минало.
Сутринта прави доста успешни опити да се изправя от нашето легло права на страницата на кошарата и.От вчера започна и да застава на коленца , така че очаквам лазенето и скоро да е истинско.Първото зъбче от един месец насам избива и още не е излязло изцяло.
Иначе също като Ави доста спокойно се държи с хора , на сватбата я разнасяха доста хора , разплака се само като викахме "горчиво" и от силните аплодисменти иначе успя даже да спи на музиката.Вечерта имахме лек проблем със заспиването , но тпгава вече беше започнало кофти акането и вероятно я е болял корема.
Браво за ваксината на Вики.
Със сламката още няма успех , ама аз тези дни не съм я и мъчила.Гърнето малко го позабравихме и трябва да се стягам и пак да го почвам редовно.
Nessa, дано няма проблем с удара , Ади също доста често се удря , понякога плаче , понякога не.

# 234
  • Пловдив
Чай не слагам в попарата, правя я с вода. В началото беше с кърма, но постепенно я намалих, докато накрая спрях да слагам и сега не мрънка като предложа попара с вода.
Преди 2-3 дена Йоанна получи някакъв внезапен update: започна да пляска с ръчички (не съм я учила целенасочено на това), дава 5 и започнахме да я учим да дава и "БОЦ!"
Започна малко по малко и да се изправя седнала самичка от легнало положение.

С гърнето започнахме много скоро, но все още не разчитам предварителните сигнали на малката, когато върши работата в памперса, а виждам вече, когато е започнал процеса 😄 Но поне го "освети", то не бяха аплодисменти, овации, заведохме я в тоалетната да види как се случват нещата с пускането на водата. Някой, ако ни беше мернал отстрани, щеше много да се чуди какви сме циркаджии.

С ММ също не искаме годинката и кръщенето да са нещо УАУ! Ще е нещо средно: ще спазим традицията с църквата и вероятно ще съберем неколцина познати, както направихме и на 40-те дена.

На Владимирова гледах 2 пъти видеа и това беше с "уроците" по захранване при мен.

# 235
Аз правя попарата с чай от копър,но в чая никога не съм слагала захар. Копъра си овкусява достатъчно попарката и мисля,че няма нужда от друго! Попарата не се прави с чай от лайка,понеже не се усвоява добре желязото до колкото знам☺
За рождения ден на Плами няма да е нещо грандиозно. Мисля да съберем най-близките си роднини в един ресторант,с хубава храна,вино,торта  и да го отбележим. Кръщене няма да правим на годинката,по нататък ще е. Тогава ще вложа повече от себе си,но ще ползвам агенция. Аз и за погачата си поръчах украса от агенция. Моя позната има и знам,че ще сътвори това което искам аз. Аз съм по мързелив тип в това отношение и затова ползвам услугите на фирми.Ресторанта съм си го набелязала,но не мисля украси и прочие да има. Разбира се мисля да има и фотосесия за годинката и,но при мен нещата доста често се бъркат и затова може нищо от изброеното да не се случи.
Плами и тя прави браво,но не всеки път. Прави като и кажа. Като писах изправя се от седнало положение в кошарата,ни не всеки път. Като я държа  прави крачки и си ходи доста добре. Тя е мързелива и обича да си играе с играчките седнала,не е бейби уау с физическите неща. Това боц определено не и харесва😃Нещо не я кефи,чак се нерви като я карам да го прави😃
Иначе на 8+++ е вече 10.600кг,77 см😃

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 11:27 от Милото

# 236
  • София
Аз още не съм давала попара, но съм въвела всичко за нея. Трябва да се наканя да изкисна сирене, че досега е пробвала само с нас на вечеря, но не е обезсолено.
За рождения ден - ние ще сме някъде навън в заведение, но не съм решила къде и нищо не съм планирала. Така на първо четене сме около 20 възрастни и десетина дечица.
Представям си като порасне и започне да разбира да направим един рожден ден в планината - торта, скара за децата, одеалца, играчки, топки, тичане и кеф. Това обаче трябва да е на поне 3 или 4 рожден ден. Винаги съм си мечтала за такъв рожден ден, но тя е първа в родата, която е с летен празник и е фактически възможно да се случи.
За кръщенето, сигурно съм писала, ще го правим догодина по това време, даже може би по-скоро в началото на юни, за да мине лудницата с абитуриентските балове. На големия го правехме като беше на 1г6м в началото на май и случихме на чудесно време, а той вече разбираше една идея повече и му беше интересно.
Аз рядко се включвам, но съм в черна дупка с психиката. Обажда ми се следродилната депресия на максимум в последните седмици, заради боледуванията и все лошите неща, които ни се случват. Днес брат ми имаше рожден ден, направих снощи торта и ми е толкова гадно, тъжно, рева от седмица, а днес още повече. Няма да ви занимавам повече.

# 237
Подсетихте ме да предложа пак попара, досега съм давала два пъти и не се хареса, но беше преди месец. Същото с кус куса, не съм давала още по-отдавна, яде веднъж и повърна. Стегнала съм багаж, голямото дете е на зелено училище, мъжът ми има дело в друг град и ние ще пътуваме с него, както се казва - г*з път да види 😆 Аз винаги, още от изписването, пътувам на предната седалка. Любовче има 3 зъба, на консултацията на 7м. и 21 дни беше 8400, 73см., сяда от легнало положение, дава боц, пет, гърнето го ползва, но понякога аз не успявам да я хвана, че ще върши работа, че да я сложа. От няколко дни включи и "тате" в репертоара, той беше на 7мото небе, чак има клипче и го праща на приятели 😄 Тя полага огромни усилия да пролази, има сила, но няма техника, застава на 4 крака, мести бутчета, но като вдигне ръка да я премести пада по очи, така по милион пъти на ден. Скоро ще е явно, но всеки ден, в който не лази считам да подарък 😆 Планираме рожден ден и кръщене наведнъж, хем се падат удобно в събота, хем искам да е докато не съм тръгнала на работа, хем искаме да съберем бабите ни, че са доста възрастни и го чакат с нетърпение, нито една не дойде на погачата, но се зарекоха да дойдат на кръщене. Неизвестна, всичко ми се сви, и аз имам брат и го обожавам, не мога дори да си представя колко е голяма болката ти 😔

# 238
Ави вчера за пръв път успя да се изправи и задържи сама, държейки се за дивана. И толкова ѝ хареса да бъде права, че само се катери да се изправя, постоянно е хваната за някой от крачолите ми, а седна ли на земята дърпа тениската ми и се гушка 😃😍 сега тренира само това и пълзи колкото да си стигне целта, по която да започне да се катери 😃 излишно е да казвам, че не мога да свърша нищо, гони робота, кабела на голямата прахосмукачка, докато гладя минава под масата за гладене и се катери по мен, докато сгъвам прането тя го разхвърля, цирк 😃 усетих, че постоянно казвам "Ави,не!" и четох, че не трябва да говорим в отрицание, а да предлагаме алтернатива и вече съставям изречения като "Вместо да си навираш пръстите в пантата на вратата защо не си поиграеш с кученцето" 🤣
Ние тази и другата седмица пак ще пътуваме по 3 часа в посока, надявам се окончателно да си свикне с дългия път, че юни ни предстои първо море в Гърция и 7 часа път. Подозирам, че тогава може да се пречупя и да пусне някое анимационно филмче, но ще видим 😃
Ави хапва попари, кус-кус, омлети, каквото предложа за закуска. Попарата я правя с вода, сирене и масло. Напоследък ми отказва следобедната закуска, явно не огладнява достатъчно, защото няма признаци на глад до млякото за заспиване към 20.
Аз освен, че карам колело всеки ден започнах да правя и един вид фастинг, пропускайки закуската. Стана несъзнателно, просто докато я оправя Ава става 10-10:30 и ми е късно да закусвам. Като махнах дневното кърмене ми се отразява и на апетита явно, не съм ламята Спаска вечно дебнеща за някой кекс 😃😃

# 239
Plamingo, и аз не следвам абсолютно точно схемата на Владимирова, но казва и доста полезни неща, които са ми съвсем логични Blush
Примерно за плодовете, тя казва да се вкарат чак след попарата, аз съм вкарала някой плодове, защото мойте не искаха да ядат каша и ги слагам в нея. А още не съм въвела напълно глутена..
Та общо взето се водя от децата, от препоръките на педиатърката и от Владимирова. Взимам от всеки, каквото ми се струва логично.

Общи условия

Активация на акаунт