Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 844
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
Два наема депозит за мен също е стандарт - това показва сериозни намерения от страна на наемателя, че жилището му е харесало и мисли да го наеме дългосрочно. Спирачката в този случай е и в двете посоки - нещо, което явно не всеки наемател се замисля, че ако реши наемодателя да приключи договора с наемателя, трябва да извади тези пари и да ги върне. Силно се съмнявам, че някой наемодател ги държи тези пари готови за всеки случай.
Искаш да кажеш, че веднага като ги вземе ги изпива, и след това като стане време да се прекрати договора, търси откъде другаде да ги изкара, че да ги върне?
По закон мисля трябва да се държат отделно, в чужбина даже трябва да са в т.нар. ескроу сметка и ако по нея се е натрупала лихва тя си остава за наемателя, тъй като това са си негови пари.
Най-малкото е неетично да се ползват за нещо друго, освен да се държат непокътнати като гаранция за евентуални щети - за незаконно не знам.

# 496
Причината, с която ни помоли да напуснем не предполагаше да искаме да останем. Все пак тя представи ситуацията така, че сина й няма къде да отиде да живее и апартамента й трябва.
Едно местене от квартира в квартира обаче е обвързано с 1) пари,  2) нерви, 3) промяна на навиците ( път до работа и т. н.)
Не си представям да съм с дете и наемодателя ми да има егоистичното мислене на доста от писалите по - горе.

# 497
Два наема депозит за мен също е стандарт - това показва сериозни намерения от страна на наемателя, че жилището му е харесало и мисли да го наеме дългосрочно. Спирачката в този случай е и в двете посоки - нещо, което явно не всеки наемател се замисля, че ако реши наемодателя да приключи договора с наемателя, трябва да извади тези пари и да ги върне. Силно се съмнявам, че някой наемодател ги държи тези пари готови за всеки случай.
Искаш да кажеш, че веднага като ги вземе ги изпива, и след това като стане време да се прекрати договора, търси откъде другаде да ги изкара, че да ги върне?
По закон мисля трябва да се държат отделно, в чужбина даже трябва да са в т.нар. ескроу сметка и ако по нея се е натрупала лихва тя си остава за наемателя, тъй като това са си негови пари.
Най-малкото е неетично да се ползват за нещо друго, освен да се държат непокътнати като гаранция за евентуални щети - за незаконно не знам.

Нали виждаш, че в масовия случай се изяждат и никой дори не мисли да връща нещо, нали ще има амортизация.
Обаче почти никога не се ремонтира нищо, а се вкарват следващите и пак се взимат депозити.
Това бай Ганьо наемодател. Всички искат да е като по света, ама ако вземе да стане някой ден, ще реват кански колко е лошо.

# 498
Като вземете така да обобщавате...

# 499
  • София, Bulgaria
Кой е по-зле бай Ганьо наемател или Бай Ганьо наемодател и има ли разлика.

Добрата новина е, че в " масовия случай" няма драми и едните и другите са си доволни. В момента се коментират наистина изключения, а не масови практики.
Само за адресната регистрация няма решение и негатива остава в наемодателя и в следващия наемател, който също може да бъде притесняван от чужда кореспонденция, посещения от призовкари и т.н. Ииии... ето ти наемодателя става некоректна страна по договора, защото не осигурява необезпокоявано ползване на имота.

# 500
  • Бургас
От години искам два депозита, детайлен договор и протокол с подробни снимки, плюс преводи по банков път. Няма никакви драми нито при наемателите, нито при мен.
Имах казус с регистрация за зелена зона, наемателят сам се отказа като разбра, че трябва да си сменя личната карта.
Светлозара, винаги има риск наемодателят да реши да продава, да настанява някой друг, да се разведе, да се върне синът му или дъщеря му. Това е едно от неудобствата да живееш под наем. Но се предполага, че поне за година трябва да си предвиди ситуацията и също да плати неустойка, ако прекрати договора предсрочно.

# 501
Светлозара - Слагаш си една клауза за неустойка ако те изгонят или напуснеш по-рано от 1г независимо от предизвестие и така двете страни са застраховани.
300лв не знам защо си решила да им плащаш особено като знаеш каква е историята. Защо си се съгласила изобщо?

# 502
Светлозара - Слагаш си една клауза за неустойка ако те изгонят или напуснеш по-рано от 1г независимо от предизвестие и така двете страни са застраховани.
300лв не знам защо си решила да им плащаш особено като знаеш каква е историята. Защо си се съгласила изобщо?

Депозита се връща след като са излезели сметките. Не знам в София как е, но във Варна сметките вървят така да се каже с месец назад. Тоест тя звънна след месец, имате сметки еди какви си + 300 лева за чистачка и ей това ще ви върна. Тогава бях много ядосана, дори направих консултация с адвокат и той ми каза, че нямам какво да направя.

# 503
  • София
Крис78: Предполагам, има и наемодатели, четящи форума - нека се включат и да кажат дали действително ги държат в нарочна сметка, па камо ли в ескроу такава. Темата за лихвата пък ми граничи с научната фантастика - без изобщо да коментираме нулевата ставка на БНБ до скоро. Все пак, ако реша да гоня наемодателите, ще го събера наново. А ако те решат да напускат, не плащат последният наем/и по договорка с тях след оглед на състоянието, и отново няма казус как да се събере депозита. Това по темата за къде са парите от депозита.
Алекслав: Твърдо не съм съгласен, че вашето обобщение е общият случай. Но, както казах вече, аз от масовката не се интересувам.
Тинтина: Аз съм имал учудени погледи при изискване за два депозита. Но това никога не е било спирачка да намеря хора, с които да се харесаме.
Депозита се връща след като са излезели сметките. Не знам в София как е, но във Варна сметките вървят така да се каже с месец назад. Тоест тя звънна след месец, имате сметки еди какви си + 300 лева за чистачка и ей това ще ви върна. Тогава бях много ядосана, дори направих консултация с адвокат и той ми каза, че нямам какво да направя.
Тези 300 лева за чистачка, ако ги нямате в договора, не може изобщо да ги изисква. Не знам защо адвоката ви е посъветвал, че няма какво да направите. Правихте ли приемо-предавателен протокол с наемодателя при излизане, и ако да, там отбелязано ли е нуждата от чистачка поради голяма замърсяване, различно от нормалното?

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 13:19 от XuHuHa

# 504
Е, в България може и да е фантастика, а лихвите наистина от известно време са нулеви, така че кой да ти се занимава. Но по света не е - там много хора живеят под наем и често години наред на едно място. Ако си дал $2000 депозит и след 5-10 години ти върнат пак $2000 ОК ли е?
В Америка варире според щата, но в повечето щати по закон трябва да се държи в банка и да се плаща лихва, която си остава за наемателя. Ето например за един от щатите:

Определено не бива хазяинът да го харчи за друго, с надеждата да измисли за какво да го удържи после.

# 505
Светлозара 98, понеже от твоя гледна точка прецаканата си ти, хайде да погледнеш нещата и от другата страна. Наемател очертал си кръгове на вратата и я замерял с нож ей така за забавление,  на другия кучето изгризало вратата и осрало навсякъде щото го мързяло да го извежда/добре, че наема получавах на ръка, та изхвърча още втория месец/ Същия индивид заложил телевизора на съквартиранта си, докато за седмица оня бил на море. Други  -въпреки записаното по договор да не се пробиват дупки в стените, ги направили сякаш стреляно с картечница Та  единия депозит от 350 лева/в провинцията/ ама сигурно ще ми покрие тези вандалщини плюс натрупаните сметки за два месеца реално. Е, да получава се наем,  но парите за жилището и подръжката му не са паднали от небето. Вчера водопроводчик за 5-10 минути работа ми взе 80 лева. Викнала съм го- плащам си. Другия месец ще трябва да сменям хладилник. Всеки с задълженията си по договор. И да,  чиста съм пред съвестта си и парите от депозит "не изяждам", както си се изразила за някои наемодатели, а връщам след приключване на наемните отношения.

# 506
  • София
Е, в България може и да е фантастика, а лихвите наистина от известно време са нулеви, така че кой да ти се занимава. Но по света не е - там много хора живеят под наем и често години наред на едно място. Ако си дал $2000 депозит и след 5-10 години ти върнат пак $2000 ОК ли е?
В Америка варире според щата, но в повечето щати по закон трябва да се държи в банка и да се плаща лихва, която си остава за наемателя. Ето например за един от щатите:

Определено не бива хазяинът да го харчи за друго, с надеждата да измисли за какво да го удържи после.
Никъде в мой пост не съм казал, че трябва да измисля за какво да ги удържи*. Така че, моля, да не слагаме си слагаме неща (думи) в устата или да не четем постовете като дявола Евангелието.
Колкото до сравненията БГ-Америка, да, не съм ок след 5-10 години да ми върнат същата сума. Но и тук не е Америка като нива на наем, като договори за наем, а пък като срок на пребиваване на наемател в даден имот пък съвсем. Така че малко сравнението отново е круши с тикви.

*Дотук (за мое щастие), никога не се е налагало да удържам каквато и да било сума, като вярвам силно в подбора на наематели - не просто кой ще плати най-много или изобщо е готов да плаща. Няма нищо по-хубаво от това да заваря собствеността си макар и малко овехтяла, в чист и спретнат вид.

# 507
Светлозара 98, понеже от твоя гледна точка прецаканата си ти, хайде да погледнеш нещата и от другата страна. Наемател очертал си кръгове на вратата и я замерял с нож ей така за забавление,  на другия кучето изгризало вратата и осрало навсякъде щото го мързяло да го извежда/добре, че наема получавах на ръка, та изхвърча още втория месец/ Същия индивид заложил телевизора на съквартиранта си, докато за седмица оня бил на море. Други  -въпреки записаното по договор да не се пробиват дупки в стените, ги направили сякаш стреляно с картечница Та  единия депозит от 350 лева/в провинцията/ ама сигурно ще ми покрие тези вандалщини плюс натрупаните сметки за два месеца реално. Е, да получава се наем,  но парите за жилището и подръжката му не са паднали от небето. Вчера водопроводчик за 5-10 минути работа ми взе 80 лева. Викнала съм го- плащам си. Другия месец ще трябва да сменям хладилник. Всеки с задълженията си по договор. И да,  чиста съм пред съвестта си и парите от депозит "не изяждам", както си се изразила за някои наемодатели, а връщам след приключване на наемните отношения.

Разбирам напълно и двете гледни точки. Преценя се наемателя предполагам. Не съм отдавала под наем, само съм наемала. Но ние плащахме на тази жена по 1000 лева на месец, още толкова й бяхме дали като депозит и тя просто се подигра с нас като излъга за собственият си син.

# 508
  • София
Разбирам напълно и двете гледни точки. Преценя се наемателя предполагам. Не съм отдавала под наем, само съм наемала. Но ние плащахме на тази жена по 1000 лева на месец, още толкова й бяхме дали като депозит и тя просто се подигра с нас като излъга за собственият си син.
Аз ви съчувствам искрено. Така или иначе сте напуснали с предизвестие, можеше да очаквате поне честност, ако не и коректност. Дали за сина или за италианки, вие така или иначе сте навън. Тези дребни лъжи, за да запазим лице, са много подли, и ефекта винаги е противоположен - на лъжата краката са къси. Можеше да каже - така и така, имам клиенти, оферирали двойна цена. Може ли да я плащате? Не. Ами, ще трябва да се разделим. No hard feelings. Nothing personal, just business. Но не би.

# 509
Затова от този момент нататък започнахме да се оглеждаме да купим. Към днешна дата дори смятам, че с това нейно зло всъщност ни направи добро.
Вноската към банката е с 130 лева по - висока от наема, който плащахме. Но поне ничий син няма да се наложи да идва да живее в апартамента 😀

Общи условия

Активация на акаунт