Счетоводител в нужда се познава 20

• 38 758
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Сумата на ДОД, удържана по гражданските договори до 600 лева, ще ви бъде възстановена след подаване на данъчна декларация.

# 616
Много благодаря, страхотни сте Heart EyesHug

Сумата на ДОД, удържана по гражданските договори до 600 лева, ще ви бъде възстановена след подаване на данъчна декларация.

# 617
  • Пловдив
Здравейте. Наскоро започнах нова работа и едва вчера, след доста напомняния от моя страна, си получих копието от трудовия договор. И в него пише, че срока за изпитване е 9 месеца. Това законно ли е изобщо, защото според члена от КТ, който са назовали, трябва да е ДО 6 месеца. Какви са последствията за мен или работодателя и какво може да се случи?
Притеснения за уволнение в изпитателен срок нямам, но ни предстои ипотека и доста ме притесняват дългия срок. Късно ли е за промяна, след като вече е пуснат трудовия договор? Ще говоря и с шефа, но ми се иска да съм малко по запозната със нещата, преди разговора

# 618
  • Балчик
Здравейте. Наскоро започнах нова работа и едва вчера, след доста напомняния от моя страна, си получих копието от трудовия договор. И в него пише, че срока за изпитване е 9 месеца. Това законно ли е изобщо, защото според члена от КТ, който са назовали, трябва да е ДО 6 месеца. Какви са последствията за мен или работодателя и какво може да се случи?
Притеснения за уволнение в изпитателен срок нямам, но ни предстои ипотека и доста ме притесняват дългия срок. Късно ли е за промяна, след като вече е пуснат трудовия договор? Ще говоря и с шефа, но ми се иска да съм малко по запозната със нещата, преди разговора
Некоректно е - 9 месеца, а и оспоримо пред институциите, изпитателният е 6 месеца по КТ. Настоявайте за корекция, изпитателният срок не се декларира пред НАП,при регистрация на трудовият договор, но банките изискват копие от трудов доовор и там се вижда изпитателният член.

# 619
Здравейте!
Ако се наредят плащания за осигуровки утре (24.11), те ще се отразят на 27.11. Крайният срок е 25.11, което е събота. Това като закъснение ли би се отразило?
Благодаря!

# 620
Ако постъпят утре до 15,30 часа ще са с дата 24.11. Но дори и да се наредят и получат след 15,30 часа няма да има закъснение, защото крайният срок за неработен ден /както е събота 25.11/ е следващият работен.

# 621
Благодаря 🌹

# 622
Здравейте, въпросът ми не е съвсем счетоводен, за което се извинявам, но се опитвам да помогна. Колега си е купил кола, трябва да ѝ плати данъка, но няма информация в коя сметка да изпрати парите. За софия видях,че има много сметки по райони, на талона на колата пише община столична и адрес, как да разбера по адреса към коя община е. Благодаря

# 623
Здравейте, въпросът ми не е съвсем счетоводен, за което се извинявам, но се опитвам да помогна. Колега си е купил кола, трябва да ѝ плати данъка, но няма информация в коя сметка да изпрати парите. За софия видях,че има много сметки по райони, на талона на колата пише община столична и адрес, как да разбера по адреса към коя община е. Благодаря
1. Данък МПС се плаща по постоянен адрес на настоящия собственик.
2. Колегата ви не знае ли в коя община/район живее?
3. Трябва да проверите и дали предишния собственик не е платил напълно данъка за 2023 г. В такъв случай новия собственик ще дължи чак за 2024 г.

# 624
Питах в София, не ми дадоха информация дали е платен данъка за 2023, казаха от момента на придобиване да се плати данъка по адрес на новия собственик, но това не мисля че е правилно, ако е платен за цялата 23 година, още веднъж да плаща и новя собственик. Трябва първо в КАТ да я прехвърли , за да му излезе задължение на неговото егн, в неговата община нали така, за там не се изисква колата да присъства или платен данък, след това вече се плаща и се минават прегледи и т.н.

# 625
За кола на старо става въпрос нали? Тя няма как да мине при нотариуса, ако не е платен данъка (мисля, че поне за първата половин година). След като новият собственик си я регистрира на негово име в КАТ и те подават информацията и до няколко дена ще е готово. Дори на изипей можете да проверите колко е данъка  и да го платите. Също и с ПИК на НАП може да се провери. Но съвсем лесно можете да проверите в интернет квартала/улицата в коя община е.

# 626
Благодаря, разказах му

# 627
Благодаря, разказах му
Да се включа и аз с обяснения.
1. Данъка на колата излиза като задължение по ЕГН на настоящия собственик. Няма как да ви дадат информация дали е платен, ако не сте упълномощена. По телефона пък - хич.
2. Задължително е собствеността на колата да бъде уредена чрез покупко-продажба с нотариална заверка. Нотариуса ще изиска платен данък МПС за цялата 2023 г., защото срока за плащане на втората вноска е до 31 октомври, т.е ако към днешна дата изповядвате сделка е дължим.
3. След изповядване на сделката вашия приятел има едномесечен срок да се яви в КАТ по постоянния си адрес, за да регистрира покупката. Ако МПС-то е закупено от друга област има право по желание да запази съществуващия номер. (напр. ако приятелят ви е от София, а си купува кола с бургаска регистрация може да си запази номера Ахххх. Запзването има предимство, че не се разправя с АПИ и застрахователите за презаврека на винетка и застраховка)
4. Едва след като регистрира в КАТ МПСто на свое име, в някакъв срок (понякога повече от седмица) КАТ подава служебно информацията към съответната общинска данъчна служба. Едва след това съответното МПС започва да "излиза" по ЕГН на гордия си нов собственик, съотв. започва да му се води задължение за данък МПС.

5. Ако избърза и внесе някаква сума с платежно нареждане без да провери в Общината по пост.адрес точния размер на задължението - парите ще си стоят по данъчната му сметка и евентуално биха могли да покрият част от бъдещия данък МПС. Т.к по бележките излиза и номера на МПС е възможно общинската служба да замотае парите и да трябва да ходи с бележките да се обяснява и да се прехвърля сумата (особено ако смени и номера). Програмите на Общините за задълженията не са така задълбочени като на НАП.
6. Последно обръщам внимание - МПС-то се регистрира по постоянния адрес (вписан в ЛК) на собственика, а не по местоживееене.

Извинявам се предварително, ако някаква част или всичко от написаното ви е ясно. Позволих си детайлни разяснения и заради всички четящи темата потребители.

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 17:03 от dariVale

# 628
Благодаря много за труда за подробното обяснение, направо ще му покажа това, защото е чудесно написано , благодаря още веднъж Flowers Rose

# 629
  • Русе
Искам да попитам знаете ли от кога влиза в сила електронното трудово досие, изобщо не съм запозната с въпроса? Гледам, че постоянно ми пращат покани за семинари на тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт