Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 064
  • 816
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Имаше предвид технически грамотен.
Аз също, ако не се занимавах с тези неща, бих се допитала до човек с усет и опит.
Но и  не губете много време в пудрене, все пак съдържанието е важно.

# 286
  • Пловдив
Бърз въпрос: работя на трудов договор. Ако подам заявление за напускане, имам ли право в този 1 месец предизвестие да си ползвам част от/останалия ми неизползван отпуск за годината? Работодателят има ли правото да ми го откаже?

# 287
Има. И тогава трябва да ти го плати.

# 288
Бърз въпрос: работя на трудов договор. Ако подам заявление за напускане, имам ли право в този 1 месец предизвестие да си ползвам част от/останалия ми неизползван отпуск за годината? Работодателят има ли правото да ми го откаже?
Редът за вземане на отпуск е същият както и ако не сте в предизвестие, не са длъжни да одобрят. На доста места се съгласяват охотно, за да не трябва да плащат после, но пак зависи на тях кое им е по-важно. И доколко е заменим напускащият в този момент, може и да решат че по-добре да платят неизползвания отпуск вместо да им се оголи позицията веднага.

# 289
  • София
Ако ти одобрят отпуската, нямат право да си я "върнат" обаче, т..е може преди това да си я пуснеш.

# 290
Съжалявам, че не знам точните термини, но можеш да ползваш само тези дни отпуск, които ти се полагат до последния ден на предизвестието. Останалите дни от 20 или колкото имаш общо, ще ползваш в следващата фирма.

# 291
Брой дни, пропорционален на отработеното време.

# 292
  • София
Да, пропорционалните. По 1.(6).. на месец.

# 293
Съжалявам, че не знам точните термини, но можеш да ползваш само тези дни отпуск, които ти се полагат до последния ден на предизвестието. Останалите дни от 20 или колкото имаш общо, ще ползваш в следващата фирма.
Работодателят й може да позволи и целия отпуск да ползва, но на следващото работно място няма да има право на такъв (освен, ако не си договори повече от договорените про първия работодател или пък новият работодател забрави да поиска справка за използвания отпуск при стария работодател.)

# 294
Справка май вече не искат. Поне на последната ми работа в България ми казаха, че не искат и че вече всеки работодател си го изчислявал пропорционално на отработеното време. Или съответно, ако позволяват да се ползва по-рано - на оставащото време до края на година.
Но може пак да се е променило нещо.

# 295
То и да няма предизвестие намесено, те по принцип си ги смятат така до момента колко дни се полагат. По-скоро е изключение да разрешат повече дни от това. За целия си стаж май само веднъж съм виждала да се случи това и то пак до последно не беше сигурно ще стане ли. Могат, разбира се, не е забранено. Но не е практика, нито е задължително.

# 296
Звучи ми безумно работодател да плати за повече отпуск, отколкото се полага за изработеното време.
Мен ме прецакаха с 5 дни по-малко. Уж били за някаква измислена заповед за принудителен отпуск около ковид историята. Лъжа, изсмукана от пръстите Sad която ми струва сериозна сума.
За първо тримесечие редовен "бонус" не получих естествено... Утре си взимам трудовата книжка и чакам заплата за април, да видя там какво ще пише. След 16.5 години работа там.
 Попитаха ме дали ще мога да дойда за няколко дни да обуча новата колежка като дойде... Сладури. Ще си помисля и може и да се договорим евентуално. Но ще им е скъпо.

# 297
Е, случаят дето споменах не беше при напускане а просто колежката помоли за ден или два да бяха повече отколкото се полагаха до него момент, обстоятелствата бяха форсмажорни за нея, щеше да поиска неплатена ако се бяха разрешили да вземе в аванс от платената. Съвсем резонно очакваше че ще откажат, не бяха длъжни наистина да влязат в положение.

# 298
Мен никога не са ми правили проблем да ползвам отпуската по-рано. Не съм и искал дълъг отпуск още със започването, но съм имал колеги на които е одобряван такъв.
Повече ще плати работодателя само ако напуснеш преди да си го отработиш, иначе сметката излиза същата накрая на годината.

# 299
Става въпрос за използване на отпуск, а не - за плащане при напускане. На мен ми бяха позволили да ползвам (или беше тяхно предложение, не помня) целия си отпуск през март, след това напуснах. Тая ситуация беше и в ущърб на фирмата, която ми плати нещо, което не бях изработила, и в мой ущърб, защото на старото място получавах Х пари, а на новото - Х*1.5, но нямах право на отпуск до края на календарната година и ако си бях взела неплатен, щеше да му струва - Х*1.5.

Общи условия

Активация на акаунт