Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 041
  • 816
  •   1
Отговори
# 390
Защо пък да трябва да го манипулират? Имаш работа да вършиш, ако не я вършиш е в интерес на работодателя да се махнеш, ако си напуснеш сам, понеже парите не са проблем и не ти харесва, че са им високи изискванията или очакват да се работи много, даже му правиш услуга.

# 391
Защо пък да трябва да го манипулират? Имаш работа да вършиш, ако не я вършиш е в интерес на работодателя да се махнеш, ако си напуснеш сам, понеже парите не са проблем и не ти харесва, че са им високи изискванията или очакват да се работи много, даже му правиш услуга.

Хайде сега, имам чувството, че си доста добре запозната с корпоративните практики за да не се сещаш за какво говоря. Само дето в практиката най-често се използва евфемизмът "мотивиране на персонала" Wink

# 392
Ами аз просто след първите години в професията като придобих малко самочувствие осъзнах, че аз по-бързо мога да си намеря работа отколкото който и да е работодател да намери някой да ме замести. В моменти на пререкания съм го казвала точно така и се оказва, че и работодателите ми го осъзнават 😁 И това важи за много хора, само дето те н си знаят цената.

Ако говорим за конкурентна среда, където работа има, а не за село с 10 работни места при единствения селски дерибей не виждам как точно работодателят е в по-силна позиция от мен.

# 393
Чакайте сега, аз така го написах фрийланс за по-лесно обяснение, ама отиваме към други позиции. Я да детайлизирам: значи позицията, образованието, сертификатите и прочие, с което имам опит са изцяло като project manager, но не конкретно IT, а нещо специфично - да, IT проекти, но не софтуер, а уеб, фронтенд и дигитален маркетинг (образованието и сертификатите са за IT PM де, то няма как точно за digital там).
Скрит текст:
Работила съм и по под-проект към Google Maps (това беше контракта и там имах огромен растеж като знания, среда, връзки и прочие. В момента сферата, за която кандидатствам е същата, но предвид това, че съм била извън пазара на труда и както някой изключително правилно отбеляза - той се променя супер бързо, на мен лично ми е пределно ясно, че няма как с магическа пръчица да скокна обратно.
Опитвам се да се вмъкна на позиция като project coordinator, това бях  в самото начало на работата си преди ехееее колко години вече.
Скрит текст:
Бях току що завършила студентка. Съвсем реална дистанционна позиция си е, защото за project manager не виждам такова животно на remote - изключение са позициите, в които целият екип е remote (имахме такъв отдел в една от фирмите, в които съм работила и там и PM-a беше дистанционно, но това е по-скоро изключение).
Така нареченият ‘фрийланс’ не е търсене на работа по сайтове за дистанционна работа, а по-скоро фрийланс работа като фотограф (детски партита, кръщенета, индивидуални фотосесии и прочие). Отначало си мислих, че нямам допирни точки с PM, PC и прочие позиции, но после ги намерих - все пак всичко трябва да си организирам самостоятелно, да планирам, да спазвам срокове, да работя отново с клиенти. Написала съм го и в CV-то като опорни точни, но…тц.
Скрит текст:
Бърнаута продължи около 6-7 месеца, след което ме докопа реалността с възрастен родител, премествания, смяна на среда, държава, проблеми с партньор и лични здравословно състояние. Беше чудничко, но тъй като нямаше много време за ослушване, спестяванията не са вечни, а и обичам да продължавам да уча и да се развивам,  и като видях, че не се вижда светлина в тунела на намиране на позиция на място в малкия град, ми хрумна да използвам хобито си за начин да изкарвам нещо, а не да лежа изцяло на гърба на ММ. Междувременно придобих диплома за дизайн, следдипломно обучение, направих си дипломния проект, надградих знания, които щяха да са ми полезни за професията, която имах. По-добро разбиране на изискванията на клиентите, работата със самите дизайнери, творческо виждане за проектите, а и беше към австралийски университет - беше ми супер интересно. Обучението наистина беше много различно от това, до което имах досега до преди това в български институции. От самото начало ми беше ясно, че рано или късно ще се сбогуваме с малкия град и тази дупка ще приключи. Момента дойде,  имах избор тогава и покани за интервюта, тоест нямах проблема, който виждам сега, но тогава кандидатствах като PM и за позиции на място. Само че изведнъж дойде Ковид, стана каквото стана…хвана ме сравнително в началото и после не ме пусна две години. Благодаря, че този ад в края на краищата отмина, обаче к’во да правя с тази дупка сега?! Ни вопъл ни стон от работодатели. Можех да използвам нетворкинга, който имах изграден преди, но 5 години са доста дълго време и за това - а между другото една голяма част от този нетворкинг се отдръпва, когато вече не си им полезен ти. Не се сърдя де, просто констатирам изводите след gap-a Sweat SmileJoy:  

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 20:46 от lenchita

# 394
Ами аз просто след първите години в професията като придобих малко самочувствие осъзнах, че аз по-бързо мога да си намеря работа отколкото който и да е работодател да намери някой да ме замести. В моменти на пререкания съм го казвала точно така и се оказва, че и работодателите ми го осъзнават 😁 И това важи за много хора, само дето те н си знаят цената.

Ако говорим за конкурентна среда, където работа има, а не за село с 10 работни места при единствения селски дерибей не виждам как точно работодателят е в по-силна позиция от мен.

Което не значи, че няма да опита, понеже така ги учат в курсовете за мениджъри. Пък и ако мине Wink

# 395
А, ами нека опитват, въпросът е, че човек няма защо да поддава ако си знае цената и осъзнава колко много опции всъщност има. Аз наистина вярвам, че повечето хора излишно ги е страх от работодателите им.

# 396
Накратко казусът отива към мисията невъзможна…
Скрит текст:
Освен да хващам пак камерата, или да изкарам и някой курс за йога инструктор Joy За диверсификация…ама то пък не се приемало добре! Пфу, значи - нямам леля, баба и прочие милионери, та да се отдам и на пътешествия, конска езда и въртене на сделки с имоти. Пълно отчаяние и безнадежност! А реших да пиша в темата, за да намеря някакъв съвет уж, а накрая съвсем ще се отчая Blush

# 397
А, ами нека опитват, въпросът е, че човек няма защо да поддава ако си знае цената и осъзнава колко много опции всъщност има. Аз наистина вярвам, че повечето хора излишно ги е страх от работодателите им.

Тук вече си зависи. Някои ги е страх именно, защото си знаят цената Wink
Други могат да имат висока цена, но пазарът да е лош и да нямат опции...
Всеки случай си е за себе си.

# 398
Глупости, изобщо не звучи толкова зле. Или поне на мен не ми. В момента чисто икономически ситуацията никъде не е розова, много фирми са замразили hiring-а. Някак както го описваш не звучи толкова зле, правила си доста неща, ако не кандидатстваш за ръководна позиция, а за общак може да извадиш късмет.

Тук вече си зависи. Някои ги е страх именно, защото си знаят цената Wink
Други могат да имат висока цена, но пазарът да е лош и да нямат опции...
Всеки случай си е за себе си.

Със сигурност го има и това. Аз нали имам до пенсия повече години оставащи да работя отколкото съм на тоя свят и съм далече от мисълта, че съм достигнала максималната си заплата, че да си я пазя 😆

# 399
Тоест не мислите, че има проблем с хронологично подредено CV при наличен gap, дори и с така описаната позиция извън контекста на предишния работен опит? И е по-добре да го оставя така, а не да правя някакви екперименти да го покривам (да игнорирам размислите на една HR-ка, които доведоха до разбъркани мисли и в моята глава)? Между другото много благодаря на всички, които се включиха, защото ми е полезно да чуя различни гледни точки и да си сверя часовника така да се каже

# 400
  • София
Във връзка с личните ангажименти, водещи до периоди без работа.
Аз имам един въпрос, който можежби ще ви се стори наивен - успявали ли сте успешно да се погрижите за себе си и без личните ви ангажименти да страдат заради работата.

Ето, сега за съжаление ми изникна още нещо, което ще отнеме време редовно и може да е ходене по мъките. Добрите специалисти ти определят часа, не ти на тях и не работят след 6. Моята работа отвсякъде е ненормална, но не си представям на нормална постоянно да излизаш за лични ангажименти. А то не са едно и две, напълно здрав човек няма. И близки имаме. И т.н.

# 401
Без да ти видим CV-то е трудно да се каже. Беше споменала европейския формат, аз го намирам меко казано ужасен, но сам по себе си не е причина за отказ. Аз си го представям така:

Секция образование: няколко полета за някакви квалификации от последните 5 години

Секция опит: проекта с Гугъл (продължителност) + отделно фотограф на свободна практика

Нали така беше?

Ако е така, тоест не е просто дупка, все е нещо. Но аз нито се занимавам с това, нито съм HR, нито познавам българския пазар. Другите са по-компетентни.

Кечър, не ти разбирам въпроса. Лични ангажименти като да занесеш пратка до пощата или да се грижиш 24/7 за болен родител, защото това са много различни неща. За ходене по лекари (което ми се е налагало рядко) никога не е имало проблем. Не мога да си представя да има и ако ми се налага примерно 2 пъти седмично… но не съм сигурна че те разбирам правилно?

# 402
Да ти видим CV-то е трудно да се каже. Беше споменала европейския формат, аз го намирам меко казано ужасен, но сам по себе си не е причина за отказ. Аз си го представям така:

Секция образование: няколко полета за някакви квалификации от последните 5 години

Секция опит: проекта с Гугъл (продължителност) + отделно фотограф на свободна практика

Нали така беше?

Ако е така, тоест не е просто дупка, все е нещо. Но аз нито се занимавам с това, нито съм HR, нито познавам българския пазар. Другите са по-компетентни.

Кечър, не ти разбирам въпроса. Лични ангажименти като да занесеш пратка до пощата или да се грижиш 24/7 за болен родител, защото това са много различни неща.

Правилно, да. Всъщност как се процедира в момента с посочване на години и вмъкване на снимка в автобиография. Посочват ли се или се пропуска? В моето реално липсват, преди така съм кандидатствала пак, без снимки в cv-то, само посочвах възраст. Сега лееекичко ме притесниха и годините и реших да спестявам тази информация (по образование би следвало да стане ясно долу-горе на каква възраст съм и не исках да акцентирам върху това допълнително поради евентуални съображения и мисловни връзки на работодателите за ‘жена-40-деца-и т.н.’).

# 403
Във връзка с личните ангажименти, водещи до периоди без работа.
Аз имам един въпрос, който можежби ще ви се стори наивен - успявали ли сте успешно да се погрижите за себе си и без личните ви ангажименти да страдат заради работата.

Ето, сега за съжаление ми изникна още нещо, което ще отнеме време редовно и може да е ходене по мъките. Добрите специалисти ти определят часа, не ти на тях и не работят след 6. Моята работа отвсякъде е ненормална, но не си представям на нормална постоянно да излизаш за лични ангажименти. А то не са едно и две, напълно здрав човек няма. И близки имаме. И т.н.
Налагало ми се е да ходя известно време на рехабилитация. Директно разговарям с прекия ми ръководител и му казвам каква продължителност, кои дни и т.н.
Аз също съм окей хора от екипа ми да излизат в работно време заради такива ангажименти - зъболекар, лекар. В крайна сметка на всеки му се налага в даден момент, не работим в производството и не е такава драма. Вече ако се касае за целодневни отсъствия, се пуска отпуска.

# 404
  • София
Не пратки, а примерно сега ще ми се наложи по 2-3ч седмично да ходя в продължение на не знам колко време.
Една приятелка пък си постави импланти, а това е свързано с множество почиствания, замервания, тя има и пародонтоза. И на никого не се е отчитала, но защото фирмата е такава. Имам познати, които си носят лаптопа на прегледи и пред кабинета цъкат ли цъкат.

Общи условия

Активация на акаунт