Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 022
  • 816
  •   1
Отговори
# 420
Никога не съм слагала дата на раждане в СВ-то, но винаги съм имала снимка.

За гапа - не бих отхвърлила кандидат само заради гап, но ако е по-дълъг от няколко месеца винаги питам защо е (ако от разговора не стане ясно) и ако пише фрийланс винаги питам за портфолио с проекти.

# 421
Джина, мързи ме да проверя колко точно университети има в България и колко от тях бълват кадри със специалност “Счетоводство”. Това не може да значи, че понеже твоята позната си е платила хартийка, значи всички си плащаме. Аз съм доволна от това, което получавам. Да, има какво да се желае, но и колегите ми са страхотни хора, будни и умни младежи, преподавателите сами изразяват радостта си да работят с нас. Повечето са и хора от практиката, което е още по-добре за нас. На мен лично хартийки не ми трябват, дипломата въобще не ми е важна, а знанията.
Аз не твърдя, че обучението по счетоводство в Свищов е само хартийка, а че дистанционното обучение по счетоводство за магистър, особено пък това онлайн, е такова. А аз нямам възможност да уча отново редовно 4 години и тепърва да трупам опит, просто защото нямам ресурс Simple Smile Времеви Simple Smile Знам, че счетоводство не се учи за 1 година, и затова се чудя как мога да надградя образованието си /бакалавър туризъм/ в друга сфера, като хем да мога да науча нещо, хем да мога наистина после да се реализирам?  
За езика също съм закъсняла. Хич не ми се отдават и не вярвам да започна да го говоря след 2 месеца, та да си намеря по-платена работа. Пробвала съм, между другото курсове, но както казва учителката на дъщеря ми - след една възраст вече си е кауза пердута. Говорим за владеене на езика на работно ниво. За някакви елементарни знания си ги имам и сега. Сигурно ще ме питате как съм завършила туризъм без език - ми както и познатата ми - счетоводство. Задочното обучение за мен си е само харчене на пари.

# 422
Език се учи в езикова гимназия или с индивидуален учител.Хора с нива от курсове не могат да проведат нормален разговор, спират докато намерят подходяща дума, бъркат словоред и др.

# 423
lenchita, не знам за каква работа кандидатсваш, но ще е добре да поработиш върху по- синтезирано изразяане

# 424
  • в сърцата на децата <3
Джина, ша ма извиняаш, ама учителката на дъщеря ти толкоз си може. Свекървата научи немски от нула на 50+. Не е високо ниво, но за година си взе B1 спокойно. Повече не ѝ е нужно и не продължи нито с курсове, нито с изпити за ниво.

# 425
Имате ли проблем с достъпа до jobs.bg?

# 426
Джина, а ти счетоводител ли искаш да бъдеш? Понеже ако си решила за счетоводство, мисля, че има и курсове, може би и СДК, както някой писа по-рано. Така няма да губиш толкова време в обучение. Но разбира се, остава практиката като най-важна. Може би паралелно двете биха били най-добър вариант -  да започнеш някъде като junior и паралелно курс/магистратура.

За език не мисля, че е късно, дори да не си факир, до в1-2 можеш да избуташ.

Щом си завършила туризъм, мислила ли си за екскурзовод? Там без език също ще е трудно, макар да съм виждала екскурзоводи с много слаб английски. Ако си оправен човек, защо не? Но вече това зависи и от възможности за пътуване и това да бъдеш извън дома дълго време. Ако си с малки деца, вероятно не е удачен избор.

# 427
Задочното обучение за мен си е само харчене на пари.

Пак говориш глупости. За теб май "гроздето е кисело".

А пак казвам - ако учиш само за диплома, да, тя е една хартийка. Ако искаш да се научиш, вече има стойност.

# 428
lenchita, не знам за каква работа кандидатсваш, но ще е добре да поработиш върху по- синтезирано изразяане

Ммм, професионално изкривяване си е това да знаеш Joy Знам какво имаш предвид. Още от едно време - мейлите едносрични, защото се пише бъъъъързо, но в работата трябваше задълбочен анализ и описания в детайли на документация от н-страници. Задълже! Но това е плюс в конкретно моята ниша Blush

# 429
Джина, ша ма извиняаш, ама учителката на дъщеря ти толкоз си може. Свекървата научи немски от нула на 50+. Не е високо ниво, но за година си взе B1 спокойно. Повече не ѝ е нужно и не продължи нито с курсове, нито с изпити за ниво.
Напротив, точно защото много може, ми го каза. Говорим да научим език, който да говорим свободно и да може да го ползваме за работа. Отделно, ако свекърва ви вече знае и говори английски или друг език, е много по-лесно. Освен това за мен едно е да имаш ниво писмено, друго е да го използваш. Защото аз, ако правя тест, също ще съм близо до B1, ако чета текст мога да си го преведа, но за говорене се изисква да може да "ти дойде отвътре". Не е като на лист.
Ох, Soul Free, не знам аз ли не обяснявам добре, или ти не ме разбираш. Има обучения, които просто са проформа, и да искаш да научиш, няма как, поне не от там. Ти разбираш ли, че по счетоводство им пускат по някаква презентация и нищо не обясняват. Да, може да научиш, но ако сам тръгнеш да се обучаваш и да идеш там само да ти дадат документа. Но нали идеята е като плащаш за нещо, да ти предложат това нещо, някаква база поне. А иначе, друга позната пък завърши магистратура по ерготерапия - тя е очарована. Каза, че са учили това, за което са отишли, имали са много реални часове, работа с хора, практика. И пак задочно. Точно това, което аз мисля, че трябва да е едно образование. И да, няма как всичко да се изчерпа с това и след това трябва да положиш много усилия и да продължаваш да се усъвършенстваш. Но основата ти е дадена.

# 430
Джина, струва ми се, че можеш да намериш оправдание за всичко и да извадиш доводи как нещо не може да стане, но не се фокусираш как може да стане.
Без усилия няма как да се надяваш на промяна.
Да не се приема като нападка, а като съвет.

# 431
Джина, пишеш, че настоящето не те удовлетворява, но както е видно ти нямаш желание да го промениш. Ако те е страх от промяната, но желанието надделява, по-добре скочи.
Ако не си съгласна с това, което мисля, прочети отново това, което си написала.

# 432
Имаш желание да направиш промяна. Как виждаш това да се случи?

# 433
Всеки е посещавал курс, който "не става", някога, по нещо. Измисляш какво искаш, и започваш целенасочено да проучваш.

# 434
Понеже Шерилин спомена джуниорна позиция - какви са вашите наблюдения: наемат ли въобще сега работодателите на джуниорна позиция хора над определена възраст? За самия човек е ясно, че положението е като при езиците - някои могат да се справят, други не толкова.

Общи условия

Активация на акаунт