Новите умения валят, юлчето да се изправя и пристъпва е на път - Родени Юли 2022 - тема 7

• 23 368
  • 845
  •   1
Отговори
# 90
И с теб съм съгласна Маги. Хора сме, затова ни докосват коментари. Безгрешна майка няма, баща също. Някои избори са съзнати, други не. В случая визирах себе си. Отне ми много време да започна да се рефлектирам като майка и да приема като някой ми покаже "огледалото". На трзи мисли ме доведе дискусията.

# 91
Разбирам те, да, прочетох мнението ти втори път и видях че няма контрапункт

# 92
Няма да се включвам по темата, щото нямам какво да кажа като не съм кърмила. Ама идвам да помрънкам, че съм нещо много крива.

За два дни избиха два зъба, придружени с безкрайни ревове. Тони освен това е в скок, а почна и да протестира за нощен сън. Не ми стигат часовете в деня да му наглася режима, ляга късно, ужас е. Не спира да мрънка и кривее по цял ден, само да залитне леко нанякъде и се ядосва и почва да реве. Утре излиза първо класиране за ясли, искам да се върна на работа уж септември, ама хем не искам да е на държавна ясла, хем не мога да намеря частна, която да приема толкова малки деца, хем не съм сигурна колко искам детегледачка, а и няма къде да я намеря… та не знам кво искам да излезе на тва класиране. Пък колко по-самостоятелен трябва да го направя ако няма да го гледам аз, не ми се мисли… хем искам да се върна на работа, хем не искам да го давам на друг да го гледа. Пък и тя една работа… толкоз нерви изхабих баш като бременна, че не искам да си помислям кво ще е като се върна и се чудя изобщо защо искам да се връщам.

Бях почнала да го уча да заспива сам, без ръка, отказах се. Давах лъжица няколко пъти да се мъчи да яде сам - изобщо не схвана концепцията. Иначе си яде с ръце.

Реве адски много от всичко ново, чак ме притеснява на моменти. Купихме кормило играчка за количката - слага се на предпазителя отпред, детето да си играе. Дадохме му го - рев, рев, рев. Втори ден, втори опит - рев, рев, рев. Без даже да е на количката! Купихме нов стопер за врата - една много сладка лама от юск. Като я види почва да реве. Вече 4ти ден не може да свикне с нея. Вместо да свиква като расте и новите неща да се приемат идея по-лесно, той още по-бурно реагира на тях. Всички нови играчки се държат на разстояние няколко дни, преди евентуално да прояви смелост и да се доближи до тях. Ако без да иска се е доближил или чак пък пипнал! следва неистов рев. С тоя страх от всичко ново хич и не виждам как ще го гледа някой друг, камо ли на чуждо място…

Трябва да планираме лятната почивка, аз почнах да мисля колко много неща трябва да му купя за лятото/за плаж. Почнах да мисля кво ще яде - пюрета ли ще е, наша храна ли ще е, ще му готвим ли кво. Трябва да измислим първия рожден ден, ще правим ли нещо или не. Трябва да измисля подаръци, щото всеки ме пита. Напрягам се много с тва мислене и направо да взема да спра да мисля, ще е най-добре. Ако не обичах толкова много морето сигурно щях да бия отбой за почивка.

На ДК сме следобед, то пък мисля и как да наглася съня, че баш тогава се пада да трябва да спи, той ще е крив… сигурно пак ще реве. Да не забравя да питам за стикерите на ваксините… писна ми да мисля, спирам.

И нещо позитивно, което се сетих. На ДК на 8ми месец педиатърката ми се кара, че не седи като го слагахме на кантара. На ДК на 9 месец, тъкмо беше почнал да изкарва седнал по минутка-две макс. Сега на ДК на 10 месец той вече сяда сам 🥰

# 93
Мира, това ми звучи като да си уморена и затова всичко да ти се струва толкова трудно. Аз поне така се чувствам, всичко почва да изглежда непосилно. Дано по-бързо мине тоя период.

Иначе вчера ми попадна реклама на някакъв родителски форум в Експо центъра уикенда с лекции по родителски теми и някакъв тип изложение. Опитвам се да навия мъжо да ме закара и да издържи една лекция време 😌

# 94
Баш така си е, крива съм, нервна съм, всичко ме напряга и всичко ми е в повече. Ще мине… пък после пак ще дойде. Кръговрат, кво да правиш.

Лазур, бързо оздравяване! Стискам палци всичко да се развие по най-добрия и безболезнен начин. Бъбълз, и при вас! И който още писа, да се оправят всички!

# 95
  • София
Леле, най-накрая ви изчетох. Три дни чета и забравям до къде съм стигнала. Simple Smile Лазур, бързо оздравяване! Споделям всеобщото мнение - не спирай да кърмиш заради антибиотик, има съвместими. Аз лично два пъти вече съм кърмила докато съм била на антибиотик. Хубаво е да включиш освен за теб и за малкото пробиотик, евентуално ако има дразнене на коремчето. Алис определено усещаше в кърмата някак като съм на лекарства.
Браво на всички бебоци, направо като ви чета и осъзнавам колко са шарени децата и нагледно виждам как всяко се развива в различни неща и няма едно с едно еднакви. Не, че не го знаех на теория.
Ние вторник сме на консултация, ще видим как е на размер. Изглежда огромно бебе и на кг. и на височина. Обожава да яде, май нищо не отказва вече, има страшен апетит дано не я урочасам сега, хич не обичам така да се хваля, че после следва някакъв обрат. Яде закуска, обяд, следобяд и вечеря от седмица, после преди лягане мляко и нощното си го яде в 5. За сега ме устройва, ще видим и личната какво ще каже. Имам един плик пюрета накупени и мисля като ги свършим да минава на детска кухня. Сега вторник ще взема бележка, само буркани се чудя от къде да взема - вие от къде поръчахте в крайна сметка? Още не пълзи, имаме напредък вдига дупето и ръцете, застава на 4 крака и се люлее и пада. Иначе от легнало положение може да сяда, с въртене обикаля детския им кът на земята като я сложа. Няма желание да се катери, нито да се изправя по мен или мебели. Не млъква, хора НЕ млъква - баба , бебе, деде, мама, папа, да да, още един куп бебешки срички. Просто не млъква това дете, само като спи е тишина. Крещи, пищи, дзвери се, кара се, хили се, закача се, много е бърбореща. Обожава музиката, постоянно като види телефона ми почва да се клати и иска да и пусна нещо да слуша, съответно се почват едни танци... танцува и без музика като и дойде музата, много е смешна. Само да чуе някакви звуци, на които може да се танцува и почва - без значение какво прави. Докато яде танцува, докато си играе също, докато се возим навън с количката пак си танцува. Маха за чао и се учим да дава целувка, ама сме много далеч от този момент. Беше научила,че патето прави папа и като види едно жълто пате в нас почваше да казва па па. Но според мен го забрави после. Та, за сметка на двигателно развитие явно развива речта и дъвченето. Яде всякакви неща, които ядем включително и агнешко и дробчета, всякакви риби.. Не знам с какво остана още да я захранвам. За вечеря и готвя супи и със сухари си хапва една пълна паничка. Все още няма нито един зъб, нито показал се нито нищо, а вече е на 10 месеца навършени.
Решихме и ние да правим кръщене на двамата юли месец, ще го комбинираме с нейната годинка. Плана е да е градинско парти и докато бях в Козлодуй уредих масите, украса, торти и сладки, кетъринг, фотограф, сега се занимавам с поканите за гостите и за кръстницата, както и с подаръчетата за гостите. Като поръчам тези неща май май сме готови с всичко. Точно 7 дни ми отне организацията, ама аз като си навия нещо не отлагам и всичко правя много бързо и от раз. От понеделник сме в София, Калин е трети ден на градина, реших да ходи до края на месеца. Средата на юни сме на кръщене на племенницата и мисля да останем пак в Козлодуй за 1-2 месеца. Там е страхотно, взехме батут и не знам кой от двамата повече се кефи, ще разпънем и големия басейн и мисля, че нищо повече не ми трябва за хубаво лято. Само децата да са здрави.
За количките- сестра ми взе лятната на Ергобейби, която споменахте и е много доволна, каза че се е преродила с нея.
Щях да казвам и за кърменето, моето мнение е че не може да влияе чак толкова много на захранването. Всичко е до дете - Калин беше пристрастено бебе към млякото и дори гладен да седеше нищо не можеше да го накара да яде пюре. ХЕм беше на АМ, а не на кърма. Алис от друга страна още от много малка иска храна и от раз замества хранене - без значение дали закуска, обяд или вечеря. И двамата по един и същ начин съм гледала и съм кърмила. Същото ми е мнението и за запека - Калин докато цокаше мляко не е имал запек, акаше си редовно. Алис от както почна да яде храна не може да се оправи,  все е запечена, все гледам какво да купя, не я разхлабват стандартните неща, мъка мъка е всяко акане. Сега от няколко дни давам кисело мляко през няколко дни и доста я разхлабва и малко се живее така..

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 12:39 от Десислава``

# 96
Деси, бурканчета намерих в олх от някакъв човек, капачки взехме от домашни потреби нови. иначе на някои места продаяат 190 мл но са едни тумбести и съм чувала че не го приемат. Виж из домашните потреби. Иначе знам че някъде приемат и по 200 мл бурканчета.

# 97
  • Замък сред облаците
Да питам аз майките с повече деца като Деси, Деска, Матея, Рафаела, Филме, Мис и се извинявам, ако пропускам някоя ❤

Какви подаръци ви бяха най-полезни за годинката на детето? Роднините подхванаха питането и освен баланс байк и книжки друго не се сещам.

# 98
Аз с ръка на сърцето казвам, че нямам много спомени от тогава, тъй като беше отдавна и се чувствам като първескиня, но след кратко замисляне се сещам за Лего Дупло, дават го над 1.5год и много се играеше с него. Музикални книжки бяха много на почит, музикални инструменти (детско пиано, маракаси и т.н.), тунел и палатка от Икеа също видяха много игра, стига да имате място. Също така имахме тротинетка Мини Микро, която има седалка и прилича малко на баланс колело. Големият така и не седна на седалката, подкара я на 1.5год  и общо взето не слязаоха от нея после. Не успях да я продам и за щастие, сега и малката ще я ползва, още е здрава. Голям фен съм на баланс колелетата, нашето обаче беше 2+, взехме го малко по-късно, но наистина благодарение на него не са карали никога с помощни гуми и се научиха на нормално колело на 3-4год. Друг подарък, за който се сещам, е малко басейнче за двор/тераса с много играчки за вода Simple Smile

# 99
Мен не ме питаш ама аз да си кажа 😂 Намислила съм Пиклер и Монтесори кула. Пиклера според мен ще е добро попадение за него, защото е голям дивак и само гледа къде да се покатери. Монтесори кулата ми е малко под въпрос, но аз и сега го строявам в стола да ме гледа докато готвя. Тротинетка със седалка тип колело и родителски контрол също е в списъка. А и в дългосрочен план биха се използвали доста според мен

Много се чудя на басейн с топки, че малко изгъзица (а и безсмислено) ми се струва и като че ли бързо ще го израсте. Обаче в момента има в един панер 15тина различни сензорни топки и това му е най-голямата игра през деня - хваща, хвърля, търкаля, гони и връща (бетер кученце), мести по различните панери… ама знам ли дали ще трае дълго време това и дали басейна ще е подходящ.

Има едни много готини… пъзели? Килими? Игри? Речни камъни се казват, за стимулация на двигателно развитие и баланс… много игри могат да се измислят с тях, също съм им хвърлила око. Но не знам дали не са за една идея по-големи деца. Има и килими тип пъзел за сензорно развитие, където всяка част от килима е по различен начин нащърбена.

Това са “големите” скъпи подаръци, които ми се въртят в главата, иначе книжки, дупло, сортери всякакви, колички и тн са си актуални май за всяка възраст.

# 100
  • Замък сред облаците
Триколките сега ги гледах, масово са 2г+. Баланс байковете и те повечето или пък от 18м, което се пада зимата.

Пиклер едно време като заляха ИГ бях очарована, вече смятам че е изгъзица също. Толкова пространства за катерене има всеки дом (и ще бъдат катерени и без да ни питат), отделно по площадките също има. Поредното нещо дето ще заема място и е немалка сума.
Да, добра идея е, но не дава нещо повече като добавена стойност според мен. Същите неща ще се научат да правят и без него децата 😅

Аз май минавам в някакъв краен минимализъм, надявам се да ме извините 😅😅😅

# 101
Място за изразходване на енергия, когато навън вали/духа или те мързи? 😀 но да, като цяло си права, изгъзица си е. От друга страна… каквото и да е, само и само да му задържи вниманието, че да не мрънка 😀 Ако искаш може да погледнеш Globber. Чувала съм доста добри отзиви за тях от познати, ползвали са ги 12+

# 102
  • София
За мен Пиклер също е една торба пари, Калин беше доста двигателен и му беше доста скучно като сме ходели някъде, където го има. Никога не е изявявал желание да го катери, но знае ли човек. Монтесори кула вече беше топ попадение. 2018 не се продаваха и гледах в YouTube клипче как да я сглобим с икейски столчета и я измайсторихме с мъжа ми, откарваше часове хора да гледа колите и автобусите по булеварда. Тротинетка с родителско управление според мен също е добре. Всякакви колички за сядане и бутане са ок, на момичетата бебешки колички с бебе вътре да го бутат. Калин на възраст 1-2 години много играеше с дървените влакчета на Лидл, бях му взела и кухнята и всякакви дървени сортери, низанки, Монтесори дъга, доста ги ползваше. Басейн с топчета има племенницата и доста го ползва.

# 103
При нас най-добрите подаръци, които и до ден днешен се ползват са
1. Детска музикална уребда с няколко фигурки. Тези в България са много по-скъпи и още няма готови фигурки на български. Аз си купувам дискове с музика и аудиоприказки и ММ ги качва на фигурки. Много лесни се управлява и каката на година и 2 месеца сама избираше кога, какво да си пусне и го спираше също. Ето линк https://www.thalia.de/shop/home/artikeldetails/A1051625593

2. Баланс колело.. Него обаче ще го карат минимум от 18месеца + и понеже никой от нас не знае колко ще са високи бебеците тогава, трябва да взема и така колелото, че да се вдигат и свалят и седалката и кормилото. Другия вариант е да се изчака.

3. Палатна с топки.. Въобще не е глезотия. Много добри игри се получават и до днес. Като малки седят там, разглеждат, после сортират топките по цвят и големина. Като пораснат я използват като кош примерно.

4. Масичка с 2 малки столчета. На нея могат да играят, ядат или рисуват.

5. Монтесори кула

6. Монтесори легло (без решетки)

7. Килимче за рисуване с вода

8. Летва за мерене на височина с или без място за снимки

9. Интерактивен куб

10. Busy Board https://www.etsy.com/de/listing/1464956972/busy-board-1-jahr-alt … 41f3%3A1464956972

11. Тиха книжка https://www.etsy.com/de/listing/1310280174/quiet-book-ab-1-jahr- … 34ff%3A1310280174

Последните 2 могат да се направят и по интереси нандетето, например от някоя мама на дете с увреждания (фейсбук група).

От малките неща бих препоръчала топка (лека), играчки за пясък, играчки за баня, моливи за 1+, книги, лего, пумпал, тунел от Икеа.

Ох така се изморих, че ще лягам май вече. След разходката 1 час изкарахме на стълбите... Той се катери лазейки нагоре, аз го нося надолу и после пак така. Та пиклер елементите май въобще не ни трябват.
Баща му си дойде и имаше голяма радост, "Тате, тате, тате". Той само тате, бебе и даааа даа знае. Обаче тате го е страх на стълбите и така си останах пазач.

# 104
  • Замък сред облаците
О, много е готино това Тонибокс. Тъкмо мога да поръчам на брат ми. Какъв е принципът на качване на аудиото?

От Галита от le.montesori в ИГ бях разбрала за друго подобно - Yoto, там можеш да си качил на празни карти избрана музика/приказки
Много благодаря за идеите!

Общи условия

Активация на акаунт