(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 062
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Недоволна, рано сутринта пръсках с Инфинито. Уж ми го дадоха специално за картофена мана, силно лечебно и ограничаващо, ще видим. Утре вечер мога да отида пак. Дистанционно в тази лоша година - каквото стане.

# 526
Здравейте, мисля да пръскам градината с Айкън срещу комари, но има домати, краставици, овошки, цветя, дали е проблем да напръскам и тях. Четох че е инсектицид айкъна дали е ок всичко да напръскам?

# 527
И ние берем краставички от седмица някъде. Днес откъснах и един розов домат. Общо взето тази година оцеляха само ръгбито и трапезицата. Всичките сърца, червен градински и розов местен заминаха в кофата за смет. Имам оцелели два реда с трапезица, ръгби, черита и петнайсетина растения без нито един завръз. Набрах една чиния от лабрадора и се надявам да извадя семена този път. Извадих лука. На другото ходене ще сложа зеле на негово място.
Като цяло съм доволна от градинката. Можеше и доста по-зле да е, като се има предвид дистанционното отглеждане и лошите метеорологични условия.  Био също не го докарах, но спасих половината домати, след две пръскания с химия.
Искам да споделя и нещо за поповото прасе и картофите. Бяхме направили малка леха с три реда по 5-6 гнезда с цел експеримент. В първият ред третирахме почвата и засадихме картофи третирани с био препарат. Във втория не третирахме нито почвата, нито посадъчният материал. В третия сложихме колобо, засипахме с пръст и засяхме картофите. Най- зле бяха тези с коломбото, след това, тези с био препарата и най-малко наядени бяха гнездата нетретирани с нищо.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 18:25 от morskibriz

# 528
И аз имам по няколко доматчета. Как го борите? Обикновено твърдят, чв е липса на калций
И аз мислех, че е заради липса на вещества, но онзи ден гледах един доста известен градинар каза, че било от нередовно поливане. Миналата година имахме такъв проблем в една леха, която наистина поливахме по-малко защото е по-встрани от пътеката и почвам да мисля, че може и да е бил прав.

# 529
Моите растения изглеждат добре. Доматите цъфтят, имат малки зелени доматчета.
Патладжанът расте, но не още не цъфти.
Купеният и подареният разсад чушки/пипер расте и цъфти.
Пиперът и чушките от моя разсад още не цъфтят.
Имам следния въпрос : при положение, че растенията видимо са добре, трябва ли да пръскам и с какво? Преди 3 седмици пръсках доматите с Бордомикс) направих дори по-слаб разтвор). Не смятам за успешно пръскането, защото се беше пукнала ръкохватката и хвърчеше разтвор повече по ръката ми, отколкото по растенията.
Живея в СИ България, тук е голяма суша.
Хем искам максимално био производство, хем ме е страх да не пропускам нещо и да се разболеят растенията.
Според ММ трябва да напръскам с Бордомикс. Имам, освен Бордомикс, Ним азал и Фитосев.
Благодаря!

# 530
Недоволна, рано сутринта пръсках с Инфинито. Уж ми го дадоха специално за картофена мана, силно лечебно и ограничаващо, ще видим. Утре вечер мога да отида пак. Дистанционно в тази лоша година - каквото стане.

Инфинито не се препоръчвало за домати, защото им придавало химически вкус, даже и при консервирани после се усещало. Аз не съм го пробвал, но наистина, като разглеждах информацията за приложение по култури, доматите ги няма, само картофи и тиквови. Но може би зависи и от брой пръскания. Ще е интересно после да споделиш дали са станали с променен вкус.

# 531
  • Пловдив
...И продължавам борбата с върховото гниене по доматите сорт "Биволско сърце". Ужас е този сорт, да знаете да не се захващате с него.
И аз имам по няколко доматчета. Как го борите? Обикновено твърдят, чв е липса на калций

Да, липса на калций или по-скоро невъзможност за усвояване на калция.

Направих поливка с гипс и лимонена киселина и след няколко дни листно Ка-Бор.

# 532
  • София
Каква е тази поливка с гипс? 🙄🤔

# 533
  • София/Варна
Не искам да обиждам никого, но народа много е изтрещял последните години. Полива и тори с какво ли не. Свекърва ми скоро торила цветята със смляна леща, беше много забавно.

# 534
Ако се учат от Тик Ток не се учудвам 🤣

# 535
  • Deutschland/HE
Съседката ми тори с разтворени ефервесцентни таблетки калции. Купува си от ДМ, разтваря и тори.

# 536
  • София
bonetti, не бях чувала! Още в аптеката видях, че в описанието няма домати и попитах, но човекът не увери, че е много добър препарат... Един път съм третирала с него, ще видим!
Общо три пъти от засаждането на 25.05 до момента съм третирала със системен(Скор и Ридомил голд)  плюс  инсектицид) и още два пъти с Фитосев+Нимазал.
Утре вечер ще ходя до градината, ще е станало за поливане, ще видим какво е положението.

# 537
Учат се и от Храна от село, Деси и мъж, бъркат шербети, пасират картофи, коприва, фейсбук групи. Не бях сигурна и затова не го написах, а и не открих в коя точно група го прочетох, за да ти го покажа, но човек беше написал, че доматите му имат вкус на лекарство. От там го бяха питали дали е пръскал с инфинито,  той отговори с да и му казаха, че е заради това и каквото и да  направи няма да се махна тази миризма. Един човек пък беше написал, че преди години е изгорял така с декари. Та не пръскай повече. Аз пак ще потърся къде го четох, ако го открия ще кача снимки на дискусията. Не пръскай повече с него и дано не се получи и при теб този ефект.

# 538
  • София
Ужас! 😔 Ако сама съм си прецакала реколтата, ще е най-голямото наказание! 😕

# 539
sofyia, от един път нищо няма да стане. Стискам палци всичко да е наред! 🤗

Аз днес сутринта напръсках с Бордомикс.
Вързах доматите.
И видях един корен, който никак не ми хареса. По стъблото имаше черна ивица. Орязах го до здраво.
Скрит текст:

Ето как изглежда, след като го орязах
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт