Защо искате деца ?

• 71 094
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 070
Което е според мен доста безумен съвет въпреки привидната си практичност и "мъдрост", защото стандартният брой деца, които един човек може да гледа сам, е едно. Това значи никоя жена да не ражда повече деца. От друга страна, почти никой не е сам - има партньор поне към момента на правенето на детето, освен това има родители на двамата, лели, чичовци, също брат или сестра, освен ако неговата майка не е спазвала същия съвет. Wink
Този съвет се дава често точно тук в този форум. И да, доста майки поради сходни причини на посочените избират да останат с едно, въпреки че може да са искали повече на друг етап.
Аз имам само сестра, но няма как да разбитам на нея по никакъв начин. Леля ми от таткова страна е далече, други роднини не познавам, виждала съм ги само когато сме деляли имоти и нямам връзка с тях.
Да, човек има партньор, но всичко може да се случи. Мъжа на свекърва ми е починал млад в съня си. Да, тя е имала родители, нейните свекъри, но не дай боже ако при мен стане нямам никой. На приятелка сестра и пък се разделя с приятеля и той постепенно престава да се грижи за сина си.
По скоро Бояна май е най права - нито едно. То затова е и тази тема и затова има ръст на хората не искащи деца.

# 2 071
  • France
Нали майчинството не го смятаме.

Защо да не го смятаме? След 16 седмици имаш право на конже парантал до 3 години на детето, което не е обвързано с доходи и е 448е/месец.
Цитат

Иначе си сложи и RMI от 750 и всичко ще ти излезе, плюс общинско жилище.

Не мисля, защото по спомени тези пари се даваха спрямо доходите на партньора. Признавам си, не съм в течение.
А социалните жилища са като лотария. Има региони с хубав и голям парк и други, където са кът. Затова и не ги слагам в параметрите.
Цитат

...тук говорим средна заплата в неопасен квартал в Париж. 2000 евро наем на 70 кв., нето приход 2600... остават ти 600. Пък им прибави даже 750, не 400 и пак са си 1000 евро за трима души.

Загубих нишката. Какъв е този нето приход от 2600е, като средната заплата за Париж е от 4100е. Май ти сравняваш чушки и домати?

Даже е по-лесно да си домакиня в Париж, защото дори и с по-висок наем, остатъчната делта е по-голяма.
Цитат

А нормален живот не е толкова относително, хайде. Ето и на КНСБ статистиката става, пък в другите страни по-сериозно се изчислява. 3200 лв за семейство с две деца си е минимум, не е лукс, не е и мизерия. Хора има живеят с повече, но има и с по-малко. Зависи къде са точно, но и у нас вече влиза жилище, защото свърши това с всички да си имат жилище. Повечето млади семейства изплащат кредит или са под наем.
За България не си позволявам да говоря, не познавам обстановката достатъчно добре

# 2 072
  • София
Филомена, защо продължаваме с това? Нека да спрем. Ти си права, приключваме. Болна съм вкъщи и скучая, но не толкова.

# 2 073
  • MI
Или маха наема от сумата, което не е редно, защото вече е включен усреднен в изчисленията, или слага средна заплата за цялата страна, за жени и мъже при това. За да се направи анализ трябват добри входни данни. Примерно средна нето заплата за мъжете в точно този регион/град, плюс всички облекчения, както и средна цена на живота точно там. Поне аз не видях нищо подобно като данни . Иначе са точно чушки и компютри.

# 2 074
  • France
Филомена, защо продължаваме с това? Нека да спрем. Ти си права, приключваме. Болна съм вкъщи и скучая, но не толкова.
Права съм, зер, но ми трябваше време за да разбера къде ти е грешката. Остарявам.

# 2 075
И гледам че във Франция над 60% живеят в собствена къща/апартамент.
Е като е собствена къщата им, това значи ли, че са я получили без пари? Нали са я купили и изплащат ипотека. Отделно имат данък, поддръжка (която хич не е евтина) и много други разходи покрай нея.

Сигурно затова се завъртя така темата - целта трябва да е подобряване на условията, за тези, които финансовите условия ги спират.
Неискащите по други причини - няма значение колко деца могат да се отгледат, седяйки си вкъщи, след като исканият брой е 0. Simple Smile
Ами то точно така и правят почти всички държави. Взема се от тези, които нямат деца, за да се даде помощ на тези, които имат.
Например във Франция, която се води социална, ето Филомена каза 450 евро.
В България имаше т.нар. "ергенски данък" едно време, в много държави и сега го има под формата на семейно подоходно облагане. Отбиваш си от данъците ако имаш деца, а този, който няма - плаща пълния размер.
Жив социализъм.

# 2 076
  • MI
Не е безплатно, разбира се, но много често струва по-малко от наем. Понякога всъщност дори не е на ипотека,не чак толкова рядко. После в един момент свършва и ипотеката, та остават по поддръжката. Просто това смятане на база на наем в Париж (където живеят минимален процент от хората, които работят там) и сравняване със средна заплата за страната е безумно.

# 2 077
... Филомена ме убеждава, че това майчинство е просто формалност и хората като решат си стоят повече, но това не е вярно.
Казвам и повтарям, че всеки средностатистически французин може да си позволи да издържа семейство с деца. Дали обаче жените искат този модел - по-скоро не. И ги разбирам. Защото, както ти казваш, връщането на работа е трудно. Но то е трудно и в България. Няма как да не си работила 2-3 години и да ти е лесно.

Всеки не може. Разбрахме се, че може ако ти е нисък наема или висока заплатата. В добрите квартали на големите градове, т.е. всичко, което не е гето, не може със средна заплата от 3300, дори 4000 да плащаш 2000-3000 наем и да живееш с две-три деца, т.е. пет човека нормално с 1000 евро или 2000.
И тук ти пазят работата две години, дали ще ти е лесно да се адаптираш като се върнеш не говорим, говорим, че имаш доход и работа. Във Франция като не се върнеш след трите месеца оставаш без работа и ще трябва да си търсиш нова. Иначе това е социална държава и РМИ помощите са май 750 евро и като пенсия, и като доход за такива, които не получават помощи за безработни, но нямат работа. Има сигурно и много трикове да се точи системата и с общинско жилище, и други помощи, но аз това не го смятам като еквивалент на нормалния отпуск по майчинство.

Добре, и тогава защо тук масово не искат повече от едно дете? Да, 3 месеца е ужасно малко майчинство и ето във Франция майките и раждат и работят.
Че гледането на дете не е само майчинството. Стандартът ни е нисък, реално и образованието не е безплатно, та и финансово си е голям разход всяко дете. Франция е социална държава и нещата там са по-добре уредени, пък и по традиция си имат по три и повече деца, което тук не е така от почти сто години. Класиката ни е семейство с две деца, често и с едно. Имам приятелки с по три деца, но те са изключения.
Въпросът ми е риторичен, аз имам две деца и съм работила 41 години и още не съм достигнала пенсионна възраст, живот и здраве догодина. Точно ти, друго пишеше , колко е добре тук и затова ти си тук да отглеждаш французин на българска земя. Пък сега виж по-горе какво си писала. Извъртането не е аргумент.

# 2 078
  • France
448е не е помощ, а майчинството до третата година на детето. Еквивалента са 600лв втората година в България.
Помощите са други и зависят от 1) доходите на домакинството 2) броят на децата.

Аз не бих се изказала толкова смело и категорично за разликата между наем и ипотека. Отново е според зависи

# 2 079
  • София
Т.е. майчинството е платено до 3 години, а не до 3 месеца, така ли?

# 2 080
  • MI
Зависи къде си, разбира се. Тук цените са високи , но наемите са безумни. Да кажем че нерядко се получава така. Неслучайно толкова голям процент предпочитат да купят,  А не да са под наем в голямата част от Европа. Вероятно и защото е малко по-лесно като се пенсионираш да нямаш и този разход, освен всичко друго.

# 2 081
Не е безплатно, разбира се, но много често струва по-малко от наем. Понякога всъщност дори не е на ипотека,не чак толкова рядко. После в един момент свършва и ипотеката, та остават по поддръжката.
Не знам колко често, но ако беше "много често" нямаше да има будали, които да живеят под наем, а всеки щеше да си купи жилище и да изплаща ипотека, щом уж е по-изгодно.
А пък най-честото е докато се изплати ипотеката, децата вече да са пораснали и изхвърчали от къщи, та вече не ти трябва голяма къща Simple Smile

# 2 082
  • София
Намерих това:

"Новият „отпуск при раждане“, който ще замени сегашния родителски отпуск, ще позволи на родителите да останат с детето си през първите шест месеца. Той ще бъде компенсиран пропорционално на заплатата. Майчинството във Франция е едва 16 седмици за първо и второ дете – 6 седмици преди раждане и 10 седмици след това, което обаче не спира семействата да имат по две, три, дори четири деца. Родителският отпуск за отглеждане на дете може да бъде продължен до навършване на 3 години на детето, но родителят трябва да преустанови временно професионална дейност."

Явно е напълно различно от това, което се обсъжда последните дни и страници. Излиза, че 16 седмици е било платено високо и до 3 г. - ниско. Това е сравнимо с България, само дето у нас е платено високо 1 г., ниско 1 г. и неплатено - по 6 месеца за всеки родител.
Французите явно не са били доволни от горното положение и затова са се радвали на промяната, която вече ще е 6 месеца с високо заплащане и до 3 г. с ниско.

# 2 083
На моите дъщери съм им казала, като са избрали мъже от съответната държава и ще раждат там, да си направят изводите за майчинство и работа. Сега няма да се тръшкам колко било майчинството и как се съчетавали и да ги величая по форумите. Щом местните могат, ще се справят и те. Аз когато искам и ми е мило внучето ходя. Не приемам дъщери с внучета тук, защото било лесно за тях. Пълно е в моя град с такива мама, чужбинско внуче и баба да опъва, освободили някой баща в чужбина от отговорности и се прибрали.

# 2 084
  • France
Т.е. майчинството е платено до 3 години, а не до 3 месеца, така ли?
Не съвсем. 16 седмици е около 80% от брутната заплата (по памет). А до 3 години е ⅓ от минималната заплата. Тоест практически нищо.

Да, новите промени са добри, но са нож с 2 остриета ако не се намери място в ясла или бавачка след тези 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт