Защо искате деца ?

• 71 067
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 085
  • София
Няма значение. Важното е, че нещата излизат съвсем различни. Има разлика от това да оставаш на улицата и това да ти пазят мястото и да получаваш някакви пари. Все пак няма как държавата да плаща до пълнолетие на майката. Вече на кой и как му стигат парите е различно, но излиза реално, че платеното майчинство във Франция е дори по-дълго от платеното в България, въпреки по-краткия период на високо заплащане.
Излиза, че нищо от коментираното на последните страници не е точно такова.

# 2 086
  • София
Това не е майчинство, никой не ти пази работата. Помощи можеш да взимаш и без дете, 750 евро на месец, това е за всеки човек.

# 2 087
  • София
Т.е. напускаш работа и получаваш държавна помощ до 3 години на детето. Така ли? И после вече преценяваш дали да търсиш нова работа или не.
Обърквам се (не, че ме вълнува особено, защото Франция не ми е в плановете, но да върви приказката).

# 2 088
  • France
Директно от сайта на правителството

След края на "конже", работникът ТРЯБВА да интегрира наново поста си. Или да получи подобен. Заплатата трябва да е най-малко същата от преди le congé.

Бояна, уважавам те за много от нещата, които си написала в този форум, но в момента говориш за неща, които явно не познаваш.

# 2 089
  • София
Е, Фил, сега пък очакваш да знаем всички френски ли?
Това "трябва" важи ли за същия работодател? Или за работникът, че той трябва да се върне на работа по принцип, за да възстанови статута си?

# 2 090
  • София
Директно от сайта на правителството

След края на "конже", работникът ТРЯБВА да интегрира наново поста си. Или да получи подобен. Заплатата трябва да е най-малко същата от преди le congé.

Бояна, уважавам те за много от нещата, които си написала в този форум, но в момента говориш за неща, които явно не познаваш.
Майчинството, конж, ти е 16 седмици. Не ти пазят мястото до 3 или 7 години на детето. Сега тия 450 евро, които получаваш са детски или помощи за отглеждане на дете. Това вече ти ще кажеш.
И тук да не съм като експерт. Говорим си глупости, не даваме консултации. Ти си се втресла и съм сигурна, че причината не съм аз, защото аз казах едно просто нещо – 3 месеца майчинство за мен са малко, за мен, според мен, ти вече трети ден правиш от мухата слон и въртиш спорове безсмислени, излишни. Дори като ти казах, че си права и говоря с някой друг пак не спираш. Успокой се, бе, жена, моля ти се.

# 2 091
  • France
Затова съм го превела Wink
"Трябва" е към работодателя разбира се. В друг абзац пише, че ако това не стане работникът може да се обърне към prud'hommes, което е инстанцията, която съди трудовите взаимоотношения.

Бояна, наречи ги както искаш. Дават се за да си гледаш детето. И мястото ти се пази до 3 години. Освен ако не се споразумеете за друго.

Май теб те тресе Confused Аз съм спокойна, просто много се изненадох, че с такава сигурност отричаш неща, които първо съм ги преживявала и после съм им била свидетел многобройни години. Дълго време не разбирах откъде вадиш числата, после разбрах, че бъркаш средна заплата за страната, средна заплата за региона и средна заплата за самия Париж. Е, няма как да излязат сметките.
Все едно аз да се питам как да си платя средния наем за София (800лв) със средната за страната заплата от 1000лв. Няма как Simple Smile
Цифрите са примерни.

# 2 092
  • София
Ясно, значи няма нищо такова като кратко майчинство, а просто има кратък високоплатен период и по-дълъг нископлатен. Аналогично на България, че и по-дълго. Факторът по-голяма раждаемост произтича не от малкия срок на майчинството, а от комбинацията от дълго майчинство и възможност на майката за избор дали да се върне на работа или да стои до определена възраст на детето у дома (макар и нископлатено) + по-високата доходност на глава от населението (в случая на работещия баща).

# 2 093
  • France
Точно така.

# 2 094
  • MI
Според Евростат "будалите" под наем са средно 30% в ЕС. Не според мен, това са официални данни. Във Франция малко повече (около 35%), в България и Италия даже по-малко. Като се има предвид, че не е чак толкова просто да идеш в банката и да ти направят ипотечен заем, съвсем става ясна картинката.

# 2 095
А в Германия като са с още по-високи доходи защо не раждат? Или в Япония? А в Бангладеш като са хептен без доходи, защо раждат по много?
Причините са много повече културни. Спокойно хората могат да изгледат и по повече деца, но не им се занимава. Ето и ние с жена ми имаме две, но можем и повече - ама като си помислим пак да се връщаме на периода с памперсите, зъбките, прохождането... А на много хора въобще не им се влиза в този период.

# 2 096
  • София
А защо всеки трябва да има деца или повече деца? Не им се занимава звучи укорително. На всеки му се занимава с различни неща. Ето тук имаме майка с пет деца, една с три, други с две, с едно. Всеки колкото иска и може. 7 милиарда души е земята, няма да опустее скоро.

Последна редакция: вт, 14 май 2024, 16:12 от Бoяна

# 2 097
Явно има жени с нужда да се доказват, че са много силни, как бачкат и изкарват много пари, те са велики и могъщи 😂 Не е ли това комплекс? Ама то за какво им е мъж тогава само не знам, най-добре да си гледат само кариерата и това е, къде ще се занимават с кърмене и т.н.

# 2 098
  • София
Крис, това коментираме през цялата тема.
Че децата не се раждат за държавата, за стимули или за нещо друго. Че само добрите условия не са причина, което не означава, че при добри условия човек не би се решил да има повече деца, когато ги иска. Ако не ги иска, ако ще и с диаманти да го замеряш, няма да тръгне да прави, ражда и гледа деца.
Причините за желанието не са икономически, но икономическите причини регулират бройката донякъде. Малко като яйцето и кокошката, но трябва да имаш желание, за да се замислиш за бройката и да я напаснеш към възможностите си.
Добрите условия увеличават възможностите за желаещите, не за нежелаещите.
Когато не искаш деца, това няма да се промени ако изведнъж станеш милионер (само от този факт). Когато искаш 1-2-3, ще си направиш сметката дали и колко. Когато искаш повече, разумният човек или ще спре в един момент, над който не може да си позволи да осигури, или ще направи всичко по силите си да осигури условията. Неразумният ще си ражда бабчИта и хич няма да му пука.

# 2 099
  • София
Две приятелки имам с три деца, една с четири. Страхотни двойки са с мъжете си, обичат се, разбират се, делят си адекватно грижите. Мисля, че това е основното, което се иска, за да имаш повече деца (освен физически да ти е възможно).

Общи условия

Активация на акаунт