Защо искате деца ?

• 71 170
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 240
До скоро изобщо не исках деца. Сега започвам да се замислям, но ме притеснява здравословното ми състояние. Отделно, май зачестиха случаите на смърт при раждане, или пък детето се разболява тежко. Наскоро ми казаха с доста злоба, че щом нямам деца значи ще съм сама " като куче" и нещо от сорта, че Господ не ми бил дал, разбирайте - наказал ме е за нещо. Заболя ме, но страхът още надделява, а съм на 36.

Какво е здравословното състояние, че чак да пречи толкова при забременяване? Доста сме напред откъм пренатална грижа и не мисля, че има предпоставка за чак такива тревоги.Simple Smile)
Имам сколиоза, болки и скованост в кръста и врата. Лекарката преди време ми каза, че сколиозата не е толкова сериозна и не би трябвало да ме боли, но мен ме боли. Имам и стеснено междудисково пространство на някои от прешлените на врата и кръста. Преди доста години паднах по стълбите и може би това е ефект от тогава. Отделно имах и тежка работа.

Последна редакция: нд, 31 дек 2023, 12:29 от Анонимен

# 241
Едва ли ще е генетично, щом е забременяла на 17.

# 242
А партньор имаш ли, той какво мисли, надежден ли е?

# 243
А партньор имаш ли, той какво мисли, надежден ли е?
Имам. Отговорен е, но в работата предпочита да му е лесно и спокойно, отколкото да взима по-висока заплата. Това също ме притеснява донякъде. Иначе той иска, но казва, че ако ме е страх може да осиновим.

Последна редакция: нд, 31 дек 2023, 12:29 от Анонимен

# 244
А той какво мисли, иска ли дете? Защото, ако и двамата не искате, тогава всичко е наред. Познавам една такава двойка, така са решили, съпругата е с диабет и се страхува и мъжа и е съвсем ок с това, щастливи са заедно вече 25 години. Иначе това, че партньора ти не взема много пари според мен не е проблем за поне 1 дете. Обикновено двама души с 2 заплати, дори и не особено големи, успяват да изглеждат прилично поне едно дете, без да го лишават. Вече, ако децата са 2 или повече, може би трябват по-високи доходи.

# 245
На мен по-скоро ми изглежда като жената просто да не иска, но да търси по-приемливо оправдание (нещо здравословно), за да не я съди обществото. Няма нужда от това. Заявяваш се такава, каквато си, и ако някой има проблем с избора ти, проблемът си е само негов.

Отделно от това, съгласна съм, че ако все пак здравословното състояние на човек е такова, че често му е трудно да се грижи сам за себе си, разумно е да не се ангажира с деца и да ги превърне в някакъв момент в болногледачи.

# 246
И осиновяването е опция.
Леко гръбначно изкривяване и аз имам (вижда се само на рентген, външно не личи) и при навеждане да мия чинии на ръка, кръстът ми почва да се схваща или да наболява (не веднага де). Това не ми попречи да износя и родя дете. Пречи ми само да мия чинии на ръка. Joy Дори абсолютно никакъв дискомфорт нямах по време на бременността.
Наскоро споменах на личната лекарка, че имам гръбначно изкривяване, но тя отсече: "Всички имаме!" и приключи въпроса. С тия седене и работа на компютър, тъй ще е.

# 247
  • София
Аз също смятам, че ако не желаеш деца можеш спокойно да се заявиш и не ти е нужно здравословен проблем. Или каквото и да било. Просто казваш не искам и въпросът приключва. Много по-добре, отколкото да се създава дете, което не е обичано и желано, само, защото така трябва (обществото е рекло, родителите те натискат или Бог знае какво).
Аз съм едно дете и исках дете от 20-годишна. Въпреки това изчаках, намерих човек, оженихме се, забременях, изгубих бебето, втора бременност - успешна. И дъщеря ми е всичко за мен. Исках 3-4 деца, ама не се получи. Продължавам напред. Ама, ако не искаш, казваш си просто, че не искаш и си живееш живота както решиш. Не виждам какъв е проблемът?  

Последна редакция: нд, 31 дек 2023, 15:26 от Светулчица

# 248
Всъщност не е чак толкова лесно да не бъдеш като другите. Иска се да си достатъчно смел и да не ти пука от чуждо мнение.

# 249
Понеже пък като имаш деца, си съвсем като другите Simple Smile Смешно е чак.

# 250
Доколкото знам, повечето хора имат деца. Тези, които нямат (особено по свое желание), все още са малцинство. Поправете ме, ако греша.

# 251
На мен по-скоро ми изглежда като жената просто да не иска, но да търси по-приемливо оправдание (нещо здравословно), за да не я съди обществото. Няма нужда от това. Заявяваш се такава, каквато си, и ако някой има проблем с избора ти, проблемът си е само негов.

Отделно от това, съгласна съм, че ако все пак здравословното състояние на човек е такова, че често му е трудно да се грижи сам за себе си, разумно е да не се ангажира с деца и да ги превърне в някакъв момент в болногледачи.
Не е това. Нямам проблем да кажа, че не искам деца. Даже съм го казвала. Но това беше във възрастта между 25 и 35. От тогава минаха 10 години и определено започвам да се замислям дали няма да е добре да има нещо, за което  да живеем и двамата. Не, че на мен ми трябва смисъл - имам работа, имам хоби, по-интровертен тип съм, с мъжът ми се разбираме, но си мисля дали няма да съжалявам когато минат още 10 години.
Здравословното състояние не си го измислям - освен това, което споменах, имам Хашимото и социална тревожност и не ми се иска детето ми да бъде ощетено с нещо заради тези неща.

# 252
Всички имаме по нещо. Нещо бъркаш с концепцията, че само здравите и атлетични се размножават. Grinning Но наистина вземи да го решиш в обозримо бъдеще, с възрастта не ставаш нито по-здрава, нито по-енергична. И сега си по-млада от който и да е момент в бъдещето. Wink

# 253
По-добре да съжаляваш, че нямаш, отколкото да съжаляваш, че имаш. А има и такива родители, които съжаляват, че имат, просто рядко се говори за това и трудно се признава.
Аз съм на мнението, че човек трябва да има деца само при огромно желание, а не при мижав интерес.

# 254
И на мен ми се струва, че питащата не желае деца - Хашимото, сколиоза, социална тревожност, … пък мъжът еди какво си. Изобщо не е задължително някой да има деца. Имам много приятелки, които нямат (вече наближават 50) и явно не желаят да имат. Някои имат партньори, други нямат. Явно така се чувстват добре. А това е най-важното - човек да се чувства добре, така не се налага да защитава решенията си пред другите.

Общи условия

Активация на акаунт