Защо искате деца ?

• 71 251
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 270
Хм аз някак споделям чувствата на анонимната.

Сега ми е добре, имам пари, имам свободно време.
И вече съм на 32, кажи речи се появи и сериозен мъж в живота ми.Като си помисля , че може да имам деца от него ми става хубаво.
Но децата като идея ме плашат, все слушам колко е тежко с бебе, как нямаш време за нищо, няма интимност,  как парите отиват за бебето, а за родителите остава само безсъние и нерви.Мъжете след раждането се променят, не помагат,  плаша се от всички разкази на приятелки и приятели.

Някак не усещам искрено нетърпение да ставам майка, никога не съм мечтала за това, но в същото време ме е страх, че ми изтича времето и след няколко години ще искам, ама няма да мога вече.

Жалко, че няма как да се видя след 10 години и да знам как ще се чувствам тогава.

Аз се чувствах по същия начин. И знаеш ли какво реших за себе си /понеже мъжа беше наличен и той нямаше колебания дали иска или не/, та реших, че просто ще се пусна по течението и ще оставя съдбата да реши. Т.е. ще спрем да се пазим и ако стане, стане, ако не стане, значи няма. Бях готова да приема и двата варианта. Е, то взе,че стана още на първия месец "опити" Joy сега е на 4г и половина и да, понякога ми къса нервичките обаче не мога да си представя живота си без него и вече знам, че втория вариант не е бил опция всъщност. Това ми носи голям смисъл, защото аз вярвам в съдбата. И е било моето без да го знам. Понякога трябва просто да се отпуснеш и да вярваш, че каквото е за теб, ще те намери. Heart

Здрава и успешна Нова Година Tada

# 271
Аз не съм много наясно, но при тези нови генетични изследвания, дали пак е възможно да се роди дете с увреждане, ако направиш всички и резултатите са добри? Признавам си, че аз дори на ФМ не ходих някога и за щастие нямаше проблеми, но сега се чудя на себе си как съм била толкова безотговорна.

Да, може, те не включват абсолютно всички възможни генетични болести, така че е възможно да се пропусне някакво генетично/хромозомни нарушение, което го няма в теста, но пък най-тежките синдроми и проблеми, които са несъвместими с живота или са с много тежки увреждания, са категоризирани и включени. Но пък не всяко увреждане е генетично, това също трябва да се има предвид. Има увреждания заради тежко раждане, липса на кислород, патогенни бактерии или други усложнения по време на бременността и т.н.

# 272
Аз ако не бях родила вече, дотук да сте ме отказали! Joy
Не съм ги мислила тези неща, като раждах, а не бях много млада, на 36.

# 273
  • Варна
Мен винаги ми е било смешно твърдението, че деца се раждат когато си готов. Когато си готов за какво? Знаеш какво да очакваш при раждането, при отглеждането? Или си се наживял, постигнал кариерно израстване? Винаги има още за постигане, още места за разглеждане, още... Деца или искаш или не, т.е. приемаш, че на света ще има някой по-важен от теб.  Винаги и завинаги. Няма да го играеш мъченица, но децата са преди теб. Ми ей на, малко по-горе момичето си го каза - така ми е добре без деца. Няма лошо за нея си, и не трябва да ни пука какво мислят другите. А те пък имат право да си мислят каквото си щат.

# 274
Моят син беше бебе мечта - яде, спи, никога не ревеше. Тръгна на ясла на шест месеца и вярно, че много боледуваше и какви ли не изследвания за какви ли не страшни болести сме правили, но дори тогава беше изключително спокойно дете, което само се смееше.

Сега обаче, на прага на пубертета, е… Ами все едно някой ги смени. Всичко е ‘не’, ‘няма’, ‘не искам’. Всички правила и граници се поставят под въпрос и се опитва да ги избута. Бях чела някъде из форума ‘сутринта му е крива едната половина от света, следобед - целият свят’. И при нас нещо такова стана. Та коликите, зъбчетата, недоспиването и памперсите от бебешките години ми се виждат в момента щастлив период.

В крайна сметка обаче всичко минава и заминава. Да са живи и здрави децата, да сме живи и здрави и ние, родителите, нашите родители и близки и всички любими хора. Предстоят ни нови 366 дни. До голяма степен от нас зависи какви ще ги направим - дали ще плащаме ‘данък обществено мнение’ или пък ще живеем така, че ние да се чувстваме добре (било то с деца или без, с мъже или без, с домашни любимци или без). Бъдете здрави и се грижете за себе си!

Поздрави от нашия домашен любимец с пожелание за щастлива 2024 година.

# 275
В миналото не е имало много избор. Омъжваш/жениш се и децата идват - не е имало толкова начини да се предпазиш. В днешно време все повече хора разбират, че това е избор. И ще стават все повече. Все още има хора, предимно възрастни, които да питат, да настояват, дори да обиждат. Но само след 2-3 десетилетия това ще премине.
Лично аз не бях подготвена за огромната отговорност, която се стовари. Не просто трябва да отгледаш детето, но и дадеш добър старт в живота, образование, да е щастливо и доволно. И всичко това във все по несигурна среда и общество.
Най мразя като някой каже, ама то с дете се прави всичко, което преди си правил. Ами не, не се прави. В общи линии се гледа дете и това е основната дейност. Всичко друго е на заден план.
Понякога е много трудно и ми се иска да се върна назад и никога да не раждам, друг път пък не мога да си представя живота без дете. Но едно нещо съм сигурна, второ категорично НЕ.

# 276
  • France
...
Най мразя като някой каже, ама то с дете се прави всичко, което преди си правил. ...
Някои наистина продължават да живеят по същия начин. Просто техният живот е бил много домашен и еднообразен. И в това няма нищо лошо. Като прибавим и голямата помощ на роднините и напълно разбирам тяхното светоусещане. Почти им завиждам.

# 277
  • София
Ние сме от тези, които правят всичко, което сме правили и преди. Пътуваме, обикаляме, излизаме. Да, съобразяваме се и с още едно човече, но не е някакъв особен проблем. Само, че ние по барове, дискотеки и тем подобни никога не сме обичали да ходим. Ако бяхме всеки уикенд до малките часове по пиене и танци можеше и да кажем, че всичко ни се е променило.
Обаче не, просто не пътуваме 2-3 пъти месечно, а веднъж месечно. И стягаме 2 куфара вече. Нито сме само домошари, нито ни е скучно и еднообразно ежедневието. Много зависи каква е нагласа на родителите и как приемат детето - като пречка за живота, или като човече, на което можеш да покажеш много неща, да го научиш на нови преживявания, емоции и т.н.

# 278
Зависи и какво дете ти се падне.
Има лесни за гледане, има и трудни и това не винаги зависи от родителите.

# 279
  • София
Зависи много да. Има такива, които няма да разбереш, че са в стаята, толкова са кротки и спокойни. Има и като нашето - тотален инат със собствено мнение за всичко. А е само на 3г3м и тепърва показва колко е твърд характер. Само се моля да успее да го канализира в правилна посока занапред в живота (с малко напътствия от нас и желание от негова страна).

Никой никога не е готов за такава отговорност. Ако искаш да създадеш стойностен човек трябва да се хвърлят много усилия. Но това не значи да спреш да живееш за всичко останало. Точно обратното - докато живееш по възможно най-подходящия начин за семейството, да успееш да възпиташ един достоен човек. Да му покажеш света, да види колко различни неща могат да се правят, да му развиеш силните страни. Ние никога не сме го карали насила да учи ново умение, а само с пример. От рано му даваме всякакви инструменти (работни, музикални и всякакви), за да научи какво да прави с тях, нон-стоп е с мен в кухнята, учим го и на различни спортове, четат се всякакви книги, разказват се различни факти, докато сме на разходки и т.н. Но е напълно нормално някой да не иска да прави всичко това и да не е неговото. Следя няколко инстаграм акаунта на child-free инфлуенсъри и тяхната енергия е насочена към друго и е ок това. Не всеки може и желае да учи някое дете с години как да си бърше дупето, да ползва прибори, да общува с другите, да схване как да учи неща, да се справя с житейски истории и живота като цяло.

# 280
Аз пък не мога да схвана какви са тези Чайлд фри инфлуенсъри. Направили са си акаунти, че не искат да имат деца ли? Какво точно показват, липсата на деца? Направи си акаунт насочен към това, от което се интересуваш - от правене на торти, от рисуване, от гримиране, ремонти... Да нямаш деца не е интерес, не е нещо, за което прекарваш време да го мислиш и да го усъвършенстваш.

# 281
Това са сигурно от типа на една госпожица, за която гледах репортаж, че не била искала да прави секс и с това занимава целия свят. Само че светът нито се интересува от нея, нито пък от тези, които не искат деца. Това е личен избор, всеки да прави, както иска. Но да разправяш наляво и надясно, че не искаш това или онова. Кой го интересува какво желае или не желае Ганка от Горно нанадолнище?! Да си живее живота Ганка и да не се обяснява излишно.

# 282
  • София
Показват какво е да нямаш деца. Къде пътуват, какво посещават, някои дори показват домът им, който не е нужно да съобразяват с деца. Предимно дават причини защо не е нужно да имаш деца, за да си щастлив и какви други радости имат в живота.

# 283
И кой се интересува от подобни глупости? Който иска деца нека да има, който не иска да няма.

# 284
Нали има child free течение на Запад. Трябва да има какво да гледат жените, защото към 35-40 години много им се приисквало дете. А били обещали / решили да нямат.

Общи условия

Активация на акаунт