Защо искате деца ?

• 71 287
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Тия инфлуенсъри, които обясняват колко е яко да си без деца, вероятно представят живота като един безкраен купон. Но това е валидно само за млади и що-годе здрави хора. После ако купонът в някакъв момент спре, някой да не се почувства подведен.
При основателни причини или ако наистина не ги иска, е естествено човек да реши да остане без деца. Но защото инфлуенсърите му обясняват колко е готино да си живееш така?

Защото има огромна аудитория, която има нужда да си валидира решението (или положението, защото не при всички е избор), а инфлуенсърите печелят от това. Разбира се, има и хора, които напълно съзнателно са избрали това и са доволно от избора си. Сега растат и поколения с много различни виждания по тези въпроси. Интересно ми е при тях как ще стоят нещата с раждаемостта и дали ще съжаляват в даден момент. От едната крайност вървим към отиване в другата и това ще има отражение. Но няма как, социумът се променя постоянно.

# 316
Ама как, по 1 милион от дете спестени, ехеее Simple Smile

# 317
То е катомвица за пушачите, че дали пари като за ферари, ама за цигари. Пък аз непушачите не ги виждам да карат ферарита....

# 318
То е катомвица за пушачите, че дали пари като за ферари, ама за цигари. Пък аз непушачите не ги виждам да карат ферарита....

Може да карат други скъпи коли, не Ферарита или да си пръскат парите за нещо друго.
Моята свекърва не пуши и не пие - в месеца поне веднъж пръска към 1000 евро, че и отгоре за "себе си"(уреди, козметици, почивки) вместо да ги дава, за да се трови. Приоритети.

# 319
То всички непушачи имат поне по едни свободни 1000 евро/лева за джобни, аха. Интересно, къде са моите и на мъжа ми? Нещо не мога да ги намеря. 🤣

# 320
Относно инфлуенсърите, трудно ми е да го разбера. Да, тях самите ги разбирам, те това "работят" и от това печелят. Обаче хора, които ги следват сляпо? Които не могат самостоятелно да направят избор, а имат нужда друг (непознат) да им определи посоката или да ги увери, че не грешат? Не конкретно за децата, а по принцип.
Иначе съм съгласна, че много от хората без деца не са в това положение точно по желание, обикновено има някакви други обстоятелства. Имам предвид хора около моята възраст. Върху младите (под 30) нямам достатъчно наблюдения, за да се изкажа за тяхната нагласа по въпроса.

# 321
Ако леля Пенка от третият етаж, не спираше да те подпитва кога и ти ще се размножиш нямаше да има нужда от подобни "движения". Все още старото поколение не може да проумее, че имането на деца си е лично решение и избор. Дори в Германия буумърите все още ходят и задават неудобни въпроси, без изобщо да им пука, че в картинката може да има намесен и здравословен проблем. Сякаш да се възпроизведеш е най-важното на света.

# 322
Да, неприятно е да любопитстват за личния ти живот, обаче ако веднъж отговориш подобаващо, вероятно няма да посмеят да попитат пак. Мен лично не ме притесняват въпроси, намеци и коментари, защото съм сигурна в решението си. Не мисля, че дължа на широката публика обяснение за начина си на живот.

# 323
Ама какви лели Пенки, аз родих на 36 и дотогава никой не ме беше питал нищо (е, с изключение на майка ми). Много ги надценявате лелите. Кой ви кара да влизате в задълбочени разговори за живота си с всеки срещнат.

# 324
  • София
Всеки си харчи парите за нещо. Непушачите просто ги харчат за неща, различни от цигари. Ако за нещо ти отиват 200-300 лева на месец, и решиш вместо да плащаш за него, да ги спестяваш, ще натрупаш някаква сума с времето. Просто всеки си прави преценка колко и за какво иска да харчи. Иначе, предпочитам да не смятам колко пари съм дала за несполучиливи, необмислени, излишни покупки Joy Но ако на човек му стигат парите, не трябва толкова да го мисли... няма как всяка стъпка да е правилната.

# 325
Защото има огромна аудитория, която има нужда да си валидира решението (или положението, защото не при всички е избор), а инфлуенсърите печелят от това.

Съгласна съм с това. Както хората с деца имат нужда да видят живота на други хора с деца и че не са сами в проблемите си с отглеждането, така и хората без деца имат нужда да видят, че има и други като тях (най-често по такива акаунти на childfree инфлуенсъри се дискутира как обществото ги осъжда несправедливо за решението им да нямат деца).

Иначе аз разбирам страховете на хората около отглеждането на дете, аз също имам такива. И все пак бих искала да имам деца, защото това да създадеш и възпиташ човек ми се вижда нещо истински значимо в живота. Не че има гаранции, че накрая няма да бъдеш разочарован от постъпките на детето си, но според мен е важно да имаш този опит в живота си. Иначе това, че някой ще ме гледа на старини въобще, ама въобще не ми е мотивация, даже ви е малко смешна тази причина да искаш дете.

Хората, които са решили да нямат деца, не бих ги осъдила изобщо, напротив, интересни са ми доводите им. Интересно ми е също дали са се преценили правилно, че НАИСТИНА не искат, защото според мен са много малко тези, които не съжаляват за решението си. Колко пък може човек да пътува и да се развлича самостоятелно? След 40 години работа, пътувания и развлечения, на мен би ми дошло до гуша. Също така бих умряла от скука с половинката си, ако се занимаваме само със себе си и със собствения си живот и се гледаме само един друг и евентуално се събираме с други childfree хора. Може и да не толкова зле, но на мен ми се струва скучно.

# 326
Гадното е, че все се намира някой да попита. Дори и слабо познати хора те питат кога, айде че няма време. Освен да не кажеш, че имаш нелечим стерилитет, тогава вероятно ще те оставят на мира. 
Моите родители бяха възрастни. Майка ми почина, когато бях на 25. Тя издържаше семейството. Баща ми беше болен с диабет и др заболявания, макар и далеч от пенсия. Беше ми ясно, че трябва да остана в града за да се грижа за него, въпреки че исках да пробвам в по голям град за работа. Дори и сега си е трудно да намеря работа по професията си.
Лошото е, че дори и с деца в един момент си почти без. Те са се изнесли и те търсят от дъжд на вятър. Набор на майка ми има 2 - син в САЩ и дъщеря в София. Съседката идва да и мери кръвното. При сестра ми е също децата са далече, събра се да живее с мъж на не е сама. Тук не говоря за родители, които правят всичко детето им да е до тях. Просто при нормално стечение на нещата в един момент наистина оставаш сам. Може дори без половинка.

# 327
Показват какво е да нямаш деца. Къде пътуват, какво посещават, някои дори показват домът им, който не е нужно да съобразяват с деца. Предимно дават причини защо не е нужно да имаш деца, за да си щастлив и какви други радости имат в живота.

Ами то всички, дето имат деца, някога са били без деца и знаят какво е да нямаш деца. На жилището, несъобразено с деца, каквито са абсолютно всички жилища, преди да се наложи да ги съобразиш с деца или нещо друго, какво му е специалното? Къде пътуваш, какво посещаваш без деца или някакви други проблеми, си е стандартното преживяване. То интересното и нестандартното е, когато си с деца, домашни любимци, някаква инвалидизация и пр, да пътуваш, да нощуваш, да изкараш почивка, защото тогава има много повече изисквания и нужди, които трябва да бъдат осигурени. Здрав възрастен без деца няма нужда от нищо специално и недтандартно що се отнася до жилище, как ще пътува, в кой хотел/къща/бунгало и пр. ще почива, какви културни забележителности ще разглежда, къде и какво ще яде и пие - каквото му харесва, без ограничения и нужди, това си е базовото състояние, останалото са екстри и глезотийки. Ама будалите, които се инфлуенсват от такива, са повече за чудене. То и аз да направя канал как къщата и дворът ми изобщо не са съобразени с инвалиди, че и извън къщата и двора, като тръгна, също. И как живея по в несъобразен с инвалидите хабитат. Все едно е нещо супер-дупер специално и необикновено.

# 328
Скрит текст:
Защото има огромна аудитория, която има нужда да си валидира решението (или положението, защото не при всички е избор), а инфлуенсърите печелят от това.

Съгласна съм с това. Както хората с деца имат нужда да видят живота на други хора с деца и че не са сами в проблемите си с отглеждането, така и хората без деца имат нужда да видят, че има и други като тях (най-често по такива акаунти на childfree инфлуенсъри се дискутира как обществото ги осъжда несправедливо за решението им да нямат деца).

Иначе аз разбирам страховете на хората около отглеждането на дете, аз също имам такива. И все пак бих искала да имам деца, защото това да създадеш и възпиташ човек ми се вижда нещо истински значимо в живота. Не че има гаранции, че накрая няма да бъдеш разочарован от постъпките на детето си, но според мен е важно да имаш този опит в живота си. Иначе това, че някой ще ме гледа на старини въобще, ама въобще не ми е мотивация, даже ви е малко смешна тази причина да искаш дете.

Хората, които са решили да нямат деца, не бих ги осъдила изобщо, напротив, интересни са ми доводите им. Интересно ми е също дали са се преценили правилно, че НАИСТИНА не искат, защото според мен са много малко тези, които не съжаляват за решението си. Колко пък може човек да пътува и да се развлича самостоятелно? След 40 години работа, пътувания и развлечения, на мен би ми дошло до гуша. Също така бих умряла от скука с половинката си, ако се занимаваме само със себе си и със собствения си живот и се гледаме само един друг и евентуално се събираме с други childfree хора. Може и да не толкова зле, но на мен ми се струва скучно.
В момента, в който вземеш дадено решение, няма как да знаеш със сигурност дали е правилно и дали по-късно няма да съжаляваш за него, независимо за какво се отнася.
Колкото до хората без деца, пак ще го напиша, мисля, че са малък процент тези, които просто не искат. Често има определени обстоятелства, които ги довеждат до този избор.

# 329
Мис Чичи, да не би да написа, че си останала да бъдеш край възрастния си болен баща? Защо не си в Япония например?
Ако баща ти нямаше деца, нямаше ли да се справя сам, какво става? Той пък защо не е по круизи? Нещо не подкрепяте теориите как няма значение дали си с деца или без. Relaxed

Общи условия

Активация на акаунт