Обсъждане на имотни обяви - 32

• 54 724
  • 867
  •   1
Отговори
# 75
Ами пак зависи, по принцип да, по-хубаво е да близо до плаж, но не и извън града. В смисъл по този въпрос определено хората са различни и ще направят различни избори. Аз за нас, не мога да си представя вечер без разходка до стария Созопол, хем сме с дребчовци деца Grinning, но и на нас ни харесва да се разходим вечер. А и там е красотата на града, също често има и различни мероприятия, които може да уцелите в зависимост кога сте отседнали и т.н. Има си магазини, кафета, площадки дори и в новата част, но тя пак е в рамките на града.

# 76
Въпросът е, че като си на почивка, не ти се седи всяка вечер в апартамента пред телевизора. Все трябва да мръднеш нанякъде. Ако не си на пешеходно разстояние (от града или от плажа), ама 5-10 мин. макс, вече става тегаво без кола (като напече слънцето, като си напечен от слънцето и т.н.).

# 77
В България или по-точно по южното черноморие, никъде хубавите плажове не са близо до центъра на града. Трябва да се прави компромис с локацията според това, дали иска човек да е близо до плаж или център. За мен по-логично е да е до плажа, защото не е приятно по жегите да се пътува с автомобил до плаж, също така ако жилището ти е до плажа, можеш да се прибираш и излизаш многократно. Удобно е за семейства с деца. Ако решиш да ходиш до града, просто спираш  паркинг за няколко часа и няма проблеми. Вечер придвижването с автомобил е по-поносимо.

# 78
  • Германия
Ние пък сме точно от хората, които обичат да си готвят дори когато са на почивка. Не винаги, не на всяко ядене, но определено поне половината си го готвим ние. Това от една страна е защото мъжът ми е готвач, другото е заради удобството да не зависим от работното време на заведенията, отделено че последните 2 години е станало безбожно скъпо.

Примерно като ходим в Италия си взимаме къща за гости, не държим да е на пешеходно разстояние до каквото и да било, купуваме си местни вкусотийки и си ги приготвяме вкъщи, експериментираме с нови рецепти, и просто правим една бърза паста с песто и всички са доволни. Иначе си джиткаме с колата до близки и далечни дестинации.

# 79
  • София
Ние си купихме студио в Созопол, в нов квартал, на 8-10 минути от Хармани, зад стадиона. Сега го обзавеждаме и смятам лятото да изкарам там.
До стария град е 20 минути пеша, а ходенето е полезно. Вече купих билети и за Аполония.
Ако някой се интересува от имот, ето линк към строителите. Това ще им е 10 обект в Созопол. Нашият апартамент е в Антик 8.
https://antikholiday.com/kategorii-imoti/prodazhba/

# 80
До Стадиона си е много добра локация, но то си е в града, отсядали сме в района. Приятно е, тихо е, близо е до плажа, има супермаркет наблизо, площадка, близо са основните улици, за стария град също не знам дали има и 20 мин.

# 81
Oсен изброените неща, не мисля, че са много хората, които ще вземат апартамент в нищото на 20-30мин пеша от добре зареден магазин, читави ресторанти, барове, детски площадки, някакви увеселителни неща за по-малките, и т.н. Като за 99% от имотите и тук важи правилото - location, location, location.
Районът на Каваци и Смокиня е идеален за почивка. Аз предпочитам денем да съм на/до плажа, а вечер да отскачам до стария Созопол за разходка и хапване. Като достатъчно места за хапване има и в района на плажа. От другата страна на Созопол (около Градина) също е добре. Плажът е под носа, а ресторанти и барове има достатъчно. Като цяло и аз съм съгласен със съветите, че инвестиция в нашите морски курорти при ниските цени за нощувка и късия сезон не е някаква топ оферта. Струва си ако ще се използва немалко време за собствено ползване и през останалото време се намери кок да се грижи за отдаването.

# 82
Здравейте, не знам дали е по темата, но като по-запознати с материята, бих искала да чуя мнението ви. Става въпрос за договор с агенция за недвижими имоти, чрез която да се закупи имот. Това, което ме притеснява, е че ако се провали сделката, независимо дали по вина на купувача или продавача-агенцията, не се връщат парите за комисионна, която всъщност се заплаща при сключване на договора. Освен това, проверка за тежести на имота, мога да направя едва след сключване на договор, т.е. да платя комисионна. Това нормална практика ли е?

# 83
Нещо не схващам - сключване на кой договор, с агенцията ли?  Че те откъде ще знаят на каква цена ще купиш, че да сметнат комисиона си? А ти каква проверка ще правиш ако още не се знае кой е имотът?
Обикновено агенциите искат да им се плати след предварителния договор и по-рядко след изповядване (което е по-изгодно за теб). Другото не ми е ясно.

# 84
  • София
В България или по-точно по южното черноморие, никъде хубавите плажове не са близо до центъра на града.
Това не е вярно.
Приморско, Китен, Поморие, Лозенец, Ахтопол са все с плажове и с център на пешеходно разстояние. Несебър също, макар и да трябва да се походи малко по самия плаж, за да се отиде в по-хубавата част. Синеморец също е с пешеходни разстояния. Тези селца/градчета са достатъчно малки, за да се придвижва човек пеша. И плажовете им са хубави.

"Проблем", ако може да се нарече така, имат Созопол, защото Градина и Каваците са далеч, но и Харманите е ок, Царево има хубав плаж надалеч (Нестинарка), Равда, защото плажът не е особено хубав, Варвара и Резово, защото нямат пясъчен плаж. Пропускам ли място?
Дори в Бургас хубавият пясък е достъпен пеша.

За довършване и обзавеждане сметнахте ли колко ще трябват? Според мен поне още 30хил, със скромно обзавеждане, настилки и тн. След това смятайте разходите за самото отдаване. Не бих купила там. Пък и не видях особена близост до плажа, поне това да беше големият плюс.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 22:03 от Илит

# 85
Нещо не схващам - сключване на кой договор, с агенцията ли?  Че те откъде ще знаят на каква цена ще купиш, че да сметнат комисиона си? А ти каква проверка ще правиш ако още не се знае кой е имотът?
Обикновено агенциите искат да им се плати след предварителния договор и по-рядко след изповядване (което е по-изгодно за теб). Другото не ми е ясно.
Води се договор за посредничество и е с фиксирана цена. Ясен е кой е имотът и каква му е цената, но има тежести, а документите за тях ще получа след плащане по договора за посредничество. Според мен би трябвало да има клауза, че ако има проблем с документите, би трябвало да се върнат парите за комисионната. Но няма такава и това било стандартен договор. Нямам опит и не знам дали е така.

# 86
Води се договор за посредничество и е с фиксирана цена. Ясен е кой е имотът и каква му е цената, но има тежести, а документите за тях ще получа след плащане по договора за посредничество. Според мен би трябвало да има клауза, че ако има проблем с документите, би трябвало да се върнат парите за комисионната. Но няма такава и това било стандартен договор. Нямам опит и не знам дали е така.

Аха, значи договор за конкретен обект. А те какви се явяват спрямо обекта? Ексклузивен договор ли имат с продавача?

Все едно, аз на твое място не бих подписала без никакви гаранции и защита на твоя интерес. Те ти предлагат сделка от типа "всичко е уредено, човекът взема парите и каза ще видим".

# 87
ное плащахме на агенцията след сделката при нотариуса

# 88
Здравейте, някой има ли мнение за района в тази обява? Мисля , че се пада зад Кауфланд близо до 67-мо училище.
https://m.imot.bg/details/1b166470028701978

# 89

Мисля, че нещо не сте разбрали. Нотариуса иска тежести на документ, освен това пуска тежести и онлайн непосредствено преди сделката - 2 - 3 минути преди сделката. Ако купувате с кредит, след сделката се пускат пак тежести и в тях трябва да е отбелязана вече ипотеката. Тогава нотариуса разписва нотариалният акт, до преди това се чака един вид банката да плати на досегашният собственик. Принципно би трябвало и като сте разписвали предварителният да ви пуснат тежести. Тоест общо се пускат тежести 4 пъти 😄 според мен, не сте разбрали нещо. Най - малкото никой нотариус няма да си сложи главата да подписва нотариален акт с неизчистени тежести. Има го и варианта да се заличава ипотека. Тогава пак се пускат нови тежести след сделката и в тях трябва да има вече един "чист" имот.

Общи условия

Активация на акаунт