Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 167
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Aisha, и според мен ти и хора като теб са по-скоро изключение от масовия случай.
Днешните наематели са предимно набори между '90 и '05. Колкото по-малки, толкова по-разглезени и с повече претенции. Всеки иска новичко, свежарско, луксозничко. Вече почти няма интерес към стари и овехтяли жилища. Интериорът, в който повечето от пишещите тук сме израснали и днес ни се струва просто неприятен, за тях е от съвсем друг свят и категорично неприемлив. Трудно се отдават такива жилища. Наемат ги предимно мизерници, които 100 лв повече за наем ги събарят.

# 406
  • София
Не всички старо строителство жилища са вехти и мизерни. А и локацията е важна. Завистта за наследените също я има...

# 407
Локацията и за мен е определяща за добрия наем. Не соц ли, демокрация ли.
Соц, купено сега, обзаведено нормално със съвременни мебели...какъв му е проблемът.
Хората при мен гледат локация и наем...
За столица е по-различно.
Извън нея са по-нормални нещата Simple Smile

# 408
Aisha, и според мен ти и хора като теб са по-скоро изключение от масовия случай.
Днешните наематели са предимно набори между '90 и '05. Колкото по-малки, толкова по-разглезени и с повече претенции. Всеки иска новичко, свежарско, луксозничко. Вече почти няма интерес към стари и овехтяли жилища. Интериорът, в който повечето от пишещите тук сме израснали и днес ни се струва просто неприятен, за тях е от съвсем друг свят и категорично неприемлив. Трудно се отдават такива жилища. Наемат ги предимно мизерници, които 100 лв повече за наем ги събарят.

Мизерникът си е мизерник, независимо от сумата за наем, която плаща.

Ако можеш да си позволиш наем на двустаен за 600 EUR това автоматично не те прави мизерник, така ли?

Въпросът е риторичен, разбира се Simple Smile

# 409
  • Варна
Не всички старо строителство жилища са вехти и мизерни. А и локацията е важна. Завистта за наследените също я има...

Ох... добре де, защо не разбираш? Колко пъти да уточним, че не говорим за всички, а за повечето.
Освен това говорим за корелацията кофти наематели - старо обзавеждане, НЕ строителтво. Строителството пък от къде ти хрумна да намесиш в диалога, не знам. Пълно е с чаровни стари сгради, особено в централните локации, които могат да сложат в малкия си джоб всеки модерен блок.

Локацията и за мен е определяща за добрия наем. Не соц ли, демокрация ли.
Соц, купено сега, обзаведено нормално със съвременни мебели...какъв му е проблемът.
Хората при мен гледат локация и наем...
За столица е по-различно.
Извън нея са по-нормални нещата Simple Smile
Моите лични наблюдения пък са точно обратните. Чудесно обзаведени квартири в най-крайните квартали държат цени като в центъра и хората се избиват за огледи. Повечето хора са с коли им е все тая къде ще живеят, но всички искат у тях да е готино.

# 410
Аз говоря за моя град. Нямат коли често и опция в краен квартал квартирка стои с месеци неотдадена.
Хем банята нова чистак, моята не е ....и пак не ги наемат там.

# 411
  • Варна
И аз говоря за моя град. А ти къде отдаваше?

# 412
Пак говорим за жилища от различен клас. Мърлявите и неоправените най-често са стари, наследствени, натирени с вещи още на покойната баба и един пешкир и гаванка, моп или стирка из калабалъка - все тая. Най-вероятно същите наемодатели ще са си небрежни и в отношенията с наемателите.

Глупости и обобщения на едро.
И аз и познати имаме наследствени жилища с наематели. Преди отдаване са опразнени от гаванки и хавлии, почистени, ремонтирани и снимани в чисто състояние. Да, мебелите са нисък клас, но това е мой избор. Отношенията с наемателите ми са служебни, но точни и от двете страни. Никога не е имало огледи докато не се изнесат предишните наематели. Избирам само с доверена брокерка - приятелка, плащам си % без пазарлъци. Документ от нея не искам.
И колкото и да е странно има и читави хора в по-ниския сегмент.

Aisha, чети с разбиране, моля! Написано е мърлявите и неоправени най-често са стари, а не старите и наследствени са мърляви. Оттам нататък всичко, което си написала, е хубаво, че е така, но в случая коментирам не стари жилища, а мърляви.

# 413
Всички се обединихме, че наемателите искат ново обзавеждане. И какво правим като обзавеждането поостарее?
 (полезният живот на новото евтино обзавеждане, експлоатирано от наематели е доста кратък 5-10 години).
Въпреки че се очаква покачване на лихвите по ипотеките, което би трябвало да увеличи търсенето за под наем, не мисля, че има светло бъдеще за отдаващите 1-2 жилища на дребно. Разходите, за да поддържаш жилището търсено (с нови мебели и ремонт) не са никак малки.
Като няма търсене за тези стари жилища, постепенно ще изпаднат от пазара, защото собствениците ще ги заключат, ако няма адекватно търсене. Като ти е наследен апартаментът и нямаш кредити, няма да го дадеш на мизерник, освен ако самият ти не си в момента зависим от дохода от наем поради липса на основен източник на доход.

П.С. Според мен и толкова много наематели идват с брокерите от шано агенциите, точно защото звънят на обяви-кукички - супер лукс за малко пари. Тези същите не обръщат никакво внимание на реалните обяви без брокер, защото виждат по-лъскавото и ги грабва. (А накрая лъскавото се оказва открадната снимка от имот за продажба в Париж, например).

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 15:41 от HappyHeartbeat

# 414
Вече почти няма интерес към стари и овехтяли жилища.
Няма интерес само към надценени жилища Wink

# 415
В блока в който отдавам, има няколко отдаващи се. В леко лошо състояние, тип соц, необзаведени или полу....винаги се наемат. За едното знам че е двойно по-голямо от моето, но наемът му е по-нисък от моя заради соцовото обзавеждане...нает е.
Основно се гледа цената при нас, и локацията. Локацията е перфектна и много предпочитана, с удобства и т.н.
Както казах..основно след нея се гледа цената...

# 416
  • София
Всички се обединихме, че наемателите искат ново обзавеждане. И какво правим като обзавеждането поостарее?
 (полезният живот на новото евтино обзавеждане, експлоатирано от наематели е доста кратък 5-10 години)

Когато обзавеждането остарее - имота се дава в този вид за тази сума. Ако някой много иска да го наеме, но не му харесват мебелите е свободен да ги изхвърли и да си купи нови, негови. Като тръгне да се изнася ще реши дали ще ги взема или оставя. Но пък така няма да се изнасят всяка година, по-сложно ще им е.
Обмислям, когато сегашните напуснат да оправя кухнята и да го давам с празни, но прясно боядисани  стаи и добре почистена баня. Сега, че плочките били старомодни - едва ли ще спре наемащите. Все пак не купуват.
То и до сега така се получава при мене, защото са от години. Постепенно си имат техни легла, бюра, скринове.
Не знам на някого да не му трябва дохода от наем. Колкото и да си добре платен от други места - няма лошо и да капе нещо.
Имали сме празен, заключен апартамент във В. Търново. Ами руши се, нищо че не се живее в него. Продадоха го родителите ми.

# 417
В София, в среднолуксозно жилище с какво друго оборудване е прието по принцип да се дава кухнята освен уредите за вграждане?

# 418
В София, в среднолуксозно жилище с какво друго оборудване е прието по принцип да се дава кухнята освен уредите за вграждане?
С нищо друго

# 419
Ако питаш наемателите, трябва да има всичко което се сетиш.

Общи условия

Активация на акаунт