За четенето - 2

• 47 707
  • 776
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Чела съм всичките на "стари години" на английски. Определено ще се приемат по-лесно от тийн, от колкото от някои на 30тина.
Бих казала 12-13 по думи на познати, които са ги чели на български. Може да има разлика в усещането, което оставя у четящия самия език, за това го споменавам Simple Smile

Иии да споделя и тук, че направих (за сега пустееща) тема за размяна на детски книжки Simple Smile
https://www.bg-mamma.com/?topic=1694864
С удоволствие бих се включила, аз съм много активна в другата тема за размяна. Но моите са малко по-големшки, а и не си дават книгите. Веднъж размених с една колежка и щерката още си помни онази книжка и я споменава от време на време. Simple Smile

# 571
И на мен ми е чудно кое дете ще иска да си даде книгите 😀 Моите поне, когато бяха малки, искаха да им чета едни и същи книги по милион пъти. Когато пораснаха, ги занесоха в библиотеката на старото си училище.

# 572
Ние имаме доста дублирани Blush И подарени (имам списък с набелязани книги, които ъпдейтвам и приятелите ми имат достъп до него, но понякога си питат ушите...), и купени в лотове от мен Simple Smile
Купувам доста втора ръка, тъй че явно има такива деца Simple Smile Има и книги, към които децата имат нула интерес.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 09:15 от Inferiya

# 573
Страшна реклама върви на "Ти, подобие мое" от Радослав Бимбалов - във фейсбук през пост, през два, по радиото, в културната колонка на вестника! Направо ми идва ей сега да изтичам да си я купя. От друга страна точно по същия начин взех "Нишка" и не ми хареса, та удържам порива за импусни покупки. Все пак, ако някой я прочете скоро, много моля да сподели!

# 574
Още преди да излезе книгата, авторът публикуваше откъси от нея на фейсбук страницата си, там могат да се намерят и всеки да прецени дали иска или не да я чете (аз поне успях да се ориентирам от тях).

# 575
Inferiya, щом има страшни неща,ще му я спестя на този етап. Имам няколко набелязани за купуване и тази няма да е сред тях. Благодаря!

# 576
Може ли мнение с по няколко думи за Заклинателят - Уилям Блати, че искам да разбера заслужава ли си да ѝ отделям време?

# 577
  • София
Беше ме впечатлила, когато я четох преди около 25 години Blush
Сега не знам дали бих се впечатлила, но все пак "Заклинателят", както и "Бебето на Розмари", за която се сещам в момента , са си класики в жанра.

# 578
  • София
"Повдигам" темата с някои разсъждения в неделния ден..
Членувам в няколко ФБ групи за подаряване.
Какво ми прави впечатление?
Когато се пускат книги (особено пък детски), хората ще се изтрепят. "Аз!" , "Ред!", "Мога веднага да дойда и да ги взема!" ..и хитът: ""Ред за детската градина на сина ми/дъщеря ми!".
Толкова мъчно ми става...
Наистина ли можем да даваме пари за какво ли не, за какви ли не глупости, но за книги - не.
Особено за детски явно съвсем ни се свиди и все търсим някой да ни подари.. Sad
Много тъжна картинка..

# 579
О, Миж!
Нима не ти е правело впечатление и извън подобни групи колко много хора са на принципа шамар да е - аванта да е?
На мен ми е правело. И то многократно.
Използвам и групите, и темата за размени на книги в подфорума, за да предложа на някого нещо, което наистина иска и би прочел. Дори да са обявени с цена и/или за размяна, в един момент реших, че ми е по-лесно да ги подарявам. Но с идеята, че някой наистина ги иска.

Ти знаеш, защото съм го коментирала - и тук съм срещала цигански номера и съм “увисвала” и са ме “мамили” и са ми се “подигравали” за добрите намерения. Все ми е едно. Ядосвала съм се моментно. После ми е било смешно.

Обичам да подарявам. За мен да дам носи не по-малко радост от това да получа.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 14:57 от Аня

# 580
Въпрос на приоритети. Когато бях малка ми се купуваха книжки - малки, евтини, но имах. Мама разменяше със съседи и роднини, защото библиотеката ни беше далече. По-късно, когато книгите, които исках, станаха по-скъпи, се пазеха за подарък я за рожден ден, я за Коледа. И по възможност с тънки корици, за да излязат по-евтино. Спомням си как събирах за четвъртия Хари Потър от закуска Simple Smile Получавах 60ст на ден, 50 оставях в касичка веднага, щом ми ги дадат и с 10 си купувах 1 гадно оцветено сокче, което в последствие се оказа, че съсипва стомаси Simple Smile Не се сърдя, дали са ми, колкото са имали възможност. Но е и факт, че пари за цигари имаха не само по празниците Simple Smile Та семейното бюджетиране е много сложна концепция и не се наемам да търся разковничето защо някое семейство не може да отдели за книжка, детски театър или концерт, а пък за фотосесии, украси, тоалети и торти (да речем) може.

Моето правило е просто относно тези групи - ако за нещо бих дала пари то бих се зарадвала и да го получа като подарък. Но мноооого рядко пиша "ред", само ако видя някоя изчерпана книга, която няма как да намеря по друг начин. И тогава винаги гледам някак да върна доброто, тъй че да не ми излиза безплатна Simple Smile

# 581
Във Фейсбук членувам в много книжни групи - търся, предлагам, чета, детски, спаси и др. подобни, главно от любопитство хората, от какво се интересуват и да взема някоя идея, какво да купя на дъщеря си. Забеляза съм няколко лоши тенденции. Има потребители, които членуват в няколко групи. В едната се нареждат "на опашка" да вземат някоя книжка без пари, и в друга, да предложат същата книжка на корична или на завишена цена. Аз самата съм изпращала безплатно книжки на уж нуждаещи се хора и после съм виждала същите потребители да ги продават в други групи. Имала съм и случаи, в които не ходят да си вземат пратката и аз плащам доставките и в двете посоки. Става ми жал наистина, като виждам, колко семейства не могат да си позволят да купят, каквото и да е за дечицата си, било книги, дрешки или играчки,  но е факт, че е трудно да се отсее, кой наистина иска да притежава дадено нещо и няма средства да го купи, и кой го прави с желание за печалба. Затова и не подарявам вече на непознати хора.
Преди няколко дена имаше обява в една група за "Коледа в Хогуортс" за 80 лв., защото е с изчерпан тираж и човекът се възползва да припечели някой лев. Мен това много ме дразни, но пък има и хора, които са склонни да дадат и повече пари.
Друг пример пак в същата група - една жена предлагаше "Коледните патила на Доналд Дък" на 25 лв. Първо, че книгата я има навсякъде, второ - коричната й цена е 19.90. Ако мине....
Аз за книги може да се каже, че пари не пестя. Купувам страшно много книги за мен, а вече и за дъщеря ми. Но е факт и че на корична цена не купувам, а само с отстъпка.

В една друга група за детски книги много често се разисква, дали книгите трябва да се купуват на промоция. 80 % от мненията са от рода на "Не може да се сложи цена на познанието", "Книгите не са стока", "Аз за детето си пари няма да пестя", "Сандвичите, колко пари стрували", "Колко средства и любов се влагали, за да излизали книги, които да зарадват нашите деца" и др. подобни. Аз не смятам, че обичам книгите или детето си по-малко, ако искам да спестя пари. Например "Дъкбург" са общо 5 книги до момента и са по 59 лв. - общо 295 лв. само за 5 книги. Всичките съм ги взела с отстъпка от 30 %, освен последната, която я взех само с 10 %. Спестила съм 76 лв само от тези книги и ще вложа спестените или в нещо друго или ще си купя още книги. На издателствата не им дреме аз, с какъв бюджет разполагам и слагат безбожни цени. Да не говорим, че и повечето издатели не плащат нито на редактори, нито на коректори, и в много от случаите не са на ясно и какво издават.

# 582
След като подарих книги в една такава група, само за да ги видя обявени на безумни цени в друга подобна, приключих с подаръците на случайници. Подарявам само на читалища или на конкретни потребители, чието участие по темите познавам и съм усетила, че тази книга е за този човек.

# 583
О, това с цените е ужасно грозно :/ Лятото имаше 4 за 2 в озон с доста детски коледни книги. Част от промоцията беше комплекта Коледна песен и Коледата на Доналд (май те бяха). Говоря на изуст, но да речем, че са били 25 лв/комплекта, т.е. 4 комплекта за 50. Някой беше пуснал "3 чисто нови неразопаковани комплекта" за 20лв всеки. И хората се сцепиха да се редят и да ги искат. И това докато още течеше промоцията!

А случая за Коледата на Доналд, ако е същия, мисля, че дамата отговори, че нейното издание е по-старо Joy Може би го смяташе за антикварно, не знам.

Аз също купувам с отстъпка. Тази година почти нищо не съм взела на корична цена - или 40-50% в озон, или панаир/алея. Книги, които ги има на пазара, ми е нерентабилно да взимам втора ръка Rolling Eyes

# 584
  • София
Аз рязко намалих купуването на книги. Установих, че с напредването на годините излишеството започва все по-осезателно да ме натоварва, а не да ме радва. Дори на книги ...
Четенето няма много общо с притежаването и трупането. Все повече гледам да чета от библиотека и то съвсем не по финансови причини..
Подарявам книги на читалища ("Дари ни-намери ни") или ги нося в Градската библиотека. Подарявам и на съфорумки.
Книги на детето купувам винаги, когато нещо ми привлече вниманието или той пожелае Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт