За четенето - 2

• 47 693
  • 776
  •   1
Отговори
# 585
И мен взеха да ме задушават количествата книги и се опитвам да преустановя купуването, но не ми се получава много. Много се впечатлих, че в последно време не мога да си открия книгите, а преди винаги знаех коя къде е. Може би, тъй като и аз подарявам, дарявам в една библиотека и накрая загубвам дирята. А когато искам да препрочета нещо, обикновено не го намирам, а препрочитам само неща, които много са ми харесали и няма логика да съм ги подарила или дарила. Също въобще не ме кефи да чета от електронната книга и си харесвам хартията, това е основна причина да продължавам да купувам.

# 586
  • Пловдив
От известно време махам всичко, което не ползвам, в това число влизат и книгите. Ако някой след това злоупотребява с тях, не би ми станало приятно, но не е моя работа. Вярвам в енергията и кръговрата и следя единствено собствените си действия.
Искам да запаля четенето в децата, до скоро само аз се радвах на книжките, но открих книжки с капачета, които събудиха някакъв интерес, след това и онези с пъзели вътре. В по-бебешкия период се радваше на онези, със звуците.

# 587
На мен да вляза в книжарница и да си избера книга ми носи много хубави емоции, съвсем различни от това да отида до библиотеката, затова не си спестявам това преживяване. Дори да не прочета веднага новата книга, все някога идва и нейният ред, непрочетени не ми остават.

# 588
  • София
И аз намалих купуването, защото отново няма къде да ги съхранявам, а и макар че понаваксах малко лятото все още имам доста непрочетени книги. Отделно, че ако  намеря в електронен вариант, предпочитам да чета така и книгата съвсем нова и непрочетена продавам на 1/3 поне от цената. Дали има хора, които я препродават после си нямам на идея и не ме интересува, вярвам в написаното от Десиссслава. И на двете ми деца докато станаха на 10 съм купувала много книги, прекалено много даже бих казала, но пък удоволствието да им купувам беше взаимно. След това подарих поне половината от тях, другите разпродадох на символична цена в тези групи. Всъщност промоциите на книги ме карат да купувам повече си давам сметка. Преди голямото онлайн пазаруване имах не повече 2-3 чакащи за прочит книги. Сега се чудя как да не влизам в озон, а имам 5 книги на промоция в кошницата , които се опитвам да не купя Simple Smile, знаете как е.

# 589
От известно време махам всичко, което не ползвам, в това число влизат и книгите. Ако някой след това злоупотребява с тях, не би ми станало приятно, но не е моя работа.

И при мен е така до голяма степен. Периодично дарявах или подарявах детски книги, които сме надрасли у дома. Какво става после с тях не ме интересува. Във ФБ групи не разменям книги, но пък подарявам когато мога на познати или дарявам на организации, които после продават книги втора употреба с цел да подпомогнат някаква кауза или социална група. 

И аз предпочитам книги от библиотеката напоследък. Много малко са романите, които искам да запазя и да препрочета друг път. Дори когато купувам романи, тези дни са електронни.

# 590
Почти не задържам прочетени книги. Да имам библиотека вкъщи не ми е цел, нито ми носи някакво удовлетворение. Дарявам на библиотеката в града ни поне веднъж годишно. Преди разменях доста често книги - в момента обаче дори и това ме обременява, така че потокът с книги към библиотеката ще се увеличи.
Взимам книги от библиотеки поне два пъти месечно, така че даряването е малък жест, с който да демонстрирам съпричастност.
Доскоро си запазвах най-любимите книги с идеята да ги препрочета, но след като един-два пъти пробвах, установих, че не ми носи същото удоволствие, така че скоро и те ще поемат към библиотеката.
Всъщност в момента "чета"  за втори път любима книга - слушам "Бивалици" на Вера Мутафчиева в Сторител и е страхотно изживяване. Така че явно това ще е моят начин за препрочитане - в аудио вариант.

# 591
  • София
На мен книгите ми  са ми най-голямото  съкровище. И аз давам на библиотеката когато  някоя книга не ми  хареса, но имам такива дето ще ги  занеса с мен  буквално  в гроба. Не мога да си  представя да ги  дам някъде.

# 592
Да, разбирам напълно, че съществува сантимент към книгите и като към вещи. Аз просто нямам такъв. Книгата като предмет не означава нищо за мен. Което е в донякъде странно противоречие с факта, че обичам и предпочитам да чета на хартия Smile

# 593
И аз трупам (съкровища:))), но не безогледно - само старателно проучени и препоръчани Simple Smile Затова и рядко купувам непланирано от книжарница.  Напоследък почнах да чистя нелюбими книги, другите не си ги давам.

# 594
Процедирате ли по различен начин с книгите, които ви подаряват? Имам няколко абсолютно ненужни, не мисля, че ще прочета някога, а ако безумно много ми притряват ще намеря начин да се сдобия с тях. Та най-вероятно ще се разделя с тях по един или друг начин.
Имам и няколко, който съм купила по различни причини, но не съм прочела. Те също сигурно ще си отидат. Може би ще опитам да разменя или ще даря. Сега идват базари Simple Smile

# 595
Книги, които са ми подарявали и не са били такива, които бих прочела, директно дарих на читалня (заедно с други, прочетени, но които не държах да запазвам и отварях така място за нови, които исках да чета не само електронно).

# 596
  • София
Почти всичко продавам или дарявам аз.

# 597
На мен не ми се е случвало да получа книга, която не бих чела, все пак книгата е доста личен подарък и се предполага, че познаваме предпочитанията на човека, когото ще зарадваме. Много често, докато чета някоя книга, ми изниква мисълта "тази много ще хареса на еди кой си" и всеки път много правилно преценявам 😀 Имала съм единични издънки в годините.

# 598
  • Mediterraneo
Купувах и трупах количества книги, всички прочетени. Че и ММ трупаше отделно, четем различни жанрове. Но емигрирахме с по един куфар и въпреки че моят беше пълен само с книги, всички останали останаха в Бг. С това ми премина  манията по събиране на книги.

# 599
  • Разпиляна във въображението
Купувам това, което искам да имам. Следя няколко поредици. Забелязах, че библиотеката ни купува книги, от които се интересувам и за които съм преценила, че по-скоро са за един прочит и не искам да притежавам, затова съм с карта за 10 лв. и спестени пари Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт