За четенето - 2

• 46 478
  • 769
  •   1
Отговори
# 750
По-кофти е, че някои от авторските книги, които четат тийновете (ок, юношите), всъщност се пишат от екипи....
Може би пишат еднолично име на корицата,защото кой ще купи книга написана от "авторски екип"? Laughing

# 751
По въпроса за издаването на фентъзи книги – и на мен започва да ми се струва, че вече става малко прекалено, но очевидно това е тенденцията и явно се търси. Как точно се подбират заглавията не е много ясно, но на Алеята на книгата ми направи впечатление огромното количество нови издания – десетки, а може би вече и стотици, с цветни порезки и почти еднакви корици – мечове, кинжали, рози, бодли… и всичко това от автори, които (поне за мен) са напълно непознати.

Това, което в последно време започва да ме дразни повече, са книжните блогъри. Последната година започнах да следя няколко канала в YouTube и в Instagram. Харесва ми да си пусна някое видео с книжни препоръки или ревюта, но се въртят едни и същи заглавия. И всичките задължително са “невероятни”, “неустоими” и “любими”. Показват се едни и същи PR пратки от издателствата и това се превръща повече в рекламна кампания, отколкото в истинска препоръка.
Разбирам, че маркетингът е част от играта и че издателствата искат да наложат определени заглавия, но наистина би било по-добре, ако имаше и малко повече разнообразие – някой по-стар роман, по-нестандартна книга, или нещо извън масовата вълна. Това според мен би направило съдържанието им много по-интересно и полезно.

# 752
Това, което аз лично не харесвам на българското книжно блогърство, е тоталната им зависимост от книгоиздателите..
Няма какво да се лъжем - те са на хранилка при тях.
Е, как при това положение можем да разчитаме на обективно мнение за някоя книга? Няма как. Всичко ще е "неустоимо", "невероятно" , "сензационно" (тик-ток сензация или не знам си каква).
Книжките блогъри са нищо повече от обикновени продавачи/чки на книги.
Обективност на мнението те не могат да си позволят. Дълбочина на разсъжденията пък не е нужна. Дай няколко приятни за окото снимки с позиционирани корици и това е.
Затова на мен блогър , който е платен от издателствата, не може да ми повлияе. Нито "Хрисиландия", нито пък Блажев... За тях се сещам на прима виста. Платени продавачи, чиято работа е да продават. Това е.
Дори една писателка, която харесвах, ми направи наскоро неприятно впечатление с едно доста обтекаемо и нищо-не-казващо, но благосклонно ревю на книгата "Трифена", за която btw има едно-едниствено обективно мнение в GR. Всички останали са хайп на платените книжни блогъри.
Нищо не ме дразни толкова, колкото липсата на ясно изразено мнение, на категорична позиция. Кажи еднозначно: харесва ми тази книга/не ми харесва. Да, ама ако кажеш "не става", "не ми харесва" ще секне кранчето на постъпленията  Wink

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 22:30 от Happy Mijjj

# 753
Ако човекът е с беден речник, по-скоро ще ме отблъсне. Аз гледам мненията в гудрийдс, разбира се там няма как да науча какво е качеството на преводите... и стават изненади.

# 754
Съгласна съм с Биле и с Happy Mijjj с уговорката, че не са само българските блогъри. Повсеместна практика е и не само с книжните. Следвах една дама в Goodreads защото пише ревюта за най-новите книги, които излизат и дори за тези, които още не са излезли, а аз нямам време да търся сайтове на издатели. Всяко ревю започва със суперлативи!

Тези, които зависят от издатели да им изпращат книги, не може да са обективни защото след няколко отрицателни ревюта, доставките ще спрат.

Същото е с блогърки, които снимат ревюта за козметика. Много от блогърите се надяват да осребрят ревютата си като бизнес.

# 755
Да, абсолютно съм съгласна, че не е само български феномен. Не сме измислили ние топлата вода Wink

Липсва ми качествена и независима литературна критика. Колонка някаква, рубрика. Просто няма. Няма и фигура, чието мнение да има тежест за мен.

# 756
То е ясно, че ревютата в културните колонки или в социалните мрежи не целят да отразят личното мнение на автора, а да накарат читателя да купи книгата. Затова и почти винаги липсва емоцията, а на нейно място идват някакви общи приказки, които могат да бъдат казани за всеки и за всичко, както и преразкази на сюжета, които издават съдържание и те отказват от книгата. Нерядко виждам и несъответствие между интелекта на автора на благосклонното ревю и боклука, който промотира, просто не мога да повярвам в искреността на думите, когато очевидно ерудиран и интелигентен човек хвали някоя безумна тъпотия.
Отдавна не си избирам книги нито според отзивите, нито според оценката в ГР, ориентират ме мненията в книжната ни тема тук, защото с годините съм опознала предпочитанията на редовните участници, както и някои коментари в групите, макар че и там се спотайват автори, преводачи и клакьорки, които ще те направят на нищо ако си позволиш да не харесаш нещо, което на всяка цена трябва да грабне някоя литературна награда. Най-често просто влизам в книжарница и прочитам няколко страници от книгата.

# 757
Аз чета фентъзи, но класическо фентъзи, там няма наводнение, но с роментъзи и романтични дарк романи…друга работа е. Не ме дразни толкова бълването, колкото, че някакви издателства, които уж бяха специализирани в други жанрове и те започнаха да издават. Остана Българска история и те да пуснат дарк романс.

# 758
Новината е от лятото, но получих имейл от ЕМАС с подробности за събитието. Билетите са безплатни. За мен това е книжното събитие на годината. Отдавна си мечтая да го срещна. А в допълнение, дискусията ще е с Благой Иванов. Нямам търпение.

Това е линк към събитието, от където могат да се запазват места.
https://tickets.paysera.com/bg-BG/event/yu-nesbio-za-prvi-pt-v-blgaria

Скандинавската крими звезда Ю Несбьо за първи път в България
Този ноември България ще посрещне Краля на скандинавския криминален роман – Ю Несбьо!

Ю Несбьо е един от най-известните криминални автори в света. Книгите му са преведени на повече от 50 езика и вече са надхвърлили 60 милиона продадени екземпляра. Неговият емблематичен инспектор Хари Хуле е обичан по цял свят, а от пролетта на 2026-а ще оживее и на малкия екран в сериал, продукция на NETFLIX.

Норвежката звезда ще посети София, за да представи новия си роман „Кръвни връзки“, и най-вече да се срещне за първи път с българската си публика. „Кръвни връзки“, която се очаква да излезе от печат на 30.10., отново ни среща с братята Рой и Карл от „Кралството“ (издаден у нас през 2021 г.) и представлява многопластов трилър за силата на семейните връзки, за конфликта между дълг и морал, за разрушителната мощ на любовта.

От издателство „Емас“ ви каним на 15 ноември (събота) от 18:30 ч. в "Event Space 2020" за тази дългоочаквана среща!

Ю Несбьо ще бъде на сцената в разговор с писателя и кинокритик Благой Д. Иванов и с преводачката Ева Кънева, а след това ще отдели време за автографи. Романът „Кръвни връзки“ ще можете да закупите и на място.

# 759
Каква е тази масова истерия из книжните групи за разни солници, пиперници, а сега и захарница от кутиите на Charlie Wilde?  Нещо не разбирам... Хора се тръшкат, че пуснали Адвента със захарницата час по-рано, други се радват, че успяли да поръчат.. Смях.

# 760
  • София
Аз също си поръчах по-рано календара 10-на минути, не повече. Като цяло ми харесват нещата им, но и мен ме изнерви страшно много това с тези солници по всички групи за книги. Ние и без това захар вкъщи нямаме- може да си направим една СПА почивка с парите от продажбата на захарницата  Grinning Grinning Grinning

# 761
  • Пловдив
И за мен са симпатични, и бих ги купила, но предполагам и като друг стар порцелан, който издирвах, ще стои основно за украса.
За адвента четох, че са предупредили, че няма да има солница и пиперница, но щом е пуснала захарница явно в следващи кутии ще има за олио и оцет 🙂 нищо ново, като едно време тези при бабите ни, но с "по-модерен" дизайн.

# 762
  • София
Каква е тази масова истерия из книжните групи за разни солници, пиперници, а сега и захарница от кутиите на Charlie Wilde?  Нещо не разбирам... Хора се тръшкат, че пуснали Адвента със захарницата час по-рано, други се радват, че успяли да поръчат.. Смях.
И аз не я разбирам цялата истерия. Но то и към книгите им нямам интерес. А тези "книжни кутии" са пълни обикновено с артикули от Тему за стотинки. На чарлито са малко по-така. Но всичко е маркетинг....

# 763
  • Пловдив
Много производители били ѝ отказали /предполагам, че жена стои зад бранда/ направата на тези къщички, само един от многото се е съгласил и правили бройка само за кутиите.
Клюката мълви, че щяло да има за канела и не знам си още какво /ако се окаже така, значи съм права, че идеята е дошла от бабините буркани/.
*снимката е от фейсбук страница

# 764
Да, със сигурност тръгва от бабините, но най-вероятно са черпили по-скоро от https://www.lenox.com/collections/spice-village

Общи условия

Активация на акаунт