НАБОР 2004 - новите пътища

• 58 256
  • 774
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Грешно съм разбрала от детето, че било с червено поправяно, с черно било. И имало разни знаци, но по нищо не личало да е проверявано от двама.
На затворените въпроси имало отбелязани верните само на едната страница, на другите не било отбелязвано нищо.
Със сигурност ще подаде жалба.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 17:05 от Peruanka

# 181
Излезнаха отговорите на седмокласниците. Благодаря за стиснатите палци, имаше ефект..Simple Smile  има грешки, но ако се е справил с тезата и преразказа ще има приличен резултат. Една запетая е пропуснал най-верятно, едно НЕ не е порочел, еднородните част не ги е написал само тях и вместо "започват да подреждат" само започват.

# 182
  • София
Peruanka, не исках да пиша за нашата матура по англ. език, но ти с поста си ме провокира. (И аз казвам, добре че няма да ни трябва, но отношението  към труда и знанията на децата е меко казано скандално)
Наборът (очакваше оценка около максимума, определяйки матурата като лесна) си е гледал работата в присъствието учителя по английски. (За 1АЕГ става дума). Човекът е мигал и цъкал неразбиращо пред направените “корекции” от проверяващия-  зачертани верни изрази, граматика, използвани времена. Накрая е казал на сина ми, че е “орязан много” без видима причина, засмял се на глупостта на “колегата-проверител” и това е било. (Но аз не съм изненадана. Борих се веднъж със системата и видях, че мисията за търсене на обективност и справедливост в оценяването е невъзможна). Учителката по БЕЛ на сина ми им каза преди матурата - “единствено се моля да попаднете на нормален проверяващ, защото съм се нагледала на чудеса”…
На близко дете от НПМГ есето от 3,5 страници е оценено с минимум точки, защото е писало за мрежа от хора, обединени от общи интереси, а не за интернет-пространството. Добре, че и на него тази оценка няма да му трябва.Sad
kasmet4e, точно това ми направи впечатление - че някои деца ще пропуснат, че “започват да подреждат” е съставно сказуемо.
Допълвам се:
Скрит текст:
Навремето като кандидатствах в УНСС с Немски език, получих изнанадващо оценка 5,37. Отидох да си видя работата, защото бях сигурна, че съм написала всичко вярно. Дойде председателят на комисията, завеждащ немската катедра да ми обясни къде са ми грешките. Ами, гледа, гледа..въртя, сука и накрая каза, че не разбира защо така колегите са открили несъществуващи грешки. И да съм спокойна, че с тази оценка влизам. На по-късен етап, като студентка им видях нивото “на някои от колегите” и ми се доплака…

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 17:13 от Skiorche

# 183
  • София
Единственото, което ми идва на ум да кажа, съвет към следващите набори:
Ориентирайте се към чужбина,  където в много от случаите ще ви трябват само успешно положени матури, без значение от оценката.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 00:40 от Слънчевата

# 184
  • тук-там
Зависи за коя чужбина говорим. В Германия ги взимат с 50% тежест, а до скоро те бяха част от дипломата с 30% тежест. За матурата по немски тази година няколко човека писахме на МОН, получихме входящ номер и после нищо.

# 185
  • София
Скиорче, и аз не исках да пиша, но ето, след теб ще го направя.
И матурата на моето дете е гледана в присъствието на много добър учител по БЕЛ. Думите и погледите, които е отправил, са същите.
И тя очакваше минимум 5.70, минимум.
На съчинението са и дали 22т.. Всяка седмица пишеше съчинение, ходеше на уроци при изключително взискателна учителка, под 27т не е падала. Съчинение върху всеки изучаван автор е писала. Проверявано всеки път.
Много е разочарована, меко казано.
След прегледа на работата си ми каза, че ако сега трябва да пише наново, пак точно така би написала всичко.

# 186
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Чета ви и много се ядосвам.
Слънчевата, за съжаление има деца,  които за нищо на света не искат в чужбина. Остава да се молим другата година да попаднат на свестни проверители.

# 187
  • София
От години проверките са такива при езиците, независимо дали става дума за БЕ(+литература) или чуждите.. Sad  Субективизъм на макс в оценяването на  свободни отговори и  ЛИС/есе/съчинение. В една от годините по старата система, 2019, доста деца се подведоха по високите оценки по английски предходната година и масово заявиха точно английския за втора матура. И беше яка сеч, деца със СРЕ или  отличен Тойфел  имаха около и под 5,50 - при това по старата, по-щадяща скала. Някак трябва да се реши този проблем, понеже на  немалко деца тези оценки им трябват, независимо дали за тук или за чужбина...

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 17:43 от пенсионирана русалка

# 188
  • София
Още не един пример имам пред себе си тая година.
АЕ, дете с ниво С1, ще учи в чужбина. Владее перфектен английски. Има 5.40 на матурата, при все че смята, ще се е справила отлично.
Приятелка на дъщеря ми, която е с 5.45 по БЕЛ, също със знания на много високо ниво и с отлично, според нея, справяне на матурата.
И още, още...

# 189
  • В светлината на слънцето
Аз да припомням ли нашата сага с матурата по БЕЛ в 7 клас? Знаете я повечето. Това ми е работата - да виждам грешките. Работя със словото. И се потресох от проверката на проверителя. А учителката, донесла работата, 10 пъти си смени нюанса на червеното на лицето, когато й сочех грешките му. И само хъкаше и мъкаше, накрая си призна, че и тя не знае защо колегата е отбелязал това. И като подадох жалба, и като се разшумя по въпроса, какво стана? Една голяма нула. Керванът… нали знаете.

# 190
В последните години стигнах до извода, че само ако извикаш телевизия и си споделиш проблема, нещо може да се случи

# 191
В последните години стигнах до извода, че само ако извикаш телевизия и си споделиш проблема, нещо може да се случи
Защото ги извежда от анонимност. Огромно падение е издевателстването заради моментна власт и чувство за безнаказаност. Тази оценка може да спъне дете по пътя, който иска да следва. Щом случаите са масови, следва да се даде гласност. Ако организирате нещо съвместно, майките от 05-ти набор ще се присъединим.

# 192
Знаех си, че заради есето е орязан. Грешна интерпретация. Казах му още тогава. И още, целия клас са интерпретирали така. Категорично не иска да си види работата, обаче.
Сега като чета, то се отчайвам за малкия седмокласник. Сметнахме точките, да видим ще има ли отклонения.

# 193
  • София
Има ли спечелили безплатна възможност да пътешества с влак по Европата с Interrail ? В кои държави има добър жп транспорт и е спокойно и интересно да се разходят ? Той си мисли младежа с приятели,  но ми е интересно .

# 194
  • София
Навсякъде в Западна Европа жп транспортът е чудесно организиран /май само в южна Италия не е/. Аз бих избрала Италия, Френската Ривиера, Испания. Харесвам много и Португалия, но е по-далечко.

Общи условия

Активация на акаунт