НАБОР 2004 - новите пътища

• 58 256
  • 774
  •   1
Отговори
# 195
Има ли спечелили безплатна възможност да пътешества с влак по Европата с Interrail ? В кои държави има добър жп транспорт и е спокойно и интересно да се разходят ? Той си мисли младежа с приятели,  но ми е интересно .

Всички туристки от групата, за която писах, спечелиха и планираха екскурзията си по този начин, чрез DiscoverEU. Кандидатства се в годината, в която се навършват 18 години и може да се планира  безплатно пътуване с влак. Това пътуване може да се осъществи приблизително в рамките на 1 тодина. Освен това получават и младежка карта за отстъпки. Има пролетен и есенен кръг. Късно е вече за родените през 2004, но тези, които са родени след 30-ти юни 2005-та, може да участват в есенния кръг, мисля.

# 196
  • София
Наборът има такава карта от DiscoverEU, но нещо не се е организирал. Доколкото знам, май пътуванията трябва да са и в рамките на месец, освен в рамките на годината. Трипрасенца, какъв е маршрутът на веселите туристки- Италия, Франция....Някакво ново включване от днес имаш ли? Чуденката е как да се стигне до читави жп линии из Европа, да тръгнеш от София и примерно да стигнеш до Амстердам, не знам дали е възможно само с влак. Явно трябва да се отиде донякъде с друг транспорт. Ако има и карта, и компания с такива карти, маршрутът ще го измислят. Тук например има разни идеи https://trip.dir.bg/topic/vlak.  А може би и на сайта има идеи https://youth.europa.eu/discovereu/green-routes_bg

# 197
Здравейте, не съм писала от години тук, но надничам. Та да споделя и аз проверките на матурите. Ходи да ги види днес, беше шокирана. По български пълно излагане на проверяващите. Много грешки на есето, които са верни. Учителката по български и тя цъкала, но си е казала истината де. Единият проверяващ подчертавал другият го приел за вярно. И тя не е писала за социални мрежи, а за мрежа от хора. Има 5.26 , което горе долу и стига. Но по английски е бясна, има С1 а тук 5.54 , много лошо слушане е било, а на едните не са и признавали отворените. Не и трябва тази матура въобще. Пълна измишльотина от страна на проверяващите.

# 198
  • София
Трипрасенца, какво става с наборката? Стигнаха ли благополучно Монпелие снощи? Наспаха ли се? Къде са сега?

# 199
  • В светлината на слънцето
И наборката не е писала само за мрежата, споменала я е, но е акцентирала на мрежата като социално зло, правила съпоставки с национасоц. движение, давала препратки към творби и съвременни проблеми. С две думи: опитала е да мисли над рамката. Съответно е най-орязана на есето. Що пък трябва да се мисли…

# 200
Сега мога донякъде да си обясня ниските оценки на набора. По български изкара 4.62 на есето - също е писал за различни мрежи, не интернет. Но да речем българският му е по-слабият език. На английската матура изкара 5.66, за което много го овиках; при положение че е израснал на английски. Оправда ми се с т.нар. "български английски" и аз не се съгласих, защото имаше две години да свикне с тукашните изисквания, ... но не сме гледали работата и няма да го направим.

# 201
  • Варна
Аз малко встрани от темата за децата, но Марулета как е по вашия край? Сега видях по новините, че нещо страшно се е случило.

# 202
И наборката не е писала само за мрежата, споменала я е, но е акцентирала на мрежата като социално зло, правила съпоставки с национасоц. движение, давала препратки към творби и съвременни проблеми. С две думи: опитала е да мисли над рамката. Съответно е най-орязана на есето. Що пък трябва да се мисли…
Да като си видя оценката каза, че в България собственото мнение трябва да е общоприетото хорско мнение, т.е. Не трябва да имаш собствено….

# 203
  • София
Перуанка, Валенце - ужасно е това, което споделяте. Ама пускайте жалби, въпреки, че не ви трябват тези резултати. То и с жалби, горчивият привкус, който бг-образованието оставя у децата, е недопустим. Тъжно, много тъжно. Историята с Лулу я помня от 7 клас, а сега - дежа вю, същата горчива чаша.
Аз исках наборът да си види работата по математика. Проблемът е, че на една от задачите на втори модул двете подточки са свързани - резултатът от подточка а) се използва за входни данни за б). А) носи 3 точки, Б) носи 12 по спомен. Наборът е сбъркал едната координата на едната точка (от това, което се търси в подточка а). Подточка б) е вярно решена, но с грешните входни данни. Надявах се, че ще получи някакви точки за вярното решение, въпреки че в точките, които са публикувани, няма разбивка (примерно за съставена система - едиколкоси, за намерено нещоси - толкова). Ами както и да го смятаме, на тази задача не са му дали никакви точки. Това са си -15, няма как да са отнети за "нещо друго". Обаче той категорично отказва да ходи да гледа. Каза, че достатъчно му е било горчиво след ДЗИ, за да си го причини още веднъж. А и нищо не може да се промени, остава само горчивината.
Нищо не може да се промени - ей това научават децата, при това още в 7 клас някои. Тъжно, много тъжно!

3littlepigs, сподело, моля, стигнаха ли девийките в Монпелие, настаниха ли се някъде?

Аз днес се сетих да видя утвърдиха ли прословутия план-прием за тази година. Още не са. Но попаднах на тази статия, която някъде накрая казва, че местата за направление мателатика и информатика са намалени спрямо миналата година. Увеличени са местата за военно дело и национална сигурност. Явно това е билло важно за служебния образУвателен министър (щото то това вече не е точно образОзание, а започва да бие на злокачествено образУвание Sad )
https://www.segabg.com/hot/category-education/sluzhebniyat-minis … riema-na-studenti

# 204
  • София
Топ 10 на гимназиите в Пловдив по резултати от ДЗИ 2023: https://podtepeto.com/aktualno/top-10-na-gimnaziite-v-plovdiv-po … h-na-maturi-2023/

# 205
Много мило ми е, че се загрижихте за тях, благодаря ви!
Стигнаха, слава богу. С по 20 евро си платиха индулгенция за блондинската разсеяност (три блондинки  и две бюнетки са, но русото винаги надделява!). В Монпелие - до 5 часа сутринта и после във влака за Барселона. Бях писала Мадрид в предния пост, ама съвсем се ошашавих и аз. Сега вече са в Барселона, спят, ядат и пак спят. Събират сили за клуб в някои от следващите дни, така че няма отпускане за мен. Чета си носталгично Павел Вежинов и ми е много непълна къщата. Нищо че деветокласничката реже батати, докато е разположила лаптопа върху котлона и уж учи по математика, а шнауцерът, с вид на черен херувим, нагълта поредния найлонов чорап.

За маршрута: самолет до Рим, после само влакове (Италия, Франция, Испания), накрая самолет от Барселона. Всичко сами си планираха, резервираха. Добро, лошо, тяхната голяма екскурзия си е, на големите приятелки и съученички, преди да се пръснат по света.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 23:59 от 3littlepigs

# 206
А кога се очаква официално да се утвърди план-приема?Има ли някакъв срок зададен?

# 207
  • София
Ха, Мандаринке, и моето дете отбеляза, че в ключа с отговорите няма подробна разбивка. Изводът му беше, че такава не е нужна, защото вероятно и много проверяващи няма да могат да решат задачите, та ще проверяват само с ограждане в кръгче на крайния отговор. 😆

С огромно облекчение го казвам наистина, но се радвам, че приключихме с българската образователна система!

# 208
Бях решила да напиша примерни критерии за оценка на есе на тема "Кон боб яде ли?", но се отказах. Не ми е смешно, плаче ми се. Сетих се как дъщеря ми в 7-ми клас рева с глас от 22-ро до Лозенец след като си видя писмената работа по БЕЛ (Мамо, защооо, не е честнооо). За всички наши деца ми се плаче, защото това ДЗИ не е просто един ш*н изпит, те са се трудили за него години наред. И какво, накрая им става болезнено ясно, че на никого не му пука нито за усилията, нито за знанията. И че някой, който си е купил отговорите за 100 лева може би има по-висока оценка от тях. Знаят те какво е елегия, по трудния начин го знаят. И какво е живот в мрежата.
Ще взема и аз да се включа в КСК, от солидарност да запиша една трета магистратура. Ще стана учителка, ама се чудя по какво: БЕЛ, математика, химия, английски? Ще пиша само шестици, ей тук и сега се заклевам.

# 209
  • Бургас

АЕ, дете с ниво С1, ще учи в чужбина. Владее перфектен английски. Има 5.40 на матурата, при все че смята, ще се е справила отлично.
Приятелка на дъщеря ми, която е с 5.45 по БЕЛ, също със знания на много високо ниво и с отлично, според нея, справяне на матурата.

И с дъщеря ми е такъв случая, но тя пък въобще не иска да ходи да ги гледа матурата. "Защо като нищо не може да промени". Не и е инужна, а и в бъдеще ще доказва уменията си не с бг матура, а със сертификат.

Общи условия

Активация на акаунт